Prisjakt
HemPrisjakts experterSmarta klockorTest - Garmin Venu - en smartklocka för den Androida träningsfantasten

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Garmin Venu - en smartklocka för den Androida träningsfantasten

29 november 2019

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För träningsfantasten
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Gillar du att träna? Gillar du att spåra dina träningspass minutiöst? Då kan Garmin Venu definitivt vara ett mycket intressant alternativ att kika närmre på! Med stöd för flertalet olika positioneringstjänster och mängder av olika sensorer så kan du få närmast absurt mycket data om din hälsa och dina träningspass och för detta syfte kan det inte bli annat än en stark 4/5 i betyg!

Inget för en bekväm iPhone-användare
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Har du en iPhone, är lite mer lagom intresserad av träning och mest vill ha en smartklocka för att hålla koll på notiser och annat smått, då är faktiskt Apple Watch ett bättre alternativ 8 dagar av 7 möjliga. För dig är betyget snarare 2/5 då Garmin Venu på intet sätt är dålig, bara ett mindre bra alternativ jämfört med vad du kan få inom Apples egna ekosystem till samma pris.

Prisjakt toppbetyg
Garmin Venu
Smarta klockorGarmin Venu
fr. 2 690 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Det är tydligt att Garmins smarta klockor har en väldigt stark inriktning för träning i olika former. Garmin Venu fungerar definitivt bra som en mer traditionell smartklocka, exempelvis genom att kunna visa notiser direkt på din arm. Gillar du att träna och framförallt, att samla detaljerad data om din träning, då briljerar Garmin Venu lite extra. Det här är ett utmärkt alternativ för dig som mer söker en träningsinriktad och tålig wearable som samtidigt även fungerar bra som smartklocka mellan träningspassen!

Batteritiden som smartklocka

Bra materialval och byggkvalité

Detaljerad mätning av hur kroppen mår, inkl. stresspåslag

Högst begränsat utrymme för appar och urverk

Notiser på handleden och rikligt med finesser

Med en hyfsat högupplöst pekskärm av AMOLED-typ, en förhållandevis låg vikt och en riktigt bra batteritid så hoppas man kunna locka användare av såväl iPhone som Android-telefoner till sitt system.

Utöver det hittar vi här finns även stöd för flera olika positioneringssystem samt fler sensorer av olika slag än vad jag klarar av att säga i ett enda andetag. Finesser finns det kort och gott rikligt med!

Givetvis finns stöd för att få notiserna från din telefon direkt på handleden istället, även om en bortsvept notis på klockan inte automagiskt följer med över till telefonen, åtminstone inte på min iPhone.

Appar och lokal musiklagring

Det finns stöd i klockan för att hämta hem appar via Garmin Connect IQ-appen och bland tillgängliga appar i butiken finns bland annat Spotify samt en ordentlig uppsättning urtavlor för att man skall hitta något som passar en själv. Stöd finns även för att lagra musik lokalt på sin klocka för att med hjälp av blåtand spela upp det man vill höra på när man vill lämna sin telefon hemma, exempelvis motionsrundor för de av er som sysslar med sådant.

Värt att notera är dock ett relativt begränsat lagringsutrymme, framförallt för appar och urtavlor. Det tar inte många hämtningar innan den börjar varna om litet utrymme kvar och här är jag ärligt talat rätt besviken på de cirka 10 MB som erbjuds i lokal lagring. Från Garmin hävdar man att man skall kunna lagra upp till 500 låtar lokalt på klockan men specificerar inte till vilken kvalité och inte heller exakt hur mycket lagringsutrymme som finns.

Batteritid

Den delen jag kanske mest av allt är imponerad av när det gäller Garmin Venu är batteriets livslängd. Från ett liv med en Apple Watch som gärna träffar laddaren varje natt så är det ändå lite av en befrielse att kunna använda sin smarta klocka i flera dagar, rentav uppåt en vecka och lite mer därtill med begränsad användning…! Kör du med allt igång, GPS och hela paketet, då räcker det givetvis snarare i timmar än dagar, men behöver man inte övervaka varje steg man tar, hela dagen, då är Garmin Venu ordentligt imponerande!

Friskvård

Det är tydligt att Garmin Venu är en klocka mer anpassad för minutiös övervakning av träningspass än många andra smarta klockor, mängden insamlad hälsodata är stor och fokuset är tveklöst på alla former av friskvård. Just detta är kanske inte min starkaste gren, men klockan har fått vara med på några längre barnvagnspromenader här bland alla sjuk- och VAB-dagar som hösten har bestått av och nivån av detaljrikedom är imponerande och tilltalande för en statistiknörd som jag själv.

Primärt använder du Garmin Connect-appen för att se över din aktivitet men appen i sig klarar av att tala med och föra över data till exempelvis iOS inbyggda Hälso-app för att du som användare ska kunna fortsätta använda dig utav den appen om du kommer från Apple Watch-världen tidigare.

Byggkvalité

Garmin Venu är inget annat än en riktigt välbyggd produkt och även om den låga vikten kanske inte skvallrar om det så vågar jag lova att den känns mycket förtroendeingivande och bra på handleden.

Överlag tycker jag den fungerar lika bra för mig som har klockan på höger hand som när jag testat att bära den mer traditionellt på vänster handled. Ett onekligt plus är att man dessutom kan byta armband om man skulle tröttna på det medföljande gummibaserade armbandet eller för all del, om man vill göra den lite snyggare inför festliga tillfällen.

Pris och betygsättning

Personligen skulle jag nog faktiskt inte välja en Garmin Venu framför en Apple Watch dock, detta som användare av en iPhone och väl inplacerad i Apples trygga ekosystem. Inte för att Garmin Venu är en dålig produkt utan snarare för att Apple Watch med sina funktioner passar bättre för mig som person.

Är du mer träningsfokuserad och vill kunna övervaka just dina träningsmål på ett helt annat sätt, eller för all del primärt använder Android-telefoner, då är Garmin Venu ett desto mer intressant alternativ.

För pengarna får man en snygg och mycket väl fungerande klocka som under rätt förutsättningar ger dig ordentligt med batteritid på köpet! På det stora hela blir det ändå ett relativt högt betyg på 4/5 då man helt enkelt får väldigt mycket för pengarna, under rätt omständigheter!

Specifikationer

Storlek
43 mm varav skärm 30,5 mm
Skärm
AMOLED pekskärm
Upplösning
390 px*390 px
Vikt
46 g
Anslutningar
Blåtand, ANT+ och WiFi
Positioneringstjänster
GPS, GLONASS och GALILEO
Sensorer för
Höjdmätare, kompass, gyroskop, accelerometer, termometer och syremättnad
Lagring
Upp till 500 låtar lokalt
Stödjer
iPhone som Android
Batteritid
Upp till fem dagar vid begränsad användning
Övrigt
Möjlighet att byta band

Om smarta klockor från Garmin

Garmin är verkligen en tillverkare med många strängar på sin lyra. Man tillverkar allsköns teknik, från navigationsutrustning för såväl flyg, båt som bil via actionkameror till ett stort utbud av så kallade wearables, inklusive smarta klockor och andra aktivitetsarmband. Det primära syftet för dessa handlar i mångt och mycket om olika former av träning men med den testade klockan Garmin Venu så flörtar man även mer med den lite mer sansade och lata användaren, ungefär sådana som undertecknad kort och gott.


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons