Prisjakt
HemPrisjakts experterLuftrenareTest - BlueAir HealthProtect 7470i - Funktionalitet, kvalitet, enkelhet

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: BlueAir HealthProtect 7470i - Funktionalitet, kvalitet, enkelhet

16 februari 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För funktionsnörden
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Självklart så renar BlueAir HealthProtect 7470i luften som den ska. Men förutom det så har den allt vad en funktionsnörd kan önska. Du kan göra det mesta med knapparna på apparaten. Displayen högst upp ger dig koll på allt du behöver veta. Och vill du jämföra luften ute och inne är det bara att kika på appen i mobilen. Där kan du även sköta alla andra inställningar. Topp notch för en funktionsnörd alltså!

För den designkräsne minimalisten
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Den är stor, rätt så ful och liknar en vit AC-enhet från början av 2000-talet. Den fungerar som den ska men att smälta in i ett hem kan den absolut inte enligt mig. För denna produkt har designteamet på BlueAir tagit ett kliv bakåt och inte framåt. Men å andra sidan - vad man tycker om designen är såklart individuellt. Det som är på plussidan är att skalet är gjort av stål och inte plast.

Prisjakt toppbetyg
Blueair HealthProtect 7470i
LuftrenareBlueair HealthProtect 7470i
fr. 7 818 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

HealthProtect 7470i passar dig som vill ha en av de bästa luftrenarna på marknaden just nu, med Svenska rötter. Den är enkel att använda och gör sitt jobb med luftreningen kvalitetsmässigt riktigt bra.

Enkel att installera

Du får tydlig info direkt på displayen

Filtret är enkelt att byta

Hög kvalitet på produkten

Gör sitt jobb med att rena luften

Designen

BlueAir, ett svenskfött märke

Blueair är ett Svenskt företag som specialiserar sig på luftrenare. Företaget startades i Stockholm 1996 och har vuxit till ett av de största i luftrenar-branschen för privatpersoner. De senaste åren har de etablerat sig som ett av de största luftrenarföretagen på andra sidan atlanten, nämligen i Nordamerika. Blueair finns i dagsläget mer än i 60 länder. Det är ett pålitligt företag som levererar god kvalité.

HealthProtect 7470i - den bästa luftrenaren just nu?

Jag har jobbat professionellt med luftrenare en hel del. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt.

Jag såg verkligen fram emot att testa Blueair HealthProtect då den enligt företaget är deras mest avancerade luftrenare just nu. Och jag vet att Blueair gör bra produkter. HealthProtect levererar verkligen och jag blev positivt överraskad över hur enkelt och bra den fungerar.

Jag började med att testa det automatiska läget. Det fungerade sömlöst vilket är bra då jag tror att det är inställningen som de allra flesta kommer använda.

Sedan testade jag den efter mina egna preferenser. Där ställde jag in natt-mode, tider när jag jobbade hemma och inte ville bli störd, samt tider där den kunde köra full effekt om den behövde. Även då inga problem.

Produkten är fullt utrustad för en effektfull rening av luft. Inget jag hittills kan klaga på.

Var försvann den snygga designen?

Blueair har många produkter på sin lista. Det som är inne just nu är runda luftrenare med lite tyg på sidorna, som gör att den ser lite mjukare ut och smälter in i hemmets inredning. Detta finns i Blueairs utbud. Dessutom erbjuder många tillverkare tillbehör för att byta tyget till den färg eller det mönster man gillar. Även detta erbjuder Blueair för andra modeller.

BlueAir HealthProtect 7470i är allt annat är detta. Den ser exakt ut som en stor och ful AC, inte sexig alls. Den har svårt att passa in eller att smälta in i det övriga inredningen på ett lätt sätt. I alla fall hemma hos mig.

Det finns dock några plus när det kommer till designen. Skalet är av stål, designen gör det enkelt att byta luftfilter och displayen är tydlig och bra.

Många fördelar

Jag har använt BlueAir HealthProtect 7470i i mer än en månad nu. Jag har också accepterat dess design som enligt mig är det enda man kan klaga på. Men nu har jag vant mig vid denna vita stora manick. Resten är verkligen top notch. Jag installerade appen i min mobil, ställde in tider hur den skulle fungera och allt bara fungerade. Precis som man vill ha det. Men nu kikar jag bara på displayen och använder knapparna på luftrenaren.

Det är även enkelt att se läget i luften bara man går förbi. Detta eftersom displayen visar olika färger för detta.

Du kan göra det mesta med knapparna utan ens att behöva använda appen och det gillar jag. Jag hade glömt hur enkelt det kan vara nu när allt nästan körs med appar i mobilen.

Även appen är välgenomtänkt och enkel. Du ser direkt hur luften är inomhus och den hämtar även realtidsinfo om luftkvalitet utomhus. Så både funktion och system fungerar sömnlöst.

Övriga specifikationer & Blueair-appen

BlueAir HealthProtect 7470i är anpassad för ett max 38 kvm stort rum, helst lite mindre. Produkten väger en hel del, 12,5 kg. Men tack vare sina hjul är den hyfsat enkel att flytta.

Enligt Blueair så ska filtret klara mellan 6-12 månader beroende på hemmets luftkvalitet. Det är standard för den här sortens luftrenare. Storleken på apparaten är 61x27x27 cm (Höjd x Bredd x Djup), så den är rätt så stor.

HealthProtect 7470i använder ett s.k. SmartFilter som är ett tvådelat-filter. Det har ett partikelfilterskikt och ett aktivt kolfilterskikt som kombineras för att avlägsna gas, lukter, rök, VOC:er, avgaser och kemikalier från luften. När luftfiltret börjar bli gammalt meddelas du via appen att det är dags att byta filter. Förutom det stora filtret har apparaten även praktiska förfilterkassetter som fångar stora partiklar (t.ex. damm) innan de kommer in i luftrenaren, vilket förlänger livslängden på huvudfiltret.

Blueair-appen kopplar enkelt ihop apparaten med ditt wifi så att du smidigt kan styra den även när du inte är hemma. I appen kan du också lägga in tider, till exempel att den ska gå in i sleep mode under natten. Med hjälp av appen kan du även koppla luftrenaren till Google Home och Alexa.

Specifikationer

Max storlek på rummet
38 kvm
Vikt
12,5 kg
Storlek
61x27x27 cm (Höjd x Bredd x Djup)
Beräknad livslängd på filter
6-12 månader

Om luftrenare från Blueair

BlueAir har sitt ursprung i Sverige och verkar efter syftet "Ren luft för nästa generation". De har flera prisbelönta luftrenare och levererar produkter med hög kvalitet och prestanda. Sedan år 2016 är de en del av Unilevers samling av varumärken.


Expert inom allt med fastighetsteknik, fläktar, luft & värme, samt teknik i allmänhet som bild och ljud. Dessutom är jag även musik- och spel-nörd (både PC & Konsol)! Jag har jobbat professionellt med luftrenare, fläktar och ljud. Hemma hos mig har jag en luftrenare i varje rum. Både för att jag gillar att testa ny utrustning men också för att få så bra luft i hemmet som möjligt. Inom mitt arbete kommer jag ofta i kontakt med morgondagens teknik som först lanseras för företag och sedan efter en tid även kommer till oss som konsumenter.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer