Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - Creative Live! Cam Sync 4K

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Creative Live! Cam Sync 4K

16 oktober 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
En bra & billig uppgradering från den inbyggda webbkameran
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

För en billig peng får du både 4K-upplösning & kompensation för bakgrundsljus.

4K - men gör det någon skillnad?
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Även om kameran har 4K-upplösning så gör det inte så mycket med bilden i dina videomöten. Det är andra saker som gör mer märkbar skillnad, din kamerabild är ju ändå liten i möten där fler deltar och då gör inte upplösningen lika stor skillnad.

Creative Live! Cam Sync
WebbkamerorCreative Live! Cam Sync
fr. 333 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Cam Sync 4K är en prisvärd kamera för dig som behöver en uppgradering från den inbyggda kameran i datorn, eller framförallt för dig som vill ha en prisvärd webbkamera till din stationära dator. För många är det inte superviktigt med det allra allra bästa och då är denna kamera ett bättre alternativ som ger rätt bra bild till ett överkomligt pris.

4K

Fysiskt linsskydd & mikrofonavstängning

Skruvfäste & vanligt klämfäste för placering på skärmen

Manuell fokus

Kompensation för bakgrundsbelysning

Max 40 bilder per sekund

Trots 4K är inte bilden superskarp

Första intrycken

Som ett första test jämför jag Cam Sync 4K med min gamla Logitech C930e, där Cam Sync 4K alltid är till vänster på jämförelsebilderna. Till och börja med uppmärksammar jag den vida vinkeln som är bättre än C930e.

Vidare ser jag snabbt hur mycket bättre Cam Sync 4K är på att få till mer verkliga färger direkt ur lådan, dock inte lika mättade och färgglada som Logitech C930e. Jag har alltså inte gjort några egna inställningar för att få bilden bättre.

Jag testar att jämföra kamerorna sida vid sida i lite mindre format som är tänkt att återspegla hur bilden skulle se ut i ett videomöte med flera andra eller som en webbkamera i hörnet på en livestream där någon spelar ett spel. I den jämförelsen så är skillnaderna inte jättestora även fast Cam Sync 4K spelar in i 4K och Logitech C930e spelar in i 1080p.

De största skillnaderna är de extra bilderna per sekund som Cam Sync 4K kan leverera. Cam Sync 4K ger sitt rätta sken i video och inte på bild. Upplevelsen är att kompensationen för bakgrundsbelysning ger en bättre helhetsbild men att bilden också kan bli mindre skarp som en effekt av allt ljusintag.

4K-upplösning men till vilket pris?

Det många inte tänker på när man ser att en kamera kan spela in i 4K är att det bara är upplösningen. Det finns mycket annat som avgör om bilden sedan blir lika klar och skarp som man förväntar sig och förknippar med 4K.

I det här fallet är detta en webbkamera med en mindre sensor än till exempel en systemkamera. Webbkameran spelar också in med lägre bitrate, man kan tänka att ju högre bitrate ju bättre blir bilden.

Har man lägre bitrate men fler pixlar (högre upplösning) att fylla så kan bildens kvalité bli lidande och det är lite det problemet vi har idag med webbkameror.

Bilden är bra på Cam Sync 4K men man kan inte jämföra med 4K på en mobil eller en systemkamera på grund av den låga bitraten.

Mjukvaran

Creatives egna program för att hantera webbkamerans egenskaper känns enkel att hantera och smidig. Men det finns inte så mycket funktioner som kanske hade önskats.

Creative har hållit programmet simpelt vilket i sig kan vara betydelsefullt men för mig känns det känns alldeles för tunt, jag får inte ens fram en förhandsgranskning av bilden.

Så mycket mer finns det inte att säga här.

Prisvärt

Jag tycker priset på Cam Sync 4K känns överkomligt. Det känns som ett bra pris för den här kameran, jämför man med lite andra kameror i samma klass så tycker jag Cam Sync 4K kan leverera högre prestanda i både upplösning och tillsammans med kompensation för bakgrundsbelysning. Tittar man på bilden med taklampan tänd ser man tydliga skillnader i hur kameran hanterar lampans ljus i rummet.

Det känns extra härligt att ha manuell fokus på Cam Sync 4K eftersom jag tycker autofokus tenderar att fungera mindre bra i vissa förhållanden på vissa webbkameror.

Mikrofon

Webbkameran har två stycken inbyggda mikrofoner så det behövs egentligen ingen separat mikrofon för dina videomöten. Dock så sköter kameran bilden bäst och ska man satsa lite mer professionellt så behövs nog ändå en separat mikrofon men den duger ju helt klart för vanliga möten och kan i många fall säkert vara bättre än en inbyggd mikrofon i en laptop eller liknande.

Specifikationer

Upplösning
Max: UHD (2160p) @ 25 fps / QHD (1440p) @ 25 fps / FHD (1080p) @ 40 fps
Synvinkel
95°
Typ av fokus
Manuell
Inbyggda mikrofoner
Ja, dubbla
Dimensioner (L x B x H), Vikt
106 x 57,5 x 53,2 mm 103,0g
Kabellängd
1,8m
Kompatibilitet
Windows PC, macOS

Om webbkameror från Creative

Creative är för mig personligen mest kända för sina externa och interna ljudkort som var väldigt populära när jag var yngre. Men utöver det har Creative många andra produkter i sitt sortiment, bland högtalare annat webbkameror. Creative har några fler webbkameror än Cam Sync 4K som är lite billigare och utan 4K till exempel.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer