Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Bose QuietComfort Earbuds - fantastisk brusreducering i litet format

  • 29 oktober 2020
  • 23 hjälpta
Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom hörlurar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Daniel Norrby testar Bose QuietComfort Earbuds Wireless In-ear.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om du värdesätter brusreducering
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Upplev en känsla av nästan total tystnad i bullriga miljöer! På den här punkten är Bose QC Earbuds helt enkelt bäst.

För den stilmedvetna
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Hörlurarna är ganska stora och designen är inte helt lyckad. De sticker ut en hel del utanför öronen och själva etuiet är stort.

ANC-pionjärer visar vart skåpet ska stå

True Wireless-hörlurar som kan skapa tystnad? Jepp, det är verkligen på modet år 2020! Vi lever i en alltmer högljudd värld och vore det inte skönt att kunna stänga ute bullret ett tag? Tidigare har det funnits många olika modeller med brusreducering i on ear- och over ear-lurar, men nu börjar det dyka upp allt fler små trådlösa in-ears med brusreducering.

Aktiv brusreducering (ANC) var faktiskt Bose först med 1989 men de dröjde fram till nu med att släppa sina första True Wireless med aktiv brusreducering. De har dock gjort det bättre än någon annan. Här kan man få uppleva en stunds härlig eskapism där du kan lyssna på musik helt ostört från din omgivning. Brusreduceringen stänger ute oljud från omgivningen på ett mycket mer effektivt sätt än många andra konkurrenters. Dessutom går den att ställa i 11 lägen, så var och en kan bestämma själv hur mycket brusreducering som önskas.

Design som missar målet

Boses produkter har ofta en igenkännlig men ganska understated design. De kommer gärna i nedtonade färger och Bose QC Earbuds är inget undantag - de finns i svart eller vitt. De är betydligt större än många andra True Wireless-lurar och väger förhållandevis mycket, varför komforten blir lidande. De kommer med en speciell "vinge" som ska göra passformen bättre, men i mitt tycke så känns den extra vingen lite som en nödlösning. Den skapar mest en känsla av att du har massa saker i örat och det är inte särskilt bekvämt. Men när man väl har fått in lurarna i öronen så sitter de där de ska.

Etuiet där man förvarar lurarna är betydligt större än många av konkurrenterna men har å andra sidan stöd för trådlös laddning, vilket är ett stort plus!

Full pott för ljudet (både in och ut)

Ljudkvaliteten är överlag mycket bra. Musiken har en härlig fyllighet och basåtergivningen känns inte överdriven men går ganska djupt, tillräckligt för att elektronisk musik och rap ska låta riktigt trevligt. Det jag saknar är del upplösning i diskanten men ljudbilden är ändå spatiös. Ljudet är mer laidback än "in your face" vilket säkerligen passar många. Vid långa lyssningssessioner kände jag ingen trötthet i öronen, vilket är ett väldigt gott betyg.

Vid telefonsamtal fungerar de bra och personen man pratar med kan tydligt höra vad som sägs och vice versa. Bose lyckas även med konststycket att göra samtalet hörbart även i bullriga miljöer och när det blåser mycket ute. För detta ska dom ha stort beröm, men det är också något man som konsument ska förvänta sig eftersom lurarna är bland de dyraste True Wireless på marknaden.

Pris och prestanda som inte riktigt matchar

Eftersom lurarna i skrivande stund kostar strax under 3000 kr så borde de vara späckade med all den senaste och bästa tekniken. Tyvärr är det inte helt sant, utan det finns en del irritationsmoment. Jag tycker till exempel att touchkontrollerna känns ogenomarbetade. Musiken stannar om man av någon anledning råkar komma åt luren, sedan måste man dutta ett antal gånger innan musiken kommer igång igen.

Om man är ett fan av högupplöst musik så kommer man också bli besviken över att lurarna inte stödjer den senaste aptX HD-codecen. AptX HD erbjuder en väsentligt högre bandbredd (och därmed högre ljudkvalitet) genom bluetooth än standard SBC-codecen och jag förstår inte riktigt varför Bose väljer att inte utveckla stöd för detta. Det hade kunnat höja ljudkvaliteten flera snäpp. Men detta är en funktion för den kräsna audiofilen och i praktiken så låter hörlurarna ändå riktigt bra.

En bästa kompis för dig på språng

De här lurarna passar bra för träning i och med att de är skyddade mot väta, såsom regn och svett. De har också en hel del positiva egenskaper vad gäller laddning. Batteriet håller i cirka 6 timmar vilket borde räcka för de flesta. Sedan kan man få ut två fulla laddningar med etuiet. Du kan också snabbladda i 15 minuter och få ut 2 timmars användning, vilket kan vara väldigt smidigt när du är ute på språng.

Ett extra plus är att det går att använda en Qi-kompatibel laddningsplatta för att ladda etuiet och lurarna. Etuiet känns välgjort men är lite större än exempelvis Apples motsvarighet vilket gör att de inte går ner helt smidigt i ett par jeansfickor.

Innovativ teknik som tyvärr begränsar

Bose har verkligen profilerat sig genom att erbjuda konsumenter ett välbalanserat ljud med en strålande brusreducering. Problemet är att det inte alltid känns så genomarbetat som det kanske borde. Läser man på deras hemsida om ljudteknologin bakom Earbuds QC så står det bland annat att "när du sänker volymen på de flesta hörlurar tenderar basen att försvinna, vilket gör att musiken låter skränig och svag. Vi löste problemet med vår volymoptimerade Active EQ-teknik." Med andra ord kan hörlurarna själva EQ:a ljudet så att det ska låta bra även när man sänker volymen. Jag tycker att det i grunden är en bra tanke, men möjligheten att EQ:a själv är av stor vikt för att jag ska trivas med ljudet. Därför borde Bose ha lagt in möjligheten att stänga av Active EQ för den som vill styra ljudprofilen själv.

Specifikationer
Anslutning
Bluetooth (räckvidd ca 10 m)
Mikrofon
4 st
Driftstid
6 timmar
Laddningstid
2 timmar
IP-klassificering
IPX4 (svettålig)
Vikt
8.5 g
Om hörlurar från Bose

Bose är ett mycket anrikt företag som grundades redan 1964. De har gjort sig ett starkt namn inom hörlursbranschen med sina Quiet Comfort-hörlurar och inom det segmentet är de branschledande. Bose är ett premiummärke som riktar sig till den krävande användaren men är inget för rena audiofiler, vars smak oftast går stick i stäv med Boses ljudfilosofi som ofta handlar om att försöka tilltala en så bred massa som möjligt.


Daniel Norrby
Daniel NorrbyExpert inom hörlurar

Passionerad musikälskare och audiofil. Har varit teknikintresserad sedan barnsben. Håller koll på utvecklingen och försöker på olika sätt lära mig mer om hörlurar/högtalare. Har ägt fler hörlurar än vad jag kan räkna. Läser teknikbloggar och är aktiv på olika forum som handlar om musik och HiFi. Den viktigaste aspekten när jag rekommenderar hörlurar eller högtalare är ett bra pris/prestanda-förhållande.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Bose QuietComfort Earbuds Wireless In-ear?

h
hajamaja

7 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
4 månader sedan

Fantastisk produkt. Jag har aldrig haft några bättre. De sitter bra i öronen. Brusreduceringen har jag ställt in i fyra nivåer, som jag växlar mellan när jag cyklar till jobbet. Därför behöver jag inte höja volymen när bilarna bullrar. Men blåser det mycket kommer dock ljud in via materialet, fast det är nog svårt att göra något åt. På lurar med sladd brukar ju det bli störande ljud skapas om man skapar på sladden. Om kollegorna på jobbet väsnas för mycket, använder jag enbart ANC utan annat ljud, vilket är en annan bra feature. Då kan man koncentrera sig.

c
chris1a

24 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
Redigerades 9 månader sedan

Köpte dessa enbart för brusreduceringen (ANC) som skulle vara riktigt bra. Och där blev jag inte besviken. Dessa earbuds trycker man inte in i hörselgången som med de flesta andra earbuds, de vilar mer på ingången och hålls på plats med vingarna. ANC på dessa gör ett nästan overkligt bra jobb över hela frekvensregistret. Likaså gör de ett riktigt bra jobb på att släppa in ljud ifrån mikrofonerna så att det ska låta så naturligt som möjligt när du vill höra ljud runtomkring dig. Har Sony WF-1000XM4, WH-1000XM3 samt Technics ANC buddar som referens. Bose buddarna är stora, men om någon av de tre topparna passar dig så märker man inte av dom (folk omkring dig gör nog det dock). Stort laddfodral likaså, så förstår inte hur folk tappar bort det (storlek på fodralet är något man behöver ta med i beräkningen då det inte är fick-vänligt). Enbart använt dom för podcasts och nån film, så kan inte säga något om musik än. Men låter bra so far. Har inte haft något problem att para dom med telefon, streaming box (nvidia shield), Google Hub, osv.

Z
Ziko

9 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
10 månader sedan

Bästa hörlurar på marknaden Grymt ljud vauu känslan

k
klassbertil

13 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
ett år sedan

Haft mina I 2 månader, än så länge kanonnöjd både med ljud, brusreducering. Har inga problem med att koppla upp till olika BT enheter såväl som dator eller telefon. Ett tips! Tappar man etuiet så kan man köpa ett nytt på wish. Har en kompis som gjorde detta och den fungerade lika bra som originalfodralet! Så där lär jag också köpa ett nytt om jag losar bort mitt.

a
age

2 omdömen

Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
ett år sedan

Jag ger själva ljud och lurar 5 stjärnor Det är ingen tvekan om det. MEN om du tappar laddboxen så är du körd. Det går inte att köpa den som resevdel. Nu står jag här med lurar men ingen laddbox. Jag kan få köpa ett "nytt set" om jag skickar in lurarna till Bose. Kostar 1950 kr. Helt nya lurari butik kostar 2250 .