Prisjakt
HemPrisjakts experterDatormössTest - Logitech G Pro X Superlight 2 - en av de bästa!

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Logitech G Pro X Superlight 2 - en av de bästa!

8 september 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
En bra uppgradering för den med tidigare Logitechprodukter
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Jag gillar musen och förstår smidigheten i att kunna uppgradera till "samma mus" men med bättre prestanda. Superlight 2 känns som det självklara valet om du redan är inne i Logitechs ekosystem av produkter och kanske till och med sitter på första generationen. Logitech är en vinnare på mjukvarusidan med sitt "G Hub" där mycket kan styras och anpassas om du har flera produkter.

Når inte riktigt i mål
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Musen är väldigt bra men den kan inte riktigt mäta sig med DeathAdder V3 Pro som på pappret har ganska mycket bättre specifikation. Således, vill man ha det allra, allra bästa så får man enligt mig inte det av Logitech, vilket är förvånande.

Prisjakt toppbetyg
Logitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed
Möss & pekdonLogitech G Pro X Superlight 2 Lightspeed
fr. 1 716 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Den här musen har en ren design utan för mycket lullull. Musen i sin design är inte så hög så den passar bra för flera olika grepptyper, till exempel "palm grip" eller "claw grip". Detta är en av mössen som ligger i i toppklassen. Den lämpar sig extra bra för dig som redan har andra Logitech-produkter som tillsammans kan anpassas i Logitech G Hub. Föregångaren är en storsäljare världen över och populär bland E-sportspelare.

Väldigt bra batteritid

Perfekt design

Går att parkoppla på samma mottagare som kompatibelt tangentbord

Nya hybridswitchar med optisk avläsning

"Bara" 500 IPS, mäter sig inte riktigt med DeathAdder V3 Pros 750 IPS

"Bara" 40G maxacceleration, mäter sig inte riktigt mot DeathAdder V3 Pros 70G

Begränsas till 1 000Hz / 1ms med delad mottagare

Första intrycken

Första intrycken är tydliga, det är till synes inte mycket som har ändrats och det känns helt rätt. Varför ändra på ett vinnande koncept? Denna uppföljare av föregångaren som blev en succé och storsäljare kommer i stort i samma utförande. Det är en liten skillnad i vikt.

Det känns lite som att tillverkningsprocessen är så pass slimmad att det inte går att få ner vikten ytterligare. Det är dock imponerande att batteritiden är så pass mycket bättre utan att öka vikten eller ändra på designen. Tittar på man på den kanske närmsta konkurrenten Razer med sin DeathAdder V3 Pro så väger den 3 g mer. Det är i stort sett ingen skillnad alls så kanske onödigt att lägga någon vikt i det.

Som alltid med Logitech, inget strul, allt bara fungerar.

Skillnader i designen

Ingen. Jag kan verkligen inte se någon större ändring alls och jag klandrar inte Logitech för det. De gör helt rätt i att inte ändra på ett vinnande koncept och detta gör nog att flera som är sugna på mer prestanda kan tänka sig uppgradera från sin äldre Superlight-mus. Det är skönt att slippa lära om sig var knapparna sitter på musen.

Framåt och bakåt-knapparna sitter redan bra så de inte är i vägen för tummen också vidare, så inget behövs ändras. 5/5 i design.

En skillnad som inte påverkar så mycket men som är väldigt uppskattad är att Superlight 2 har USB-C för laddning, inte en dag för tidigt.

Skillnader i prestandan

Vi ser ett helt okej prestandalyft från förra generationens Pro X Superlight. Bland annat är det vikten där Superlight 2 väger 3 g mindre.

Sedan ser vi en uppgradering av sensorn som nu klarar en upplösning om 32 000 DPI (tidigare 25 600). Även maxhastigheten är ökad från 400 IPS till 500+. Även rapporteringsfrekvensen på rörelser har ökat till 2 000Hz från 1 000. Det vill säga nu 0.5 ms fördröjning, tidigare 1 ms. Vi ser också en ökning från 70 till 95 timmars batteritid.

Utöver detta så är det också nya Lightforce-brytare i Superlight 2 med optisk avläsning. En utnött switch med mekanisk avläsning brukar kunna resultera i oönskade dubbelklicks, detta förhindrar det.

Är det högre priset motiverat?

Jämför vi med Superlight 1 så är priset inte helt oväntat. När en uppföljare släppsräknar i alla fall jag med ett något högre pris.

Priset känns okej tills man tittar på närmaste konkurrenten Razer DeathAdder V3 Pro. Razer-musen är billigare och det går tyvärr inte att blunda för att Razer faktiskt slår Logitech lite på fingrarna här även prestandamässigt.

Sitter du redan på andra Logitechprylar som headset eller tangentbord så tycker jag dock att det är motiverat att fortsätta hålla sig till Logitech, de har ett gott rykte om väldigt bra kvalitet på just trådlösa produkter och det har jag stor tillit till. Även om Razer i detta fall har en mer lockande specifikation på pappret så är skillnaderna minimala, men man vill ju alltid ha det bästa, eller hur?

Är det värt att uppgradera?

Som alltid är det upp till dig som köpare, jag kan bara tycka till utifrån mitt perspektiv och utifrån förbättringarna.

Jag tror att många som har en Superlight 1 inte skulle känna större förändringar men visst, spelar du mycket och på en seriös nivå så kan en ny mus, som dessutom är väldigt lik den du redan har, vara en sån sak som hjälper dig att ta nästa kliv i ditt spelande. Och kanske hjälper dig att bli lite bättre.

Dem nya hybridswitcharna känns lockande och att Superlight 2 kan laddas med USB-C kanske bidrar till en kabel mindre på skrivbordet, och det är ju något många brukar kunna prioritera.

Specifikationer

Batteritid
95h konstant användning
Höjd
125mm
Bredd
63.5mm
Djup
40mm
Vikt
60g
Sensor
HERO 2
DPI
100 - 32 000
Maxacceleration
40G
Maxhastighet
500 IPS
Polling rate / Registrerade rörelser per sekund
2 000 Hz (0.5ms)
Antal knappar
5

Om möss & pekdon från Logitech

Logitech är ett välkänt elektronikföretag främst känt för sina grymma trådlösa möss, headset och tangentbord men också för trådanslutna tillbehör, till exempel spelkontroller såsom ratt och växelspak. Logitech har omkring 8000 anställda och har funnits på marknaden sedan 1981 och har sedan dessa tillverkat över 1 miljard datormöss. Logitech är även sponsor till flera lag inom E-Sport, bland annat Astralis, NAVI, ENCE och G2 Esports.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer