Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Kef LSX - riktig HiFi i smidigt format
  • 26 maj 2020
  • 70 hjälpta
Andreas Theander
Andreas TheanderExpert inom högtalare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Andreas Theander testar KEF LSX.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För HiFi-entusiasten som behöver något smidigt
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Kef LSX passar perfekt för den inbitne HiFi-entusiasten som vill ha riktigt bra ljud i t.ex. kontoret eller det mindre vardagsrummet, utan massa apparater och sladdar.

För festen i det stora vardagsrummet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Kef LSX passar mindre bra för den som vill fylla ett stort vardagsrum till partynivå eller önskar kompromisslös high end-ljudåtergivning.

Nätt modell med arv från high-end

Allt fler använder sig av streamingtjänster som Spotify och vill ha ett smidigt sätt att spela sin musik, utan flera komponenter och mängder av sladdar. Då erbjuder en aktiv uppkopplad trådlös högtalare en smidig och i detta fall mycket välljudande lösning.

LSX är en av de mindre modellerna i KEFs sortiment av trådlösa högtalare. Men det betyder inte att det har sparats in på funktion eller teknik! I LSX finns bland annat ett arv från de större och dyrare högtalarna som gör att ljudet enkelt kan anpassas till ditt hem. Det mindre formatet är inte heller alltid en nackdel, då den lättare passar på till exempel skrivbordet där LSX gärna ställer upp för musikproduktion eller fyller arbetsdagen med musik.

Många anslutningsmöjligheter

Kef LSX går att koppla upp via Wifi med hjälp av den tillhörande appen Kef Control som styr högtalaren, där du på ett enkelt sätt kan välja ljudkälla och anpassa ljudet till rummet. Appen är logisk och sköter högtalarens funktioner på ett bra sätt. Med anslutningarna på baksidan går det att koppla in högtalarna till TV:n för att ge riktigt bra ljud till filmen. Det finns även möjlighet att addera en subwoofer.

När du vill lyssna på sin favoritmusik så går det fint att använda både bluetooth och Spotify Connect. Via AUX-uttaget kan du t.ex. koppla in en skivspelare, så även vinylentusiasten kommer kunna njuta av Kef LSX. Det ska sägas att för att nå högsta möjliga digitala ljudkvalitet skall högtalarna kopplas ihop med kabeln som medföljer.

Hög kvalitetskänsla

Det är ett mycket smidigt format på LSX. Högtalarna passar in nästan överallt, vilket såklart även ställer krav på hur de ser ut. Här har Kef lyckats både med roliga färgkombinationer som sticker ut och de lite mer återhållsamma som låter dem smälta in i hemmet. Finishen är av mycket hög kvalitet med ett filtaktigt tyg på högtalarlådan och en matt finish på fronten. Även högtalarmembranen matchar resten av högtalaren vilket jag tycker ser riktigt bra ut!

Dock ingår inga frontskydd så de bör placeras utom räckhåll för små klåfingriga barnhänder. De väger en hel del så de står stadigt och man kan köpa till både bordstativ som får upp dem en liten bit från bordsytan, samt riktiga golvstativ som ger dem ett fristående placering.

Behagligt ljud som anpassar sig efter rummet

LSX låter mycket trevligt med ett tydligt mellanregister som ger röster bra kropp och inlevelse och en behaglig diskant som inte blir vass eller tröttande. Ljudbilden målar upp en bred scen där artistens röst tydligt hamnar i mitten och instrumenten kan urskiljas, mycket bra! De spelar både mer och djupare bas än jag förväntade mig och jag ser inget behov av att addera en subwoofer, i alla fall inte om du ska spela i små och mellanstora rum. I större rum däremot orkar den inte riktigt fylla utrymmet. Även om en subwoofer kan hjälpa till så tycker jag dessa högtalare gör sig bäst i lite mindre rum på kanske max 20-30 kvm.

Med den tillhörande appen Kef Control kan man ställa in var högtalaren är placerad och storleken på rummet, så anpassar högtalarna ljudet därefter. Denna DSP-funktion gör att de låter bra var man än placerar dem och de kan justeras efter tycke och smak. Riktig HiFi utan krångel!

Specifikationer
Frekvensomfång
49Hz - 47kHz (förstärkt bas), 52Hz - 47kHz (standard), 55Hz - 47kHz (minskad bas)
Högtalarelement
Hög frekvens: 19 mm aluminium diskant, låg/mid frekvens: 115 mm magnesium/aluminium legerad kallot
Anslutningar
Wi-Fi, Bluetooth 4.2, TOSLINK optisk, 3.5 mm Aux, RJ45 Ethernet
Effekt förstärkare
Låg frekvens 70W, hög frekvens 30W
Upplösning av signal
Utgående: 192kHz/24bit, ingående: 48kHz/24bit, kabel: 96kHz/24bit
Storlek
240 x 155 x 180 mm
Vikt
3,6 kg
Om surroundhögtalare från KEF

Kef är en anrikt brittiskt högtalarmärke grundat på 60-talet som är känt för sina innovativa lösningar och ingenjörstänk. De tillverkar högtalare från mellanklass till absolut high end och har nu även börjat anpassa sig till den allt mer digitala och trådlösa samtiden. De erbjuder flera trådlösa högtalarlösningar i olika prisklasser, där LSX är den senaste modellen.


Andreas Theander
Andreas TheanderExpert inom högtalare

Ljudintresserad sen unga år och alltid på jakt efter det perfekta ljudet! Nyfiken på nya lösningar och tekniker och håller mig uppdaterad genom tidningar, mässor och forum. Testar gärna olika kombinationer av högtalare, förstärkare och diverse kringutrustning men landar oftast i att enkelheten vinner ljudmässigt. Har varit fast i hembioträsket ett bra tag men hittat tillbaka till klassisk stereolyssning då musiklyssning alltid varit prioritet 1. Har även testat lite vinyl igen men det blev kortvarigt...

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om KEF LSX?

G
Gästanvändare
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 10 månader sedan

Jag köpte dessa högtalare under Black Friday till ett kalaspris 7999kr hos BRL. Jag hade gett dessa högtalare full pott om det inte hade varit för en liten detalj som jag återkommer till. Ljudet är fantastiskt. Detaljrikt, öppet och luftigt. Bra tryck i basen när man sitter med lite avstånd till högtalaren. Dessa högtalare behöver avstånd mellan sig och lyssnaren - minst 1,5 meter. Sitter man för nära förlarar den kraft. Så de är inte att rekommenderas som skrivbordshögtalare. Så klart kan man anvönda dem som det om man vill jobba med lite musik i bakgrunden, men vill du på riktigt sitta och njuta så måste du flytta på dig längre bak. Jag använder dem både som skrivbordshögtalare och för längre lyssningsstunder eftersom jag har en soffa ca två meter bakom skrivbordet. Perfekt. Best of both worlds. Nu till minuset. Airplay 2 är uselt inplenterat i dessa högtalare. Det är något fel på de inre kretsarna. I vissa låtar hörs ett skrapande ljud vilket inte är acceptabelt i den här prisklassen. Jag trodde först att jag hade fått ett måndagsexemplar och bytte till ett nytt par. Samma problem. Jag försökte felsöka genom att byta nätverk och router för att utesluta att det var min utrustning det var fel på, men felet kvarstod. Eftersom jag strömmar musiken genom en Node musikstreamer och trådat in i Kef högtalarna så sket jag i att lämna tillbaka dem. Jag kommer ändå inte att använda Airplay via högtalarna. Men det är värt att tänka på för er som inte har en musikstreamer. Har läst på nätet att det här är ett vanligt problem hos LSX högtalarna. Katastrof! Nu behöll jag dem ändå eftersom ljudet är helt makalöst och jag kör trådat. Jag har parat ihop dem med en Kef Kube 8b subwoofer som jag köpte på Amazon för 5500 kr. Efter en hel dags inställningar och krypande på golv för att hitta rätt baston och balans så låter det helt fantastiskt. Så här ska man lyssna på musik! Musik ska man lyssna på i stereo med ett dedikerat hi-fi system. Wow alltså. Skit i alla ”allt i ett” högtalare som ger en platt ljudbild och halvbra bas. Så här är rätt sätt att lyssna på musik. Och det tar inte alls upp mycket plats. Men som sagt… ska du lyssna via Airplay så köp inte dessa. Kolla då istället på LSX 2 där problemet ska vara löst. LJUD: Full pott Design: Full pott Airplay: Under all kritik. Värdelöst. Man kan inte lyssna på lossless musik med skrapande elektriskt ljud. Kind of beats the purpose 🤬 Hela systemet gick alltså loss på 13 500 kr på extrapris. Normalpris hade varit 20 999. Nog går det att fynda på Black Friday alltid. Om man räknar in min musikstreamer så kostade hela systemet 19 500 kr, men då är det ändå billigare än ordinarie pris. Jag är nöjd. Allt gott till er alla ljudfantaster och god jul!

f
filmarbetarn
5 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Instämmer i hyllningskören. Har testat flera andra (Argon Forte, Alto, Audio Pro) och de är sämre enligt mig. Audio Engine gör bra små högtalare så testa även dem om ni är ute efter små högtalare som levererar stort. Det finns helt klart begränsningar i hur stort ljud man kan få med dessa, eftersom de är små, såklart. Men med en subwoofer till blir det riktigt bra till film och ffa musik. Så bra att jag var tvungen att skriva en recension. Ganska rapplig app men när den väl funkar är jag väldigt nöjd att kunna sitta i soffan och styra allt med mobilen. PLUS - krisp - detaljer - soundstage - att rumskalibrering är möjligt från appen 5/5 och jag brukar förbanna mig över saker jag köpt för dyra pengar.

o
orienterik
10 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Sjukt mycket välljud för pengarna! Med lite finkalibrering av ljudet så låter det riktigt bra. Klart de inte har allt, men till det priset är de svårslagna och den nätta storleken är nog ett plus för många som väljer en sån här högtalare. Installationen var enkel och det funkar kanon att köra Spotify direkt från telefonen. Medföljande fjärr funkar bra.

B
Buck Rogers
15 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 3 år sedan

Jag har dom som skrivbordshögtalare vilket är lite som bortkastat. Dom är inte riktigt gjorda för närfältslyssning. Visst funkar dom men behöver 1.5-1.7m för att nå sin potential. Har du ett djupt skrivbord så är det lugnt. Själv sitter jag ca 60cm ifrån högtalarna och lätt vridna mot mig. Sitter man så nära tappar dom sin pondus och grepp i musiken, allt känns "tunnt". Det är inget appen kan fixa. Det ultimata vore att LSX hade rumskalibering med mikrofon. För att få tillbaks lite av köttet i musiken så har jag kopplat in en sub, det har faktisk hjälp. Mitt råd är låna hem och provlyssna och se om det funkar för dig. Köpte dom för 7 månader sedan.

D
DeusEXMachina
22 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år sedan

Fantastiska högtalare. Behåller signaturen från storebror LS50, om än i ett mindre format. Har min LSX som skrivbordshögtalare och de funkar utmärkt. Med LS50 hamnar ljudet bakom huvudet. Stereobilden är särskilt imponerande med LSX. Spelar otroligt bra oavsett om man kör med optisk eller streamar wi-fi.