Prisjakt
HemPrisjakts experterSmarta klockorTest - Garmin Tactix Delta - din vän i skogen

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Garmin Tactix Delta - din vän i skogen

2 mars 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Är du mycket ute i skog och vildmark?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Då är det här en riktigt, riktigt bra klocka med i princip alla funktioner du kan önska dig. Och den kommer att hålla väldigt länge på en laddning med sin grymma batteritid. Frågan är bara om din handled kan bära upp denna bjässe?

Vill du ha en vardagsklocka som passar i de flesta situationer?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Om du vill kunna använda din klocka på kontoret med skjorta och kavaj är detta inte det bästa valet. Det är en rejäl pjäs, och den smälter inte in i det civila samhället. Då finns det betydligt smidigare och mer klassiska smartklockor du kan välja mellan istället.

Prisjakt toppbetyg
Garmin Tactix Delta Sapphire
Pulsklockor & sportklockorGarmin Tactix Delta Sapphire
fr. 9 699 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Även om denna klocka riktar sig mot militärer är jag inte helt säker på att det är den bästa produkten för oss i grönt. Många av mina kollegor föredrar en betydligt billigare G-shock, just för att det alltid går sönder saker i fält. En sak man också ska beakta är att mobiltelefoner och smartklockor ofta inte är lämpliga med tanke på informationssäkerheten. Vi lämnar t.ex. alla uppkopplade prylar utanför i en avskärmad låda när vi arbetar med ordrar eller har genomgångar – och jag vill ju kunna se vad klockan är även vid sådana tillfällen.

Däremot så ser jag att Tactix Delta är en helt fantastisk klocka för den som är mycket ute i vildmarken eller idrottar. Den slår alla mina tidigare fitnesstrackers och har en riktigt bra app för att analysera datan. Pulsmätaren fungerar till och med under vatten för dig som simtränar. Den stora skärmen gör att det är lätt att läsa av värdena när du cyklar eller gör andra aktiviteter som kräver att du inte släpper taget för att läsa klockan.

Helt fantastisk batteritid

Välbyggd och gedigen

Stor lättläst skärm

Vattentålig till 100 meter

Massor av bra funktioner

Bra egen app

Priset

Storleken

Viss inlärning krävs

Lite högljudd vibration

Fyller fältlivets hårda krav

Garmin marknadsför det här som en taktisk klocka som riktar sig till militärer, extremsportare och friluftsmänniskor. För mig så är några faktorer viktiga om vi pratar taktisk utrustning som ska hålla för fältlivet.

Först och främst måste klockan tåla mycket stryk. Den kommer slå i här och där, den kommer skrapas mot marken, den kommer utsättas för vatten, damm, lera och mycket annat. Alla som varit ute i fält vet att det kommer att ösregna eller snöa oavsett vad alla väderprognoser säger, det hör bara till. Det måste vara lätt att läsa tiden med ett ögonkast, oavsett om det är stekande sol, ösregn, skymning eller natt. Om klockan har belysning får den inte vara för stark, det kan vara det som röjer din position men även det som slår ut din mörkersyn. Den ska gärna gå att läsa även med mörkermedel (bildförstärkare som gör att man ser i beckmörker).

Tactix Delta fyller samtliga mina krav, och är godkänd enligt den amerikanska MIL-STD-810 militära standarden.

Kvalitet och design

Det går inte att komma ifrån att det här är en STOR klocka. Väldigt stor med sina 51 mm i diameter. Många vanliga lite större herrklockor är någonstans mellan 40-42 mm, så detta är inget du gömmer under en skjortmanschett, men den passar utan problem med uniformsjackan. Det är en riktigt gedigen klocka som har en lagom tyngd och andas kvalitet. Konstruktionen är helt mattsvart i fiberförstärkt polymer, med en svart metallring kring safirglaset som har en DLC-beläggning (Diamond-like Carbon) och en metallboett med svart PVD-beläggning (Physical Vapour Deposition). Allt detta resulterar i en mycket hård och reptålig yta. På baksidan sitter Garmins laddkontakt och sensorer. Hela härligheten bärs upp av ett bekvämt silikonarmband, som är rejält tilltaget med 26 mm bredd för att matcha klockans storlek.

Ljussvag skärm ger grym batteritid

Skärmen är såklart även den stor, 1.4 tum för att vara exakt. Det ska genast sägas att det här inte är en särskilt ljusstark skärm och den kan inte tävla med en Samoled- eller Oled-skärm i färg, ljusstyrka och kontrast. Men den är väldigt lätt att läsa även i solsken tack vare sin transflektiva MIP-skärm.

Den drar även betydligt mindre ström än andra typer av skärmar, något som ger en bättre batteritid. 21 dagar i smartwatchläge och om du ska offgrid och inte vet när laddmöjligheter kommer finnas går det att aktivera ett sparläge som ger upp till 80 dagars batteritid! Riktigt imponerande.

Något som i min taktiska värld är ett stort plus är att det inte är en touchskärm. Ja du läste rätt, det är en smartklocka med traditionella tryckknappar på sidorna. Stora och greppvänliga knappar dessutom. Funkar bra med handskarna på, det gör inget om det regnar på skärmen och man kan känna knapparna och starta funktioner utan att se på klockan.

Funktioner, funktioner och mera funktioner

Det här är inte en traditionell smartklocka med Android Wear, Apple Watch OS eller Tizen OS. Istället är det Garmins egna OS som ändå har det mesta man kan förvänta sig av en smartklocka. Det ska sägas att det är en viss inlärningskurva att styra allt med de fem tryckknapparna som dessutom har flera olika funktioner beroende på om du trycker snabbt eller håller inne knappen, men efter ett tag sitter det i ditt muskelminne.

Funktionsmässigt är den här klockan fullpackad. Här finns standardaktiviteter som löpning, styrketräning, simning och cykling, men även fallskärmshoppning, golf (det finns 41000 golfbanekartor i klockan!), triathlon, kajakpaddling, mountainbike, bergsklättring och snowboarding. Som att inte det skulle räcka kan du även betala med klockan, lyssna på musik och se notfieringar från din telefon. Plus mycket mer. Resultaten av alla dina aktiviteter finns i Garmin Connect appen, som jag gillade. Snygg och överskådlig med tillgång till extremt mycket data. Det går även att enkelt koppla Tactix Delta till Strava om man föredrar att logga sina aktivieter där.

Aldrig mer vilse

Jag hade nog aldrig trott att kartor i en liten rund skärm skulle kunna vara så användbara, men faktum är att Tactix Delta kan hjälpa till med att hitta rätt och navigera dig fram överallt. Klockan har bra satellitmottagning och stöder förutom GPS även Glonass och Galileo-systemen. Även här märks det att de riktar in sig på oss i grönt, koordinaterna klockan ger dig fås både i universal transverse mercator (UTM) och det militära rutnätsystemet (MGRS). Det finns också en särskild funktion som saknas i mer ”civila” klockor – en ”kill switch”. Om du aktiverar denna funktion raderas alla användardata på klockan, och det går inte längre att se var du varit eller waypoints du lagt in i klockan. Med det sagt ser jag ändå navigationsfunktionerna mer som en backup då jag själv hellre använder en handburen gps och/eller traditionell karta och kompass - snabbare och överskådligare.

Specifikationer

Storlek
Skärm 1,4-tum (35,56 mm) diameter
Skärm
280x280 pixlar, transflektiv MIP (memory-in-pixel)
Vikt
97 g
Anslutningar
Bluetooth, ANT+, Wi-Fi
Positioneringstjänster
GPS, Glonass, Galileo, Barometrisk höjdmätare, Kompass
Sensorer
Garmin Elevate-pulsmätare, Gyroskop, Accelerometer, Termometer, Syremättnadsacklimatisering
Lagring
Upp till 2000 låtar
Minne
32 GB
Stödjer
iOS och Android
Batteritid
21 dagar (80 dagar i strömsparläge)
Övrigt
Vattentålig till 100 meter, Kill Switch, Garmin Pay, Mörkerseendeläge, Stegräknare

Om pulsklockor & sportklockor från Garmin

Garmin är från början kända för sina bilnavigatorer och handburna navigatorer för sjöfart och fältarbete. Men när moderna smartphones kom med Google Maps blev det riktigt tufft för Garmin, som då ändrade fokus för att återta marknadsandelar. Nu är de stora på fitness-trackers och smarta klockor, där de använt sig av sin långa erfarenhet av GPS-teknik. Garmin har blivit kända för en batteritid utöver det vanliga och robust design. Deras strategi är inte att tävla om massmarknaden och låga priser, istället riktar de sig till professionella användare, konsumenter som vill ha det bästa och såklart aktiva idrottare och atleter. Priserna ligger relativt högt, men så får du också mycket hög kvalitet och unika funktioner.


Här på Prisjakt är jag mobil- och surfplatteexpert, något jag verkligen brinner för som den prylnörd jag är. Jag har lång erfarenhet inom detta område, och har tidigare bland annat varit redaktör och iPhone/iPadexpert på MacWorld under flera år. Jag har även lärt Robert Wells att spela piano… på en iPhone. Sedan 2012 har jag varit en Androidanvändare och åtskilliga Nexusar, Samsungs och LG har passerat genom mina händer. Jag älskar ny teknik och är prylgalen och ger gärna råd till dem som behöver det. Så på med tropikhjälmen och häng med så ska vi hitta den bästa lösningen tillsammans, för det är en djungel där ute!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer