Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus Buds - bra AirPods-alternativ för OnePlus-användaren

  • 7 oktober 2020
  • 20 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0
Se när vår expert Björn Sige testar OnePlus Buds Wireless.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Har du en OnePlus-telefon och vill ha prisvärt AirPods-alternativ?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Oneplus Buds erbjuder bättre batteritid och tålighet för pengarna vs Airpods och jämförbar kvalitetskänsla. Har du en Oneplus-telefon får du dessutom ut mer värde och funktionalitet.

Har du ingen OnePlus-telefon samt behöver ljudisolering?
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

I dagsläget kan du inte ändra touch-input eller uppdatera firmware med något annat än en Oneplusmobil. Att Buds inte isolerar mot omgivningen är också något du behöver tänka på om du vet att du lär använda dem i bullriga miljöer.

Introduktion

Oneplus är mest kända för sina Androidtelefoner men har även tillverkat enklare in ear-hörlurar ett tag under familjenamnet ’Bullets’. Dagens stjärna är deras första True Wireless-satsning. De skippar ’Bullets’ helt och hållet och heter helt enkelt bara Oneplus Buds.

Fokus har väldigt uppenbarligen legat på att skapa en mer avskalad produkt i samma anda som Airpods. Därför kommer jag att göra en del jämförelser mellan de båda. Inte mot Pro, utan vanliga Airpods utan trådlös laddning, som dessa konkurrerar mest med.

OnePlus är dock betydligt billigare, så frågan är om de rent av kommer få Airpods att se dumma ut?

The unboxing experience

Oneplus har en rätt modern och stilren approach till hur de designar och paketerar sin hård- och mjukvara och det gillar jag. I kartongen hittar du lurarna, laddetui, instruktioner samt en USB A - USB C-kabel för laddning. Dock ingen väggadapter utan man väntas använda den som medföljde telefonen.

Design, kvalitet & komfort

Laddetuiet är riktigt bra. Det är något större, men känns minst lika välbyggt som Airpods-caset och ligger skönare i handen med sin rundare form och behagliga matta finish.

Själva lurarna rent estetiskt är en mix av Airpods och Oneplus egna Bullets Wireless. Liksom Airpods är de en "one size fits all"-design som vilar i ytterörat utan att försluta hörselgången med gummiproppar. Följaktligen ingen vidare isolering mot omgivningsljud.

"Huvudena" på OnePlus Buds är något större och tjockare än Airpods och de sistnämnda sitter lite bättre i mina öron, men skillnaden är inte enorm. En fördel Buds har mot Airpods är att de är officiellt IPX4-klassade, en extra trygghet för de som vill (och kan) använda lurarna under träningen.

Buds finns i tre färger: vitt som testas här, grått med röda accenter samt en mer vågad ”Nord Blue” som matchar nya mobiltelefonen Oneplus Nord.

Funktionalitet

OnePlus Buds auto-pausar/återupptar musiken när en lur tas ur respektive sätts tillbaks in i örat. De verkar också stödja parkoppling med två enheter samtidigt vilket alltid är ett plus. På en Oneplusmobil kan du också parkoppla med ett tryck utan att behöva gå in i menyn.

Vad gäller övriga gränssnittet lämnar det dock en del att önska. Underligt nog stödjer touchkontrollerna bara dubbeltryck, inte enkel (eller trippel)-tryck. Och på allt annat än Oneplus-mobiler är kommandot begränsat till att bara byta låt... på båda lurarna. Du måste alltså ändra på telefonen alt plocka ut en av lurarna för att pausa musiken.

Med en Oneplus-mobil version nyare (kika på hemsidan vilka enheter som stöds) får du mer frihet och kan t ex välja att vänster dubbeltryck pausar och höger byter låt. Men likt Airpods finns inget sätt att styra volymen. Kikar man på hemsidan möts man av begreppet "Noise Cancellation" men det rör bara mikrofonsystemet. Det finns ingen ANC-förmåga i Oneplus Buds.

Kanske blir allt detta bättre i en framtida uppdatering, men där kommer vi till nästa hake - nämligen att firmwareuppdateringar också är begränsat till Oneplus-telefoner. Du vill definitivt ha en Oneplus-telefon i fickan redan om vill få ut det mesta av Buds.

Ljudkvalitet

Ljudmässigt är Oneplus Buds helt okej för priset, varken mer eller mindre. Ingen lär beskriva ljudbilden som detaljerad eller finkornig, men de har ett behagligt, varmt och "snällt" ljud med en storslagen bas som många framförallt yngre köpare säkert uppskattar. Du kan också dra till rejält på volymen, långt över vad som är hälsosamt.

Jag hade önskat någon sorts EQ-funktion för att tona ner den (i mitt tycke) alldeles för förstärkta och okontrollerade basen. Jag har testat lurarna med en Oneplus Nord och med den modellen får man 3 stycken DIRAC-profiler att välja mellan - ’Dynamisk’, ’Film’ och ’Musik’. Filmläget (ihop med den fläskiga basen) kan vara lite skoj om du kollar just film på mobilen, men de andra två lägena tyckte jag bara förstärkte basen ännu mer.

Har du istället en Oneplus 7/7 Pro/7T/7T Pro/8/8 Pro, då får du däremot en EQ. Du får också samma profiler men de är märkta Dolby Atmos istället.

Rörigt och jag håller tummarna för att man istället släpper en dedikerad app, så att fler kan få tillgång till samma funktioner oavsett enhet.

Mikrofonen testade jag snabbt och den är inte bra, det låter burkigt i andra änden.

Batteriprestanda & laddning

Man har specat 30 h batteritid totalt för Oneplus Buds. Det inkluderar 7h för lurarna per charge samt den extra laddningen som ryms i etuiet. Det är bra, ungefär i genomsnittet för True wireless-lurar utan ANC, men (mest signifikant) klart bättre än Airpods gen 2 som ger ca 5 timmar per laddning och 24 totalt.

Trådlös laddning finns ej att tillgå, men lurarna stödjer snabbladdning vilket är viktigare.

Slutsats

Oneplus Buds är ett helt okej Androidalternativ till standard-Airpods. Hela paketet känns välgjort, de är på pappret lite tåligare och vinner på batteritiden, men är som konsekvens något större vilket somliga kan märka av komfortmässigt. Vad gäller ljudbilden önskar jag att det vart bättre kontroll på basen, annars lär nog de flesta köpare tycka att det låter tillräckligt bra för priset.

Men Oneplus behöver verkligen ta fram en app då flera alltför viktiga funktioner kräver en Oneplustelefon - och även i den skaran är det lite rörigt exakt vilken modell som stödjer vad. Det vore rimligt om ljud-profilerna och snabb anslutning vore en Oneplus-exclusive, men att i dagsläget inte kunna uppdatera firmware eller ändra touchkontroller alls på en Samsung, Sony eller Googletelefon känns som en (tillfällig?) miss.

Specifikationer
Frekvensomfång
20-20000 Hz
Anslutning & laddning
USB-C (med snabbladdning)
Aktiv brusreducering
Endast mikrofon
Vikt
4,7 g (styck) 37 g (etui)
Trådlöst
Bluetooth 5.0, AAC, multiparkoppling, låg latens
Om hörlurar från Oneplus

I regel verkar Oneplus ha samma approach med sina hörlurar som mobiltelefoner; att matcha konkurrenternas prestanda men till ett lägre pris. Till skillnad från telefonerna känns det dock inte som att Oneplus fått lika mycket frammarsch med sina hörlurar, trots generellt goda omdömen. OnePlus Buds är bolagets första lurar som inte går under namnet 'Bullets' och är dessutom deras första helt trådlösa aka True Wireless-modell.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om OnePlus Buds Wireless?

K
Kent Jakobsson

8 omdömen

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
5 månader sedan

Hej. Tyvärr kommer jag med en dålig produkt rapport. Produkten OnePlus buds färg grå som slutade fungera efter en månad av användning inköpt från webbhallen. Det var laddningsstationen som helt plötsligt slutade ta emot uppladdning. Jag kör OnePlus produkter rätt igenom och har gjort under en lång tid, telefonerna är jag nöjd med och har aldrig spelat. Jag använder lurarna i mitt arbete som är rätt friskt och laddningsstationen kan blivit fuktskadade i min ficka. Men ändå tråkigt att det inte klarar av det. Men om man ska frångå felet så lät lurarna mycket bra, bättre än min frus ipods gen 2. Men kanske inte satt lika bra i öronen. Så ljdet klart godkänt men kvaliteten helt opålitlig... Som många nämnt vågar man inte reklamera produkten utan risk för "rikoschett" så jag gick och köpte Jabra Elite Active 75t istället. Det var nog tyvärr de sista lurarna från OnePlus som jag vågar köpa.

V
Vickan1

2 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
8 månader sedan

Helt och okej hörlurar men dålig support från OnePlus. Tappade en hörlur i snön när jag var ute och sprang. Kontaktar deras support för att beställa en ny men det är helt omöjligt att lösa. Var tvungen att köpa helt nya. Hållbart såklart...

S
SirLinkan

3 omdömen

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
9 månader sedan

Har haft dom i ett år och passformen är verkligen inte gjord för mina öron! Väldigt "hala" och åker ständigt ur öronen.

A
AbWb

6 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
10 månader sedan

För 649 kr som jag betalade, så kan jag inte ge annat än fem stjärnor. Har en oneplus 8, så vet ej hur det fungerar med ett annat märke. Men till oneplus perfekt till priset.

e
erikwall

3 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
ett år sedan

Bra ljud och bra koppling, det enda som drar ner betyget är att de av någon märklig anledning alltid byter från hörlurarna till telefonen när du låser skärmen och stoppar ner telefonen i fickan även vid pågående samtal. Störigt men annars funkar de klockrent.