Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: MSI GS66 Stealth - hög prestanda, hög ljudnivå
  • 3 september 2020
  • 14 hjälpta
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Jesper Grandien testar MSI GS66 Stealth 10SF-049NE.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som prioriterar prestanda över ljudnivå
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Med funktionen “extreme performance mode” går det väldigt bra att spela på datorn men fläktarna kör igång ordentligt och låter mycket. GS66 Passar bra för dig som är okej med en högre ljudnivå, bara du får bra prestanda.

För dig som vill ha 100% stabil prestanda
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Datorn levererar stundtals bra prestanda men har problem med kylningen under hög belastning och börjar ibland lagga eller prestera sämre, ibland även vid korta spelsessioner. Vill du spela på högsta inställningarna i alla spel utan något lagg alls? Då skulle jag istället rekommendera en mer prestandakraftig konfiguration.

Upplyst och välfungerande tangentbord

Tangentbordet känns skönt att spela på och trots de klassiska ihoptryckta tangenterna (som laptops ju har) så var det inget jag reflekterade över när jag spelade på GS66 Stealth. Jag kan utan problem säga att det går mycket bra att spela på det inbyggda tangentbordet och jag gillar även styrplattan som fungerar bra för vardagligt surfande. Tangentbordet har en bra belysning med många olika funktioner där man kan ändra hur tangentbordet ska lysa upp, vilket är helt på sin plats och förväntat av en gaminglaptop år 2020.

Högtalarna - en besvikelse

Nu är det här en gaminglaptop, så mina förväntningar på högtalarna var inte särskilt höga då majoriteten ändå spelar med headset. Men jag får ändå säga att högtalarna på den här datorn är under all kritik. Jag har haft gaminglaptops tidigare i livet där högtalarna har varit bättre (vi snackar 3 år tillbaka, minst). Är högtalarna en deal-breaker så avråder jag dig helt enkelt från att köpa GS66 Stealth.

Prestation i CS:GO

Spelet var förinställt på höga inställningar vilket till en början gick bra - det var ett grymt flyt. Efter ganska exakt fem minuter blåser fläktarna igång för fullt vilket nästan får mig att nästan trilla av stolen. Kort därpå börjar spelet lagga rejält! Det är ospelbart och känns som när man försökte spela CS på skoldatorn i gymnasiet. Jag tror nästan att det är något fel på datorn och för att få tyst på fläktarna startar jag snabbt om datorn då jag inte hittar var man kan ändra dessa inställningar i MSI:s mjukvara.

Jag startar upp CS:GO igen och drar ner allt förutom upplösningen på låga inställningar. Nu fungerar spelet faktiskt riktigt bra. Fläktarna låter dock fortfarande mycket men inte alls lika mycket som sist. När jag startar en BOT-match offline med låga inställningar ligger fps:en någonstans mellan 150-220, det får anses som mer än godkänt.

Vid ett annat speltillfälle verkar det som att datorn klockat ner sin prestanda för att hantera temperaturen. Jag spelar på de högsta inställningarna med ungefär 90 fps. Fläktarna kör, men inte lika illa som vid första gången och spelet laggar inte alls. Vid detta tillfälle använde jag mig av MSI:s egna program där man kan ställa in datorn i lägen som “balanced” och “extreme performance”. I det sistnämnda fungerar datorn riktigt bra även med höga inställningar (runt 200 fps +/-) men då låter fläktarna riktigt högt.

Prestation i Valorant

När jag startar Valorant för första gången börjar fläktarna genast köra igång rejält, och det innan jag ens hunnit komma in i “lär dig spela-banan". Detta kan dock bero på att jag precis innan spelat CS:GO och att datorn redan är en aning varm, samt att extreme performance-läget var i gång. Det fungerar dock bra att spela Valorant på höga inställningar i extreme performance-läget, med en fps på ungefär 180-240"

Datorn verkar klara av Valorant mycket bättre än CS:GO, men med extreme performance-läget är nog upplevelsen likvärdig för de allra flesta. I alla fall om man jämför en offline BOT-match i CS:GO och övningsbanan i Valorant. Som standard verkar datorn också låsa ner både CS:GO och Valorant till 30 fps när man inte har strömkabel i. Det bör dock gå att ställa in i MSI:s mjukvara samt i Windows men lär korta ner batteritiden avsevärt.

Helhetsintryck

GS66 är en väldigt snygg och ganska slimmad gaminglaptop med en relativt tunn (och ev. ömtålig) design.

När jag fick datorn och hade installerat CS:GO tog det bara 5 minuter på höga inställningar innan fläktarna pang tjong gick från 0 till 100 nästan direkt. Detta gjorde mig nästan rädd då det lät så mycket. Läser man runt på internet verkar många uppleva samma problem och det handlar förstås om en mjukvara som MSI har för att kunna kyla ner datorn, vilket den också gjorde ganska snabbt när jag stängde av spelet.

Trots att fläktarna var på max laggade datorn stundtals på höga inställningar - i ett spel som CS:GO som faktiskt är 8 år gammalt. Detta var dock något jag upplevde i början och det sker INTE senare in i testet med extreme performance-läget. Därav ger datorn ett något instabilt intryck.

Detta med fläktarna gjorde mig faktiskt besviken och jag kommer inte rekommendera den här datorn till någon som spelar utan headset. Det låter helt enkelt för mycket vid hög belastning.

Bra trots besvikelser

Slutligen vill jag säga att det här är en dator som vill och kan mycket men flaskhalsen är helt klart kylningen och inte komponenterna i sig. Jag säger inte alls att detta är ett dåligt köp men att fläktarna behöver gå så pass mycket är en besvikelse, även om det är ett återkommande problem hos de allra flesta gaminglaptops.

Väljer man extreme performance-läget så presterar dock datorn väldigt bra. Just därför var det svårt att sätta betyg på datorn - min användarupplevelse skiftade helt enkelt väldigt mycket. Men sammanfattningsvis så är det här ändå en väldigt bra och kraftfull dator som fungerar fint att spela på om man har extreme performance-läget igång. Mer eller mindre alla gaminglaptops handskas med nedkylningsproblem och jag tycker därför inte att det ska påverka helhetsbetyget för mycket.

Specifikationer
Processor
Intel i7-10750H 6 kärnor, 12 trådar 2.6GHz - 5.00GHz
Grafikkort
NVIDIA® GeForce RTX™ 2070 With Max-Q Design, 8GB GDDR6
RAM-minne
16GB, DDR4 - 2666MHz
Chipset
Intel® HM470
Lagring
1TB NVMe SSD-disk
Operativsystem
Windows 10 Pro
Batteri
4-Cell, Li-Po batteri, 99.9wh
Skärmstorlek
15,6"
Upplösning
1920x1080
Paneltyp
IPS
Uppdateringsfrekvens
240hz
Responstid
3ms
Vikt
2.1kg
Webbkamera
IR HD type (30fps@720p)
Trådad internet-port
1x RJ45 (standard)
Trådlöst
802.11 ax Wi-Fi 6 + Bluetooth v5.1
USB-C för laddning/bild
1x Type-C (USB3.2 Gen2 / DP / Thunderbolt™3) med PD laddning
USB-C
1x Type-C USB 3.2 Gen2
USB
3x Type-A USB 3.2 Gen2
HDMI
1x (4K @ 60Hz) HDMI
Om laptops (bärbara datorer) från MSI

MSI är ett Taiwanesiskt elektronikföretag med fokus på datorer och datorkomponenter. MSI tillverkar en del egna modeller av gaminglaptops men också många komponenter såsom moderkort och grafikkort till den stationära datorn. MSI har även sponsrat E-sportlag som Fnatic och Cloud9. Företaget har över 2000 anställda och grundades år 1986. MSI producerar gaminglaptops både i mittensegmentet och toppskiktet.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer