Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Philips Hue Startpaket - helt enkelt bäst och passar alla

  • 30 mars 2020
  • 20 hjälpta
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta lampor
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0
Se när vår expert Daniel Röjdeby testar Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 9W 2-pack (Dimbar).
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha problemfri smart belysning
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Det här är ett perfekt startpaket där allt fungerar problemfritt och är lätt att komma igång med. Ett enkelt kliv in i det smarta hemmet men som ändå har oändliga möjligheter.

För dig som inte vill lägga pengar på smart belysning
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.0

Vanliga energilampor passar nog bättre för dig. De är billigare och lyser med full intensitet hela tiden, så du kan när som helst ta ett varv med dammsugaren utan att behöva trycka en extra gång på dimmerswitchen för att få städbelysning.

Lätt att komma igång

I paketet hittar vi en hub, som är själva basen i systemet. Det är den som pratar med lamporna och appen i din telefon samt håller ordning på förinställda rutiner. Hubben ställer du förslagsvis vid din router och kopplar in den med en nätverkskabel och en elkabel. Utöver hubben hittar vi två stycken färglampor med vanlig E27-fattning samt en dimmerswitch.

Lamporna är det bara att skruva i dina befintliga armaturer. Sen tar du fram din smartphone och laddar ner Philips Hue-appen, följer instruktionerna för att synka appen med hubben och du är igång på nolltid! Vill du inte använda hubben är lamporna redan parade med dimmerswitchen, så när väl lamporna sitter på plats kan du styra dem med lampknappen. Du kan då byta mellan förinställda scener och dimma dina lampor.

Hög kvalitet och prestanda

Philips Hue Color and Ambiance-lamporna kan återge vitt ljus i 50 000 nyanser och över 16 miljoner olika färger. De har en livslängd på 25 000 timmar och klarar 50 000 tändningar/släckningar. Man märker direkt att ljuset från lamporna är behagligt och inte flimrar, som vissa ledlampor kan göra.

Jag har använt Hue i många år och aldrig haft några problem. En del andra lampsystem jag har testat har ibland tappat kontakten med hubben eller flimrat vid djup dimning, men Hue har bara funkat sedan dag ett. Lamporna är visserligen lite dyrare än många andra konkurrerande system, men det är en märkbar kvalitetsskillnad i min mening.

Logisk och användarvänlig app

I Philips egna app ställer du in dina lampor och rutiner. Lamporna är redan synkade till hubben vid leverans, så första gången du öppnar appen behöver du bara skapa rum som du sorterar dina lampor under. Alla inställningar för rummet skapas automatiskt med ett antal förinställda scener, så för att komma igång krävs inga förkunskaper. Steget till att göra små ändringar för att anpassa belysningen som just du vill ha den kommer sedan naturligt och ligger logiskt åtkomligt i appen.

Du kan enkelt lägga till helt egna scener där du väljer vilka lampor som skall lysa, med vilken färg och intensitet. I appen kan du även ställa in rutiner, som att få en wake up light i sovrummet på vardagar vid ett visst klockslag eller släcka alla lampor när du går hemifrån. För mer avancerade inställningar (för exempelvis hur lampknappar skall bete sig) finns det tredjepartsappar. Genom appen och dess kontakt med hubben kan du även styra och hålla koll på din belysning när du är utanför hemmet.

Kompatibelt med många system

Philips Hue är nog det system som är mest kompatibelt med andra system på marknaden. Philips hub tar hand om kommunikationen med sina lampor och hubben pratar sedan med i princip alla andra system på marknaden. Du kan få röststyrning och toppstyrning från de stora assistenterna Amazon Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant och Microsoft Cortana. Du kan även använda smarta tjänster från t.ex. IFTTT, Logitech och Razer.

Detta möjliggör att du till exempel kan få en lampa att lysa i gredelint om du har något planerat i din digitala kalender, eller varför inte i grönt om din sensor i brevlådan har upptäckt att posten har kommit? Med ett mediacenter kan du få belysningen att dimmas ner när du slår igång en film. Har du en lite vassare TV från Philips med ambilight kan den kommunicera med dina lampor och fylla hela rummet med stämningsfull belysning. Det är bara din fantasi som sätter gränserna!

Gör din smarta belysning smart på riktigt

Min tanke med smart belysning är att jag enkelt ska kunna styra atmosfären i mitt hem. Att behöva ta fram telefonen för att tända och släcka eller byta scen är inte alltid särskilt smidigt, så för att göra den smarta belysningen riktigt smart behövs sensorer, knappar och inställningar.

Utebelysningen är den smidigaste delen att göra smart. Ställ helt enkelt in en rutin i appen som tänder den när solen går ner och släcker ett par timmar därefter, eller kanske till och med när solen går upp igen. Inomhus är det lite annorlunda, familjemedlemmar kommer och går olika tider, ibland vill man ha stark belysning och ibland stämningsgivande, ibland går man och lägger sig tidigt osv. Med tanke på alla dessa faktorer kan det vara smidigt med en kombination av rörelsesensorer och trådlösa lampknappar. Jag själv har rörelsesensorer i hall och trappa medans rummen har egna lampknappar.

Specifikationer
Protokoll
ZigBee, HomeKit, Bluetooth
Sockel
E27
Ljus
16 miljoner färger
Styrka
806 lm
Förbrukning
9 W
Livslängd
25 000 h
Energiklass
A+
Om smarta lampor från Philips

Philips har med sitt varumärke Hue varit ledande på marknaden sedan smart belysning intog marknaden. En av anledningarna till att Hue har kunnat behålla sin position är att de ständigt släpper nya produkter. En annan att de håller mjukvaran uppdaterad för att fungera med så många andra system som möjligt.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom smarta lampor

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Philips Hue White and Color Ambiance Starter Kit Switch E27 9W 2-pack (Dimbar)?

R
RGB-riddaren

1 omdöme

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
9 månader sedan

Nu har jag 6 lampor i systemet och jävlar vad jag är nöjd! Nu lever jag i porrbelysningsens paradis!

D
Dalslandskungen

26 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
Redigerades ett år sedan

För mig så har Hue fungerat helt felfritt och jag tycker det ger en rolig känsla till vardagen. Har ofta blått ljus när jag ser på film och tycker det förbättrar känslan. När du väl börjat med Hue så vill du inte leva utan dem! Däremot så blir vidare investeringar för dyrt. Jag är ok med att deras bra glödlampor kostar lite extra men att man ska behöva betala 2300kr mer bara för att få sync med tvn känns absurt. Så jag är nöjd med att kunna ändra ljus i hemmet och styra dem med en Google mini med rösten. Kommer inte att betala 2300kr för deras tv-sync-box för att få sync med tvn. Tycker att det borde gå att lösa på något billigare sätt när man redan betalat så mycket. Har köpt till några Ikea-lampor också och de är lätta att koppla in i Hue-nätet.