Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Dreame D9 Max - bäst i prisklassen!
  • 12 april 2023
  • 206 hjälpta
Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom robotdammsugare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Bland de bästa robotdammsugaren i denna prisklass
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Likt D9 får du mycket robatdammsugare för pengarna. Med D9 Max får du även högre sugkapacitet på hela 4000 Pa.

För dig som har pälsdjur hemma
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Den nya borsten har blivit bättre men det fastnar fortfarande en del hår i borsten som man får ta bort manuellt med jämna mellanrum. För er med pälsdjur hemma kan jag istället rekommendera Dreames D10 och L10. Två modeller där borsten är i gummi, som har bättre förmåga att suga upp hår.

En av marknadens mest prisvärda dammsugare har blivit bättre!

Dreame D9 Max har precis som sin föregångare (D9) alla funktioner som krävs för ett bra städresultat.

Robotdammsugaren har ett stort batteri, LiDAR (lasernavigering), sensorer för hinder och trappor samt röststyrning.

Det Dreame har utvecklat i denna Max-modell är starkare motor med bättre sugkapacitet samt ny utformning på borsten. Apparna (man kan välja mellan Dreamehome eller Xiaomi Home) är välutvecklade och genomtänka. Jag tycker då att dreamehome appen funkar bäst så hade rekommenderat att köra den om ni inte har andra smarta xiaomiprylar hemma.

Jag gillar den lilla gummilisten som sitter på "stötfångaren". Ett enkelt sätt att slippa repor eller märken i bordshörn eller socklar.

Tyst och effektiv dammsugning, medioker moppning

Dreame D9 Max har fått ännu bättre sugkraft på 4000 Pa samtidigt som den är relativt tyst med 58 dB vid standarddrift. Det är ett riktigt gott betyg för en robotdammsugare i denna prisklassen. Robotdammsugaren är effektiv med sin LiDAR (lasernavigering) och missar inga ytor samtidigt som den enkelt navigerar mellan möbler och andra hinder.

Något som fortfarande inte imponerar på mig är moppfunktionen. Den är konstruerad enligt tidigare dammsugare med en vattenbehållare med en trasa som sätts fast under robotdammsugaren. Trasan dras sedan längs golvet under städningen. Detta är inget som funkar på intorkade fläckar, men den tar i alla fall upp det fina dammet som dammsugaren inte tar. Vilket får ses som godkänt ändå.

Praktisk röststyrning

Dreame D9 Max är kompatibel med Amazon Alexa, Google Assistant och Apples röstassistent Siri.

Det är enkelt att säga till dammsugaren att starta städningen innan man går ut genom dörren och du kan ge kommandon som att starta och pausa städningen. Du kan docka roboten med röststyrning och även säga åt den att städa ett visst rum. Att nu Dreame och D9 Max har stöd för de tre stora röstassistenterna är ett stort plus

Smidig navigering i appen

Med Dreame D9 Max kan du välja att antingen använda Dreames egen app Dreamehome eller Xiaomi Home-appen. Gränssnittet i apparna är väldigt lika så oavsett vad du väljer kommer det att vara enkelt att lägga till robotdammsugaren och navigera mellan inställningar.

Instruktionerna är tydliga när du skall ansluta dammsugaren till ditt WiFi. Vid första användning får du frågan om du vill att dammsugaren skall köra en kartläggning (mapping) av våningsplanet. Väljer du ja så kör dammsugaren runt på våningsplanet med endast LiDAR (lasernavigering) igång och ritar upp kartan åt dig. När det är klart kan du redigera kartan genom att lägga in "no mop zone" och "no go zone" samt välja rumsindelning av våningsplanet.

I appen kan man på ett enkelt sätt välja i vilken ordning rummen skall städas i och på så sätt effektivisera städningen av våningsplanet.

LiDAR och andra inbyggda sensorer gör jobbet

Tack vare LiDAR orienterar sig D9 Max på ett bra sätt i dit hem utan att fastna i större objekt. Lasernavigeringen hjälper dammsugaren att veta exakt var den befinner sig och städar i ett mönster som gör att den inte missar någon del av rummet.

I underkanten på D9 Max sitter det trappsensorer som hindrar dammsugaren från att krascha ner från en kant. Kommer den till en avsats så stannar dammsugaren och vänder utan risk för att tippa över.

D9 Max känner av när den går från hårda golv till mattor och ökar då sugkraften till max för att få med sig sig all smuts. Detta fungerar på ett bra sätt och i testet får den med sig hår och smulor som ligger i mattan. Beakta bara att det finns en risk att borsten i dammsugaren kan fastna om mattan har för lång lugg.

Uppgraderad borste men fortfarande lite problem med hårtrassel

Den nya uppgraderade borsten är effektiv på att sopa upp smuts i olika storlekar både på hårda golv och mattor. Detta gäller även hår som ligger på golvet.

Tyvärr, likt den gamla borsten, så fastnar långa hårstrån lätt i borsten och man får ta borta detta manuellt med jämna mellanrum för att säkerställa full funktion i borsten.

Har ni pälsdjur hemma så skulle jag rekommendera att titta på Dreames D10 och L10 modeller där borsten är helt i gummi. En borste helt i gummi har bättre förmåga att dammsuga upp håret och undviker på detta sätt hårtrassel.

Specifikationer
Om robotdammsugare från Dreame

Dreame Technology började som en campusverksamhet på Tsinghua University. Bolaget fokuserar idag på att tillverka och utveckla smarta sanitära produkter till hemmet. De är relativt okända i Sverige men deras produkter är prisvärda och håller hög nivå. På den nordiska marknaden säljer dom både robotdammsugare och sladdlösa handdammsugare.


Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom robotdammsugare

Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer