Prisjakt
HemPrisjakts experterHögtalareTest - Creative Stage SE Mini

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Creative Stage SE Mini

16 oktober 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha det billigt, snyggt och stilrent
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Snygg och enkel soundbar som får skrivbordet att behålla sin renliga stil. Perfekt för den som vill ha ett rent skrivbord.

För dig som vill ha ljud som imponerar
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

För den här prislappen kan man inte förvänta sig särskilt mycket i ljudväg men även med priset i åtanke så är ljudet inte särskilt imponerande. Ljudet är för dovt och upplevs som lite burkigt på hög volym.

Creative Stage SE Mini
HemmabiosystemCreative Stage SE Mini
fr. 379 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Jag tycker Creative Stage SE Mini är en bra instegsmodell för den som behöver en stilren och enklare "kontorshögtalare" till ett lågt pris. Soundbaren kan leverera rätt högt ljud men ju högre volym desto mer märks prislappen. Ljudet låter ganska dovt men lite kan förstås justeras i inställningar på datorn eller mobilen. Förslagsvis mer diskant ljud för till exempel podcasts eller videoklipp där det pratas.

Får både ström och ljud via USB-C

Går att köra Bluetooth också

Kabeln känns en aning kort

Dovt ljud

Första intrycken

Ganska direkt vid användning hör man att det är en ganska billig högtalare, hörs speciellt när jag höjer ljudvolymen. Högtalaren är trots allt bara på 24 Watt.

Musik låter rätt okej men när jag lyssnar på ett videoklipp när någon pratar är ljudet lite dovt. Men det hörs helt okej och högtalaren ligger snyggt på skrivbordet, däremot var det en utmaning att dra kabeldragningen på ett snyggt vis.

Ett plus i kanten för att högtalaren kan få både ljud och ström via USB-C-kabeln.

Vad får man för ljud för under 500 kr?

För det här låga priset är inte förväntningarna särskilt stora. Jag tycker ljudet i den här högtalaren är helt okej och duger för den som bara behöver ljud och kanske inte ska använda högtalaren som en primär festhögtalare med bas eller något annat av större omfattning.

Högtalaren passar till exempel mig väldigt bra som ofta kör headset men ibland vill man kunna ta av sig headsetet och kika på något klipp ändå.

Bonus är att högtalaren kan styras via Bluetooth om man nu skulle vilja.

Lämplighet på skrivbordet

Generellt känns det betydligt smidigare och snyggare med en mindre soundbar än två högtalare med varsin kabel. Så på det sättet är den ju väldigt lämplig som en datorhögtalare på ett rent skrivbord.

Däremot kan det bli en aning svårt att göra en fin kabeldragning om man har datorn till vänster om skrivbordet, som jag har. Kontakten för kabeln sitter på höger sida och det medföljer inte några klämmor eller liknande för att dra kabeln snyggt så det får man ordna själv, kanske rätt så väntat för en så pass billig högtalare.

Vad kunde varit bättre?

Jag funderar lite kring vad man kan förbättra i en så pass billig soundbar och visst kan man önska sig en högre bas eller skarpare diskanter, men något jag tycker hade kunnat göra stor skillnad utan att t.ex behöva höja priset är att högtalarna skulle kunna vara riktade. Om jag ska ha den här högtalaren ståendes på mitt skrivbord så hade ljudet låtit bättre om högtalarna riktades uppåt mot mina öron och inte mot mina händer.

Ställer man soundbaren så den kommer upp något så förändras ljudet ganska drastiskt.

Vad ska man välja - Soundbar eller traditionella datorhögtalare?

Det finns estetiska fördelar med en soundbar, den upplevs oftare som snyggare och renare på skrivbordet. Men dess ljud behöver inte alltid vara bättre. I det här fallet blir ljudet lite knepigt riktat då jag har haft soundbaren på skrivbordet framför mig. Idealet hade varit att få upp soundbaren en bit så ljudet kan färdas bättre mot öronen. En traditionell högtalare eller klassiska "datorhögtalare" brukar ofta kunna ha sina element riktade uppåt vilket ger ett bättre ljud.

Så ska man välja soundbar eller inte? Jag tycker om att det blir en enhet (istället för två högtalare) på skrivbordet och en sladd. Har man två mindre högtalare som står separat så blir det oftast två sladdar som sedan går ihop på vägen till strömkällan.

Däremot blir ljudet lite lidande, särskilt i en lägre prisklass som denna. Jag personligen föredrar nog ett renare skrivbord och soundbaren. Vill jag ha rejäl bas eller diskant så räcker inte en billig datorhögtalare ändå, vare sig det är en soundbar eller traditionella högtalare för under 500 kr.

Specifikationer

Maximal effekt
24 W
Anslutning
USB-C till USB-C / Bluetooth 5.3
Kabellängd
1.5m
Mått
410 x 82 x 63 mm
Frekvensomfång
100 - 20.000 Hz
Driver
Full-range Neodymium Drivers

Om hemmabiosystem från Creative

Creative är ett företag från Singapore som grundades 1981. För mig personligen är Creative mest känt för sina externa och interna ljudkort till datorer. Men även högtalare och headset är något Creative har flera modeller av. Creative har högtalare till TV, dator och mobilen. Både soundbars och vanliga högtalare.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer