Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: HP Spectre x360 - kvalitetsdator som har sina brister

  • 20 mars 2020
  • 30 hjälpta
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0
Se när vår expert Jesper Grandien testar HP Spectre x360 i7 16GB 512GB 13,3" 13-AW0016no.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Användning som surfplatta
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Touchskärmen är det inget fel på, den fungerar väldigt bra med både fingrar och med penna och är väldigt bekväm att använda! Däremot är datorn som helhet ganska klumpig då tangentbordet inte är avtagbart, vilket drar ner betyget.

Användning som laptop utan separat mus
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Styrplattan är okej så länge man inte kommer ut i kanterna på den, men det gör man tyvärr ganska ofta då den är rätt så liten och därför är styrplattan svår att använda.

Design och känsla

Vid en första anblick ser HP Spectre 360x väldigt unik ut. Det är väldigt få laptops som byggs i princip endast aluminium. Gångjärnen på datorn ser rejäla ut samt är stabila när du fäller upp och viker datorn 180 grader, vilket är en förutsättning för att använda den i surfplatteläge.

Designen utstrålar en rejäl premiumkänsla och datorn känns väldigt lyxig. Dock så får den avdrag för att styrplattan inte tar emot klick överallt på plattan. Detta kompenseras dock med en touchskärm som fungerar som vilken touchskärm som helst, men styrplattan är ändå något som kan ställa till det rejält och var en grej jag hakade upp mig på redan efter bara några minuters användning.

Portabel men ersätter den en surfplatta?

Datorns syfte är rätt tydligt, det ska vara en laptop som är portabel och som kan fungera som en surfplatta om man önskar. Tyvärr skulle jag säga att datorn är alldeles för klumpig att ersätta en surfplatta under en längre tid. Det fungerar dock perfekt att vika ihop den och använda den som surfplatta för enklare användning, till exempel slösurfa nyheter eller kolla film. Du vill dock inte stå upp och hålla i den då den känns ganska otymplig.

Är 4K-upplösningen ett köpskäl?

Jag hade inte kollat specifikationerna när jag testade datorn och en av de första tankarna var att det var väldigt bra bild. Jag personligen skulle inte prioritera 4K-upplösning på en sådan liten skärm (13,3 tum), men känner du att riktigt bra bild är viktigt för dig så skulle jag absolut säga att 4K-skärmen är ett köpskäl för man märker faktiskt större skillnad än jag hade kunnat tänka mig. Det fungerar utan problem att titta i 4K även prestandamässigt på till exempel YouTube.

Touchskärm och ritpenna

Det bästa med den här datorn är nog faktiskt möjligheten att kunna rita med den. Jag uppskattade faktiskt att kunna rita ordentligt på den. Även om pennan i vissa fall är lite svår att hantera så är den otroligt imponerande och har väldigt bra precision. Pennan tar väldigt bra när du ritar men jag upplevde att det var lite krångligt när man skulle använda den för att klicka och byta verktyg i Paint 3D. Men helt klart över godkänt!

Touchen på skärmen utan användning av penna är helt klockren, jag märkte ingen som helst skillnad på den här touchskärmen och andra telefoner eller surfplattor jag provat. Även där, helt klart över godkänt.

Kvalitet & Prestanda

Generellt tycker jag datorn verkar vara av väldigt hög kvalitet och det mesta känns väldigt robust. Det enda jag tycker känns dåligt är styrplattan, den tar inte lika bra överallt på plattan när man ska klicka vilket jag upplevde väldigt störigt. Jag skulle faktiskt avråda från att köpa den här datorn om du inte tänker använda dig av en separat mus majoriteten av tiden. Trots det så väger faktiskt touchskärmen upp en del och den är väldigt bekväm att använda.

Prestandan i datorn är det absolut inget fel på gällande den här prisklassen. Datorn hanterar 4K-streaming på YouTube utan problem och batteritiden håller sig otroligt bra trots att man kollar en hel del krävande video i 4K.

Specifikationer
Processor
Intel® Core™ i7-1065G7
RAM
16 GB LPDDR4-3200 SDRAM (på kortet)
Lagring
512GB SSD (476GB verklig lagring)
Bildskärm
13,3 tum, 4K-upplösning, pekskärm
Batteriets driftstid
Upp till 10 timmar
Batteri
4-cells 60 Wh litiumjonpolymer
Batteriets livslängd, videouppspelning
Upp till 11 timmar
Batteriladdningstid
Ca 50% på 30 minuter
Vikt
1,3 kg
Operativsystem
Windows 10 Home
Ljudfunktioner
BANG & OLUFSEN, Dubbla högtalare, HP Audio Boost 2.0
Grafik
Inbyggd, Intel® Iris® Plus Graphics
Säkerhetshantering
Fingeravtrycksläsare, Avstängningstangent för mic, Webcam kill switch
Tangentbord
Fullstort bakgrundsbelyst island-tangentbord
Sensorer
Accelerometer, Gyroskop, eCompass
Portar
2 USB 3.1, 2 Type-C m, Thunderbolt, 1 USB 3.1, HP Sleep and Charge) 1 kombinerat hörlurs-/mikrofonuttag
Om datorer från Hp

HP är ett amerikanskt företag som grundades 1939, som med andra ord har mycket erfarenhet och funnits länge på PC-marknaden. Personligen tycker jag om HP och jag har under min livstid ägt ett flertal HP-datorer, både stationära och laptops som jag varit nöjd med. Det som är lite synd med HP är att det med tiden har blivit väldigt mycket förinstallerade program på deras datorer. Men i övrigt är HP ett företag med mycket erfarenhet och de vet hur man bygger kvalitativa datorer.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter och älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om HP Spectre x360 i7 16GB 512GB 13,3" 13-AW0016no?

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Bytte från en Zenbook 3 då jag ville ha en OLED-skärm och jag blev inte besviken. Kvalitén är på topp - man måste nästan känna på den. Skärmen sitter rejält och det går bra att peka på den när som helst. Ingenting på datorn böjer sig - den är helt perfekt gjord. Perfekt skärm som får en att aldrig vilja ha LCD igen (tyvärr måste externa monitorer vara det fortfarande). Funkar väldigt bra utomhus i solljus. Tangentbordet är riktigt trevligt att använda med något hårdare tangenter men med trevlig känsla. Fläkten är inte igång ofta, den var inte igång när jag skrev detta omdöme, och när den är igång låter den inte mycket. Pennan jag fick med hade USB-C-laddning och inte batteri.

u
uber

6 omdömen

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Gick från en 4 år gammal Dell XPS 13" som jag var riktigt nöjd med. Och var väldigt nära att byta till deras nya 2-i1 Men denna lockade med OLED samt uppgraderbar SSD (dock försvinner garantitiden). Älskar displayen! Det var den största anledningen till detta köp. Kollar mycket på film och då är OLED oslagbart. Design och funktionalitet är riktigt bra det med. Snygg dator som är lätt att bära med sig med en tillhörande sleeve. Nu till det dåliga. Fläkten och värme. Jag gick från en 4 år gammal i5 processor med FHD skärm. Jämfört med Dell som var knäpptyst så låter denna som en fulltrafikerad autobahn. Vet inte om jag fått ett måndagsex eller inte. Men fläkten går på högsta varv bara efter någon minuts användande och dränerar givetvis batteriet, trots enkel webbsurfing och lägsta ljusnivå på skärmen. Känns som en 5 år gammal dator full med damm i systemet som inte kan kyla ordentligt längre. Spelläge och allt annat är avstängt och satt på batterispar läge. Går i princip inte att använda den utan att få huvudvärk. +OLED +Design +uppgraderbar SSD +meddföljande fodral +medföljande penna +USB-C laddning -Fläkt som går på fullvarv i princip konstant -störigt "flimrande" när man sätter i strömkabeln -batteritiden (som förmodligen påverkas av fläkten) Trots alla + så kan jag inte rekommendera den här datorn till någon pga av det extremt störande fläktljudet och dåliga batteritiden. Dessutom vill jag rikta en känga till HPs kundtjänst på leveransavdelningen som var minst sagt förvirrande med ändring av leveransdatum otaliga gånger oväntad avbeställning m.m Aldrig mer HP...