Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Kobo Elipsa 2E

20 november 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För kluddaren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Kobo Elipsa 2E är en utmärkt läsplatta för dig som söker dels något större skärm, dels ser nyttan av digitala anteckningar. Med den medföljande pennan kan du nämligen enkelt göra anteckningar i boken du läser, ta mötesnoteringar utan att batteriet försvinner i ett nafs och sedan till lunchen klämma ett kapitel i den där boken du knappt kan stänga.

Inget för dig med platsbrist
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.0

Stor skärm ger mer yta för text och annat intressant men på bekostnad av yta. Kobo Elipsa 2E är inte det optimala valet för dig som vill ha en liten och smidig läsplatta som får plats i allt utom kanske de minsta av handväskor. Nej, se till att spara dig en slant och välj någon av de mindre varianterna istället.

Kobo Elipsa 2E
LäsplattorKobo Elipsa 2E
fr. 4 467 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Kobo Elipsa 2E är en läsplatta för dig som vill kunna anteckna direkt i boken du läser eller i ett separat digitalt anteckningsblock. Den stora skärmen är mestadels behaglig att både läsa och anteckna på och även om pixeltätheten lämnar lite att önska så gör den sitt jobb på ett bra sätt.

Stor skärm med möjlighet till anteckningar

Medföljande penna

Mestadels simpel navigering i systemet

Svenska som systemspråk

Skärmen borde varit mer högupplöst

Saknar automatisk ljusjustering

Något dyr sett till ovan

Läsplatta med extraknäck

En läsplatta kan vara till stor nytta redan i sig, med plats för ett helt bibliotek av böcker. Med Elipsa 2E har Kobo dessutom bakat in stöd för att göra anteckningar och skickar även med en penna för att göra detta med.

Utöver detta så inkluderas i kartongen själva läsplattan i sig, en Kobo Stylus 2 med extra spetsar samt en laddkabel av typen USB-A till USB-C. Tyvärr medföljer inget form av skal i kartongen, så utöver det redan ganska saftiga priset på i skrivande stund cirka 4500 kr får du alltså lägga upp ytterligare omkring 800 kr för ett Kobos egna sleep cover med plats för den tillhörande pennan.

Känner du inget behov av ett skal till din Kobo Elipsa 2E så kan vi dock trösta med att medföljande pennan även fäster magnetiskt mot den tjockare skärmkanten på enheten, om än kanske inte strålande tryggt och bra.

Stor skärmyta, sämre skärpa

Den 10,3" stora skärmen i Kobo Elipsa 2E innebär att du får en hel del ytterligare yta att läsa på, något som tyvärr sker på bekostnad av viss skärpa i texten. Med en pixeltäthet på 227 pixlar per tum så är det ett märkbart steg ner från exempelvis de 300 pixlar per tum som det mindre syskonet Clara 2E erbjuder, något som kan riskera att vara tröttsamt i längden.

Ljusstyrkan är i de allra flesta situationer mer än fullgod och det enda jag egentligen saknar här är möjligheten att få det automatiskt justerat istället för att göra det manuellt. I ett jämngrått november kanske det inte spelar våldsamt stor roll men sådär lagom till midsommar när vädret ömsom är soligt och ömsom strilande regn så är det guld värt att inte behöva vara inne och greja med ljusstyrkan.

Dessbättre får vi åtminstone ett ljusläge som skall minska det blåa ljuset och göra kvällsläsningen behagligare och mindre slitsam på ögon och hjärna.

Med ett bättre klimatsamvete

Något som ändå får ses mycket positivt är att Kobo Elipsa 2E är tillverkad återvunnen plast som till stor del fångats upp från världens hav. Även om detta i sig leder till att enheten kan kännas något plastig så går det inte att förneka att det i sig även leder till en lägre vikt, både i din hand och på ditt samvete.

Såväl läsplatta som penna laddas via USB-C vilket är klart positivt och något som äntligen börjar bli standard även inom världen av läsplattor. I och med detta har du ofta nära till laddning om det skulle behövas, men med en batteritid på uppåt 14 dagar så lär du inte behöva uppsöka laddaren särskilt ofta, något som i sig är bra för miljön.

Med stöd för uppläst material

Skulle du tröttna på att själv läsa dina böcker erbjuder Kobo Elipsa 2E även stöd för ljudböcker, något som gör det möjligt för dig att samla samtliga dina litterära behov i en och samma enhet.

Nackdelen är väl möjligen att du inte får en befintlig bok uppläst utan behöver i så fall köpa dina böcker även som ljudböcker eller komplettera med vissa som ljudbok, andra som mer traditionella e-böcker.

Ljuduppspelning sker via blåtandskopplade hörlurar eller högtalare och lagringsutrymmet på 32 GB erbjuder gott om plats för såväl traditionella e-böcker såväl som ljudböcker.

Större format på gott och ont

En läsplatta med större skärm som Kobo Elipsa 2E har onekligen sina fördelar, det blir mer skärmyta och det går generellt att dra ner teckensnittet i storlek en del utan att det för den delen blir oläsbart.

Samtidigt hade jag personligen gärna sett en bibehållen pixeltäthet likt de mindre syskonen för en skarpare upplevelse på det stora hela, allra helst med tanke på att prislappen är nära nog tre gånger exempelvis en Kobo Clara 2E.

Det större formatet medför dock att Kobo Elipsa 2E blir mer svårpackad jämfört med exempelvis sitt mindre syskon, något som kan göra att det blir mer av en produkt som bara nyttjas hemma snarare än att den medföljer på pendling eller för underhållning på raster eller resor.

Skärmstorlekar är en ständig balansgång och i slutänden handlar det om vad du som användare prioriterar, en större skärm eller ett mer portabelt format? Båda har sina fördelar, allt handlar om hur och var du tänkt använda din Kobo Elipsa 2E.

Specifikationer

Skärm
10.3" belyst pekskärm, E-Ink Carta 1200 med 227 pixlar per tum i upplösning
Lagringsutrymme
32 GB
Anslutningar
USB-C, Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac) och blåtand för ljuduppspelning
Filformatstöd
PUB, EPUB3, FlePub, PDF, MOBI,JPEG, GIF, PNG, BMP, TIFF, TXT, HTML, RTF, CBZ, CBR
Batteritid
Upp till 14 dagar
Mått
193 mm (B) * 7,5 mm (H) * 227 mm (L)
Vikt
390 gram

Om läsplattor från Kobo

Kobo är ett dotterföretag till det stora japanska företaget Rakuten som har många likheter med amerikanska Amazon. Företagets e-boksläsare har i olika format funnits på marknaden i över tio år och detta märks tydligt i ett smidigt och lättnavigerat gränssnitt som även finns översatt till svenska, kompletterat av ett bra ekosystem av tjänster och tillbehör.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer