Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Kef LSX - riktig HiFi i smidigt format

  • 26 maj 2020
  • 38 hjälpta
Andreas Theander
Andreas TheanderExpert inom högtalare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Andreas Theander testar KEF LSX.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För HiFi-entusiasten som behöver något smidigt
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Kef LSX passar perfekt för den inbitne HiFi-entusiasten som vill ha riktigt bra ljud i t.ex. kontoret eller det mindre vardagsrummet, utan massa apparater och sladdar.

För festen i det stora vardagsrummet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Kef LSX passar mindre bra för den som vill fylla ett stort vardagsrum till partynivå eller önskar kompromisslös high end-ljudåtergivning.

Nätt modell med arv från high-end

Allt fler använder sig av streamingtjänster som Spotify och vill ha ett smidigt sätt att spela sin musik, utan flera komponenter och mängder av sladdar. Då erbjuder en aktiv uppkopplad trådlös högtalare en smidig och i detta fall mycket välljudande lösning.

LSX är en av de mindre modellerna i KEFs sortiment av trådlösa högtalare. Men det betyder inte att det har sparats in på funktion eller teknik! I LSX finns bland annat ett arv från de större och dyrare högtalarna som gör att ljudet enkelt kan anpassas till ditt hem. Det mindre formatet är inte heller alltid en nackdel, då den lättare passar på till exempel skrivbordet där LSX gärna ställer upp för musikproduktion eller fyller arbetsdagen med musik.

Många anslutningsmöjligheter

Kef LSX går att koppla upp via Wifi med hjälp av den tillhörande appen Kef Control som styr högtalaren, där du på ett enkelt sätt kan välja ljudkälla och anpassa ljudet till rummet. Appen är logisk och sköter högtalarens funktioner på ett bra sätt. Med anslutningarna på baksidan går det att koppla in högtalarna till TV:n för att ge riktigt bra ljud till filmen. Det finns även möjlighet att addera en subwoofer.

När du vill lyssna på sin favoritmusik så går det fint att använda både bluetooth och Spotify Connect. Via AUX-uttaget kan du t.ex. koppla in en skivspelare, så även vinylentusiasten kommer kunna njuta av Kef LSX. Det ska sägas att för att nå högsta möjliga digitala ljudkvalitet skall högtalarna kopplas ihop med kabeln som medföljer.

Hög kvalitetskänsla

Det är ett mycket smidigt format på LSX. Högtalarna passar in nästan överallt, vilket såklart även ställer krav på hur de ser ut. Här har Kef lyckats både med roliga färgkombinationer som sticker ut och de lite mer återhållsamma som låter dem smälta in i hemmet. Finishen är av mycket hög kvalitet med ett filtaktigt tyg på högtalarlådan och en matt finish på fronten. Även högtalarmembranen matchar resten av högtalaren vilket jag tycker ser riktigt bra ut!

Dock ingår inga frontskydd så de bör placeras utom räckhåll för små klåfingriga barnhänder. De väger en hel del så de står stadigt och man kan köpa till både bordstativ som får upp dem en liten bit från bordsytan, samt riktiga golvstativ som ger dem ett fristående placering.

Behagligt ljud som anpassar sig efter rummet

LSX låter mycket trevligt med ett tydligt mellanregister som ger röster bra kropp och inlevelse och en behaglig diskant som inte blir vass eller tröttande. Ljudbilden målar upp en bred scen där artistens röst tydligt hamnar i mitten och instrumenten kan urskiljas, mycket bra! De spelar både mer och djupare bas än jag förväntade mig och jag ser inget behov av att addera en subwoofer, i alla fall inte om du ska spela i små och mellanstora rum. I större rum däremot orkar den inte riktigt fylla utrymmet. Även om en subwoofer kan hjälpa till så tycker jag dessa högtalare gör sig bäst i lite mindre rum på kanske max 20-30 kvm.

Med den tillhörande appen Kef Control kan man ställa in var högtalaren är placerad och storleken på rummet, så anpassar högtalarna ljudet därefter. Denna DSP-funktion gör att de låter bra var man än placerar dem och de kan justeras efter tycke och smak. Riktig HiFi utan krångel!

Specifikationer
Frekvensomfång
49Hz - 47kHz (förstärkt bas), 52Hz - 47kHz (standard), 55Hz - 47kHz (minskad bas)
Högtalarelement
Hög frekvens: 19 mm aluminium diskant, låg/mid frekvens: 115 mm magnesium/aluminium legerad kallot
Anslutningar
Wi-Fi, Bluetooth 4.2, TOSLINK optisk, 3.5 mm Aux, RJ45 Ethernet
Effekt förstärkare
Låg frekvens 70W, hög frekvens 30W
Upplösning av signal
Utgående: 192kHz/24bit, ingående: 48kHz/24bit, kabel: 96kHz/24bit
Storlek
240 x 155 x 180 mm
Vikt
3,6 kg
Om högtalare från Kef

Kef är en anrikt brittiskt högtalarmärke grundat på 60-talet som är känt för sina innovativa lösningar och ingenjörstänk. De tillverkar högtalare från mellanklass till absolut high end och har nu även börjat anpassa sig till den allt mer digitala och trådlösa samtiden. De erbjuder flera trådlösa högtalarlösningar i olika prisklasser, där LSX är den senaste modellen.


Andreas Theander
Andreas TheanderExpert inom högtalare

Ljudintresserad sen unga år och alltid på jakt efter det perfekta ljudet! Nyfiken på nya lösningar och tekniker och håller mig uppdaterad genom tidningar, mässor och forum. Testar gärna olika kombinationer av högtalare, förstärkare och diverse kringutrustning men landar oftast i att enkelheten vinner ljudmässigt. Har varit fast i hembioträsket ett bra tag men hittat tillbaka till klassisk stereolyssning då musiklyssning alltid varit prioritet 1. Har även testat lite vinyl igen men det blev kortvarigt...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om KEF LSX?

o
orienterik

8 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4 månader sedan

Sjukt mycket välljud för pengarna! Med lite finkalibrering av ljudet så låter det riktigt bra. Klart de inte har allt, men till det priset är de svårslagna och den nätta storleken är nog ett plus för många som väljer en sån här högtalare. Installationen var enkel och det funkar kanon att köra Spotify direkt från telefonen. Medföljande fjärr funkar bra.

B
Buck Rogers

14 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
Redigerades ett år sedan

Jag har dom som skrivbordshögtalare vilket är lite som bortkastat. Dom är inte riktigt gjorda för närfältslyssning. Visst funkar dom men behöver 1.5-1.7m för att nå sin potential. Har du ett djupt skrivbord så är det lugnt. Själv sitter jag ca 60cm ifrån högtalarna och lätt vridna mot mig. Sitter man så nära tappar dom sin pondus och grepp i musiken, allt känns "tunnt". Det är inget appen kan fixa. Det ultimata vore att LSX hade rumskalibering med mikrofon. För att få tillbaks lite av köttet i musiken så har jag kopplat in en sub, det har faktisk hjälp. Mitt råd är låna hem och provlyssna och se om det funkar för dig. Köpte dom för 7 månader sedan.

D
DeusEXMachina

22 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Fantastiska högtalare. Behåller signaturen från storebror LS50, om än i ett mindre format. Har min LSX som skrivbordshögtalare och de funkar utmärkt. Med LS50 hamnar ljudet bakom huvudet. Stereobilden är särskilt imponerande med LSX. Spelar otroligt bra oavsett om man kör med optisk eller streamar wi-fi.

magpe824
magpe824

56 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Låter bra och är snygga. Bra köp för 10000. 15000 är de dock inte värda, IMO. Med tanke på sin storlek låter de mycket bra. Jag har dem i ett ganska litet rum så basen är fullt tillräcklig. Jag trodde innan köpet att de skulle låta lite mer som större högtalare. Mina trevägs golvare är nog inte lika raffinerade, men vinner i längden på att de har mer kraft och låter större. Positivt: + Ljudet + Formatet + Designen. Jag tog de gröna. + Funkar bra utan tp-kabeln mellan dem inkopplad. + Spotify Connect. + Hög WAF, för att vara högtalare ;) + Allmänna kvalitetsintrycket. Negativt: - Fjärren fick 0,1% av budgeten under utvecklingen. - Två appar behövs vid installationen. Efter ett strömavbrott fick jag göra om installationen, då lamporna indikerade att jag skulle kontakta en reparatör. Rekommenderas? Ja, men lägg för all del inte dina sista slantar på dessa. Låter nog inte dubbelt så bra som aktiva för 5000 kr. Uppdatering 2020-07-06: Jag har under våren spelat dessa högtalare i genomsnitt två timmar om dagen ungefär, då jag arbetat hemifrån. Jag måste därför höja betyget till en nia. Jag gillar dem mer och mer. Det som saknas är bättre fjärrkontroll och appar. Uppdatering 2020-12-14: Perfekta högtalare att ha på skrivbordet. Gillar dem mer och mer. Snyggt designade också.

C
CookieMonster

43 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

+ Ser bra ut enligt min uppfattning +- Ljudet är bra. Inte 15 000kr bra, men helt okej - Inget stöd för exempelvis Google Assistant - Halvkass fjärrkontroll och rent av jobbigt att växla mellan olika ljudkällor -Tappar ibland kontakten med ena högtalaren All in all så är det ett par helt okej högtalare men inte värd pengarna eller de höga betyg som de fått.