Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Creative Stage SE
  • 5 juni 2023
  • 44 hjälpta
Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom högtalare
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den praktiska och prismedvetna
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

För den som vill ha en enkel, platsbesparande och smidig soundbar att njuta av musik till all mediakonsumtion framför datorn är den fantastisk. Men också för gamern till PS4, PS5 eller Nintendo Switch

För audiofilen
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Även om soundbaren lyckas trolla med ljudet så att det faktiskt låter som den är större och med ett klart och ganska detaljerat ljud så kommer den inte att tillfredsställa den med höga krav på audiofilnivå.

Är det på riktigt, Creative?

Creative Stage SE. Ett enkelt namn som är lätt att komma ihåg till skillnad från många tillverkare som envisas med att ha långa modellbeteckningar som man alltid har svårt att minnas.

Det börjar bra med bara namnet. Det får mig att tänka på det engelska ordet "soundstage" som enkelt förklarat innebär hur man upplever ljud rumsligt, alltså om ljudet känns brett eller smalt. Det svenska ordet är "ljudbild" och jag kan tycka att namngivningen är ganska träffande. För här är en liten ljudlimpa som utför någon slags trolleri med algoritmer och med flera mindre högtalare inbyggda i högtalarna som får ljudet att kännas luftigt och faktiskt ganska detaljerat. Klart och rumsligt icke-begränsat. Det låter helt enkelt väldigt behagligt och jag slås av att jag faktiskt sitter och njuter av musiken, oavsett om det är jazz, rock eller techno som spelas.

Smidigheten är slående

Alla som har haft ett skrivbord att arbeta på, oavsett om det är på jobbet eller hemma vet att om man inte passar sig så kommer det snart att bli belamrat med papper, suddgummin, din odiskade kaffemugg och tvåhundra andra saker. Det finns få saker som är så irriterande som att man inte kan hitta saker för skrivbordet dignar med småprylar. Hur ska man då göra för att ändå få plats med ett ljud som går att leva med och trivas med? Ja, då är faktiskt en liten smidig ljudlimpa som Creatives Stage SE ett bra val. Den tar nämligen så pass lite plats att den kan med fördel ställas under eller bredvid skärmen. Den kan då riktas direkt mot dig så att du får ljudet riktat precis mot den plats du sitter. Det blir med andra ord en slags närfältlyssning som är den här soundbarens tilltänkta andvändningsområde.

Varför ska man ha bra ljud vid skrivbordet, jag ska ju ändå bara jobba?

Jag tycker att det är en ytterst viktig del i en välfungerande jobbvardag att kunna ha avslappnande ljud att fokusera till, speciellt när vi lever i en så stressig värld. Alla är inte betjänta av att arbeta med ljud i bakgrunden men jag tror att många uppskattar det och Creatives lilla ljudlimpa gör det mysigt att jobba! Den har den där luftiga mjuka ljudkaraktären som man helt enkelt mår bra av. Det finns också en smart inställning som gör att du kan ställa ljudet efter tycke och smak, inte efter de vanliga reglagen för "bas" och "diskant" utan här har man valt att satsa på hur du vill ha tonaliteten, alltså ett ljud med mer värme eller ett lite svalare ljud. Något jag finner vara bättre än bas och diskantreglag därför att den ändrar hela ljudkaraktären och inte bara vissa frekvenser.

Ergonomi på hög nivå

Här har man tänkt på ergonomi och användarvänlighet. Det finns ett stort reglage på höger sida som är som ett stort greppvänligt hjul som man mycket precis och tillfredställande kan ställa volymen helt. Genom att trycka på hjulet inåt växlar man också smidigt mellan bluetooth, som för övrigt är av senaste standard 5.3, och USB-ljud. På tal om USB-ljud så kopplar man in via USB-C-kabel till datorn, kabeln medföljer självfallet också. Den behöver ström från ett vanligt vägguttag från den medföljande adaptern som är ganska liten och smidig den med. Creative Stage SE är helt enkelt väldigt genomtänkt. Parning med bluetooth sker blixtsnabbt och helt smärtfritt och en behaglig röst indikerar att det är dags för parning.

Smarta funktioner för filmtittande och mer

Tittar du på film vid datorn så finns det en hel del coola funktioner som jag tycker är värda att nämna och som faktiskt gör skillnad.

En är "clear dialogue" som förstärker mellanregistret så att tal hörs extra tydligt, vilket det faktiskt också gör.

En annan grej som jag jag blev helt förvånad över hur mycket skillnad den gjorde är den lilla knappen för "surround" på den för övrigt utmärkta fjärrkontrollen. Från att redan ha ett luftigt och brett ljud så blev ljudbilden ännu bredare och det kändes som att allt hela ljudbilden flyttades flera meter i sidled. Det är första gången jag tycker att en sådan funktion i en så pass liten ljudlimpa gör en såpass positiv skillnad att jag helt enkelt alltid kände att jag ville ha den på.

Vad saknas?

Inte mycket finns för mig att verkligen hänga upp mig på. Under mitt testande har jag inte upplevt en enda bugg i vare sig bluetooth-anslutningen eller på något annat sätt funnit något som skulle kunna vara en rejäl deal breaker.

Det som man dock inte får här, och det vill jag vara absolut tydlig med, är ett ljud som kommer att tillfredsställa någon som är mycket kräsen vad gäller ljudkvalitet. Det är helt enkelt omöjligt rent tekniskt att skapa något som kan låta lika bra som ett par fullstora aktiva högtalare att ha på skrivbordet. En annan sak som jag iofs kan tycka är ganska negativt är att soundbaren snabbt blir mycket dammig och den verkligen suger åt sig allt damm på den glansiga pianolacksliknande finishen på ovansidan. Soundbaren känns också rätt plastig men är å andra sidan väldigt lätt och enkel att flytta.

Specifikationer
Max effekt:
48 watt
Bluetoothversion/Codec
5.3, SBC
Mått
410 x 108 x 68 mm,
Vikt
1,22 kg
Om hemmabiosystem från Creative

Creative är en legend i datorljudsammanhang. Företaget kommer ursprungligen från Singapore och har funnits sedan 1981. De har gjort allt från Soundblaster-ljudkort till mer avancerat ljud för studiobruk.


Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom högtalare

Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Grundare av den största svenska hörlursgruppen på Facebook. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer