Prisjakt
HemPrisjakts experterDatormössTest - Razer DeathAdder V3 - en fjäderlätt och högpresterande mus

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Razer DeathAdder V3 - en fjäderlätt och högpresterande mus

19 juli 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en enastående, fjäderlätt mus
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Denna mus är otroligt lätt! Den känns helt trådlös tack vare den flexibla sladden och levererar fantastisk prestanda till ett bra pris.

För vänsterhänta och dig som vill ha belysning
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Tyvärr finns DeathAdder fortfarande bara för högerhänta, det tycker jag är väldigt synd. Musen saknar även belysning, så de som jättegärna vill ha det borde se sig om efter andra alternativ.

Prisjakt toppbetyg
Razer DeathAdder V3
Möss & pekdonRazer DeathAdder V3
fr. 776 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Razer DeathAdder V3 lämpar sig bra för dig som vill ta klivet och uppgradera till en mus i toppsegmentet. Detta är verkligen en "top of the line"-mus som levererar hög prestanda till ett rimligt pris. Jag tycker den är helt klockren så länge man är högerhänt och inte behöver belysning i musen.

Väger endast 59 g

Kabeln märks i princip inte alls

Hög kvalité (90 miljoner klick)

Passar även mindre händer

Hög prestanda

Rimligt pris

Ingen RGB

Färre extraknappar än V2

Bara för högerhänta

Första intrycken

Det första jag la märke till är att musen har fått en ny passform, även om den är ganska lik sin föregångare. Belysningen är borttagen, inte längre en prick av Razergrönt! En annan sak man märker ganska snabbt är att musen känns otroligt lätt (vilket möjliggjorts bland annat genom avsaknaden av belysning) och nästintill svävar fram på musmattan. Detta trots att glidytorna har minskats rejält.

Den låga vikten är riktigt imponerande och det känns nästan som att dom glömt fylla musens skal med teknik, men så är det givetvis inte. Även själva klickytan för vänster- och högerklick känns utökad nu när knapparna är mer tydligt uppdelade. Framåt och bakåt-knapparna vid tummen är förflyttade något, vilket gör att dom inte är i vägen för tummen i vilande läge.

Skillnader i designen

Mellan DeathAdder V2 och V3 ser vi oväntat stora skillnader. Mycket pekar på att man gjort ett stort lyft i både prestanda och hur musen är utformad. Till exempel väger V3 bara 59 g (-25%) och har en ny passform. Extraknapparna som fanns nästintill scrollhjulet är borttagna. I V3 har även belysningen skrotats, samt gummimaterialet på sidan som gav greppyta för tummen (dessa brukade lossna efter ett tag på den tidigare versionen). "Grip tape" brukar finnas att köpa till separat. Även sladden är en annan sort som nu känns ännu lättare att hantera. Den är inte i vägen alls.

PTFE-skatesen under som gör att musen glider på musmattan är lite mindre än tidigare. Detta kan säkert medföra att dessa får bytas fortare, men de lär ändå hålla för några års normal användning.

Skillnader i prestandan

Sensorn och den övriga prestandan är uppgraderad. I DeathAdder V3 har Razer t.ex. utökat kvalitetsspecifikationerna för antalet klick, som gått från 70 till 90 miljoner klick. Sensorn i V3 har 30K DPI, i jämförelse med de tidigare 20K, samt en maxhastighet på 750IPS i jämförelse med V2:s något långsammare 650IPS (IPS står för "inches per second"). Även maxaccelerationen är utökad från 50G till 70G. Så det är rätt stora skillnader på pappret för en redan bra mus!

Är det högre priset motiverat?

Priset känns mer än väl motiverat, trots att V3 är en bra bit dyrare än V2. Det finns konkurrenter med sämre prestanda som tar mer betalt för sina möss. Razer har gjort vissa ändringar för att hålla nere priset som jag inte tror gör så stor skillnad för användaren, men mycket för deras produktionskostnad (till exempel de mindre PTFE-skates och avsaknaden av gummidetaljer). Därav blir det en otroligt bra produkt till ett relativt lågt pris med tanke på den enastående prestandan.

Min summering är att just den här trådade varianten ger mycket för pengarna. Väljer du trådlöst istället får du betala betydligt mer för snarlik prestanda och får t.ex inte 8 000Hz i polling rate.

Är det värt att uppgradera?

Ja, absolut! Det är som sagt stora skillnader mellan V2 och V3 och jag gillar verkligen V3. Jag tycker det är särskilt värt en uppgradering om du spelar mer seriöst och kanske även tävlar. Man kan prata mycket om DPI eller hur snabbt musen kan registrera rörelser, men den allra mest värdefulla uppgraderingen för mig är den otroligt lätta vikten på musen och den flexibla kabeln som är så smidig att den knappt märks.

Specifikationer

Vikt
59 g
Sensor
Focus Pro 30K Optical Sensor
Polling rate / Registrerade rörelser per sekund
8 000 Hz
Kabel
Razer™ Speedflex Cable
Maxhastighet
750 IPS
Maxacceleration
70 G
DPI
30 000
Hållbarhet switchar
90 miljoner klick
Antal programmerbara knappar
6
Inbyggt minne
För upp till 5 profiler + senaste Synapse-profilen

Om möss & pekdon från Razer

Datormössen från Razer är några av de mest populära och prestandamaxade mössen på marknaden. De är designade för att ge spelare fördel i olika genrer, från FPS till MOBA/MMO. Razer-möss har programmerbara knappar, oftast RGB-belysning och avancerade sensorer som ger precision och snabba rörelser utan kompromisser. Razer erbjuder också en mjukvara som heter Synapse där användare kan justera inställningar, skapa makron och lägga till sina enheter. Razer är oftast ett tryggt val när det gäller datormöss.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer