Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Dreame L10s Ultra - robotdammsugare inklusive allt!
  • 14 september 2022
  • 141 hjälpta
Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom robotdammsugare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en robotdammsugare inklusive allt!
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Med Dreame L10s Ultra kommer du inte sakna någon som helst funktion på din robotdammsugare. Och detta till ett attraktivt pris med tanke på vad du får för pengarna.

För dig som vill ha en simpel robotdammsugare
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Har du inte ett så stort hem som ska städas, eller inte behov av moppfunktion, då kan du väl välja en billigare modell.

Robotdammsugaren inklusive allt

Med L10s Ultra har Dreame verkligen lyckats igen. Robotdammsugaren är verkligen fullspäckad av teknik och det märks att Dreame lägger mycket fokus på att utveckla städtekniken i deras produkter.

L10s Ultra har kamera med AI, ny gummiborste, ny moppteknik för ett bättre resultat, lasernavigering och självtömmande laddstation med rengöring av borstar samt behållare för både rent och smutsigt vatten. Allt är enkelt att styra via appen och går att koppla upp mot de vanliga röstassistenterna Amazons Alexa, Googles assistent och Apples Siri.

Dreame har valt en annan lösning till moppfunktionen. På L10s Ultra sitter det två stora borstar som roterar i stället för konkurrenternas mopp-platta. Resultatet är mycket bättre än den vibrerande mopp-plattan i och med att L10s Ultra kan ansätta lite tryck mot golvet med borstarna. Visst, den klarade inte av en ingrodd kaffefläck men alla fotspår och annan smuts städades rent från parketten.

Självstädning utan bekymmer med den självtömmande laddstationen

Med sin självtömmande laddstation som innehåller dammsugarpåse, behållare för rent och smutsigt vatten, rengöring för moppborstarna och såklart laddning för robotdammsugaren krävs det minimalt med underhåll medan L10s Ultra sköter jobbet.

Stationen suger enkelt dammet från roboten in i dammsugarpåsen tack vare sin turbofunktion som nte bara suger, utan även blåser, in luft i dammbehållaren. Detta gör att inget damm missas. Ljudnivån vid tömning uppfattar jag också som längre än konkurrenternas.

Mellan stationens två vattenbehållare sitter en liten behållare med rengöringsmedel som blandas med vattnet innan det pumpas över i roboten.

Något jag identifierade efter en tids användning var att HEPA-filtret som sitter i robotdammsugaren behövde rengöras då det satt mycket fint damm i filtret. Detta är inget som hindrat flödet i dammsugaren, utan tyder mer på att L10s Ultra HEPA-filter fångar upp det allra finaste dammet utan att sprida det i utblåset. Det är enkelt att lossa filtret, skaka av det i soporna för att sedan bara att köra igen.

Städar ordentligt med AI

L10s Ultra använder sin kamera med inbyggd AI för att hela tiden tolka sin omgivning och undvika hinder. Står skorna framme, eller husdjuret har gjort en olycka på golvet, kommer kameran troligtvis att upptäcka detta och städa runt objektet.

Under mina tester med en egenbyggd hinderbana på golvet så städade och orienterade L10s Ultra mellan hindren på ett obehindrat och enkelt sätt. I appen dyker objekten upp på kartan med en symbol som visar vad för typ av hinder det rör sig om. Du kan alltså se vad dammsugaren inte inte ha kunnat städa och vad som ligger i vägen.

L10s Ultra har sensorer undertill. Detta för att undvika trappsteg eller avsatser, för att hålla sig kvar på våningsplanet och inte trilla ner för t.ex. trappen. Den har också en sensor som identifierar mattor, för att kunna lyfta moppborstarna några millimeter och på så sätt undvika att moppa själva mattan.

Självklart har L10s Ultra LiDAR (lasernavigering) för att enkelt navigera i ditt hem och inte missa ytor att städa. Lasernavigeringen målar upp en kartbild i appen där du ser var L10s Ultra är i realtid samt var den har städat och var det finns mattor.

Smarta och användarvänliga appar

Du kan välja om du vill köra dammsugaren med Dreames app Dreamehome eller Xiaomis app Xiaomi Home.

Jag rekommenderar dock att köra den med Dreamehome för att få tillgång till alla funktioner. I Xiaomi Home-appen får man till exempel inte tillgång till L10s Ulstras kamera på grund av säkerhetsregler. I övrigt är apparna väldigt lika och i båda är det enkelt att styra dammsugaren.

Vid första användning får man en fråga om robotdammsugaren skall göra en navigering av våningsplanet för att måla upp en kartbild i appen. Efter att detta är genomfört kan man enkelt lägga till No Go Zone, Virtuell vägg samt No-mop zone. Det sistnämnda skapar mer problem än nytta under mina tester i med att L10s Ultra upptäcker själv var mattorna är och lyfter moppborstarna samt ökar suget automatiskt på dessa.

Städning på dina villkor

Dreame L10s Ultra har de allra flesta inställningar för att sköta städningen av ert hem när och så som ni vill ha det.

Vill ni att roboten endast skall dammsuga i vissa rum och moppa i andra är detta inga problem att ställa in. Hur mycket vatten som skall användas när moppborstarna används är också enkelt att justera i appen.

Funktionen som enligt mig är mest praktisk och bland de mest användbara är schemaläggningen av städningen. Perfekt för att få en daglig städning medan man är hemifrån. När städningen är klar får man en notifikation i telefonen att allt är klart och dammsugaren återgår till den självtömmande laddstationen. Vill man att stationen skall tömma dammsugaren flera gånger eller torka borstarna extra länge är detta heller inget problem att justera.

Till och med den laddstationen rengör!

Mellan stationens två vattenbehållare sitter som sagt en liten behållare med rengöringsmedel. När L10s Ultra skall använda moppfunktionen fylls den interna behållaren med vatten och tvättmedel innan städning påbörjas. När roboten kommer tillbaka rengörs även moppborstarna i stationen! Detta genom att rotera mot rengöringsytan som spolas med vatten och det smutsiga vattnet hamnar i den andra behållaren.

Stationen torkar därefter borstarna med en liten värmefläkt så du slipper att det börjar lukta och växa bakterier. Denna funktion funkar bra och borstarna blir i princip torra.

Specifikationer
Moppning
Ja
Självtömning
Ja
Mattigenkänning
Ja
Dammsugarpåse
3 liter
Vattentank
2,5 liter
Sugkraft
5300 pa
Om robotdammsugare från Dreame

Dreame Technology började som en campusverksamhet på Tsinghua University. Bolaget fokuserar idag på att tillverka och utveckla smarta sanitära produkter till hemmet. De är relativt okända i Sverige (än så länge och hos den breda massan) men deras produkter är prisvärda och håller hög nivå. På den nordiska marknaden säljer de både robotdammsugare och sladdlösa handdammsugare.


Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom robotdammsugare

Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Dreame L10s Ultra?

D
Dakilla
19 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 månader sedan

Nu inne på min tredje dammsugare och alla varit trasiga. Positivt: * Dammsuger bra. * Smidig App. * Snygg * 9,990:- hyfsat bra pris? * undviker skor men tveksam syn??? Negativt * Dålig kvalitet :((( * rätt dyr? då Billigare modeller fungerar likvärdigt(youtube) * fastar 110% om en kabel ligger på golvet.(osynliga?) ps. Min första robot. blev lite sugen att testa w10 för den ska vara en bra budget modell med samma resultat?