Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: OnePlus 8 Pro - en vågad premiumsatsning

  • 15 april 2020
  • 48 hjälpta
Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0
Se när vår expert Ted Larsson testar OnePlus 8 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha framtidssäkert
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Är du sällanköpare och söker en telefon som kommer att kännas fräsch många år framöver är OnePlus 8 Pro ett utmärkt val. Den är fullproppad med modern teknik och förberedd för nya standarder såsom 5G och Wi-Fi 6.

För skalhataren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Gillar du att köra dina telefoner utan skyddsskal? Då är OnePlus 8 Pro inte optimal för dig. Det utstickande kamerahuset och de välvda kanterna gör att den känns snäppet bättre med ett skal på.

Uppstickarens vågade premiumsatsning

OnePlus har sedan starten för fem år sedan haft en tydlig filosofi: leverera telefoner som på pappret är lika imponerande som flaggskeppen, men till en bråkdel av priset. Sedan hände något och redan i fjol började vi se tecken på att OnePlus hade högre ambitioner än så.

Med årets 8 Pro lämnas inget åt slumpen och OnePlus ger sig på allvar in i premiumsegmentet. Det här har emellertid pressat upp prisbilden till en nivå vi aldrig tidigare sett hos OnePlus. Nu är den stora frågan hur OnePlus 8 Pro står sig mot övriga premiummodeller och om kunderna är villiga att betala för det?

Modernt och påkostat yttre

Designen på OnePlus 8 Pro skriker 2020 med heltäckande skärm, välvda kanter och bakstycke i matt tonat glas. Jag uppskattar verkligen bakstycket som för ovanlighetens skull inte suger åt sig fingeravtryck. Färgen på min enhet kallas glacial green och jag applåderar den lite mer utstickande färgen, även om det är ruskigt svårt att göra den rättvis på bild.

Konstruktionen känns gedigen och påkostad samtidigt som telefonen ligger bekvämt i handen trots sin storlek. Den största nyheten är annars kamerön (hole punch) som ersätter den uppfällbara selfiekameran från föregångaren. En riktig vattendelare och personligen tycker jag att kameraöar känns som en halvfärdig lösning i väntan på ett fullvärdigt substitut. Med det sagt vänjer man sig snabbt och jag har under min testperiod för det mesta inte haft särskilt ont av det.

Superb skärm

Enligt förhandsskvallret skulle OnePlus 8 Pro ha en grym skärm och den gör mig inte besviken. Den 6,78 tum högupplösta (QHD+) AMOLED-skärmen med HDR10+ (som förbättrar färger och svärta) är vassare än sin föregångare och därmed bland de bästa på marknaden.

Ljusstyrkan har märkbart förbättrats sedan i fjol och uppdateringsfrekvensen har ökats till 120 Hz. Det förstärker ett redan oöverträffat flyt, men känns inte lika revolutionerande som sist. Blixtsnabba 240 Hz touch sampling rate (hur snabbt telefonen registrerar ett tryck) gör spel där flinka fingrar krävs till en fröjd.

Nackdelen som jag ser det är kameraön, som dock går att dölja genom en inställning. Det här aktiveras ofta i mediaappar och jag lyckas exempelvis aldrig få Netflix att nyttja hela skärmytan. Vidare må välvda skärmkanter vara snyggt, men det bidrar till fler oavsiktliga tryck.

Kamerorna gör inte bort sig

Traditionellt har kamerorna varit OnePlus kryptonit, men jag kan glädjande meddela att så inte längre är fallet med OnePlus 8 Pro. Den nya uppsättningen kameror består av huvudkamera, vidvinkel, teleobjektiv, färgfilterkamera och selfiekamera (hole punch). Det är OnePlus hittills bästa kameror och du kommer inte bli besviken, oavsett om du fotar en solig stranddag eller en ruggig och mörk novemberkväll.

Det som imponerar mest på mig är vidvinkelns förmåga att ta makrobilder och autofokuset som fungerar till och med på min annars icke fotogeniska katt. Färgfilterkameran känns dock mest som en gimmick. Visst är det trevligt med filter på bilder, men det kan enkelt fixas i efterhand med valfri fotoapp. Det enda jag egentligen upplevt som ett problem är att HDR (bildförbättring) inte alltid vill aktiveras och att mörkerläget inte riktigt når hela vägen upp till de främsta konkurrenterna. Stora sensorer kommer också med ett rejält kamerahus och OnePlus 8 Pro är inget undantag. Det gör att OnePlus 8 Pro lätt blir ostadig i ryggläge utan ett omslutande skal som jämnar ut nivån.

Gränssnittet är ett köpargument

OnePlus kör sin egen och beprövade Android-variant (OxygenOS) och OnePlus 8 Pro levereras med senaste versionen baserad på Android 10. OxygenOS styrka har i mitt tyckte alltid varit strävan efter att optimera och förfina istället för att kasta in nya funktioner. Upplevelsen med OnePlus 8 Pro har inte frångått detta och allt har flutit på från första stund. Det har även hunnit rulla in en uppdatering med senaste månadens säkerhetsnivå och en rad förbättringar.

OxygenOS flyt gör att jag länge vidhållit att mjukvaran är en stor anledning till att välja just OnePlus. Det är i mitt tycke bara Google och deras Pixel-telefoner bland Androidtillverkarna som kommer i närheten av samma upplevelse.

Imponerande batteritid trots krävande skärm

Oneplus 8 Pro har ett rejält batteri på 4510 mAh och jag måste säga att batteritiden överraskar positivt. Även när jag använder de mest energihungriga funktionerna (QHD+, 120 Hz och mobildata) klarar sig telefonen utan problem hela dagen. Ett nytt mörkerläge finns för den som vill spara ytterligare några procent batteri. AMOLED-skärmar drar nämligen minst ström vid mörka färger då pixlarna är dimmade/släckta.

När jag väl behöver ladda finns underbara Warp Charge 30T som laddar batteriet från 0% till 50% på ca 23 minuter. För första gången inkluderar OnePlus även trådlös laddning (QI-standard).

En annan trevlig finess är att 8 Pro lär sig ditt laddningsmönster och anpassar sin cykel därefter, vilket ökar batteriets livslängd i och med att det mår som bäst av att ligga mellan 20 och 90%.

Framtidssäker topprestanda och efterlängtad funktionalitet

OnePlus har i vanlig ordning satsat på den bästa hårdvaran marknaden har att erbjuda. Under huven på OnePlus 8 Pro återfinns Snapdragons senaste processor 865, 12 GB RAM och 256 GB lagringsutrymme. Värt att nämna är att OnePlus 8 Pro har stöd för 5G (även om jag själv inte kunnat testa det) och Wi-Fi 6, två tekniker som är framtida standarder.

Den nya vibrationsmotorn känns taktil och ett annat välkommet tillskott är IP68-klassning som gör att OnePlus 8 Pro numera officiellt är vattentålig. Du behöver alltså inte oroa dig för en regnskur eller ett snabbdopp. Stereohögtalarna med Dolby Atmos förtjänar även de en eloge för sin utmärkta maxvolym utan ljudförvrängning. Fingeravtrycksläsaren inuti skärmen känns också aningen rappare i år med betydligt färre inläsningsfel.

Trådlöst laddställ som tillbehör

För första gången stödjer Oneplus trådlös laddning och därför finns laddstället Warp Charge 30 Wireless Charger att köpa som tillbehör. Det som sticker ut är maxeffekten på 30 W, medan konkurrenterna ligger mellan 7,5-15 W. Baksidan av snabbare laddtid är att en kylfläkt krävs för att motverka värmealstringen, vilket även påverkar ställets storlek. På bekostnad av effekt och laddtid kan nattläget avaktivera fläkten, men då försvinner hela tjusningen med just det här laddstället. Designen i övrigt är avskalad med en anslutningssladd som inte går att lossa.

I många mindre ljudkänsliga miljöer kan Warp Charge 30 Wireless Charger fungera, men vill du ladda tillsammans med John Blund finns det många minst lika bra alternativ på marknaden som dessutom tar mindre plats på nattduksbordet.

Specifikationer
Operativsystem
OxygenOS / Android 10
Processor
Qualcomm Snapdragon 865
RAM
12 GB
Lagring
256 GB
Skärm
6.78 tum Amoled, 3168 x 1440 pixlar, uppdateringsfrekvens 120 Hz
Batteri
4 510 mAh
Kamera
Huvudkamera 48 Mp, vidvinkel 48 Mp, tele 8 Mp, selfiekamera 16 MP
Vikt
199 g
Om mobiltelefoner från Oneplus

OnePlus är en förhållandevis ny spelare på mobilmarknaden och grundades så sent som 2013. Den kinesiska Android-tillverkarens första modell blev enormt hajpad och startade en trend som kommit att kallas flaggskeppsdödare. Det vill säga en mobil som erbjuder i stort sett samma funktioner som flaggskeppen, men till ett betydligt lägre pris. Nu blåser emellertid förändrings vindar och med OnePlus 8-serien och främst 8 Pro tar OnePlus klivet in i premiumsegmentet på allvar.


Ted Larsson
Ted LarssonExpert inom mobiltelefoner

Ted Larsson eller den personliga teknikern som jag skämtsamt brukar kallas av människor i min närhet, vilket väl egentligen säger det mesta om mitt tekniknörderi. Försöker alltid hålla mig uppdaterad med det senaste på området och har förmodligen ägt fler mobiltelefoner än vad som är hälsosamt. "Det finns inga genvägar fram till den perfekta prylen" som Farbror Barbro hade uttryckt det. Precis så är det! Det krävs mycket efterforskning och kunskap för att kunna fatta ett välgrundat köpbeslut och det är där jag hoppas kunna hjälpa just dig på vägen.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om OnePlus 8 Pro 5G Dual SIM 12GB RAM 256GB?

Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
7 månader sedan

Haft den sen början utav april och är jätte nöjd med den, batteriet håller långt över hela dagen. Men de som är riktigt tråkigt med mobilen är att det blir så lätt inbränningar i skärmen, och de är inte bara ifrån fältet längst upp utan ifrån andra appar som man är inne en längre stund på.

v
v50turbo

38 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
9 månader sedan

Mkt fin telefon från Oneplus! Skärmen är riktigt fin, snabb processor, 120hz uppdateringsfrekvens, bra batteri samt lätt o snyggt Oxygen OS Enda nackdelen är att kameran inte är lika bra som övriga telefonen. Trots allt är kameran bland de 20 bästa enl dxomark Mjukvaran i kameran kan säkert putsas på.

H
H3-M4N

13 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Helt fantastiskt till det priset. Jämför man den med andra mobiler som kostar mer än det dubbla så slår den det mest eller är lika bra. Snacka om att folk blir lurade som köper t.ex Iphone till överpriser. Finns inget att klaga på. Gav den till morsan som present och hon är helt lyrisk. Tror aldrig mer att hon går tillbaka till en Iphone 😄

Snurrbo
Snurrbo

151 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

En toppmodell på alla sätt! Plus! + Lyxig känsla med sin fantastiska skärm och blanka skal + Sjukt snabb! Slår det mesta man kan köpa för pengar. + Stöd för alla högupplösta ljudöverföringsformat. + Bluetooth 5.1 + Android 11 redan från dag 1 och eftersom Oneplus är extremt bra på att skicka ut uppdateringar så kommer den här få nyare versioner väldigt snabbt. + Oxygen OS som är så rent och bra ett OS kan vara. Många smarta funktioner som t.ex. gester på låst skärm m.m. + Skärmen är verkligen kant till kant och inte som Iphone som har kvar sin "blöja" i överkant som man kom med 2017. + Laddar batteriet extremt snabbt. + Batteriet håller länge trots att jag kör högsta upplösning och 120Hz på skärmen. + 5G som funkar perfekt. + USB C + USB 3 + Vattentät, IP68 + Kan ladda andra enheter från USB-porten. + Stereohögtalare som kan spela otroligt starkt. Har inte hört nån annan mobil som är i närheten av att spela med så stark volym. + Wi-Fi 4 och 6 + Kameran är grymt bra och tar kanonbilder även i mörker om man vet hur man ska göra. + Selfiekameran är bara en liten prick i skärmen till skillnad från t.ex. Iphone som har en stor svart blöja som hänger ner och skymmer en stor del av skärmen. Dessutom smart placerad så den inte märks när man ser film eller spelar spel. Minus eller saker som man kunnat göra bättre: - Skärmen är böjd. Snyggt men lite opraktiskt - Den är lite tjockare än min gamla Oneplus 5T som iofs är extremt tunn. - Inget hörlursuttag - Ingen minneskortsläsare - Fingertrycksläsaren funkar oftast snabbt och bra men är ibland lite lynnig vilket är irriterande.

Yonzter
Yonzter

43 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

No brainer 2020. Har nästan inte hittat några svagheter. Lite irriterande med fingeravtrycksläsaren som lyser upp som en kamerablixt när den aktiveras, även när man ställt in ljuset på lägsta nivån. Borde fixas snart med nån uppdatering.