Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - Microsoft Surface Laptop 2 - en riktigt välgjord laptop

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Microsoft Surface Laptop 2 - en riktigt välgjord laptop

29 oktober 2019

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den stilmedvetna
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

I min mening är Surface Laptop en av de allra snyggaste bärbara PC-datorerna på marknaden, väl i klass med Apple MacBook och det är verkligen inte illa! En solklar 5/5 för denna kategori!

Inget för sladdfanatikern
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Med endast ett fåtal portar för tillbehör är verkligen inte det här ett alternativ för dig med behov av exempelvis trådat tangentbord, mus eller en hög med minnespinnar. Med en Surface Dock kommer man tillrätta med en del av detta problem men den är långt ifrån gratis. På grund av detta blir betyget endast 2/5 om du inte lever det trådlösa livet fullt ut.

Prisjakt toppbetyg
Microsoft Surface Laptop 2 for Business 13,5" i7-8650U (Gen 8) 8GB RAM 256GB SSD
Laptops (Bärbara datorer)Microsoft Surface Laptop 2 for Business 13,5" i7-8650U (Gen 8) 8GB RAM 256GB SSD
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Laptops (Bärbara datorer)
Vem passar produkten bäst för?

Personligen är jag barnsligt förtjust i Surface Laptop-serien och tycker dels om dess designmässiga drag, dels valen av hårdvara och dels det faktum att de viktigaste uppdateringarna går att få via Windows Update, utan behov av ytterligare drivrutiner eller annat stök.

Uppskattar du detta helhetstänk och klarar dig utan drivor av expansionsportar, då kan Surface Laptop vara ett mycket bra val för dig!

Surface Laptop är i mångt och mycket PC-världens MacBook, en dator där Microsoft står för både hårdvara som mjukvara och därför ger en mycket tillförlitlig känsla.

Ordentligt tilltalande design

Bra batteritid

Hög byggkvalitet och bra materialval

Lite dyr jämfört med alternativen

Väldigt begränsat antal portar

Jag äger ingen själv för stunden

En riktigt trevlig föredetting

Det kanske kan tyckas en smula märkligt att man tar sig an att testa en produkt som just blivit ersatt av en nyare, men man ska inte heller glömma bort att även ersatta produkter finns kvar i lager under överskådlig tid framöver samt är ständigt återkommande som potentiellt begagnatfynd! Med det i tankarna har vi här tagit oss an 2018 års version av Microsoft Surface Laptop, en riktigt välgjord laptop i 13,5”-format med stilren design, ett smått lurvigt tangentbord och överlag riktigt bra prestanda.

Byggkvalitet

Microsoft Surface Laptop har alltid varit ett ordentligt bygge i en ljuvlig kombination av aluminium och andra högkvalitativa komponenter. Det här ger en riktigt hög kvalitetskänsla när man håller i och använder sig av produkten, vilket därmed gör att prislappen i sammanhanget inte känns våldsamt orimlig.

Som lite udda grej har Microsoft valt alcantara som material för bottenplattan under pekplatta och tangentbord, något som gör det till en väldigt härlig upplevelse att skriva på den här datorn då alcantara alla dagar i veckan är betydligt trevligare mot handlederna än kall metall. Av personlig erfarenhet från en tid med förra generationens Surface Laptop så står sig dessutom detta material förhållandevis väl mot smuts och tidens tand med, vilket man kanske inte kan tro från början!

En skärm man kan peka på

Som generell Mac-användare är man inte direkt bortskämd med pekskärmar i sin laptop och ärligt talat, jag kan inte direkt säga att jag saknar det heller. I Surface Laptop finns det däremot, och du kan antingen använda dina egna fingrar eller den penna som går att köpa till, precis som hos Surface Pro-serien med hybriddatorer.

Jag kan inte direkt säga att jag haft våldsamt stor nytta av pekskärmen dock, utöver mindre lekstunder med just pennan det vill säga. I min vardag är det inget jag känner något våldsamt stort behov av, utan det är mer en surfplattegrej i så fall. Man kan dock inte klaga på att denna dator erbjuds med just pekskärm, eftersom det till synes inte direkt verkar ha påverkat resten negativt.

Skärmen i övrigt är en riktigt trevlig upplevelse på 13,5” med ordentlig hög upplösning och därmed hög pixeldensitet för en skarpare bild. Ljusstyrkan är bra och den går att använda utan problem i de allra flesta situationer, även om den blanka skärmen kan innebära problem i visst ljus.

Lagom prestanda

Denna andra generationens Surface Laptop kommer med åttonde generationens Intel-processorer, 8 eller 16 GB RAM och någonstans mellan 128GB till 1TB SSD-lagring. Oavsett vilken konfiguration du väljer så är det den du sedan får leva med, här uppgraderas inget i komponentväg utan våldsammare ingrepp, och även då är det med högst tveksam vinst.

Prestandan som finns räcker dock mer än väl till för att göra de allra flesta användarna nöjda, och den Intel i7-variant som har testats här är mer än tillräckligt kraftfull för att jag skulle klara av att maxa ut den vid normal användning.

Personligen skulle jag hellre välja varianten med Intel i5 för att få marginellt lägre prestanda men även betydligt mycket mindre värmeutveckling och därmed en trevligare användarupplevelse överlag. Pengarna använder jag hellre på mer RAM och mer lagring i så fall.

En öken av portar

Det kanske största problemet med Surface Laptop i första och andra generationen är en stor brist på portar att koppla in externa tillbehör med. Endast en vanlig USB-port, en Mini DisplayPort och en 3.5mm-port hittar vi utöver den Surface Connect-port som används för laddning av enheten. Här kanske ordmärkaren påpekar att man faktiskt kan köpa till en Surface Dock för att expandera antalet portar via Surface Connect-porten, men med tanke på dess kostnad om över 2000 kr så är inte detta direkt ett tilltalande alternativ för gemene man.

Lever man sitt liv med blåtandstillbehör, eller helt enkelt inte har behov av fler portar än de som erbjuds i grunden, då kommer man givetvis inte hitta något att klaga på generellt. Det går ju även att köpa till en billigare USB-hubb för inkoppling av ytterligare USB-tillbehör, men det blir onekligen inte lika smidigt som åtminstone en till USB-port hade gjort det.

Det är mjukvaran som gör det

Föga förvånande så levereras en bärbar dator från Microsoft med just Microsoft Windows 10 Home eller Windows 10 Pro för företagsanvändare. Detta är ett steg upp från första generationen som kom med den något strypta versionen, Windows 10 S.

Jag är av meningen att senaste inkarnationerna av Windows 10 faktiskt är bra, även om det kanske tar emot för vissa. Fördelen med att köpa en bärbar dator direkt från Microsoft är dessutom att de saknar diverse bloatware som många andra tillverkare så ”generöst” skickar med sina datorer. Här hittar du istället en ren och fin installation av Windows 10 med endast de sedvanliga doserna av Candy Crush och liknande att plocka bort från startmenyn…

En annan fördel med detta upplägg är dessutom att kommande drivrutiner och andra hårdvarurelaterade uppdateringar, de kommer du få enkelt och smidigt direkt via Windows egen uppdateringsfunktion istället för att behöva hålla koll på det hela själv.

Slutligen

Om det inte framgår så är jag väldigt förtjust i denna serie av bärbara datorer och önskar verkligen jag kunde ha rimliga skäl till att köpa mig en alldeles egen. Trots de brister som finns så tilltalar verkligen hela Microsoft Surface Laptop-serien mig på hög nivå och det är långt ifrån osannolikt att det en gång i framtiden kommer bo just en sådan hos mig igen!

Det som tilltalar mig är kombinationen av bra prestanda, bra och intressanta materialval samt en riktigt tilltalande design. Totalbetyg med det i åtanke får bli en solid 4/5! Mindre tilltalande är det begränsade och något föråldrade urvalet av portar att koppla in externa tillbehör i, något som dock till viss del har rättats till i den senaste, tredje generationen av Surface Laptop. Lever du det trådlösa livet fullt ut så är Microsoft Surface Laptop 2 ett utmärkt alternativ och kommer säkerligen ha en fördelaktig prislapp nu när en ersättare är presenterad.

Specifikationer

Processor
Intel i7, åttonde generationen
RAM
8 GB
Lagring
256 GB SSD
Skärm
13,5” PixelSense-touchskärm i 3:2-format
Operativsystem
Windows 10 Home
Batteritid
Upp till 14,5 timmar
Vikt
Ca 1,25 kg

Om laptops (bärbara datorer) från Microsoft

Microsoft lanserade deras första traditionella Surface Laptop i juni 2017 och har sedan dess uppgraderat den två gånger. Datorn som har granskats under lupp den här omgången är den andra generationen som presenterades hösten 2018 och som med en bra grunduppsättning av specifikationer är ett riktigt intressant alternativ för de allra flesta.

Surface Laptop 2 kommer i flera olika färger med samma grundtanke designmässigt, ett aluminiumskal, en förhållandevis högupplöst 13,5”-skärm samt en alcantaraklädd insida vilket ger riktigt skönt material mot händer och handleder när man använder tangentbordet.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons