Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

HemPrisjakts experterTest - Nothing ear (1) - Snyggt förpackad mellanmjölk

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Nothing ear (1) - Snyggt förpackad mellanmjölk

  • 11 januari 2022
  • 45 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5
Se när vår expert Björn Sige testar Nothing ear 1 Wireless In-ear.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Vill du ha något annorlunda samt ANC & bra touchkontroller till ett bra pris?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Nothing Ear (1) är en kul produkt med ett eget, coolt uttryck som står ut i mängden. De har ett bra användargränssnitt, bra med funktioner och medelmåttig brusreducering är bättre än ingen alls. Så letar du efter något fräscht i designväg, vill ha funktioner som aktiv brusreducering och bra touch-kontroller till ett schysst pris? Då kan Ear (1) passa dig.

Förväntar du dig en sk "flagship killer"?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Ear (1) är blott "average" vad gäller brusreduceringsprestanda, batteritid och teknisk ljudkvalitet, dessutom dras helhetsintrycket ner av att appen är ganska buggig och även andra skavanker som konstanta statiska ljud i lurarna.

Introduktion

Ear (1) är första produkten att komma ur Carl Pei:s (Oneplus) startup-bolag Nothing. De har dragit till sig många blickar. Dels tack vare hypen som genererats kring varumärket men även för sin iögonfallande och coola design som kombinerar det rena formspråket från Apple med nytänk.

Mottagandet har dock varit lite blandat. Jag begärde därför att få testa Ear (1) och efter en lång väntan fick jag hem ett exemplar som jag nu ska dela mina tankar om.

Är detta det mest spännande Airpods-alternativet hittills eller bara ren hype?

Design / kvalitet / komfort

Om det är något Nothing verkligen har lyckats med gällande Ear (1) så är det estetiken. Från kartongen/paketeringen till de genomskinliga stammarna, genom vilka man kan beskåda delar av elektroniken, är det uppenbart att man lagt väldigt mycket fokus och resurser på få till en fräsch och nytänkande design. Ear (1) är en välkommen frisk fläkt i det mättade true wireless-segmentet, speciellt i det coola svarta space-utförandet jag haft på test.

Laddetuiet i högblank plast är dock en riktig rep- och fingeravtrycksmagnet vilket känns lite trist och det är bökigt att öppna locket med bara en hand.

Komfortmässigt är lurarna väldigt lätta och jag fann dem nästan lika bekväma under längre perioder som Airpods Pro - vilket är ett riktigt bra betyg.

De är IPX4-klassade så det går fint att träna med dem samt jogga genom en lättare regnskur.

Sedan ganska nyligen hävdar man också att Ear (1) är "koldioxidneutrala". Det genom förnybar energi-certifikat i produktionen samt att man klimatkompenserar för återstående koldioxidavtryck.

Funktionalitet

På pappret erbjuder Ear (1) mycket bang for the buck. De har både aktiv brusreducering, beröringssensorer för automatisk play/pause, touch-kontroller, trådlös laddning och personliga inställningar via appen.

Beröringssensorerna är responsiva för det mesta, utom vissa gånger under testtiden då musiken inte fortsatte spela av sig själv när de sattes tillbaka i öronen. Du kan lämna en lur i caset och köra den andra i mono, om du vill.

Touch-kontrollerna tycker jag fungerar riktigt bra faktiskt, bättre än många andra. Airpods-utförandet med avsmalnade stammar gör att de inte registrerar input av misstag när du tar ut/justerar dem i öronen och kontrollerna är träffsäkra. Jag gillar tanken på att kunna dra fingret upp och ner längs (båda) stammarna för volymjustering, även om det tar lite tid att vänja sig vid.

Jag är inte lika förtjust i appen, som känns lite väl buggig. Det krävs ofta två tryck för att den ska registrera brusreducering på/av ordentligt och mina egna settings för touch-kontrollerna verkar inte vilja sparas/registreras oavsett hur mycket jag försöker. Irriterande!

Det är inte mycket du kan ändra heller, enbart vilken kanal som ska gå fram eller bak i spellistan med ett trippeltryck, samt om ett längre tryck ska ändra ANC-läge... eller göra inget alls.

På ANC-fronten kan du välja mellan "Light" eller "Maximum", "Transparency" eller "Off". Det finns en Equaliser men bara med profiler för mer bas, diskant eller röstförstärkning.

Det finns även ett speciellt low latency-läge att tillgå om du upplever fördröjning vid spel och film (inget jag upplevt på min iPhone 12 pro).

Multiparkoppling saknas men de stödjer Google Fast pair med kompatibla Android-enheter.

Ljudkvalitet

För mig är ljudkvalitén alla gånger den viktigaste egenskapen i hörlurar/högtalare och med det sagt tycker jag ändå att Ear (1) får klart godkänt. De flesta lär ju köpa dem framförallt för den coola designen och jag tror också att mång lär jämföra dem med Airpods. I den jämförelsen är Ear (1) klara vinnare, framförallt mot mediokra standard-Airpods (gen 1 & 2) men även mot Airpods Pro i mitt tycke.

Ljudbilden har blivit tunad av svenska Teenage Engineering och är som helhet balanserad med en bas som är fyllig men inte bråddjup och en diskant som har bra närvaro men inte är superraffinerad. De är inget märkvärdigt på några tekniska plan, t ex låter de billigare Jabra Elite 3 och Sennheiser CX True Wireless lite bättre i min mening och mot premiumalternativen från Sony och Sennheiser är det ingen match. Men de flesta köpare lär absolut tycka att de är "good enough".

Mycket mer problematiskt är det svaga, men konstanta statiska/flimrande ljud jag alltid hör i lurarna - även med ANC-funktionen helt av. Det är tillräckligt framträdande för att märkas av tydligt under tystare musikpassager. Det känns budget och drar ner helhetsintrycket en hel del för mig faktiskt.

De flesta lurar jag testar numera låter inte märkvärdigt annorlunda beroende på om ANC-funktionen är på eller av, men i Ear (!) får basen lite extra tryck med brusreduceringen igång.

Samtalsljudet är ok, inget speciellt men inte heller horribelt.

Brusreduceringsprestanda

Den aktiva brusreduceringen i Ear (1) är okej, inte mycket mer.

Men då de flesta konkurrenter i prisklassen antingen har medioker ANC eller ingen alls uppskattar jag ändå att den gör iaf lite nytta mot statiska brum som fläktar, tåg och motorväg. Den ger dock bara en duglig effekt mot lågfrekventa ljud och nästan ingen effekt alls i mellanregistret. Du får mycket mer effektiv brusreducering över ett bredare register med Airpods Pro.

Transparency-läge är alltid tacksamt och hjälper till att släppa genom extra omgivningsljud jämfört med att använda lurarna helt passivt. Inte heller här kommer du att få i närheten samma "wow"-effekt som med Airpods Pro, dock.

Batteriprestanda

Nothing Ear (1) håller ungefär 5 timmar på en laddning vilket är mindre än vad jag anser fullt tillfredsställande till vardags. Det är förvisso en halvtimme längre på pappret än Airpods Pro, men det varierar med användning och Apples lurar har också vida överlägsen brusreducering. Du ser batterinivån enkelt för vänster och höger kanal i appen.

Via laddetuiet får du ca 4-5 extra laddningar beroende på om ANC är på eller ej. Caset stödjer trådlös laddning och laddar snabbt över USB-C.

Slutsats

Nothing Ear (1) är fräscht designade och på många sätt intressanta lurar som dock kanske inte lever upp till hypen.

Se förbi den coola designen och brandingen och kvar är ett par blott "helt okej" lurar när delarna summeras.

De lyckas förvisso hosta upp ovanligt många premium features, men prestandamässigt är de inget revolutionerande och lämnar lite att önska i sitt kvalitetsintryck. Buggar i appen och missljud i lurarna får produkten att kännas lite oraffinerad och då jag sett online att ovanligt många dessutom haft helt defekta enheter, känner jag inte att produkten är helt värd en rekommendation i skrivande stund.

Men potentialen och framförallt ambitionen att skapa annorlunda och häftiga produkter finns ju definitivt där och det blir kul att se vad Nothing lyckas förbättra med tiden och i framtida produkter.

Specifikationer
Hörlurstyp
In-ear, true wireless
Bluetooth-spec
5.2, Google fast pair, AAC, SBC, ej multiparkoppling
Vikt
4,7g (lurar), 57,4g (laddetui)
IP-klassificering
Ja, IPX4
Om hörlurar från Nothing

Nothing grundades under 2020 av svensk-kinesiske entreprenören Carl Pei, medgrundare och tidigare VD för Oneplus. Bakom Nothing står investerare som b la Casey Neistat (youtube-profil), Steve Huffman (medgrundare av Reddit) och Kevin Lin (medgrundare av Twitch).

I februari 2021 ingick man i samarbete med svenska Teenage Engineering, som själva har en känsla för innovativ ljudteknik och produktdesign och en månad efter det slog man crowdfunding-rekord i Europa med 1,5 miljoner dollar på 54 sekunder.

Stegvis har man lyckats bygga upp en stor hype runt varumärket på väldigt kort tid och Ear (1) blev första produkten att komma till marknaden.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn. Jag är en född teknik-entusiast och driver eget företag inom digital medieproduktion & marknadsföring. På hobbysidan har jag en särskild förkärlek till musik och har en 10-årig bakgrund inom HiFi och av att äga, sälja, testa och jämföra hörlurar i prisklasser från 60 kronor till 600 000 kronor. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i hörlursmarknaden till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare. Välkommen att kolla in mina tester och topplistor!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Nothing ear 1 Wireless In-ear?

R
Ramlöss

151 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 månader sedan

Köpte den svarta modellen för 900 riksdaler, första intryck. Hade ett par Jabra Elite 65 innan och Nothing 1 är en betydligt bättre produkt. + Prisvärd + Blåtanden har varit extremt stabil. + Smidig laddningspuck, smidiga magneter fäster budsen. + Trådlösladdning. + Skalet är magnetiskt, perfekt att sätta på kylen etc. + Bra passform + ANC, bättre än väntat inte den tryckande känslan eller åksjuka som Bosse. + Fast pair + Automatisk avstängning, plockar ur budsen. + Kan spela med en bud. + Kontrollerna är extremt smidiga, mina jabra var urusla. +-Ljudet är helt okej, men ibland konstiga artifekter med ANCn - kan endast vara ansluten till en enhet. - Equlizern har endast ett par förval och är mediokra. Får väldigt mycket teknik för pengarna och ett helt godkänt ljud. Största minuset är att den endast kan ansluta till en enhet, väldigt irriterande om du har en surfplatta eller andra enheter. Är ett första intryck, får uppdatera efterhand. Uppdatering efter några veckor. Höjer betyget till 5 ostar. Den största nackdelen att endast vara uppkopplad mot en enhet är irriterande ,men Googles ”fast pair” är jävligt smidigt. Men "NC" är guldvärt när man lyssnar på ljudböcker speciellt och är faktiskt bättre än väntat. Blir inte lika tyst som en Bose, men till skillnad från Bosse blir jag inte åksjuk och mitt ex hade ett irriterande tjutande ljud. Har inga av de buggarna folk har haft, kan var att den svarta kom efter den vita. Blåtanden har längre räckvidd än min Wifi.

a
abuze

8 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 3 månader sedan

Löjligt mycket hörlurar för pengarna! Sitter bra, bra noise cancellation och bra bas. Dessutom har den en mic som fungerar mycket bra i samtal. Det har varit svårt att hitta. Använder det dagligen på jobbet nu med i en massa videomöten. Gått ifrån mitt Jabra headset med bommick nästan helt och hållet. Kan bara rekommendera dem! Kan lägga till att jag i första hand använder dem till iPhone. Även testat på android utan problem.

T
Tonka

9 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 månader sedan

hög bas och lätt komma åt kontroll

d
dalecarlian

10 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
3 månader sedan

Mycket krångel och buggar. Touchen på dessa är nog tok för känslig. Ändrar inställningar konstant, pausar och trycker igång musik i otid, skitdålig mikrofon. Får två stjärnor för att ljudet faktiskt är bra. Men resten är rätt dåligt.

r
roberrrtz

2 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 4 månader sedan

Bra ljud för det jag betalade, 879kr. Skapligt tryck i basen, helt ok balans på övriga ljudet, finns lite utrymme för justeringar i appen. Man kan inte förvänta sig liknande ljud som från 3k+ lurar, så för vad dom kostar får man mycket ljud enligt mig. Har haft dom på flera tågresor nu och har räckt ca 5h +- med nästan konstant lyssning utan att stoppa lurarna i etuiet. ANC har lite att önska, kan kärva litegrann, men funkar tillräckligt för mig. De som gett betygen 3 eller lägre har 100% fått måndagsexemplar, skulle reklamera om jag var dom. Edit: Jag köpte dom svarta lurarna i juni.