Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - Microsoft Surface Laptop 3 - en stilren och kraftfull ultrabook

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Microsoft Surface Laptop 3 - en stilren och kraftfull ultrabook

16 januari 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en MacBook Pro i PC-format

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Precis som tidigare så är Microsoft Surface Laptop en bärbar dator för dig som uppskattar ren, kall och hård industridesign av yttersta kvalité. Det här är i mångt och mycket en MacBook Pro i PC-format, direkt från Microsoft med minimalt av förinstallerat skräp och uppdatering av såväl mjukvara, drivrutiner och allt annat inbyggt direkt i systemet!

För din inre stilrena designnörd så förtjänar Surface Laptop generation 3 absolut ett betyg om 4,5/5 med potential för än högre, när man väl kommer till rätta med optimeringar och drivrutiner.

För prispressaren som vill ha många portar

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Även om jag är mycket förtjust i Microsoft Surface Laptop så inser jag att detta inte är en dator för precis alla. Vi har fortfarande problemet (?) med att det endast finns ett fåtal portar, en USB-A, en USB-C, en 3,5mm och en Surface Connect-port och det innebär vissa begränsningar. Det är numera lättare att åtgärda via en dongel kopplad på USB-C och det till ett rimligare pris än Microsofts egna Surface Dock, men det krävs som sagt extra tillbehör.

Material- och hårdvaruvalen innebär även att prislappen är högre jämfört med mer modest byggda datorer och för prispressaren så är det svårt att motivera denna annat än vid särskilda erbjudanden. För dig som ser funktion över form blir det helt enkelt inte mer än 2/5 som slutbetyg!

Prisjakt toppbetyg
Microsoft Surface Laptop 3 r5 15" Ryzen 5 3580U 8GB RAM 256GB SSD

Laptops (Bärbara datorer)

Microsoft Surface Laptop 3 r5 15" Ryzen 5 3580U 8GB RAM 256GB SSD

Ingen butik säljer denna produkt.

Se andra Laptops (Bärbara datorer)

Vem passar produkten bäst för?

Är du på jakt efter en stilren, snygg och duktigt kraftfull ultrabook, en MacBook fast som PC? Du uppskattar att få allt direkt ur Windows egna uppdateringsfunktioner? Då skulle jag definitivt kika på Microsoft Surface Laptop 3! Personligen dras jag mer till den lättare och mer portabla 13,5”-versionen av Surface Laptop 3 men vill du ha den större skärmen, då är den nya 15”-versionen verkligen ett bra val! Tänk dock på att i 15”-versionen så har mjukvara och drivrutiner en liten bit kvar innan den blir lika fullt stabil och pålitlig som tidigare generationers Intel-baserade produkter.

Bra prestanda

Otroligt bra byggkvalité

Riktigt trevlig tangentbordsupplevelse

Sämre optimering med AMD Ryzen jämfört Intel-varianterna

Liten pekplatta i förhållande till chassits storlek

Saknas Thunderbolt 3-stöd i USB-C-porten

Nytänkande insida

Nytt och spännande med den nya 15”-versionen av Microsoft Surface Laptop är att den baseras på AMD Ryzen-serien av processorer och tillhörande Vega-grafik, antingen Ryzen 5 med Vega 9-grafik eller Ryzen 7 med än mer kraftfulla Vega 11-grafik. Detta innebär riktigt mycket prestanda till riktigt konkurrenskraftiga priser!

Att man relativt tidigt går in på AMD Ryzen-processorer är givetvis mycket spännande och nyttigt för konkurrensen inom processortillverkarna. Det har dock under testperioden visat sig att det än så länge inte är ett helt finslipat koncept och än verkar en hel del optimeringar vara kvar innan vi har en lika klockren produkt som tidigare Surface-enheter visat sig vara, då med Intels betydligt mer gamla och grå processorfamiljer samt grafikkretsar.

Stort och skarpt

Precis som sitt mindre syskon så är även 15”-versionen av Surface Laptop 3 utrustad med en PixelSense-skärm med en upplösning på 201 pixlar per tum, klart godkänt och jämförbart med Apples Retina-skärmar som erbjuder omkring 220 pixlar per tum!

Skärmen är precis som tidigare en multitouch-skärm som erbjuder stöd för såväl användning av fingrar som den penna man kan köpa till för dryga tusenlappen, om man har högre artistiska ambitioner det vill säga.

Återigen, precis som i tidigare generationer och den mindre 13,5”-versionen, har vi en skärm i formatet 3:2 vilket är oväntat trevligt i produktiva sammanhang, vid skrivande av dokument likt detta eller jobb i exempelvis utvecklingsmiljöer. Fler skärmar borde verkligen ha detta format framför de mer vanliga 16:9-formaten många använder!

Det är mjukvaran som ställer till det lite

Även om det är ett nytt och intressant grepp att gå på AMD Ryzen-processorer med tillhörande grafikkretsar så har det så här långt inte varit helt utan problem. Framförallt har det handlat om drivrutiner som varit uppenbart inte helt optimerade i alla lägen och för första gången någonsin med en Surface-produkt har jag tvingats leta reda på drivrutiner utanför Microsofts trygga hamn för bättre funktionalitet och vissa inställningsmöjligheter.

Utöver det upplever jag att batteriet dras ur fortare i viloläget jämfört med tidigare Surface-produkter som jag testat och det är ibland svårt att lämna den liggandes över natten i viloläget, något som inte tidigare varit några problem alls.

Fördelen med att det är mjukvara som strular är ju dock att det är relativt lätt att åtgärda det hela med tiden. Det råder inga tvivel om att man kommer komma till rätta med drivrutiner och optimeringar framöver och att på sikt så kommer det flyta lika sömlöst som det gjort med Intel-baserade Surface-produkter!

Oväntade hinder

När vi ändå talar om mjukvara så är det värt att nämna att man kan råka ut för närmast oväntade hinder beroende på valet av processortillverkare. För mig som ägnat en hel del tid åt app-utveckling den senaste tiden så har en hel del tid ägnats åt emulatorer av framförallt Android.

Emulatorn jag primärt använder förlitar sig uppenbarligen en hel del på Intels inbyggda finesser för virtualisering vilket gör att den AMD-baserade Microsoft Surface Laptop 3 haft oväntat tufft med att hantera emulatorn på ett bra sätt. Det är markant skillnad i flyt och hastighet mellan en Intel-baserad dator och denna AMD-baserade dator, till Intel-datorns fördel.

I takt med att AMD Ryzen-serien fortsätter erövra marknadsandelar så kan man dock räkna med att detta kommer åtgärdas, men det är värt att ha i åtanke om du står redo att köpa en ny dator just idag!

Solid som ett stycke aluminium

Trots den ökade storleken jämfört med tidigare Surface-produkter så finns inga som helst klagomål på byggkvaliten. På inget sätt har den blivit lidande utav att yttermåtten ökat och det är fortfarande samma underbara solida känsla och trygghet i att använda Microsoft Surface Laptop 3 som det varit i tidigare generationer.

Med generation 3 så är nu den ludna innersidan ett valbart tillägg på den mindre 13,5”-modellen och helt borta från 15”-modellen. Även om jag saknar det ibland så kan jag inte tycka det är tillräckligt saknat för att vara någon direkt nackdel, det är fortfarande en väldigt behaglig upplevelse att skriva på tangentbordet och den rena metallen är om inget annat riktigt stilren!

Missade möjligheter

Överlag så är jag nästan lika förtjust i denna tredje generation och denna nya 15” stora modell som jag varit med tidigare Surface Laptop, det är en riktigt väl genomtänkt, snygg och kraftfull dator som erbjuder riktigt mycket för pengarna. Det finns dock några saker jag saknar om som jag hoppas till nästa generation, den fjärde generationen som vi sannolikt kan vänta oss under hösten 2020.

Till att börja med så vill jag gnälla lite på att man missat möjligheten att i 15”-modellen utöka storleken på pekplattan, likt MacBookens närmast gigantiska pekplatta som fyller ut allt extra utrymme riktigt bra. Pekplattan på Microsoft Surface Laptop är bland de tveklöst bästa på PC-sidan men kom igen Microsoft, sluta snåla och använda samma platta som i 13,5”-modellen! Utnyttja utrymmet och gör det som är bra ännu bättre!

Utöver det så är det yay för USB-C istället för Mini DisplayPort, men till nästa generation, låt oss göra det ordentligt och implementera USB-C med Thunderbolt 3 för bästa resultat, mkay?!

Helhetsbetyg

Microsoft Surface Laptop 3 i 15”-version är generellt sett en riktigt bra bärbar dator även om kanske inte alla är beredda att betala priset för en tunn och relativt lätt ultrabook. Personligen anser jag att detta är en prisvärd produkt, sett till vad man får såväl till prestanda som byggkvalité och den får en solid 4/5 i betyg överlag, med viss brasklapp om att det finns småsaker att anmärka på i mjukvaran i skrivande stund.

Specifikationer

Processor

AMD Ryzen 5 3580U, 2,1 GHz

RAM

8 GB (varav 2 GB reserveras för grafikkretsen)

Lagring

256 GB SSD

Skärm

15” PixelSense-touchskärm i 3:2-format

Operativsystem

Windows 10 Home

Batteritid

Upp till 11,5 timmar

Vikt

1,5 kg

Grafik

AMD Radeon Vega 9

Om laptops (bärbara datorer) från Microsoft

I juni 2017 lanserade Microsoft deras första Surface Laptop och här har vi alltså generation 3 i serien. Den senaste generationen handlar i mångt och mycket om att förfina ett redan riktigt trevligt koncept av bärbara datorer med ruskigt hög byggkvalité. Surface Laptop 3 kommer i tre färger och du kan välja mellan 13,5- eller 15-tumspekskärm. Just 15” PixelSense-skärmen är nytt för denna tredje och lite större version av Surface Laptop. Skärmen bibehåller en hög pixeltäthet även i det större formatet, en riktig förfinande touch på ett i grunden trevligt koncept!


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons