Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: JBL Live 650BTNC - välljudande lurar med användbar brusreducering

  • 21 oktober 2019
  • 33 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Björn Sige testar JBL Live 650BTNC Wireless Over-ear Headset.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om pris och ljudkvalitet kommer först
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Live 650BTNC kostar mindre än premiumalternativen men erbjuder ändå riktigt god ljudkvalitet, bra batteritid och fullt användbar brusreducering för vardagligt bruk.

För dig som söker bästa möjliga brusreducering
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Då är JBL-lurarna inte det bästa valet. Titta istället på äldre Bose QC35 eller in-ear-lurar med brusreducering.

Introduktion

Live 650BTNC är JBL:s senaste toppmodell med aktiv brusreducering (ANC). På pappret är det ett lockande alternativ till de betydligt dyrare lyxmodellerna från Sony, Bose & B&W. Live 650BTNC är också en uppföljare till föregångaren E65BTNC, med bättre ljudkvalitet och batteritid.

I kartongen

Med i lådan finner du en signalkabel (2,5-3,5mm), en Micro-USB laddningskabel, instruktionsguide samt ett fodral som lär skydda mot repor, men knappast mot större smällar.

Design, kvalitet & komfort

JBL Live 650BTNC är till övervägande del byggda i plast, med syntetisk vadderingsmaterial och metallförstärkt bygel. Konstruktionen känns hyfsat stabil och den matta finishen är välkomnande eftersom repor och fingeravtryck inte blir lika framträdande. Du kan välja mellan färgerna svart, vit eller blå.

JBL-lurarna omsluter inte öronen helt men jag har trots det, under min tid med dem, funnit dem förvånansvärt bekväma - mycket tack vare en lätt vikt och bra fördelning av denna, med minimal tryckpunkt på hjässan. Materialet runt kuddarna irriterar inte mina öron annat än att de blir lite varma långa stunder. Sammantaget, inte lika försvinnande bekväma som t ex Sony WH-1000XM3, men inte heller problematiska för längre lyssning. Har du stora öron bör du däremot prova dem först.

Funktioner & mobilapp

Gränssnittet på Live 650BTNC består av knappar för volym (lång-klick byter till nästa/föregående låt), play/pause, Bluetooth-parkoppling samt ANC på/av. Lägger du handflatan över den vänstra kåpan aktiveras Google Assistant eller Amazon Alexa. Analogkabeln har en liten fjärr på med endast play/pausefunktion & mic.

På mobilen kan du hämta hem JBLs ’Headphones’ app. Den är simpel, på gott och ont. Du kan slå på/av ANC, uppdatera programvaran och ändra frekvenskurvan med en EQ - som hade varit riktigt bra om den bara gick att göra större, t ex genom att tilta skärmen åt sidan. Som det är nu är det för pilligt att göra exakta justeringar. När det är dags att uppdatera får du vara beredd på att ta dig en kaffe och läsa en bok medan du väntar, för det tar minsann tid. Löjligt lång tid.

ANC-prestanda

Några möjligheter att skräddarsy ANC:n finns inte utan det är på eller av som gäller, men prestandan är bra. Definitivt inte i nivå med klassledarna Bose Headphones 700 och Sony WH-1000XM3, framförallt inte vad gäller lågfrekventa ljud, men bra nog för att vara användbart.

Något som dock stör är en tydlig brusnivå med ANC-kretsen påslagen. Du tänker inte på den med musik igång, men mellan låtarna märks suset om du lyssnar i tyst miljö, t ex hemma i sängen. Jämförelsevis är WH-1000XM3 helt tysta med ANC igång.

Med brusreduceringen påslagen går decibelnivån ner ett par snäpp, vilket indikerar att lurarna korrigerar frekvenskurvan digitalt för att klang-matcha det aktiva och passiva läget. Gillar du att dra på ordentligt kommer volymresurserna i ANC-läget inte att tillfredsställa.

Ljudkvalitet

Jag blir genast förtjust i basen. Den är rejält generös, men på ett kontrollerat vis. Höjningen ligger lågt ner i frekvens och lämnar mellanregistret nästan helt ostört. Elektronisk musik med en tung basgång låter riktigt häftigt medan t ex tonerna från kontrabasar förblir väldefinierade. Bra jobbat JBL, det är såhär basglada hörlurar ska göras!

Röster och instrument låter tydligt med helt rätt mängd kropp och det finns en trevlig känsla av rymd och värme i ljudbilden. Om man ska vara kräsen finns det en antydan till betoning i det övre mellanregistret vilket gör att t ex många sångröster jag kan utan och innan låter mer nasalt än de ska. Men det är inte extremt, jag har hört betydligt värre och mina öron hade inga svårigheter att vänja sig vid den något ”uppiffade” karaktären JBL-lurarna tillför. En snabb justering i app-EQ:n och den är dessutom väck.

Mina vanliga testspår för diskant, med musikanter som Jordi Savall och Anita O’Day, uppvisar rent av imponerande egenskaper hos JBL-lurarna. Diskantregistret blommar ut fint med gott om energi och dynamik utan att det låter hårt eller vasst.

Allt som allt överraskar 650BTNC med en underhållande och samtidigt naturlig och väl sammanhållen ljudbild som kommer att tillfredsställa ett stort antal lyssnare. Så länge du inte kör dem via kabel det vill säga, då havererar ljudkvalitén ordentligt, men plus för att det ändå går att lyssna med kabel när batteriet är slut.

Batteriprestanda & laddning

Tyvärr har inte JBL-lurarna stöd för USB-C och snabbladdning, utan får nöja sig med den lite mindre moderna micro-USB standarden. Men batteriet är ändå fulladdat på tacksamma 2 timmar. På ett batteri får du enligt specifikation ut ca 20 timmars speltid med ANC-läget igång och 30 timmar med det avstängt, vilket är riktigt bra siffror som verkar stämma i praktiken.

JBL-lurarna saknar smarta strömsparfunktioner som flera av de lyxigare alternativen har, så man får komma ihåg att stänga av dem efter användning.

Specifikationer
Frekvensomfång
20Hz - 20kHz
Impedans
32 ohm
Känslighet
IP-klassificering
Nej
Vikt
249 gram
Bluetooth
4.2
Laddningstid
2 timmar
Max speltid ANC av
30 timmar
Max speltid ANC på
20 timmar
Om hörlurar från Jbl

JBL är en del i det alltmer omfattande ekosystemet Harman International (som i sin tur numera är Samsung-ägt). JBL tillverkar ljudkomponenter i två divisioner, en för den professionella marknaden (som de historiskt sett är mest kända för) och en för konsumenter. På konsumentsidan är JBL mest kända för sina partyhögtalare, portabla högtalare (t ex den enormt trevliga lilla ”Charge”) och hörlurar. Eftersom Harman-koncernen inkluderar (bland andra) AKG och Harman Kardon är det högt sannolikt att produktionen av JBL-märkets produkter delar både komponenter och expertis med dessa.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om JBL Live 650BTNC Wireless Over-ear Headset?

n
nilsjoool

5 omdömen

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 9 månader sedan

Jag hade lurarna i nästan två månader innan jag gjorde ett återköp då kontrollerna på sidan av lurarna slutade fungera. Jag har läst om fler som haft samma problem. + komfort + ljud + batteritid + pris (995) - knapparna var otydliga och jag fick oftast leta lite för att hitta rätt knapp - google assistent-funktionen, drev mig nästan till vansinne stundtals

M
Mellker

3 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Betalade 995:- villket är ett helt otroligt lågt pris för den prestandan denna lur har ljudmässigt efter några timmars inspelning är helt fantastisk , komforten likaså + att dom har den jättefördelen att ljudet är lika bra oavsett brusreduseringen är på eller av, Brusreduseringen funkar perfekt för mig typ till flyg och bilfärder men det finns förmodligen bättre lurar på denna funktion men inte till detta pris , och ljudkvalitets mässigt då tillhör den något av det bästa du kan köpa överhuvudtaget med nc funktion oavsett pris , sammantaget ett grymt kap

t
tr1me

15 omdömen

Full Star 1Half Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Ägt dessa ett par timmar och måste säga att jag blev enormt besviken. Jämför med Bose QC35 lurarna som jag använt sista 2 åren. ANC - är verkligen under all kritik. När man sätter på det så hör man ett dovt susande i öronen och funderar på om man satt på eller slagit av ANC. Vidare så räcker det med att man är i närheten av ANC knappen för att slå av / på det. Behöver inte ens trycka ner knappen - måste vara nått glapp? I mina QC35 tystnar världen rejält när man sätter på ANC. Fingeravtryck - lurarna är täckta av fingeravtryck efter bara några minuters grejande. Nej, jag har inte meckat med bilen innan utan har helt rena/nytvättade händer. Ljudet - Kan inte yttra mig då jag inte hunnit spela in dem. Kändes okej vid första intrycket. Knapparna - Dessa fungerade inte överhuvudtaget på lurarna. Har en Galaxy S9. Knapparna är helt döda, kan varken höja, sänka, byta låt, eller starta och stoppa musiken. Fick under mitt test göra detta via telefonen. Lurarna trasiga från fabrik? Testat att para dem flera gånger etc. Passform - Sitter bra på mitt huvud som är rätt litet. Ganska rejäl klämkraft, nästan så jag oroar mig att de ska ge huvudvärk om man har dem under en lång resa eller liknande. Allt som allt är jag väldigt negativ till dessa. Kanske har jag fått ett måndagsex men det inger inte direkt något förtroende. De åker omgående tillbaka till butiken och jag kommer inte be om att få testa nya då ANC är totalt värdelös.

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 2 år sedan

Ger dessa lurar 5/5 tack vare deras prisvärdhet. Köpte lurarna på Hembiobutiken för 1390 SEK och med tanke på vad du får för pengarna tycker jag absolut de är värda betyget. När jag först började spela musik i lurarna blev jag förvånad över hur dåligt ljudet lät, men ganska snart kom jag på mig själv att inte döma dem efter det eftersom de behöver spelas in. Efter bara någon timmes spelande känner jag mig lugnad och väldigt nöjd med köpet. Bra ljud i alla register. Noise Cancellingen är väl inte jättebra, men med tanke på priset - lätt godkänt. De sitter skönt, bra byggkvalitet och batteritiden är heller inget att klaga på (30h utan ANC). Ett annat plus är att det går att använda 3,5 mm sladd för att använda tillsammans med exempelvis en preamp för den som använder en sådan. Även om batteriet dör går det att spela med sladd (dock ej provat själv, än). Summa summarum. Rekommenderas, även till fullpris men såklart helst till kampanjpris!

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år sedan

Det här får väl ändå betraktas som en lågprislur för trådlösa Noice Cancel lurar, och ställt mot att den kostar runt 2 000 kr är det här närmast att betrakta som ett kap. Luren sitter bra på huvudet, öronkåporna är så pass tilltagna att även dem med lite större öron kommer att kunna bära dem. Dom blir inte heller jättevarma när man bär dem, och klämkraften mot örat gör att det funkar fint att springa med dem. Räckvidden från signalkällan, i mitt fall en iPhone, är galet bra. Kunde gå nästan 90 meter från telefonen i öppet landskap innan den bröt. Även om man rör sig i hus bakom väggar är den stabil i uppkopplingen. Noice Cancel funktionen är bra, inte lika bra som hos exempelvis Sony WH-1000 XM2/3, som är bäst av alla på just detta, men den är inte jättemycket sämre. Det finns många dyrare lurar än 650BT som presterar sämre på denna punkt. Det här är ju en uppgradering från JBL-luren som hette E65BTNC, och den här är klart bättre. 65an var basfattig och hade en väldigt aggresiv diskant. 650 har mycket bättre bas och en mycket snällare och behagligare diskant. Men, luren låter inte bra direkt ur kartong, den måste spelas in. Redan efter 10 timmars inspelning blir det en helt annan lur ljudmässigt. När den väl är inspelad är det här en trevlig musikförmedlare med ett riktigt behaligt och detaljrikt ljud som gör den kul att lyssna på. Även telefonsmatal funkar utmärkt. En mycket prisvärd lur som blir mycket svårslagen i den här prisklassen. För dessa pengar kan man inte förvänta sig mycket mer, därför ger jag den full pott.