Prisjakt
HemPrisjakts experterTangentbordTest - Logitech G Pro X TKL Lightspeed - nästintill perfektion!

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Logitech G Pro X TKL Lightspeed - nästintill perfektion!

6 september 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Litet, stabilt & effektivt
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Detta är ett kompakt, stabilt, effektivt och pålitligt gamingtangentbord för den som älskar ett trådfritt skrivbord. Inga konstigheter!

Det lilla kan ha stor betydelse för vissa
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Det är lite tråkigt att USB-mottagaren inte helt obegränsat klarar av både mus och tangentbord tillsammans utan att behöva dra ner lite på prestandan. Se till att ha två USB-portar lediga om du vill nyttja prestandan fullt ut.

Prisjakt toppbetyg
Logitech G Pro X TKL Lightspeed Gaming Keyboard (Nordisk)
TangentbordLogitech G Pro X TKL Lightspeed Gaming Keyboard (Nordisk)
fr. 2 589,31 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Det här tangentbordet är så nära perfektion man kan komma för ett kompakt, trådlöst tangentbord. Jag rekommenderar det till alla som vill köra trådlöst och utan numpad. Speciellt vill jag slå ett slag för att om du redan har en Logitechprodukt, eller tänker köpa, så kan det vara värt att även köpa denna för att samla dina produkter under samma tak, nämligen i G Hub.

Går att köra tangentbord + mus på samma mottagare

Bra batteritid

Smidig mjukvara med cool funktionalitet

Inget handledsstöd ingår

Ljudnivå & känsla

Just det här testet kommer utgå från den variant med bruna switchar eftersom det är dessa mitt tangentbord har.

Tangentbordets ljudnivå är ganska högt om du sitter och skriver utan ett headset till exempel. Det är inget du kan sitta och skriva på utan att någon hör dig men så är det på de flesta mekaniska tangentbord så det är inget ovanligt.

Känslan däremot är väldigt tillfredställande och man känner att det är bra kvalité när man skriver. Den lilla "bumpen" som blir när du trycker på en tangent ger bra feedback på att den blivit nedtryckt. Generellt är jag mer för tysta tangentbord men tillsammans med ett headset som har stängda kåpor blir det bäst av två världar med detta tangentbord.

Kvalité & robusthet

Kvalitén är det inga som helst fel på. Det är premiumkänsla direkt från när man öppnar kartongen. Tangentbordet levereras i ett portabelt fodral vilket är lämpligt om man ska ta med sig det på LAN eller liknande.

Tangentbordet ligger stadigt på skrivbordet men går att flytta med lite extra kraft, inget som stör.

Även fötterna som kan fällas ut för att få upp tangentbordet i en 4 eller 8 graders lutning känns bra och klickar fint på plats när dem fälls ut. Ser dock framför mig att om dessa skulle utsättas för lite våld så finns risken att dem går sönder medans resten av tangentbordet känns ganska tåligt även i händerna på en lite argare användare.

Mjukvaran G Hub

Jag nästintill älskar Logitechs mjukvara G Hub. Det känns enkelt, smidigt och överskådligt. I G Hub kan man bland annat färga varje enskild knapp i en egen färg om så önskas men också ställa in vilka knappar som ska inaktiveras i ett "spelläge". Till exempel Windows-knappen kan vara skönt att inaktivera medans du spelar.

I G Hub programmerar du också egna makron som passar dig och din spelstil. Du kan till exempel koda in makron som förenklar dina köp inför varje runda i Counter Strike eller skriver något kul med ett knapptryck.

En mottagare, två enheter

En funktion jag gillar är att jag kan ansluta min Pro X Superlight 2 till samma USB-mottagare som tangentbordet använder. Dock begränsas rapporteringsfrekvensen (från 2 000Hz till 1 000Hz). Men trots det tycker jag det är en riktigt smidig funktion som gör att man enkelt kan spara på en USB-port.

Denna synkning får göras manuellt i G Hub men är enkelt. Väljer du att köra med tillhörande USB-mottagare så är det bara att plugga in och köra.

Mer att önska

Det finns väl nästan alltid mer att önska men för det här tangentbordet är inte listan särskilt lång. Det mesta är precis som man vill ha det.

Dock kan jag tycka att det känns aningen onödigt med ett portabelt fodral, jag hade hellre sett att det följde med ett skönt handledsstöd.

Även den biten att det blir en liten kompromiss i dataöverföring om man väljer att köra både tangentbord och mus på samma mottagare är något jag har med på min önskelista för framtiden. Men som jag förstår det är det också en viss begränsning i dataöverföring via just USB.

Men summerat känns det som att Logitech lyckats väldigt bra och det är kanske så nära perfektion man kan komma för ett trådlöst tangentbord.

Specifikationer

Batteritid
Upp till 50 timmar
Trådlös räckvidd
Upp till 10 meter
Anslutningstyper
2.4GHz LIGHTSPEED eller Bluetooth
Mekaniska brytare
Ja, finns i GX Brown(taktila), GX Red(linjära) eller GX Blue(klickiga)
Formfaktor
TKL (utan numpad)
Höjd
34mm
Bredd
352mm
Djup
150mm
Polling rate / Rapporteringsfrekvens
1 000Hz

Om tangentbord från Logitech

Just trådlösa tangentbord tycker jag Logitech länge varit ledande inom. Jag använder MX Keys från Logitech för skrivande och har aldrig någonsin varit så nöjd som jag är med det. Det får sätta prägeln för min åsikt om Logitech och trådlösa tangentbord. Utöver just tangentbord gör Logitech pålitliga trådlösa möss & headset också. Logitech har sedan länge tillbaka fattat grejen med trådlöst och har således fortfarande ett försprång i många fall.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer