Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Bowers & Wilkins PX7 - fager toppmodell med brister

  • 6 december 2019
  • 22 hjälpta
Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5
Se när vår expert Björn Sige testar BW PX7 Wireless Over-ear Headset.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som verkligen diggar B&W
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Gillar du verkligen Bowers & Wilkins lurar och vill ha deras mest tåliga modell hittills, med riktigt bra brusreducering - då kan PX7 vara en hörlur för dig. PX7 är för de varumärkestrogna som prioriterar design och sofistikation högst. Byggkvalitén är väldigt förtroendegivande och både ANC och komfort är bättre än föregångaren PX - utan att för den delen vara bäst i segmentet.

För dig som vill ha ett neutralt och naturtroget ljud
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Största problemet med PX7 är att ljudet är för obalanserat. Många lär inte tänka på det om de inte är riktigt vana lyssnare och/eller jämför direkt med något annat, men för somliga - mig inkluderat - kan det spräcka bubblan.

Varumärke som andas prestige

Högtalartillverkaren Bowers & Wilkins får man väl ändå påstå är konsument-hörlursmarknadens Rolls Royce. Klass, lyx och habegär så det förslår. Bara namnet/varumärket andas prestige.

Det finns uppenbarligen en stor dragningskraft till B&Ws lurar och de större skribenterna hyllar ofta både ljud och design. Jag står däremot i det lägret som haft blandade upplevelser av ljudet i B&Ws lurar och tycker att det hajpats upp orättvist i många recensioner. Det bästa hittills i mitt tycke har varit P7 Wireless, medan dyrgriparna P9 vart ett riktigt magplask. Följaktligen hade jag blandade förväntningar inför testet av PX7.

I kartongen

PX7 levereras i ett snyggt och skyddande hårdfodral. Det är relativt kompakt/lowkey också, med tanke på att hörlurarnas kåpor inte viker in utan bara roterar plant. Med i fodralet ligger också lite dokumentation och kablar för analog ljudsignal och en USB-A till USB-C för laddning (dock ingen nätadapter).

Design, kvalitet & komfort

B&W spelar som bekant nästan i eget segment vad gäller design, något som gett deras hörlurar plats b.la. i Emirates förstaklass.

PX7 är formmässigt igenkännliga som ett par B&W men känns faktiskt både betydligt mer nedtonade och mer robusta/stryktåliga än tidigare. Det må dofta ny BMW när du först tar ur dem ur kartongen, men i övrigt är intrycket relativt subtilt. Bygeln är gjord i kolfiberförstärkt komposit och är verkligen stenhård! Dessa bör tåla en hel del.

Jag gillar att man tonat ner på bling-faktorn och övergått till mjukare kuddar efter den traditionellt hårda passformen från tidigare. PX7 är inte uppseendeväckande stora heller. De sitter dock lite tajt, särskilt inledningsvis och jag hade gärna sett att både öronkuddarna & bygeln vart ytterligare lite mer tilltaget vadderade av den anledningen.

Jag får ändå ge komforten tumme upp som den, åtminstone subjektivt, bästa hittills för en B&W-lur och de flesta bör nog kunna ha på dem ett par timmar i sträck utan problem.

Funktionalitet

Det första du bör göra med PX7 är att installera B&W:s ’Headphones’ app. Den är enkel att navigera i och ger en snygg överblick av lurarnas funktioner. Dock finns ingen equaliser.

Det fysiska kontrollgränssnittet är också simpelt och bra, med en ensam dedikerad knapp för ANC-lägen och pass-through på ena kåpan, samt av/på och volymreglage på den andra. Långpress på pause-knappen aktiverar röstassistent. Likt Sennheiser Momentum Wireless pausar PX7 musiken automatiskt när du lyfter en eller båda kåporna från huvudet och börjar spela igen när du sätter tillbaks dem.

Ett par slarviga irritationer har jag märkt; av/på-knappen rasslar när man går med lurarna på och de har en tendens att ofta klippa i ljudet när jag ändrar volymen på både dator och telefon, något som inga av de andra modellerna jag haft på test lider av.

PX7 har stöd för Bluetooth 5,0 med b la aptX HD och multi-parkoppling.

ANC-prestanda

Brusreduceringen är riktigt bra. Inte riktigt i klass med referenserna Sony & Bose, men däremot klart bättre än föregångaren PX och även bättre än nya Sennheiser Momentum Wireless. Det finns en viss antydan till den där ’lock för öronen’-känslan från de äldre Bose-modellerna, något även andra jag låtit jämföra har reagerat på, men annars lär ljuddämpningen i PX7 tillfredsställa de allra flesta och göra ett helt okej jobb även på flyget.

Du kan justera pass-through läget från att förstärka omgivningen minimalt till att det nästan låter som att folk runtomkring dig talar i mikrofon på en konsertscen. Med funktionen aktiv dämpas musikvolymen kraftigt och du kan inte spela musik som vanligt med pass-through igång som du kan med t ex AirPods Pro.

Du kan ställa ANC-nivån på hög, låg eller auto. Det sistnämnda läget är inte supereffektivt i min erfarenhet.

Ljudkvalitet

Å ena sidan, dömt efter upplösning och raffinemang, är det få konkurrenter som rår på PX7. Ljudbilden är riktigt snyggt detaljerad med snärtig dynamik och en härlig stereokänsla - mycket tack vare de stora elementen som är vinklade inåt öronen. Man upplever verkligen att mikrodetaljer och rumsinformation i väl inspelad musik kommer fram.

Basen är fyllig, varm och rejält förstärkt, lite mycket för min smak. Men den är tajt. Mellanregistret under 1000 Hz återges mer naturligt än hos föregångarna PX. Akustiska gitarrer låter riktigt bra.

Tyvärr finns en stor, ’sicksackig’ obalans genom hela den övre halvan av frekvensspektrat. Det övre mellanregistret är tydligt mörkt/dämpat, medan den höga diskanten lider av motsatt problem. Cymbaler låter för splashigt, fioler för gnissligt och ’sch’- och ’s’-ljud tenderar låta ganska hårt och sibilant. Ofta vill jag justera upp volymen för att få fram mellanregistret men då dånar basen för högt och diskanten blir för jobbig. Inte bra. Så fort jag byter tillbaka till de andra lurarna jag har liggandes blir obalansen i PX7 extra uppenbar och försprånget B&W har i raffinemang och stereokänsla blir obetydligt i jämförelse. Eftersom det saknas EQ går det heller inte att ’rätta till’.

På plussidan låter det nästan identiskt i de aktiva lägena som i det passiva/kabelanslutna - en antydan på att både akustik och elektronik troligtvis håller hög klass. Mikrofonen är ok, rösten hörs bra i andra änden men låter lite beslöjad.

Batteriprestanda & laddning

Om det är något område där PX7 verkligen levererar så är det batteritiden, som är i toppklass (med Sony WH-1000XM3 som delad förstaplats). 30 timmar hävdar B&W och det har jag ingen anledning att betvivla. Det är 13 timmars längre hävdad speltid än för Sennheiser Momentum Wireless.

Snabbladdning ger enligt spec 6h på 15 min. Grymt!

Specifikationer
Typ
Over-ear, sluten
Anslutning
USB-C
IP-klassificering
Nej
Vikt
310g
Bluetooth
5.0 inkl aptX HD & aptX adaptive
Max speltid/laddning
30 timmar
Om hörlurar från B&w

Brittiska Bowers & Wilkins är en stolt och välaktad tillverkare av HiFi & studiohögtalare som varit aktiva sedan 50-talet. Bl.a deras klassiska 800-serie har genom åren används av några av de största namnen i världen inom inspelningsindustrin, b.la EMI, Decca och Abbey Road Studios, och de har erhållit många utmärkelser för sitt arbete, b la ”Queen’s Award for Innovation”. Bowers & Wilkins tillverkar både sina högtalarkabinett och element själva och är kända för sitt användande av Kevlar och diamant för ljudåtergivning. De har även uppmärksammats för sina innovationer inom akustisk design och deras senaste 800-serie liknar mer vackra skulpturer än traditionella högtalare. På senare år har B&W också satsat hårt på hörlurar med fokus på att leverera samma kvalitetskänsla och ingenjörskonst även här.


Björn Sige
Björn SigeExpert inom hörlurar

Hej! Mitt namn är Björn och jag är en född teknik-entusiast med speciell förkärlek till musik, foto & ljud&bild-media. Här på Prisjakt skriver jag om personligt ljud och då särskilt hörlurar. Jag har sysslat med hörlursbaserad HiFi i 9 års tid och har haft otaliga hörlurar på huvudet allt från 59 kronor till 599000 kr. Jag kommer till bästa förmåga att använda min kunskap, erfarenhet och insikt i ämnet till att ge bästa möjliga köpråd till er läsare.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om BW PX7 Wireless Over-ear Headset?

k
kevinTyrs

19 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
Redigerades ett år sedan

Så nöjd! (Lirar tillsammans med Sony Xperia 5II som har senaste AptX Adaptive) Ljudet är exakt så som du förväntar av ett par lurar i denna prisklass, den där fina klangen från p7 men ändå lite mer finslipat och något djupare bas skulle jag säga. Har ägt p7 ,p7 wireless och PX tidigare. PX7 har alla fina egenskaper från föregångarna men förbättrade till perfektion! Älskade ljudet från p7, designen av PX . Här är en skön kombo av dessa. Sitter riktigt skönt runt öronen och jag upplever inte dem som särskilt tunga på huvudet. Extremt snygga (har carbon edition) Plus i kanten är att Noice canceling är riktigt härlig och fungerar riktigt bra , bryr mig inte så mkt om det då jag ändå bara använder dessa hemma i soffan . Ska tillägga att jag köpte dessa på Thomann på Black Friday rean, men vill ändå påstå att dem är värda sitt pris, tycker inte att något låter bättre som är billigare än dessa men där finns nog konkurrenter i denna prisklass, typ DALI IO-6 Vissa jämför med Sony WH-1000XM4/3. Sony har nog aningen bättre Noice canceling men dem står inte sig alls i jämförelse ljudmässigt. Prioriterar du ljud så väljer man B&W. (Har provat Sony xm4 och även ägt xm3) Update: 2021: provade Dali lurarna hos hifi klubben och slutsatsen är NEJ. B&W låter bättre i mina öron. Px7 dessutom sitter så jäkla skönt runt öronen och känns som ett mer gediget och kvalitativt bygge jämfört med Dali-lurarna. Några nämner att det skulle vara bättre ljud med sladd istället för bluetooth, ja kanske om du har dyrare lurar för dubbla priset så kanske du vill sitta o lyssna med minsta möjliga kvalitetsförlust över bluetooth men jag tyckte inte att p7 med sladd (+ förstärkare) lät det minsta bättre , kan inte uttala mig om svindyra premiumhörlurar med förstärkare osv dock. För priset finns där inte bättre i mitt tycke. Uppdatering 2021-06-04 Älskar fortfarande mina px7! Använder dom nästan varje dag. En bra grej att tänka på är att där finns inställningar i till exempel telefonen som får ljudet att bli sämre.. till exempel finns där i min Sony Xperia Dolby Atmos inställning, vilket måste slås av , annars blir ljudet väldigt obalanserat. Full pott för mig! Så jäääkla bra!

W
WibAir

2 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
ett år sedan

Jag har kört B&W P7 i några år och var riktigt taggad på dessa. Dock blev jag riktigt besviken och lämnade tillbaka dem. För mig blir diskanten för vass och hård. De första sekunderna uppfattas det bara som krispigt och härligt men sedan skär alla hi-hats i öronen. Jag vill inte lyssna på musik i dessa lurar. Elektroniskt går ok men all musik med trummor blev för mig olidligt. Detta efter några dygns inspelning av lurarna. De var också lite för bas-tunga för min smak. Obalanserat. Det finns ingen eq för dessa heller. Synd. Designen är toppklass i övrigt. Älskar premiumkänslan.

F
Filmjölksmannen

15 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Bra ljud. Enkel parkoppling och byte mellan mobil/dator/tv etc. i appen.

h
henke291

16 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Jättebra ljud och enkel funktionalitet. Jättebra batteritid som gör att man sällan behöver ladda. Enda jag kan "klaga" lite på är att det blir ett lite skavande/gnisslande ljud mot mina glasögonbågar.

B
BoW

1 omdöme

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Grymma