Prisjakt
HemPrisjakts experterSkrivareTest - HP Smart Tank 5107 - Lovande skrivare med låg prislapp per utskrift

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: HP Smart Tank 5107 - Lovande skrivare med låg prislapp per utskrift

29 mars 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den prismedvetna utskrivaren
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

För dig som skriver ut hyfsat mycket, kanske främst text men också en del bilder, är HP 5107 kostnadsmässigt ett utmärkt val då påfyllnadsbläcket ger en ovanlig låg prislapp per utskrift.

För dig som skriver ut dubbelsidigt
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Är det automatiska, dubbelsidiga utskrifter du vill åt är min rekommendation att istället gå upp till någon av de lite dyrare Smart Tank-skrivarna som faktiskt erbjuder denna funktion. För att manuellt skriva ut på båda sidor av ett papper är inget jag önskar någon.

Prisjakt toppbetyg
HP Smart Tank 5107 All-in-One
MultifunktionsskrivareHP Smart Tank 5107 All-in-One
fr. 2 547 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Skriver du ut något papper i månaden kan det finnas en poäng att se sig om efter en lite billigare, "vanlig" skrivare. Men för dig som trots allt skriver ut både text och bilder och vill ha en helt okej färgskrivare med vettiga driftskostnader kommer du långt med HP Smart Tank 5107. Stabiliteten i mjukvaran och Wi-Fi-uppkopplingen är inte perfekta men de långsiktiga driftskostnaderna är däremot svårslagna och väger upp betyget något.

Ovanligt billiga utskrifter

Stor mängd medföljande bläck

Överlag bra utskriftskvalitet

Väl godkänd scanningsfunktion för hemmabruk

Småbråkig och stundtals lite seg mjukvara

Svajig Wi-Fi-uppkoppling

Tar lite väl stor plats med pappersfacken utfällda

Ett nygammalt koncept

Även om Smart Tank låter lite extra häftigt handlar det i grund och botten om ett ganska välkänt begrepp inom skrivarvärlden. Nämligen att man själv köper bläck och fyller på sina bläckpatroner, istället för att köpa helt nya patroner. Något som kortfattat gör att hela skriva-ut-processen blir både billigare och bidrar till lite mindre slösande med naturresurser. En rätt bra grundtanke! Faktum är att det också fungerar i det stora hela som det är tänkt.

HP:s Smart Tank-serie innefattar ett gäng skrivare där den jag testat, vid namn 5107, är en variant mer riktad mot hemanvändaren. I samma serie finns också lite mer påkostade kontorsskrivare som fått sig ytterligare funktionalitet. Mer om skillnaderna snart!

Ett skrivaraktigt yttre

På utsidan är det väldigt lite som talar om att 5107 skiljer sig på något sätt mot en klassisk bläckstråleskrivare. Designen är skrivarklassisk och det mesta är gjort av plast. Här har jag sett både bättre men även betydligt värre skrivare och sett till byggkvalitet skulle jag säga att 5107 placerar sig någonstans i mitten. Inget är för rangligt, men någon extremt solid pjäs är det inte tal om. Vilket nödvändigtvis inte behöver vara negativt. Däremot är det en ganska stor skrivare för att vara av bläckstrålevariant, framförallt djupmässigt.

Pappersfack för både in- och utmaning fälls snitsigt (om än något rangligt) ut på bak- respektive framsida och går enkelt att stänga när de inte används. Här föredrar jag personligen pappersmatning från ett internt fack, istället för att papperna ska behöva sticka upp bakom skrivaren hela tiden. Något som också återfinns hos de lite dyrare varianterna i serien. De utstickande pappersfacken hos 5107 bidrar också ytterligare till skrivarens redan ganska stora fotavtryck.

Funktionalitet

HP 5107 är med sin prislapp på 2690 kr som sagt den (hittills) billigaste skrivaren i Smart Tank-serien. Något som dels syns på att utskriftshastigheten är snäppet lägre. 12/5 sidor svartvitt/färg mot lite snabbare 15/9 sidor svartvitt/färg hos de dyrare modellerna.

Dels saknas som nämnt ett internt pappersfack samt också möjligheten att göra automatiska dubbelsidiga utskrifter. Det går att skriva ut på båda sidor av ett papper, men då behöver man manuellt vända pappret och mata in det i skrivaren igen. Vilket i praktiken inte är något man varken vill eller orkar sitta med någon längre stund.

Värt att nämna är också scanner- och kopiatorfunktionen, som vi ska ta en lite närmare titt på strax.

Bläck- och driftskostnader

Annars är det så klart bläckpåfyllningen som är skrivarens trumfkort. Här ska HP ha en eloge för att de både skickar med ordentligt med bläck och dessutom tydligt specificerar beräknat antal utskrifter både i informationsmaterial och direkt på skrivarens förpackning.

Och visst är det skillnad i mängden utskrifter mot en klassisk bläckstråleskrivare. Med medföljande mängd bläck ska skrivaren fixa hela 6000 sidor svartvitt eller färg (med 5 procents täckningsgrad). Det fina i sammanhanget är att påfyllnadsbläcket endast går på 149 kr per färg alternativt 229 kr för svart.

Till detta kommer också kostnaden för två skrivarhuvud. Ett för färg och ett för svart. Dessa medföljer givetvis skrivaren men behöver bytas ut med jämna mellanrum för att prestera på topp. HP ger inga exakta tids- eller utskriftsintervall för utbytet av dessa, men vanligtvis brukar skrivarhuvuden i denna prisklass åtminstone klara sig i två-tre år så länge man använder skrivaren med jämna mellanrum. Skrivarhuvudena kostar dock heller inte multum, utan går på cirka 200 kr styck.

Att komma igång

Efter att ha packat upp skrivaren och pillat bort alla små plast- och kartongbitar rekommenderar manualen att installationen görs via HP:s app HP Smart, som finns till både telefoner och Windows samt macOS.

Bortsett från att plötsligt föreslå att skriva ut en testsida, utan att för den delen ha instruerat att hälla något bläck i skrivaren, guidade appen förvånansvärt smidigt genom hela installationsprocessen. Allt som allt tog det cirka en halvtimma innan var skrivaren tillagd i nätverket och alla bläckbehållare fyllda.

Själva bläckflaskorna har en automatisk stängningsmekanism uppepå och att fylla på bläck är inte svårare än att öppna luckan frampå skrivaren, skruva av korken på en bläckflaska och sedan trycka ner den på motsvarande munstycke på skrivaren. När bläcknivån nått till max slutar flaskan automatiskt rinna och sedan är det bara att dra loss den uppåt igen.

Faktum är att jag inte spillde en endaste droppe under påfyllnadsprocessen och tidsmässigt tar det inte längre tid än att byta ut en vanligt bläckpatron. Snarare skulle jag säga att det till och med går snabbare när man väl fått snits på tekniken.

Utskrifts- och scannerkvalitet

När skrivaren väl installerats går den att använda via nätverket precis som vilken skrivare som helst. Det går även att skriva ut via HP Smart-appen som också har lite inbyggda inställningar för storleksjustering av bilder etc.

Kvalitén på utskrifterna är överlag bra. Men visst finns det bättre skrivare, framförallt om det är detaljerade fotoutskrifter du är ute efter. Här är det framförallt kontrast och färgton som ibland känns lite urvattnade. Men med maximal upplösning (1200 DPI) blir resultatet för bilder ändå förvånansvärt bra (även om utskrifterna tar lite längre tid med maximal kvalitet vald).

Det är dock i kategorin vanlig hemmaskrivare HP 5107 gör sig allra bäst. Textutskrifter är tydliga och går lagom snabbt att mata ut. Medan bild- och färgutskrifter i standardinställningen ändå både skrivs ut i okej hastighet samt som sagt har ett godkänt resultat för vad man kan förvänta sig i prisklassen.

Scanner-funktionen presterar därtill hyfsat även den och det tar inte särskilt lång tid att skapa en digital (eller fysisk) kopia av ett dokument. Via appen går det att scanna in till både till telefon och dator. Kvalitén på inscannade dokument är godkänd men det går att antyda en viss "randighet" hos en del foton. Det är inte jättedåligt på något sätt, men det märks att fokus ligger på hemanvändning snarare än professionell inscanning av bilder och foton, inga konstigheter.

En lovande skrivare och teknik

Från att ha varit extremt bökigt och krångligt har påfyllnadsbläck hos skrivare faktiskt kommit riktigt långt och det är kul att se att fler och fler tillverkare hakar på trenden. Framförallt är det själva påfyllnadsprocessen som blivit smidigare med tiden och för just HP:s bläckflaskor har jag faktiskt inte så mycket att klaga på. Det är även riktigt trevligt att det hela tiden går att se nuvarande bläcknivå direkt frampå skrivaren.

I övrigt är HP 5107 en skrivare och scanner i ganska samma bemärkelse som andra bläckstråleskrivare. Mjukvaran är inte perfekt. En gång under testandet har skrivaren tappat Wi-Fi-uppkopplingen (vilket löstes med en omstart) och byggkvalité samt storlek kan ifrågasättas något. Men detta, och då framförallt stundtals undermålig driftsstabilitet, är tyvärr mer regel än undantag när det kommer till många lite billigare skrivare (och ibland även dyrare).

För att summera är HP Smart Tank 5107 trots allt en alldeles lagom kompetent skrivare sett till utskriftskvalitet och övriga funktioner. Förutsatt att man skriver ut någorlunda ofta går det också att spara en del pengar med hjälp av det utmärkta bläckpåfyllningssystemet.

Specifikationer

Produktnamn
HP Smart Tank 5107
Typ av skrivare
Bläckstråleskrivare med påfyllnadsbläck
Upplösning för utskrifter (svartvitt)
1200 x 1200 DPI
Upplösning för utskrifter (färg)
4800 x 1200 DPI
Dubbelsidig utskrift
Manuell
Mediestorlekar som stöds
A4, B5, A6, DL-kuvert
Inmatningskapacitet A4
Upp till 100 ark
Upplösning för scanner
Maximalt 1200 DPI
Anslutningar
Wi-Fi, USB (kabel medföljer ej)
Vikt
5,03 kg
Mått
43,4 x 36,1 x 15,7 cm
Kompatibla operativsystem
Windows, macOS, Android, iOS

Om multifunktionsskrivare från HP

År 1984 lanserade HP sin (och världens) första laserskrivare för persondatorer. Sedan dess har företaget legat i framkant när det kommer till både utveckling och produktion av nya skrivartekniker och produkter. Idag saluför HP både bläck- och laserskrivare i prisklasser från några hundralappar till hundratusentals kronor.


Småbarnspappa årgång -86 som gått från att gärna (och bara för att det är kul) pussla ihop de mest tekniska systemen till att uppskatta teknik som fungerar helt perfekt out-of-the-box. Således en stor beundran för logik och smidighet hos tekniska produkter. Driver sedan fem år tillbaka sajten enkelteknik.se där jag publicerar guider och recensioner kring det mesta.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons