Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Athom Homey Pro - hubben vi alla väntat på
  • 4 oktober 2021
  • 542 hjälpta
Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom smarta hubbar
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Se när vår expert Johan Hagsell testar Athom Homey Pro.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den avancerade smarta hem-entusiasten
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Homey Pro är en fullträff för dig som redan har ett smart hem med många prylar, då hubben har stöd för otroligt många smarta hem-enheter. Du kan alltså med största sannolikhet samla allt under Homey Pro. Skulle det saknas stöd för någon enhet finns alternativet att programmera själv eller lägga in en begäran på Homey-forumet.

För nybörjaren
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Har du bara några få smarta lampor och någon sensor i ditt smarta hem är det bättre att börja med molntjänsten Homey. Det är enklare och billigare men använder sig av samma gränssnitt.

Den kompletta lösningen på ditt smarta hem

Den väldesignade hubben Homey Pro är definitivt en av de mest kompatibla hubbarna på marknaden. Den kan med sina 7 inbyggda protokoll prata med 50 000 olika enheter från 1000 olika tillverkare. De inbyggda teknikerna är Z-wave, 433 MHz, 868 MHz, Wifi, Bluetooth, infrarött och Zigbee. Allt detta styrs från en enda app.

Allt styrs lokalt från hubben som har inbyggt minne och processor, vilket gör att ditt smarta hem kan fungera även när det inte finns någon internet-förbindelse. I och med detta behöver inte hubben vara uppkopplad mot någon server, så du kan vara trygg med att din privata information förblir just privat.

Homey Pro är kompatibel med röst-assistenterna Google Home, Amazon Alexa och Siri Shortcuts. Den har inte stöd för Apple HomeKit än.

Det enda abonnemanget man kan köpa till är för att göra en backup av hubbens installation på Athoms servar. Det kan vara användbart ifall något skulle gå fel och man behöver installera om hubben, så behöver man inte sätta upp alla inställningar en gång till.

Lyckad design och hårdvara

Den runda vita globen har en ledslinga runt mitten av kroppen. Som standard cirkulerar regnbågens färger när enheten är i drift. Samma ledremsa används med olika pulserande färger för att berätta vad Homey gör. Till exempel lyser den orange för att visa att Homey startar upp och blått när den laddar ner något. Snyggt och informativt! Självklart kan man styra ledremsan i appen och stänga av den. Den lyckade designen gör att Homey Pro inte behöver gömmas i någon garderob utan gärna får stå framme i mitt hem.

Enheten har även en liten inbyggd högtalare vilket gör att den både kan spela upp ljud och prata. Den skulle även kunna fungera som en röstassistent med rätt inställningar. På undersidan finns det två stycken portar. Den ena är en mini-USB för ström och den andra en 3,5 mm AUX (utgång). 3,5 mm-porten gör att hubben kan kopplas till en högtalare för att få bättre ljud än i den inbyggda lilla högtalaren.

Homey-appen ger bra överblick

Gränssnittet i appen är enkelt och faktiskt på svenska! Homey Pro kan styras från både Homey-appen eller via ett webbgränssnitt på datorn. Appen fungerar såklart både på Android och iOS.

I appen hittar man fem flikar. Hem, Enheter, Flow, Energi, och Mer. Under Hem är startsidan där man placerar sina favoritenheter och favorit-"flows". Det finns även en tidslinje med den senaste informationen, till exempel app-uppdateringar eller om någon enhet har låg batterinivå.

Under Enheter får man en bra överblick över samtliga anslutna enheter och status på dem. På ett enkelt sätt kan man skapa våningsplan samt rum för att sortera sina smarta enheter. Längst upp i högra hörnet finns ett plustecken för att lägga till nya enheter.

I Flow-fliken skapar du automatiseringar av hemmet. I fliken Energi ser du vad ditt smarta hem förbrukar i ström med information från kompatibla enheter. Ett bra sätt att göra ens hem mer klimatsmart. Under Mer hittar man avancerade inställningar samt vilka appar som är installerade på ens Homey Pro.

Så skapar du Flow i Homey-appen

Under fliken 'Flow' i appen gör du alla automatiseringar och kopplar ihop dina smarta enheter. Du kan också skapa scener som startas med hjälp av röstassistent. För att skapa ett "flow" så väljer du plustecknet i högra hörnet och börjar skapa ett flöde med hjälp av kort.

Börja med att välja ett "När"-kort. Vilken enhet eller röstkommando ska starta flödet eller automatiseringen? Till exempel, "när rörelsesensorn x känner av rörelse" eller "när följande röstkommando sägs".

Därefter väljer du "Och"-kortet. Detta ska ses som en regel eller andra påverkande faktorer. Till exempel "efter solnedgång" eller "det ska vara avlarmat i hemmet".

Sist väljer du det tredje kortet "Då". Här väljer du vad som ska hända när de två första korten aktiveras och stämmer överens. Som exempel kan lampor aktiveras, övervakningskameror slås på eller något börjar streama på en chromecast.

Homeys Flow ersätter alltså automatiseringar och scener, men fungerar på samma sätt och med fler avancerade valmöjligheter.

Homey Pro för proffsen, Homey för nybörjare

Homey Pro är framtagen för att köra allt lokalt och passar de lite mer erfarna användare. Nyligen lanserade Athom även sitt "Homey"-system som bygger på enkelhet och passar bättre för nybörjare.

Systemet Homey behöver ingen hub utan fungerar med hjälp av företagets servrar på internet. Det innebär att om du redan har t.ex. en Philips Hue-hubb eller några Shelly tryck-knappar så är de redan anslutna till internet via Hue-hubben eller Wifi. Detta gör att du kan skapa "flows" i Homey-appen, precis som med Homey Pro. Med Homey är detta enklare och man behöver inte köpa till någon hårdvara.

Homey är faktiskt gratis upp till fem enheter, därefter behöver man köpa ett abonnemang. Skulle det vara så att man har Zigbee-enheter i hemmet men inte någon Zigbee-hubb finns det också möjlighet att köpa Homeys gateway, som fungerar som en brygga mellan Homey-appen och Zigbee-enheterna.

Hemligheten bakom Homey Pro stavas community

I Homey Pro-plattformen kan både tillverkare och användare bygga appar för att styra smarta enheter från hubben. Detta är en av anledningarna till att systemet är kompatibelt med så många enheter. Om inte tillverkaren skapat en app för en viss smart pryl så skapar oftast någon av Homey Pro-användarna en. Appen för att styra Plejds smarta inbyggnadspuckar är ett sådant exempel.

Appar skapade av användare kontrolleras av Athoms programmerare och förs sedan in på listan över nedladdningsbara appar. Dock ges ingen support av sådana appar från Athom själva, utan man får vända sig till användaren som skapat den.

Ännu ett plus med att Homey Pro fungerar utan internet-förbindelse är att du inte behöver oroa dig för att ditt smarta hem plötsligt slutar fungera om företaget lägger ner sin verksamhet.

Nästan fullträff av Athom med Homey Pro

Just nu är Homey Pro marknadens mest kompatibla hubb. Möjligheterna att styra allt lokalt utan uppkoppling möjliggör oerhört korta ledtider. Vid rörelse tänds de smarta lamporna ögonblickligen. Det som gör att Homey Pro precis missar en fullpoängare är det höga priset och avsaknaden av en LAN-port för nätverkskabel.

Specifikationer
Protokoll
433 MHz, 868 MHz, ZigBee, Z-Wave, Wi-Fi (2,4 GHz), Bluetooth, IR
Kompatibla operativsystem
iOS, Android
Kompatibla röstassistenter
Google Assistant, Amazon Alexa
Trådlös räckvidd
100 m
Ström
Kabel
Ljud
Högtalare, mikrofon
Mått
12 cm Ø
Vikt
500 g
Om styrenheter för smarta hem från Athom

Athom är ett litet startup-företag med bas i Nederländerna. Deras idé om en smarta hem-hubb som samlar alla prylar på ett ställe ledde till lanseringen av den runda hubben Homey 2016. Företaget drivs med fokus på att skapa oändliga möjligheter i samma hubb och med sin lansering av systemet Homey försöker man samla ett community kring utveckling av smarta hem. Athom satsar på samarbeten med de stora smarta hem-aktörerna för att skapa en brygga mellan alla protokoll och tekniker.


Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom smarta hubbar

Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Athom Homey Pro?

h
henrikjj
9 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Har haft Telldus i ca 10 år men på senare tid har jag tröttnat på att den strular och att vara begränsad till z wave och 433. Efter att ha kört Homeyn i 2 veckor är jag väldigt nöjd, det är ett enkelt att komma igång och lägga in alla enheter. Jag har haft problem med några 433-enheter men de vill jag ändå fasa ut för att få mer tillförlitlig kommunikation mellan enheterna. En stor fördel mot Telldus är att man kan köpa billiga zigbee-sensorer och att kunna välja fritt bland det stora utbud av enheter som finns nu. Så i längden blir det kanske billigare med Homey trots att den är dyr i inköp. Jag upptäcker nya möjligheter hela tiden och det finns ett stort community för att få hjälp med tekniska frågor och att få inspiration till nya smarta lösningar. Det som drar ner mitt betyg är priset och att jag tycker att appen inte är så intuitivt utformad för att snabbt utföra det jag vill.

F
Flintstone
2 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Som tidigare Telldusanvändare får jag anse att jag är medelkompetent när det gäller hemautomation. Efter att ha tröttnat på allt strul jag haft med Telldus system valde jag i våras, typ i maj 2021, att söka mig vidare till någon annan hub och Homey dök upp som alternativ. Priset avskräckte lite, men jag slog till ändå och det har jag inte ångrat en sekund. Det tog mig en halv dag att lägga in alla mina enheter och skapa samma typ av automationer (flows i Homey) som jag hade i Telldus Live!. Det var otroligt smidigt. Ingenting strulade. Inlärning av zwave-enheter (som kan vara hopplöst i Telldus) funkade direkt, alla 433 MHz-sensorer dök upp en efter en och skapandet av flows var mycket intuitivt. Homeyn har hängt sig två gånger på drygt fyra månader vilket kanske är lite för mycket, men den är enkel att starta om via appen/datorn och den bootar om snabbt. Jag ger Homey fyra stjärnor. Det som drar ned betyget är att kommunikationen med 433 MHz-enheter är rätt svag. Detta gör att vissa enheter missar att reagera och att det ska ta flera timmar för uppdatering av 433 MHz-sensorer. Det sistnämnda är olyckligt om man t ex vill styra något efter temperaturen. Glömt frysdörren öppen någon? Det finns en rätt destruktiv hårdvaruhack för att byta till starkare antennerna i Homeyn, vilket jag nog kommer göra...men det får vänta tills garantin har gått ut. En stor fördel med Homey är det enorma community't och open sourcekulturen gällande appar. Det finns alltid hjälp att få och på Homeys egna Youtube-kanal finns massor hjälp för att komma igång.

A
Avregistrerad
1 omdöme
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Efter en månad som glad Homey Pro ägare är jag väldigt nöjd! Mycket bra produkt! Stabil och fungerar bra för de enheter jag har (Ikea, HUE, Aqara, Neo Coolcam, Telldus, Tasmota, ESP8266 mfl). Deras utbud av appar är imponerande och växer hela tiden. Har nästan avvecklat min Domoticz (vm, USB-RFXCOM, USB-Zwave stick) helt och allt är mycket enklare att köra i en och samma produkt. Rekommenderas starkt!

G
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Suverän hemma automations produkt som gör att man enkelt kan samla alla standarder i en och samma enhet och få bästa lösning i hemmet. Eftersom man enkelt kan koppla ihop Z-wave,Philips Hur, IKEA Trådfri mera till en lösning där man får en enhet möjlighet att påverka en annan.

j
jxfo
4 omdömen
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
2 år sedan

Har haft min i två år nu och den blir bara bättre och bättre med uppdateringar. Har en mix av Zigbee, Zwave, Plejd och allt ifrån lås till lampor, brandvarnare och rörelsesensorer anslutet. IKEAs enheter fungerar exempelvis otroligt mycket bättre med denna än med IKEAs egna hub. Upplever den som stabil och enkel att skapa scener och rutiner för. Har i övrigt provat Fibaro Home Center som inte är i närheten av lika smidig, enkel och kompitabel med det mesta på marknaden. Rekommenderas!