Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Dreame DreameBot D10s - värdig kompanjon i budgetsegmentet

  • 27 januari 2023
  • 54 hjälpta
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom robotdammsugare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en värdig kompanjon i budgetsegmentet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Med riktigt bra framkomlighet och navigation ser D10s till att underlätta din vardag. Ett rent och snyggt hem utan ansträngning, helt enkelt

Är husdjurshår i mattorna ditt största problem?
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Borsten i gummi må vara lätt att rengöra, men städar inte mattor lika väl som en med strån. Å andra sidan ökar dammsugaren sugkraften på mattor men prioriterar du att få bort just djurhår från mattorna finns det andra alternativ.

Navigation

Denna robotdammsugare använder sig av LiDAR för att navigera sig fram i ditt hem. Det fungerar genom att en laser i det lilla tornet på toppen mäter avståndet till närmsta hinder runt sig. Med hjälp av denna data skapar dammsugaren en karta över ditt hem och går sedan fram och tillbaka för att systematiskt dammsuga hela kartan.

Ett problem som brukar kunna uppstå med robotdammsugare är att de någonstans längs vägen kör fast. Det kan vara på en tröskel, när den försöker dammsuga upp en strumpa eller vid stolsbenen vid köksbordet. På denna punkt presterar D10s riktigt bra, särskilt med tanke på prisklassen. En strumpa har jag iofs inte mött någon robotdammsugare som hanterar bra, men runt stolsben och även rätt höga trösklar tar den sig fram utan några som helst problem.

Kartfunktioner

Kartan som roboten presenterar i appen delar den automatiskt in i olika rum, så att du kan välja att bara städa t.ex. hallen. Den fick till rätt så bra rumsindelning i mina tester, även om jag skulle ha velat flytta gränsen för något rum någon decimeter (vilket inte går).

Du kan lägga till No-Go-zoner på kartan om det är något område där du inte vill att den ska trassla in sig. Du kan även ställa in No-Mop-zoner för rum med golv som är känsliga för vatten. Du kan ha flera kartor om du vill flytta din dammsugare mellan olika våningar, men för att den ska spara sin nya karta måste den avsluta med att hitta sin laddstation. Så antingen får du flytta med laddstationen eller köpa en extra sådan för ett par hundringar.

Städresultat

D10s har en ganska stark sugkraft på 5,000Pa, men en ganska smal borste i gummi. Fördelen med robotdammsugare är ju dock att de schemalagt kan dammsuga betydligt oftare än du normalt drar fram en vanlig dammsugare. Så missar den något skräp en gång borde det försvinna i nästa vända. Däremot upplevde jag att den inte riktigt kom åt inne i hörn, så där får man hjälpa till lite med jämna mellanrum.

Borstens materialval har både för- och nackdelar. Den städar inte mattor lika väl som en borste med strån, men den är å andra sidan bra mycket lättare att rengöra. För mattorna ökar den å andra sidan automatiskt sugstyrkan, så hyfsat rent blir det.

Moppfunktion

Våttorkningen är en smart funktion som kan få bort enklare fläckar från golvet. Längst bak på dammsugaren kan du snäppa fast kassetten som består av ett vattenmagasin och en skurtrasa. Efter våttorkning tar du enkelt bort kassetten och lossar på skurtrasan som är fäst med kardborre för att skölja ur den under kranen. I appen väljer du om du vill moppa och hur mycket vatten du vill att den ska använda. Du kan även välja att vissa zoner eller rum aldrig ska få våttorkas, t.ex för att de har känsliga golv.

Byggkvalitet och funktion

D10s känns helt okay i kvaliteten trots att den landar i budgetsegmentet.

Kassetten med filter och dammdepå kommer man åt från ovansidan och den är lätt att tömma. Huvudborsten är lätt att få bort och rengöra, mycket för att borsten har gummilameller istället för stråborst.

Den lilla roterande sidoborsten som ska vispa in smutsen från kanter och hörn sitter fastsnäppt i ett litet platsfäste och måste dras bort för att rengöras. Det känns som att fästanordningarna för borstskyddet och sidoborsten är det som drar ner lite på kvalitetskänslan. Vad gäller teknik för navigation och framkomlighet finns inget att anmärka på då den sköter sig utmärkt på den fronten.

Dreame specificerar upp till 280 minuters batteritid och jag tycker den arbetar snabbt och effektivt. Batteriet borde därmed räcka till för riktigt stora hus.

Specifikationer
Sugkraft
5,000Pa
Navigation
LiDAR
Batteritid
Upp till 280min
Om robotdammsugare från Dreame

Dreame har hållit på med dammsugare och robotdammsugare sedan 2015. De har många egna patent inom området och satsar hårt på innovation för att öka levnadskvaliteten för användarna globalt.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom robotdammsugare

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer