Prisjakt
HemPrisjakts experterDatorerTest - Corsair Voyager a1600 - Imponerande premiär!

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Corsair Voyager a1600 - Imponerande premiär!

21 september 2022

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För gaming on the go
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Söker du en snygg, stilren och högpresterande bärbar dator för gaming eller andra hårdvarukrävande uppdrag? Corsair Voyager a1600 är ett riktigt toppval med sin uppsättning av senaste generationen AMD-hårdvara och även goda uppgraderingsmöjligheter.

Inte för den tunna plånboken
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Corsair Voyager a1600 må vara en fantastisk gaminglaptop på i princip alla sätt och vis. Men den är även precis lika dyr som den är fantastisk och det här är verkligen inte vad vi kallar ett plånboksvänligt alternativ.

Prisjakt toppbetyg
Corsair Voyager a1600 CN-9000006-ND 16" Ryzen 9 6900HS 32GB RAM 2TB SSD RX 6800M
Laptops (Bärbara datorer)Corsair Voyager a1600 CN-9000006-ND 16" Ryzen 9 6900HS 32GB RAM 2TB SSD RX 6800M
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Laptops (Bärbara datorer)
Vem passar produkten bäst för?

Det här är en bärbar dator för dig som behöver mängder av prestanda, alldeles oavsett om det är för gaming eller exempelvis videoproduktion och andra tunga uppgifter. Den förhållandevis stilrena och snygga designen gör dessutom att Voyager a1600 passar nästan lika bra på Dreamhack som i ett konferensrum under styrelsemötet, förutsatt att fläktarna är i Quiet-läget då. Det är sannerligen ingen billig dator, men kan du motivera kostnaden så kommer du få ett riktigt prestandamonster att arbeta och/eller spela med.

Galen prestanda

Stilren design

Anpassningsbara knappar

Högljudd

Inte bäst för sitt pris

Tung

Stor och stabil

Det första intrycket du möts av när du lyfter upp Corsair Voyager a1600 ur sin kartong är att här har vi ett stycke stabilt bygge som kräver sin plats på skrivbordet.

Med en skärm på stadiga 16" och ett aluminiumchassi fyllt till bredden av prestandakomponenter, tillhörande kylning och ett batteri på 99 Wh (eller 6410 mAh om du föredrar det formatet) så blir det här onekligen en stabil pjäs som väger in på 2,4 kg.

Med det sagt, så finns inte många klagomål alls kring byggkvalitén, den är på topp som sig bör i denna prisklass.

Fångad av en stormvind

Med kompetenta komponenter medföljer även ett stort behov av ventilation och kylning. Det i sig resulterar i tämligen höga ljudnivåer när allt går på max och kylningen ställs till "Extreme" för att kompensera för det hela.

På insidan av chassit hittar vi i vår lånade maskin en AMD Ryzen 9 6900HS och ett Radeon 6800M för grafiken. Även om det är mobilanpassade komponenter så bildas ändå en hel del värme som skall tas hand om i slutänden för att inte riskera degraderad prestanda i längden.

Mest sannolikt så kommer de som nyttjar denna typen av prestanda ändå bära någon form av hörlurar, så ljudnivån är sannolikt inte till något större problem för datorns användare, endast eventuella personer i omgivningen.

Nu blir det åka av

Prestanda var det ja. Massor av det faktiskt. Föga förvånande kanske med de komponenter som finns på insidan av Voyager a1600.

Corsair har verkligen inte snålat alls när de klämt ner en AMD Ryzen 9, ett AMD RX 6800 och inte mindre än 32 GB RAM av DDR5-typ tillsammans med 2 TB SSD-lagring av NVMe-typ med PCIe 4.0-anslutning.

Jag tyckte att min egna stationära gamingdator var helt okej utrustad fram tills jag testade Voyager a1600. Nu får den stå och skämmas medan jag njuter av spel i såväl hög upplösning, 2560x1600, med riktigt bra prestandasiffror på en skärm med 240 Hz uppdateringsfrekvens.

I stort sett vad jag än kastat mot den här datorn så levererar den riktigt bra prestanda även med inställningarna på hög eller högsta.

Ett rent nöje samtidigt som det är lite frustrerande att inte kunna få den riktigt på knäna någon gång.

Byggd för streaming

Corsair marknadsför Voyager a1600 som särskilt anpassad för streaming, med särskilda makroknappar som du kan anpassa utifrån dina behov.

I överkant av skärmen har de även petat in en webbkamera med stöd för 1080p men ärligt talat, den här webbkameran är i kategorin hellre snarare än bra. Det kanske bästa med den är det faktum att den har möjlighet att döljas bakom ett skydd och då stängs av helt.

Makroknapparna med kompatibilitet med Elgato Stream Deck-mjukvaran kan säkert tillföra något för vissa kundgrupper men för egen del har jag snarare haft mer nytta av skärmen i mitten av dessa, där information som klocka, belastning eller batterinivå kan visas.

Trådlöst utan dongel

En solklar nackdel med utbudet av expansionsportar i Corsair Voyager a1600 är bristen på USB-A, endast en enda sådan finns det.

Detta skulle ju kunna innebära problem för exempelvis anslutning av trådlösa tillbehör, men inte då, det har Corsair tänkt på.

Förutsättningen är dock att du väljer trådlösa tillbehör signerade Corsair baserade på företagets Slipstream-teknik. Inbyggt i datorn finns nämligen redan en sådan mottagare som du enkelt kan ansluta exempelvis en trådlös mus och ett trådlöst headset till. Trådlöst utan dongel alltså!

Detta har testats friskt eftersom Corsair så vänligt skickade med en uppsättning trådlösa tillbehör och upplevelsen har varit lika delar trevlig som smidig.

Ekot av ett tomt bankkonto

Allt detta kommer dock till ett pris. Ett rätt så saftigt sådant faktiskt. Den konfigurationen vi har testat landar nämligen på strax under 40 000 kr i skrivande stund, ett pris som dessutom justerats några gånger här inför lanseringen.

För den prestandan och byggkvalitén som levereras är det som så inte ett orimligt pris, smakar det så kostar det kort och gott.

Samtidigt finns det andra datorer i samma prestandaklass med något lägre pris, så frågan är om priset kan motiveras av de unika finesser som Corsair Voyager a1600 bjuder på?

Imponerande premiär

Det är svårt att inte vara imponerad av Corsair Voyager a1600 alldeles oavsett förutsättningar, bortsett priset då kanske.

Än mer imponerande är den med tanke på att detta är företagets första gaminglaptop. Absolut inget krut sparades och även om det finns mindre brister eller kanske snarare förbättringspunkter så är detta på alla sätt och vis en imponerande maskin.

Corsair Voyager a1600 är inte en maskin för alla, det sätter om inte annat prislappen stopp för, men för de som har råd och kan motivera kostnaden så är det en duktigt kraftfull dator som levererar fantastisk prestanda i spel och andra tunga applikationer.

Hatten av för Corsair igen. Voyager a1600 imponerar verkligen!

Specifikationer

Processor
AMD Ryzen 9 6900HS
Grafik
AMD Radeon RX 6800M
RAM
32 GB DDR5 SO-DIMM (expanderbart)
Lagring
2 TB NVMe PCIe Gen4 (expanderbart)
Skärm
16" QHD+ (2560x1600) IPS-panel med 240 Hz uppdateringsfrekvens (AMD FreeSync)
Batteritid
Upp till 8 timmar under optimala förhållanden, batteri på 99 Wh
Vikt
2,4 kg
Mått
286,7 x 356 x 19,9 mm (Bredd x Djup x Höjd)
Anslutningar
2 x USB-C, kombinerat mikrofon-/hörlursuttag, nätanslutning, 1 x USB-A, Thunderbolt USB4 via USB-C, minneskortsläsare för SD-kort
Övrigt
Fingeravtrycksläsare i powerknappen samt webbkamera med stöd för Windows Hello

Om laptops (bärbara datorer) från Corsair

Corsair Voyager a1600 är tro det eller ej, företagets första gaminglaptop. Tidigare har företaget fokuserat främst på kringutrustning och datorkomponenter. Trots att detta är företagets första gaminglaptop så har de gjort ett imponerande arbete och tagit fram en produkt av hög kvalité och stilren design, med gamingmått mätt då. Framtiden får utvisa hur företagets gaminglaptops ter sig, men det är en synnerligen lovande start!


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons