Prisjakt
HemPrisjakts experterSmarta klockorTest - Huawei Watch GT 2 42 mm - begränsad men godkänd som träningsklocka

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Huawei Watch GT 2 42 mm - begränsad men godkänd som träningsklocka

6 mars 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För användaren som är ute efter en stilren träningsklocka
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Klockan har funktionella träningsprogram som är lätta att förstå sig på och en bra batteritid. Den fungerar riktigt bra för någon som bara vill ha snabba notifieringar från mobilen till klockan och som nöjer sig med det. Den är väldigt stilren och bekväm, och designmässigt fungerar den utmärkt för både träning och vardag.

För användaren som är ute efter en multimedia-upplevelse
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

För användaren som är ute efter en förlängd telefon är detta ingen hit, jag tror inte ens att Huawei ens har tänkt på den gruppen av användare när de gjorde denna klocka. Huawei Watch GT 2 är begränsande då den saknar möjligheten att ladda ner utomstående appar samt att den saknar både Wi-Fi, möjlighet att skicka SMS och NFC. De förinstallerade programmen är få och inte vidare ”smarta”.

Huawei Watch GT 2 42mm Sport Edition
Smarta klockorHuawei Watch GT 2 42mm Sport Edition
fr. 28 124 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Huawei Watch GT 2 42 mm-versionen är framförallt gjord för personer som är intresserade av träning, men som även vill ha snabba notifieringar på sin klocka. De 15 olika förinstallerade programmen som berör alltifrån löpning till simning är riktigt trevliga att ha att göra med och lätta att förstå sig på. Klockan är även en hit för folk som värderar lång batteritid, då den under optimala förhållanden kan fungera i en hel vecka utan att behöva laddas.

Stilren design

Bekväm

Lång batteritid

Bra träningsprogram

Ej möjligt att ladda ner utomstående appar

Begränsande operativsystem och funktioner

Ingen NFC

Stilren och sportig design

Det första som slog mig när jag satte klockan runt handleden var att Huawei Watch GT2 både är stilren och väldigt bekväm. Med de två medföljande armbanden (ett i svart gummi och ett i beige läder) så kan man själv välja om man vill köra en sportig look eller vardagslook. På höger sida om klockan finner man två navigationsknappar. Den 1.2 tum stora amoled-skärmen är både ljusstark och högupplöst. Ramen är av stryktåligt rostfritt stål och klockan är vattentät, så att duscha eller simma med den är inga problem.

Lång batteritid och snabb laddning

Något jag uppskattade väldigt mycket var den smått fantastiska batteritiden. Jag fick utan problem ut 4 dagars användning innan jag var tvungen att ladda klockan igen. Huawei själva menar att man kan få uppemot 7 dagars användning utan laddning, vilket säkert är möjligt men då ska användning ske under optimala förhållanden med energisparande inställningar. Jag tänkte aldrig under testets gång på att spara batteriet och jag använde förmodligen klockan mer än vanliga användare. När det väl var dags för laddning så krävdes det inte många minuter innan klockan var redo att köra igen.

Träningsklocka eller smartklocka?

Huawei Watch GT 2 är en trevlig och pålitlig träningsklocka. För användare som främst är ute efter en klocka för träningens skull så fungerar den utmärkt. Jag upplever dock inte att klockan är vidare smart och funktionerna utöver de träningsinriktade är tämligen få.

Klockans drivs av Huaweis egna operativsystem vid namn LiteOS, det är väldigt simpelt och avskalat och liknar Googles Wear OS. Dessvärre finns ingen appbutik, så man kan inte ladda ner utomstående appar utan man är fast med de förinstallerade programmen. Jag själv saknade framförallt möjligheten att ladda ner Spotify. Förvisso har klockan en inbyggd MP3-spelare och 4 GB i lagringsutrymme, men för en som förlitat sig på Spotify de senaste åren kändes MP3-funktionen totalt meningslös och förlegad.

Klockan saknar även Wi-Fi och NFC (NFC står för near-field communication och används bl.a. för kortlösa betalningar). Att skicka SMS eller ringa samtal från klockan fungerar inte heller, det får man bara notifieringar om.

All-round och någorlunda pålitlig som träningsklocka

Som träningsklocka så fungerar Huawei Watch GT 2 utan större problem. Mobilappen som driver Huawei Watch GT 2 går under namnet Huawei Health, den registrerar ens träningspass och appen är användarvänlig och bra. Däremot gjorde den inbyggda GPS:en en del missar. Jag upplevde inte heller att pulsmätaren alltid var i fas med vad min faktiska puls låg på, något som andra sportklockor jag har testat klarat av.

Utöver GPS, stegräknare och pulsmätare har klockan 15 förinstallerade program som är anpassade efter olika träningspass. Alltifrån simning till löpning finns till ens förfogande. I kombination med det uthålliga batteriet så finns det säkert många som kommer uppskatta Huawei Watch GT 2 som sportklocka.

Två olika klockor med samma namn?

Som rubriken lyder så finns det förvirrande nog två klockor från Huawei med exakt samma namn, tills måtten kommer in i bilden. Huawei Watch GT 2 42 mm-versionen är klockan i detta test och Huawei Watch GT 2 46 mm-versionen är den något större versionen, som även har fler funktioner.

Bland annat har den större versionen en inbyggd högtalare samt mikrofon, så man kan ha telefonsamtal genom klockan utan att behöva ta upp mobilen. Huawei Watch GT 2 46 mm har även en batteritid som under optimala förhållanden kan hålla uppemot smått otroliga 14 dagar.

En betydligt bättre batteritid och möjlighet till samtal genom klockan, utan att behöva ge upp något av de andra positiva sakerna som 42 mm-versionen erbjuder, gör att Huawei Watch GT 2 46 mm i mitt tycke är att föredra.

Specifikationer

Storlek
42 mm
Skärm
1.2 tum AMOLED-skärm, 390x390 pixlar
Vikt
29 gram (utan armband)
Anslutningar
Bluetooth 5.1
Positioneringstjänster
GPS, GLONASS
Sensorer
Hjärtfrekvenssensor, gyroskop, magnetometer, accelerometer, sensor för ljus
Stödjer
Android 4.4 eller senare, iOS 9 eller senare
Batteritid
7 dagar
Övrigt
Vattentålig 50 meter, ingår 2 armband (ett läderarmband i beige, ett svart gummiarmband)

Om smarta klockor från Huawei

De flesta associerar nog Huawei med deras mobiltelefoner, där de har varit en av de största aktörerna de senaste åren. Det kinesiska teknikföretaget har dock sedan 5 år tillbaka varit en del av smartklocke-branschen. Under år 2019 så var Huawei fjärde största leverantören inom ”wearables”. Huawei har varit ambitiösa nog att göra ett eget operativsystem för sina nyaste klockor vid namn LiteOS, detta under en tid när de flesta tillverkare förlitar sig på Googles egna Wear OS.


Hallå, Milad heter jag! Har sedan barnsben varit en mobiltelefon-fantast, har ägt otaligt många mobiler och följer dagligen de senaste mobilnyheterna på mobilforum likt Swedroid och diverse plattformar tillägnade just mobiltelefoner och även surfplattor. Tycker utvecklingen har varit smått fantastisk och det är ju utvecklingen i sig som driver på mitt intresse för mobiler och surfplattor. Jag hoppas att jag genom mitt intresse kan dela med mig av vad jag har fått upptäcka och lära mig, detta för att göra valet för dig som konsument något enklare! Väl mött!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer