Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

Bose QuietComfort Earbuds - fantastisk brusreducering i litet format

Daniel Norrby
Daniel Norrby
29 oktober 2020
Totalbetyg:
4.0
Se när vår expert Daniel Norrby testar Bose QuietComfort Earbuds.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om du värdesätter brusreducering
5.0

Upplev en känsla av nästan total tystnad i bullriga miljöer! På den här punkten är Bose QC Earbuds helt enkelt bäst.

För den stilmedvetna
3.0

Hörlurarna är ganska stora och designen är inte helt lyckad. De sticker ut en hel del utanför öronen och själva etuiet är stort.

ANC-pionjärer visar vart skåpet ska stå

True Wireless-hörlurar som kan skapa tystnad? Jepp, det är verkligen på modet år 2020! Vi lever i en alltmer högljudd värld och vore det inte skönt att kunna stänga ute bullret ett tag? Tidigare har det funnits många olika modeller med brusreducering i on ear- och over ear-lurar, men nu börjar det dyka upp allt fler små trådlösa in-ears med brusreducering.

Aktiv brusreducering (ANC) var faktiskt Bose först med 1989 men de dröjde fram till nu med att släppa sina första True Wireless med aktiv brusreducering. De har dock gjort det bättre än någon annan. Här kan man få uppleva en stunds härlig eskapism där du kan lyssna på musik helt ostört från din omgivning. Brusreduceringen stänger ute oljud från omgivningen på ett mycket mer effektivt sätt än många andra konkurrenters. Dessutom går den att ställa i 11 lägen, så var och en kan bestämma själv hur mycket brusreducering som önskas.

Design som missar målet

Boses produkter har ofta en igenkännlig men ganska understated design. De kommer gärna i nedtonade färger och Bose QC Earbuds är inget undantag - de finns i svart eller vitt. De är betydligt större än många andra True Wireless-lurar och väger förhållandevis mycket, varför komforten blir lidande. De kommer med en speciell "vinge" som ska göra passformen bättre, men i mitt tycke så känns den extra vingen lite som en nödlösning. Den skapar mest en känsla av att du har massa saker i örat och det är inte särskilt bekvämt. Men när man väl har fått in lurarna i öronen så sitter de där de ska.

Etuiet där man förvarar lurarna är betydligt större än många av konkurrenterna men har å andra sidan stöd för trådlös laddning, vilket är ett stort plus!

Full pott för ljudet (både in och ut)

Ljudkvaliteten är överlag mycket bra. Musiken har en härlig fyllighet och basåtergivningen känns inte överdriven men går ganska djupt, tillräckligt för att elektronisk musik och rap ska låta riktigt trevligt. Det jag saknar är del upplösning i diskanten men ljudbilden är ändå spatiös. Ljudet är mer laidback än "in your face" vilket säkerligen passar många. Vid långa lyssningssessioner kände jag ingen trötthet i öronen, vilket är ett väldigt gott betyg.

Vid telefonsamtal fungerar de bra och personen man pratar med kan tydligt höra vad som sägs och vice versa. Bose lyckas även med konststycket att göra samtalet hörbart även i bullriga miljöer och när det blåser mycket ute. För detta ska dom ha stort beröm, men det är också något man som konsument ska förvänta sig eftersom lurarna är bland de dyraste True Wireless på marknaden.

Pris och prestanda som inte riktigt matchar

Eftersom lurarna i skrivande stund kostar strax under 3000 kr så borde de vara späckade med all den senaste och bästa tekniken. Tyvärr är det inte helt sant, utan det finns en del irritationsmoment. Jag tycker till exempel att touchkontrollerna känns ogenomarbetade. Musiken stannar om man av någon anledning råkar komma åt luren, sedan måste man dutta ett antal gånger innan musiken kommer igång igen.

Om man är ett fan av högupplöst musik så kommer man också bli besviken över att lurarna inte stödjer den senaste aptX HD-codecen. AptX HD erbjuder en väsentligt högre bandbredd (och därmed högre ljudkvalitet) genom bluetooth än standard SBC-codecen och jag förstår inte riktigt varför Bose väljer att inte utveckla stöd för detta. Det hade kunnat höja ljudkvaliteten flera snäpp. Men detta är en funktion för den kräsna audiofilen och i praktiken så låter hörlurarna ändå riktigt bra.

En bästa kompis för dig på språng

De här lurarna passar bra för träning i och med att de är skyddade mot väta, såsom regn och svett. De har också en hel del positiva egenskaper vad gäller laddning. Batteriet håller i cirka 6 timmar vilket borde räcka för de flesta. Sedan kan man få ut två fulla laddningar med etuiet. Du kan också snabbladda i 15 minuter och få ut 2 timmars användning, vilket kan vara väldigt smidigt när du är ute på språng.

Ett extra plus är att det går att använda en Qi-kompatibel laddningsplatta för att ladda etuiet och lurarna. Etuiet känns välgjort men är lite större än exempelvis Apples motsvarighet vilket gör att de inte går ner helt smidigt i ett par jeansfickor.

Innovativ teknik som tyvärr begränsar

Bose har verkligen profilerat sig genom att erbjuda konsumenter ett välbalanserat ljud med en strålande brusreducering. Problemet är att det inte alltid känns så genomarbetat som det kanske borde. Läser man på deras hemsida om ljudteknologin bakom Earbuds QC så står det bland annat att "när du sänker volymen på de flesta hörlurar tenderar basen att försvinna, vilket gör att musiken låter skränig och svag. Vi löste problemet med vår volymoptimerade Active EQ-teknik." Med andra ord kan hörlurarna själva EQ:a ljudet så att det ska låta bra även när man sänker volymen. Jag tycker att det i grunden är en bra tanke, men möjligheten att EQ:a själv är av stor vikt för att jag ska trivas med ljudet. Därför borde Bose ha lagt in möjligheten att stänga av Active EQ för den som vill styra ljudprofilen själv.

Specifikationer
Anslutning
Bluetooth (räckvidd ca 10 m)
Mikrofon
4 st
Driftstid
6 timmar
Laddningstid
2 timmar
IP-klassificering
IPX4 (svettålig)
Vikt
8.5 g
Om Hörlurar från Bose

Bose är ett mycket anrikt företag som grundades redan 1964. De har gjort sig ett starkt namn inom hörlursbranschen med sina Quiet Comfort-hörlurar och inom det segmentet är de branschledande. Bose är ett premiummärke som riktar sig till den krävande användaren men är inget för rena audiofiler, vars smak oftast går stick i stäv med Boses ljudfilosofi som ofta handlar om att försöka tilltala en så bred massa som möjligt.

Vad tycker våra användare om Bose QuietComfort Earbuds?

K
Kalle

1 omdöme

13 dagar sedan
När de här lurarna funkar så är de bra, åtminstone ljudkvalitétsmässigt. Dessvärre har jag nu mitt andra par inom loppet av fyra månader och jag är på väg att rerklamera även detta par. Det är problem med kopplingen mellan lurarna och telefon. Den tappas med ojämna mellanrum, inte sällan lägger den ena av och det har resulterat i att jag många gånger behövt fabriksåterställa dem, vilket är otroligt störigt. Ibland hamnar ljud och bild i osynk när lurarna är inkopplade i datorn/telefonen, vilket har åtgärdats med att jag behövt koppla ifrån lurarna. Ljudet när det kommer till saker "i telefonen" så som Siri i iPhone och ljudkvalitén vid telefonsamtal är också undermålig. Inte sällan distar ljudet och jag förstår inte varför det inte är samma ljudkvalité där som när en lyssnar på musik/pod. Det är som att det är två helt olika ljudsystem. Det kanske är en teknisk fråga, men upplevde inte denna skillnad i mina tidigare Bose QC20. Dessutom är kvalitén för den som en pratar med, alltså hur jag låter hos dem, ofta dålig. Många gånger hörs jag inte tillräckligt bra eller får jag s k "robotröst" och måste koppla ur lurarna för att ens kunna fortsätta samtalet. Jag har tidigare som sagt haft QC20-lurar som jag varit jättenöjd med. Dessvärre tycker jag att dessa, de trådlösa earbudsen, inte håller riktigt samma ljudkvalité, inte samma batterilängd och inte samma kvalité gällande brusreduceringen som QC20. Jag har ändå valt att byta för att jag inte vill ha lurar med sladd längre. Plus att de var ca fyra-fem år gamla och började tryta i prestanda. Eftersom det tagit så pass lång tid för Bose att släppa ett par true wireless med noice cancelling, hade jag mycket höga förväntningar. Men jag kan inte rekommendera någon att köpa dessa, och har tyvärr ingen aning om vad för lurar en ska köpa i stället för att få ordentlig ljudkvalité, true wireless, noice cancelling och in ear. Jag tror jag kommer köpa ett par Bose 700 i stället.
b
bolak_jr

41 omdömen

en månad sedan*
Ljudet är riktigt bra och brusreduceringen med. Tyvärr så är det ibland riktigt krångligt att parkoppla med mobilen/datorn. Inte helt lätt att byta enhet heller. Appen lämnar en del att önska. Brusreducering funkar tyvärr dåligt om det blåser, då är det bättre att stänga av funktionen. Efter 1h i öronen börjar det skava, passformen kunde varit bättre.
*Redigerades en månad sedan
d
dvogonen

12 omdömen

2 månader sedan
Köpte dessa för att använda med en Windows10-dator. Det fungerar inte alls. Ständigt knaster och många avbrott. När man söker på webben hittar man många som har exakt samma problem. Earbudsen fungerar bra med telefoner, men inte alls med datorer. För mig har de inget som helts värde - så en 1a.
Björn
Björn

69 omdömen

2 månader sedan
Bästa brusreduceringen i in-earsegmentet just nu och väldigt stabil passform. Snyggt balanserad bas + mellanregister. Tyvärr skarpa/vassa i diskanten vilket gör att de helt går bort för mig, finns nämligen ingen EQ-funktion som vanligt med Bose. Strular en del med uppkopplingen också precis som den större 700an. Köp enbart om du behöver bästa möjliga ANC i inear-format.
k
kevinTyrs

18 omdömen

3 månader sedan*
Än så länge nöjd och hög rekommendation. Grymt ljud , bättre än de flesta in ear-true wireless hörlurar.(kanske alla?) Sköna och sitter bra i örat (passar mig som har lite missbildade öron,haha) passar även mina kompisar som har provat. Batteritid är väl bra, bryr mig inte så mkt om dem håller 10timmar eller 6timmar, man förvarar dom ändå i Caset där dom laddar hela tiden.. Ganska smidiga och snygga, visst de kunde varit mindre, men å andra sidan så är dem både skönare och bättre på de mesta om man jämför med andra lurar i kategorin. Noice canceling är helt overkligt bra.. på gymmet så bara "försvinner" allt ljud omkring mig och hör ingenting när folk tjabbar eller slänger med metallstänger osv.. sjuuukt häftigt. Bra touch Control med volymkontroll , play/pause/skip track och Noice canceling control. (kan konfigureras i appen hur man vill styra) - vad är mindre bra då?? Caset är lite överdrivet stort så den får inte plats i fickan. Lurarna får gärna bli mindre , dock är dom betydligt bättre än föregångaren som var en klumpeduns som hängde i örat.. Lite osmidig mjukvara när man skulle connecta telefonen med appen osv.. Hade en bugg där ljudet blev jättelåg volym och sedan slutade den ena luren att ens koppla till bluetooth medans den ena spelade musik...? Konstigt men den började fungera dagen efter och allt var som vanligt... Ganska dyra.. Tips: finns dock billigare på Amaz*n (svenska hemsidan)
*Redigerades 3 månader sedan