Prisjakt
HemPrisjakts experterHörlurarTest - Creative Outlier Gold - exceptionell batteritid men begränsande app

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Creative Outlier Gold - exceptionell batteritid men begränsande app

7 april 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om du är en aktiv person som befinner dig mycket på språng
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Om du är en person som ofta är på språng och gillar att lyssna på podcasts eller musik så kommer du ha glädje av dessa hörlurar. Du kommer att uppskatta den mycket goda batteritiden som är bland de bästa på marknaden idag. Dock är inte samtalskvaliteten den bästa.

För dig som tycker att design och smidighet är viktigt
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Om du har svårt för hörlurar som sticker ut mycket utanför öronen kommer du inte att gilla dessa. Laddningsetuiet är dessutom större än många av konkurrenternas.

Creative Outlier Gold Wireless In-ear
HörlurarCreative Outlier Gold Wireless In-ear
fr. 1 115 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Om du är en person som lyssnar mycket på elektronisk musik eller hip hop och r’n’b kommer du att gilla ljudet i dessa hörlurar, då de är ganska bastunga. Den goda batteritiden gör även att de passar någon som ofta är på språng och inte alltid har möjlighet till laddning. Det finns dock ett par ganska allvarliga missar - till exempel faktumet att du måste lyssna på musik via Creatives egna app för att kunna använda equalizern.

Fantastisk batteritid

Bra ljudkvalitet

Hög kvalitet/bra finish

Samtalskvaliteten

Obekväma

Tveksam app

Tveksam app

Idag finns det en uppsjö true wireless-hörlurar, så vad har Creative att gjort för att utmärka sig? Jo, de har satsat på någonting de kallar för Super X-Fi, vilket är en teknologi som anpassar ljudet i hörlurarna efter användarens egna öron. Efter att ha installerat SXFI-appen blir man ombedd att ta ett foto av sitt ansikte och sina öron. Därefter skapar appen en unik ljudprofil.

Tanken är att man ska få känslan av att lyssna på ett HiFi-högtalarsystem, och visst, när man lyssnar så upplevs ljudet komma en bit framifrån. Men i mitt tycke är detta mest en gimmick. Jag tycker att ljudet i grunden är bra och föredrog att lyssna på musik utan ljudprofilen. Funktionen kan dessutom endast användas på ljudfiler som man har sparade på sin telefon, alltså inte med exempelvis Spotify.

I övrigt har appen har en equalizer, men den funkar bara om du spelar upp musik genom Creatives egna app.

Fantastisk batteritid men medioker samtalskvalitet

Batteritiden är något som är helt outstanding. Den ligger i absoluta toppskiktet bland alla TWS-hörlurar på marknaden. 14 timmar lyssning på en laddning enligt Creative och själv har jag under en dag aldrig lyckats ladda ur hörlurarna. Man kan ställa in sig på att bara behöva ladda någon gång i veckan. Laddningsetuiet ger dessutom 25 timmar till. Befinner man sig ute på en resa utan laddningsmöjligheter så kan man vara trygg med att de kommer hålla länge!

Vad gäller samtalskvaliteten så är den godkänd men inte mer. I tysta miljöer hör man vad den andra personen säger och vice versa, men ljudet är av låg kvalitet. I mer brusiga miljöer är det inte särskilt bra alls.

Hög kvalitet men dålig komfort

Creative har lyckats skapa en bra produkt, rent generellt. Hörlurarna känns välbyggda och solida och kommer med stor sannolikhet inte att gå sönder i första taget. Laddningsetuiet känns också solitt och är av hög kvalitet. På svenska marknaden finns hörlurarna endast i färgen guld. Vad man tycker om det är en fråga om tycke och smak, jag själv gillar det.

Det jag inte tyckte om var att själva öronsnäckorna är ganska stora och sticker ut en hel del. De är inte direkt diskreta. Själva etuiet är också lite större än många andra konkurrenters, varför det inte går ner helt smidigt i fickan. Jag upplevde också ett visst obehag efter att ha använt hörlurarna länge.

Fysiska knappar på gott och ont

Det sitter fysiska knappar på varje öronsnäcka. Med dem kan man pausa och starta musiken, höja och sänka volymen samt byta låt. Det går också att aktivera en röstassistent (Siri eller Google Assistant). Hörlurarna har led-lampor som bland annat visar när batterinivån är låg och när de är redo att paras. Vid normal användning när man lyssnar på musik lyser dock inte lamporna.

Något jag märkte var att man måste trycka relativt hårt på knapparna för att aktivera dem. Detta gör att man pressar hörlurarna längre in i örat vilket kan kännas obekvämt.

Bra ljudkvalitet med fokus på bas

Ljudet är i grunden bra. Hörlurarna har en fin bas och diskant-återgivning, basen går riktigt djupt. Vad gäller mellanregistret är det inte särskilt framträdande och diskanten lämnar lite att önska. Rent generellt är dock ljudet långt ifrån dåligt och är du inte en extremt petig person så kommer du bli fullt tillfredsställd. Räckvidden för bluetooth är också bra och de har inte tappat anslutningen en enda gång under tiden jag har använt dem.

Specifikationer

Anslutning
Bluetooth 5.0
Ljud
Stereo, ljudcodec SBC, AAC, aptX
Mikrofon
Rundstrålande
Batteritid
14 timmar (kontinuerlig uppspelning)
Laddningstid
2 timmar
IP-klassificering
IPX5 (svettålig)
Vikt
Laddningsfodral 54 g, öronsnäcka 10 g

Om hörlurar från Creative

Creative är ett företag med säte i Singapore som har funnits sedan 1981. De har framförallt utmärkt sig genom att utveckla och tillverka olika typer av ljudprodukter för PC, bland annat gaming-headsets och ljudkort. De tillhör de mest välrenommerade företagen på marknaden som specialiserar sig på olika typer av ljudprodukter för datorer.


Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Grundare av den största svenska hörlursgruppen på Facebook. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer