Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Garmin Venu - en smartklocka för den Androida träningsfantasten

  • 29 november 2019
  • 66 hjälpta
Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom smarta klockor
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Joakim Ewenson testar Garmin Venu.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För träningsfantasten
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Gillar du att träna? Gillar du att spåra dina träningspass minutiöst? Då kan Garmin Venu definitivt vara ett mycket intressant alternativ att kika närmre på! Med stöd för flertalet olika positioneringstjänster och mängder av olika sensorer så kan du få närmast absurt mycket data om din hälsa och dina träningspass och för detta syfte kan det inte bli annat än en stark 4/5 i betyg!

Inget för en bekväm iPhone-användare
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Har du en iPhone, är lite mer lagom intresserad av träning och mest vill ha en smartklocka för att hålla koll på notiser och annat smått, då är faktiskt Apple Watch ett bättre alternativ 8 dagar av 7 möjliga. För dig är betyget snarare 2/5 då Garmin Venu på intet sätt är dålig, bara ett mindre bra alternativ jämfört med vad du kan få inom Apples egna ekosystem till samma pris.

Notiser på handleden och rikligt med finesser

Med en hyfsat högupplöst pekskärm av AMOLED-typ, en förhållandevis låg vikt och en riktigt bra batteritid så hoppas man kunna locka användare av såväl iPhone som Android-telefoner till sitt system.

Utöver det hittar vi här finns även stöd för flera olika positioneringssystem samt fler sensorer av olika slag än vad jag klarar av att säga i ett enda andetag. Finesser finns det kort och gott rikligt med!

Givetvis finns stöd för att få notiserna från din telefon direkt på handleden istället, även om en bortsvept notis på klockan inte automagiskt följer med över till telefonen, åtminstone inte på min iPhone.

Appar och lokal musiklagring

Det finns stöd i klockan för att hämta hem appar via Garmin Connect IQ-appen och bland tillgängliga appar i butiken finns bland annat Spotify samt en ordentlig uppsättning urtavlor för att man skall hitta något som passar en själv. Stöd finns även för att lagra musik lokalt på sin klocka för att med hjälp av blåtand spela upp det man vill höra på när man vill lämna sin telefon hemma, exempelvis motionsrundor för de av er som sysslar med sådant.

Värt att notera är dock ett relativt begränsat lagringsutrymme, framförallt för appar och urtavlor. Det tar inte många hämtningar innan den börjar varna om litet utrymme kvar och här är jag ärligt talat rätt besviken på de cirka 10 MB som erbjuds i lokal lagring. Från Garmin hävdar man att man skall kunna lagra upp till 500 låtar lokalt på klockan men specificerar inte till vilken kvalité och inte heller exakt hur mycket lagringsutrymme som finns.

Batteritid

Den delen jag kanske mest av allt är imponerad av när det gäller Garmin Venu är batteriets livslängd. Från ett liv med en Apple Watch som gärna träffar laddaren varje natt så är det ändå lite av en befrielse att kunna använda sin smarta klocka i flera dagar, rentav uppåt en vecka och lite mer därtill med begränsad användning…! Kör du med allt igång, GPS och hela paketet, då räcker det givetvis snarare i timmar än dagar, men behöver man inte övervaka varje steg man tar, hela dagen, då är Garmin Venu ordentligt imponerande!

Friskvård

Det är tydligt att Garmin Venu är en klocka mer anpassad för minutiös övervakning av träningspass än många andra smarta klockor, mängden insamlad hälsodata är stor och fokuset är tveklöst på alla former av friskvård. Just detta är kanske inte min starkaste gren, men klockan har fått vara med på några längre barnvagnspromenader här bland alla sjuk- och VAB-dagar som hösten har bestått av och nivån av detaljrikedom är imponerande och tilltalande för en statistiknörd som jag själv.

Primärt använder du Garmin Connect-appen för att se över din aktivitet men appen i sig klarar av att tala med och föra över data till exempelvis iOS inbyggda Hälso-app för att du som användare ska kunna fortsätta använda dig utav den appen om du kommer från Apple Watch-världen tidigare.

Byggkvalité

Garmin Venu är inget annat än en riktigt välbyggd produkt och även om den låga vikten kanske inte skvallrar om det så vågar jag lova att den känns mycket förtroendeingivande och bra på handleden.

Överlag tycker jag den fungerar lika bra för mig som har klockan på höger hand som när jag testat att bära den mer traditionellt på vänster handled. Ett onekligt plus är att man dessutom kan byta armband om man skulle tröttna på det medföljande gummibaserade armbandet eller för all del, om man vill göra den lite snyggare inför festliga tillfällen.

Pris och betygsättning

Personligen skulle jag nog faktiskt inte välja en Garmin Venu framför en Apple Watch dock, detta som användare av en iPhone och väl inplacerad i Apples trygga ekosystem. Inte för att Garmin Venu är en dålig produkt utan snarare för att Apple Watch med sina funktioner passar bättre för mig som person.

Är du mer träningsfokuserad och vill kunna övervaka just dina träningsmål på ett helt annat sätt, eller för all del primärt använder Android-telefoner, då är Garmin Venu ett desto mer intressant alternativ.

För pengarna får man en snygg och mycket väl fungerande klocka som under rätt förutsättningar ger dig ordentligt med batteritid på köpet! På det stora hela blir det ändå ett relativt högt betyg på 4/5 då man helt enkelt får väldigt mycket för pengarna, under rätt omständigheter!

Specifikationer
Storlek
43 mm varav skärm 30,5 mm
Skärm
AMOLED pekskärm
Upplösning
390 px*390 px
Vikt
46 g
Anslutningar
Blåtand, ANT+ och WiFi
Positioneringstjänster
GPS, GLONASS och GALILEO
Sensorer för
Höjdmätare, kompass, gyroskop, accelerometer, termometer och syremättnad
Lagring
Upp till 500 låtar lokalt
Stödjer
iPhone som Android
Batteritid
Upp till fem dagar vid begränsad användning
Övrigt
Möjlighet att byta band
Om smarta klockor från Garmin

Garmin är verkligen en tillverkare med många strängar på sin lyra. Man tillverkar allsköns teknik, från navigationsutrustning för såväl flyg, båt som bil via actionkameror till ett stort utbud av så kallade wearables, inklusive smarta klockor och andra aktivitetsarmband. Det primära syftet för dessa handlar i mångt och mycket om olika former av träning men med den testade klockan Garmin Venu så flörtar man även mer med den lite mer sansade och lata användaren, ungefär sådana som undertecknad kort och gott.


Joakim Ewenson
Joakim EwensonExpert inom smarta klockor

Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Garmin Venu?

Cazta_macka
Cazta_macka
40 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades 6 månader sedan

Amoled skärmen är fantastisk! Gps-en funkar alltid och är snabb, egna träningsprogram har jag lagt in(padel, taekwondo, basket), laddar klockan två-tre ggr i månaden. Notifikationer funkar utmärkt. Avvisa samtal med förinställda sms. Har bara lovord att säga. Men jag fattar inte en sak: idag tränade jag 1.5h på förmiddagen och 1.5 h på kvällen och knappt två timmar efter sista passet, när Body Battery visar 9/100 för jag en påminnelse "NU KÖR VI"!Jag har ju för f_n kört tre timmar idag, loosat ca 1600 kcal och ändå så vill den ha mer! Sicken bugg! Men det kan jag leva med, fattar inte att man behöverde dyra varianterna för 10k.

M
Matzez
31 omdömen
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Inhandlade en Garmin Venu och är otroligt besviken på upplevelsen. Har gjort 2 st fabriksåterställningar på den och följt en del tutorial på internet. Trots detta så har jag inte fått igång AOD( Always on display). Vill inte använda lyft handleden för att väcka skärmen, för det fungerar inte alltid. Dessutom ser en mörk skärm tråkig ut. Den kunde inte heller ladda ner Deezer appen till klockan. Spotify gick bra. Intressanta är att uppdateringen till Spotify var på 2 mb och tog mig 2 timmar att ladda ner. Sitter på 100/10 mbit genom stadsnätet. När jag försökte uppdatera Deezer som var på 4 mb så stod att den tappat kontakten med enheten. Testade tre gånger och t.o.m efter fabriksåterställning så funkade det ändå inte. Skärmen är otroligt bra men är ibland väldigt känslig. Den reagerar väldigt lätt på tryck som blir i det långa loppet ganska irriterande. Ska lista lite plus och minus + Skärmen + Snygg i silver och granitblå - AOD funkar inte - Deezer ska enligt Garmin fungera på Venu. Det gör den inte. - Väldigt känslig skärm Saker som jag inte hann testa: Batteri Gps Men enligt tester på internet så har den väldigt bra gps-tracking och batteriet håller längre än tex Apple Watch. Tyvärr så kunde jag inte testa dessa kriterier då klockan inte ens fungerade med basic uppgifter. Undvik!

m
mossarp
2 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 2 år sedan

Efter sista uppdateringen har den stora problem med batteriet. Om man tränar något pass om dagen så höll den tidigare ca 4 dgr men efter sista uppdateringen så håller den bara i en och en halv dag. Tyvärr verkar många fått samma problem vad man kan se på Garmin's forum. Vad som är värre är att trots att Garmin vet om detta har de ej gjort någon rollback av programvaran eller fixat problemet.

T
Tobiasen82
8 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år sedan

Köpte Venu som min första pulsklocka. Den funkar bra som vardagsklocka dvs möta steg, sömn, puls. Men om du tränar annat än löpning så saknar den många funktioner. Den är inte kompatibel med Garmins pulsband som kan spara träningspasset vilket gör att du måste ha klockan på dig när du tränar vilket inte alltid är optimalt samt ger felaktiga resultat. Då du inte kan mäta träningspassen får du inte med data till kalorier, Body Battery etc. För mig saknar den många funktioner.

P
Piratdjinn
43 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
3 år sedan

Nja, den var väl inte riktigt vad jag hade förväntat mig. Har en 920XT men den börjar bli lite till åren och bland annat barometern är trasig, den tappar både GPS och kontakt med pulsband ibland. Efter att ha kollat in DC Rainmakers omdöme köpte jag en för att testa. Så, varför lämnade jag tillbaka den? Jo, den saknade såpass viktiga funktioner för mig, att jag hade varit tvungen att ändå använda min 920XT vid träning, och jag köpte inte Venu för att bara ha som klocka, utan för att kunna ha den vid träning också. Det jag använder är bland annat tre olika profiler för löpning (distans, tempo, intervaller), två olika pass i gymmet, två intervallpass för crosstrainer. Inget av det gick att få till på Venu. Jag får helt enkelt vänta tills det kommer en 945 med OLED-display, och har du samma behov av funktioner på din träningsklocka som jag, kommer du att göra samma sak. Men, har du vardagsbehov i stil med aktivitetsarmband typ Fitbit eller Garmins vivoserie och dessutom vill ha musik i klockan, är det här det bästa du kan få tag på just nu. + skärmen. Helt oslagbar. + optisk pulsmätning. Jag vet att detta är Garmins akilleshäl men på mig funkade den ypperligt. Vet inte om det beror på att mina blodkärl är extremt ytliga på underarmarna men märkte knappt någon diff alls mot pulsband och våg. + vikten. Väger knappt hälften av vad min 920 väger + ljudet. Alltså det är riktigt bra ljudchip i klockan. Jag spelar upp musik via ett par Skullcandy method wireless, och ljudet är betydligt mycket bättre via klockan än från telefon. Oavsett om jag kör Spotify eller egen musik. - går inte att använda färdiga träningspass gjorda i appen. Det går att ladda över, men du kommer inte åt dom i klockan sen. - batteritiden. Full laddning på kvällen vid sängdags, 80% kvar på morgonen 8 timmar senare. Innebär i praktiken laddning varannan dag. Utan träning. Min 920XT laddas en gång/vecka och då tränar jag minst 6 timmar/vecka, hälften tiden med GPS aktiverat. - touchskärmen. Helt omöjligt att starta en timer smidigt. När du kört ett maxset på gymmet och ska vila två minuter innan nästa, eller du har sprungit backsprint och ska ha 60 sekunder vila före nästa sprint, kommer du att missa att trycka rätt om du darrar minsta lilla. Vilket är ganska naturligt att göra efter maxurladdning. - saknar många datafält från ConnectIQ. Även fast det står att dom är kompatibla går dom inte att hitta och lägga till på klockan. Kan någon förresten förklara varför Garmin INTE har med uppnådd maxpuls som ett datafält från fabrik?