Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - HP Spectre x360 - kvalitetsdator som har sina brister

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: HP Spectre x360 - kvalitetsdator som har sina brister

20 mars 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Användning som surfplatta
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Touchskärmen är det inget fel på, den fungerar väldigt bra med både fingrar och med penna och är väldigt bekväm att använda! Däremot är datorn som helhet ganska klumpig då tangentbordet inte är avtagbart, vilket drar ner betyget.

Användning som laptop utan separat mus
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Styrplattan är okej så länge man inte kommer ut i kanterna på den, men det gör man tyvärr ganska ofta då den är rätt så liten och därför är styrplattan svår att använda.

HP Spectre x360 i7 16GB 512GB 13,3" 13-AW0016no
Laptops (Bärbara datorer)HP Spectre x360 i7 16GB 512GB 13,3" 13-AW0016no
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Laptops (Bärbara datorer)
Vem passar produkten bäst för?

Den här datorn passar kort och gott för den som vill ha en mindre och portabel laptop med pekskärm och 4K-upplösning. Dock är styrplattan under all kritik, så det här är för dig som planerar att ha en separat mus inkopplad. Du får delvis känslan av en surfplatta men behåller ändå tryggheten med en laptop med ett riktigt tangentbord. Tyvärr är inte tangentbordet avtagbart, om det är viktigt för dig bör du välja en riktig surfplatta eller något annat alternativ istället.

4K-upplösning

Touchskärm med medföljande touchpenna

Snygg aluminiumdesign

Både USB-C & USB-3.1 Typ A

Fingeravtrycksläsare

Dålig styrplatta

Ej avtagbart tangentbord

Inget HDMI-uttag

Design och känsla

Vid en första anblick ser HP Spectre 360x väldigt unik ut. Det är väldigt få laptops som byggs i princip endast aluminium. Gångjärnen på datorn ser rejäla ut samt är stabila när du fäller upp och viker datorn 180 grader, vilket är en förutsättning för att använda den i surfplatteläge.

Designen utstrålar en rejäl premiumkänsla och datorn känns väldigt lyxig. Dock så får den avdrag för att styrplattan inte tar emot klick överallt på plattan. Detta kompenseras dock med en touchskärm som fungerar som vilken touchskärm som helst, men styrplattan är ändå något som kan ställa till det rejält och var en grej jag hakade upp mig på redan efter bara några minuters användning.

Portabel men ersätter den en surfplatta?

Datorns syfte är rätt tydligt, det ska vara en laptop som är portabel och som kan fungera som en surfplatta om man önskar. Tyvärr skulle jag säga att datorn är alldeles för klumpig att ersätta en surfplatta under en längre tid. Det fungerar dock perfekt att vika ihop den och använda den som surfplatta för enklare användning, till exempel slösurfa nyheter eller kolla film. Du vill dock inte stå upp och hålla i den då den känns ganska otymplig.

Är 4K-upplösningen ett köpskäl?

Jag hade inte kollat specifikationerna när jag testade datorn och en av de första tankarna var att det var väldigt bra bild. Jag personligen skulle inte prioritera 4K-upplösning på en sådan liten skärm (13,3 tum), men känner du att riktigt bra bild är viktigt för dig så skulle jag absolut säga att 4K-skärmen är ett köpskäl för man märker faktiskt större skillnad än jag hade kunnat tänka mig. Det fungerar utan problem att titta i 4K även prestandamässigt på till exempel YouTube.

Touchskärm och ritpenna

Det bästa med den här datorn är nog faktiskt möjligheten att kunna rita med den. Jag uppskattade faktiskt att kunna rita ordentligt på den. Även om pennan i vissa fall är lite svår att hantera så är den otroligt imponerande och har väldigt bra precision. Pennan tar väldigt bra när du ritar men jag upplevde att det var lite krångligt när man skulle använda den för att klicka och byta verktyg i Paint 3D. Men helt klart över godkänt!

Touchen på skärmen utan användning av penna är helt klockren, jag märkte ingen som helst skillnad på den här touchskärmen och andra telefoner eller surfplattor jag provat. Även där, helt klart över godkänt.

Kvalitet & Prestanda

Generellt tycker jag datorn verkar vara av väldigt hög kvalitet och det mesta känns väldigt robust. Det enda jag tycker känns dåligt är styrplattan, den tar inte lika bra överallt på plattan när man ska klicka vilket jag upplevde väldigt störigt. Jag skulle faktiskt avråda från att köpa den här datorn om du inte tänker använda dig av en separat mus majoriteten av tiden. Trots det så väger faktiskt touchskärmen upp en del och den är väldigt bekväm att använda.

Prestandan i datorn är det absolut inget fel på gällande den här prisklassen. Datorn hanterar 4K-streaming på YouTube utan problem och batteritiden håller sig otroligt bra trots att man kollar en hel del krävande video i 4K.

Specifikationer

Processor
Intel® Core™ i7-1065G7
RAM
16 GB LPDDR4-3200 SDRAM (på kortet)
Lagring
512GB SSD (476GB verklig lagring)
Bildskärm
13,3 tum, 4K-upplösning, pekskärm
Batteriets driftstid
Upp till 10 timmar
Batteri
4-cells 60 Wh litiumjonpolymer
Batteriets livslängd, videouppspelning
Upp till 11 timmar
Batteriladdningstid
Ca 50% på 30 minuter
Vikt
1,3 kg
Operativsystem
Windows 10 Home
Ljudfunktioner
BANG & OLUFSEN, Dubbla högtalare, HP Audio Boost 2.0
Grafik
Inbyggd, Intel® Iris® Plus Graphics
Säkerhetshantering
Fingeravtrycksläsare, Avstängningstangent för mic, Webcam kill switch
Tangentbord
Fullstort bakgrundsbelyst island-tangentbord
Sensorer
Accelerometer, Gyroskop, eCompass
Portar
2 USB 3.1, 2 Type-C m, Thunderbolt, 1 USB 3.1, HP Sleep and Charge) 1 kombinerat hörlurs-/mikrofonuttag

Om laptops (bärbara datorer) från HP

HP är ett amerikanskt företag som grundades 1939, som med andra ord har mycket erfarenhet och funnits länge på PC-marknaden. Personligen tycker jag om HP och jag har under min livstid ägt ett flertal HP-datorer, både stationära och laptops som jag varit nöjd med. Det som är lite synd med HP är att det med tiden har blivit väldigt mycket förinstallerade program på deras datorer. Men i övrigt är HP ett företag med mycket erfarenhet och de vet hur man bygger kvalitativa datorer.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer