Prisjakt
HemPrisjakts experterGamingstolarTest - Asus ROG Destrier Ergo - kvalitet och ergonomi i toppklass

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Asus ROG Destrier Ergo - kvalitet och ergonomi i toppklass

23 februari 2023

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Kanonval för den bredaxlade!
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Den här stolen bör passa perfekt för de lite mer bredaxlade. Stolen är av hög kvalitet och har goda möjligheter till anpassning efter behov på flera sätt. Det enda som inte kan anpassas tillräckligt tycker jag är bredden på armstöden och att man inte kan "låsa" ryggstödet i alla vinklar.

För den inte lika bredaxlade
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

För mig som inte är så bredaxlad sitter armstöden lite för brett, detta även när jag monterat dem längst in mot stolen. Jag mätte att det skiljer 7 cm extra jämfört med min nuvarande stol. För mig gör det ganska stor skillnad då jag har lättare problem med axeln och behöver avlastningen. Men detta är givetvis individuellt och i övrigt är det en mycket bra stol som säkerligen håller i många år.

Prisjakt toppbetyg
Asus ROG Destrier Ergo Gaming Chair
GamingstolarAsus ROG Destrier Ergo Gaming Chair
fr. 9 989 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

För många gamers kanske denna stol är en aning dyr. Men är du en hängiven gamer och ofta sitter i långa perioder, kanske även jobbar hela arbetsdagar framför datorn, då är det Asus ROG Destrier Ergo ett bra alternativ för dig. Trots det höga priset kommer investeringen vara värd pengarna. Jag rekommenderar dock att provsitta stolen först, eller i alla fall mäta hur brett du sitter med armarna, då jag upplever det ganska brett mellan armstöden. (50 cm från innerkant till innerkant). Med det sagt kanske denna stol passar bättre för lite större eller bredaxlade personer.

Stark ramkonstruktion

Goda möjligheter att ställa in mycket efter behov

Skonsamma hjul för golvet

Akustikpanel bakom nackstödet

Känns hållbar i både sits och ryggstöd

Dyr

Kan inte låsa ryggstödet i alla vinklar

Armstöden sitter för brett (för mig)

Montering

Monteringen var ganska simpel och tydlig. Det finns bra instruktioner och under monteringen märker man hur bra kvalitet den här stolen är i!

Det var bara ett moment som var lite klurigt, att få till akustikpanelen bakom nackstödet. Det krävdes nästan lite våld för att få på plats, och då var vi två stycken som hjälptes åt. I övrigt inga konstigheter och stolen kom väldigt välpaketerad.

Anpassningsbarhet & ergonomi

Sitsen går att skjuta både framåt, bakåt, uppåt och nedåt. Ryggstödet kan du luta både fram och bak.

Armstöden kan du höja och rotera samt skjuta framåt och bakåt. Nackstödet kan skjutas uppåt och nedåt samt lutas efter önskemål för en bekväm position.

Jag är ingen ergonom men jag gillar valmöjligheterna här och du kan verkligen anpassa stolen efter hur du vill sitta och efter din övriga miljö.

Den enda nackdelen för mig personligen är att armstöden sitter lite väl långt ut i sidled. Trots att de går att ställa in vid montering så räcker inte detta för mig. Jag får ont i axeln för armstödet helt enkelt inte gör jobbet för min kropp. (Notera att jag har milda axelproblem). Jag mätte att det var 7cm extra från armstöd till armstöd jämfört med min andra stol från DxRacer.

Man kan säga att den här stolen är bäst lämpad för vuxna och kanske vuxna som är något bredaxlade. För mig passade den inte så bra men tack vare att de går att rotera armstöden så fungerar det rätt så bra ändå. Även om det ser lite tokigt ut när armstöden pekar in mot kroppen.

Kvalitet & känsla

Vid första intrycket tycker jag att denna stol är lite mer "hård" i sitsen än min gamla DxRacer-stol.

Men efter bara några minuter så känns det rätt bra. Jag var nog bara ovan och hållningen blir bättre med denna sits. Vid närmare eftertanke så är konstruktionen otroligt smart, den här typen av sits och ryggstöd kan ju inte bli nedsutten på samma sätt som en stoppad/vadderad sits.

Ungefär här någonstans förstår jag ingenjörskonsten i den här stolen och kan på något vis motivera det enligt mig vansinnigt höga priset för en "vanlig gamingstol" - som inte är så vanlig trots allt.

Byggkvalitén imponerar rejält. Hjulen känns stabila och rullar skonsamt på golvet. Själva ramen ser extremt solid ut och jag hade gärna vilja stresstesta stolen för att se hur mycket smällar den verkligen tål.

Långvariga sessioner

Till en början trodde jag att den relativt hårda sitsen skulle ge en träsmak vid långvarigt sittande men det visade sig vara helt fel. Stolen är väldigt skön att sitta i även under en hel dag.

Det problemet jag upplevde efter en arbetsdag i denna stol var som tidigare nämnt de lite för breda armstöden. Jag fick rotera armstöden inåt mot kroppen för att kunna vila armen fritt på armstödet vilket inte var helt optimalt.

I övrigt är stolen bekväm och det ställbara svankstödet gör susen! Jag tycker dock man ska tänka en eller två gånger på hur brett man sitter med armarna och om denna stol är lagom bred eller inte för just dig.

Är priset rimligt?

Som tidigare nämnt tycker jag att priset är vansinnigt högt för en vanlig gamingstol men det här är inte en vanlig gamingstol. Den imponerar på flera punkter och jag trodde faktiskt inte jag skulle säga det men jag kan ändå köpa prissättningen, även om priset nog är högt för många gamers därute.

Det finns under testperioden inga tecken alls på att stolen skulle ha några kvalitativa brister. Inget vinglande och omöjlig att välta bakåt i, som jag (tro det eller ej) har varit med om förut. Mycket bådar gott för att den här stolen är en rimlig investering.

De enda funktionerna jag saknar är att kunna låsa ryggstödet i alla vinklar, samt att kunna dra in armstöden mer mot kroppen. Hade stolen haft detta hade jag gett den 5/5.

Specifikationer

Armstöd
Höj- & sänkbara, roterbara 360 grader och ställbara i sidled
Nackstöd
Justerbart & tillhörande akustikpanel
Svankstöd
Ställbart
Ryggstöd
Fällbart 90-135 grader
Maxvikt
150kg
Stolvikt
24.65kg
Ramkonstruktion
5-stjärnig bas i aluminiumlegering

Om gamingstolar från Asus

ASUS har länge varit ledande i flera kategorier inom IT & hemelektronik. Företaget startade som en liten tillverkare av moderkort med få anställda men har idag 12 500 anställda runtom i världen. ASUS tillverkar produkter inom nästan alla kategorier inom ramen för IT. Bland annat datorkomponenter, möss, headset, bärbara datorer, surfplattor, smartphones och det senaste även datorstolar. Bland datorstolarna är inte sortimentet superstort men de har ändå några olika modeller ifall denna modell inte är något för dig. Dock är modellerna i medel- och premiumprisklass men utifrån detta test får man i alla fall valuta för pengarna man betalar.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons