Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Arlo Wire-Free Video Doorbell - smart dörrklocka med busenkel installation

  • 1 mars 2021
  • 31 hjälpta
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom dörrklockor
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Daniel Röjdeby testar Arlo Wire-Free Video Doorbell.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha extra koll på ett enkelt sätt
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Snabb installation, smidigt handhavande och du får full koll på din entré. Se bara till att den vida kameralinsen inte fångar för mycket så du råkar få med allmän plats.

För dig som älskar hemautomatisering
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Även om den har ett gäng riktigt bra funktioner så saknar Arlo Wire-Free Doorbell vissa möjligheter till schemaläggning och integration. Den saknar bl.a. stöd för HomeKit och mer avancerad automatisering.

Varför ska man ha en smart dörrklocka?

Den största fördelen med Arlo Essential Wire-Free Doorbell är säkerheten den erbjuder. Du har full koll på vem som står utanför din dörr och kan via tvåvägskommunikationen prata med den besökande, oavsett om du är hemma eller ej. Ifall någon ovälkommen står där kan du helt enkelt be dem att gå utan att behöva öppna dörren. Detta kan även ge sken av att du är hemma, eller i alla fall att du har koll på att de är där, så att eventuella inbrottstjuvar ger sig iväg. En smart dörrklocka med kamera är dessutom ett bra sätt att expandera ditt smarta hem.

Otroligt enkel installation

Arlo Essential Wire-Free Doorbell är lätt att installera. Arlo-appen visar steg för steg vad du behöver göra och har du bara koll på ditt WiFi-lösenord är du igång på 10 minuter.

Du kan antingen bara skruva fast den rakt upp och ner och förlita dig på batteridriften. Då behöver du knäppa loss den med jämna mellanrum för att ladda. Du kan också installera den mot din befintliga fast monterade dörrklocka (8v-24v AC). Ta då bara bort knappen bredvid dörren och koppla in kablarna mot fästramen till din nya. Fördelarna med detta är att batteriet laddas på plats samt att du kan använda din befintliga plinganordning. Fiffigt!

Arlo Wire-free Doorbell bör monteras på ca 120 cm höjd, så omdragning av dörrklockans befintliga kablar kan behövas för att få en perfekt bild (om du väljer det fasta monteringsalternativet).

Vad händer när någon trycker på knappen?

Det är kanske inte alla i familjen som är lika entusiastiska över den nya, smarta dörrklockan som du. För att inte störa husfriden i onödan kan ett klassiskt pling vara på sin plats, sådär som en dörrklocka alltid har funkat. För att lösa det kan du antingen installera dörrklockan mot din befintliga (vilket ger ditt vanliga pling), använda dig av Arlo Chime (se nedan) eller konfigurera en egen variant i ditt smarta hem.

När det plingar på dörren så ringer dörrklockan ett videosamtal till Arlo-appen i din telefon. Du svarar precis som vid ett vanligt telefonsamtal för att få en videofeed över entrén, där du även hör vad som sägs. Vill du inte prata själv med besökaren finns det en lista med förinspelade meddelanden. De känns väldigt användbara och är i stil med: “Tack, men jag är inte intresserad”, “Du kan lämna paketet utanför dörren” eller “Jag är upptagen”.

Arlo Chime som tillval

Chime är en liten högtalare som du sätter i ett ledigt uttag och parkopplar med Arlo Wire-Free Doorbell för att få ett pling när det ringer på dörren. Du kan använda flera Chimes om du har ett stort hus. För att kunna använda Arlo Chime behöver du dock ha en Arlo-hubb som säljes separat.

Har du ingen fast dörrklocka idag som du kan koppla samman med Arlo Wire-Free Doorbell kan det vara en bra idé att budgetera även för en Chime och en hubb. På så sätt kommer du märka av besökare även om du har slut på batteri i telefonen.

Bra kamera med vidvinkel

Den inbyggda vidvinkelkameran på 180° ger en bra uppsikt över sin omgivning. På grund av vidvinkeln så blir bilden dock lite förvrängd (fish eye-effekten). Kameran ger annars en bra bild i ett fyrkantigt format med upplösningen 1536x1536 pixlar och klarar såväl HDR som mörkerseende. Om ditt nätverk eller mobiltäckning brukar svaja kan du ställa ner upplösningen till 1080x1080 eller 720x720 för att få ett bättre flyt.

Möjlighet att lämna meddelanden - OM du har Arlo Smart

Svarar du inte på videosamtalet i telefonen kan besökaren få möjligheten att lämna ett meddelande. Besökaren får då en uppmaning att trycka på knappen igen om den vill lämna ett röstmeddelande. Lämnade meddelanden sparas som ett filmklipp i appens bibliotek och du får då en notis.

En lite underlig sak är att även om man ställer in svenska som språk så uppmanar ringklockan besökaren att lämna ett meddelande på engelska. Detta fixas förhoppningsvis snarast i en uppdatering.

Observera att du behöver en prenumeration på Arlo Smart (kostar från 29 kr/månad) för att spara video i molnet. Har du inte det fungerar inte denna funktion.

Begränsad möjlighet till automatisering

Du kan schemalägga olika inställningsprofiler i Arlo-appen för att dörrklockan ska agera olika vid olika tidpunkter. Dessvärre kan du bara schemalägga inställningar som berör rörelsedetektion och videoinspelning. De inställningar man SKULLE vilja automatisera, som att tysta plinget, slå på/stänga av möjlighet att lämna meddelande, eller slå på/stänga av videosamtalen måste man sköta själv direkt i appen.

Tänkbara konfigurationer jag skulle vilja ha är t.ex. att plinget tystas när barnen gått och lagt sig eller att dörrklockan spelar in video vid personigenkänning under natten. Du kan i och för sig bygga din egen logik om du har ett smart hem, men jag tycker att produkten skulle komma med fler valmöjligheter och inställningar i sin egen app.

För dig som vill ha in dörrklockan i ditt smarta hem

Om du redan har smarta prylar eller ett smart hem via Alexa, Google, IFTTT eller SmartThings kan du styra när och hur ringklockan ska agera. Till exempel kanske du inte vill att den ska ge ljud ifrån sig när barnen har lagt sig, utan vill då hellre bli aviserad genom en blinkande lampa eller notis i mobilen. Som vanligt när det kommer till det smarta hemmet är det endast din fantasi som sätter gränserna!

Trist nog kan inte dörrklockan anslutas till Arlo-hubben, så stöd för HomeKit finns inte.

Arlo Smart gör dörrklockan till en övervakningskamera

Med Arlo Wire-Free Doorbell följer en tre månaders prenumeration på Arlo Smart. Med Arlo Smart får du tillgång till lite smartare funktioner så som person- eller paket-avkänning för kameran i dörrklockan. Du får även molnlagring i 30 dagar för alla videoklipp som kameran spelar in, samt tillgång till 'rika notiser' (där en bild medföljer notisen). När provtiden är slut får du välja om du vill fortsätta prenumerera på tjänsten och det kostar från 29 kr/mån.

Utan Arlo Smart kan ingen video sparas. Med andra ord, väljer du Arlo Smart får du i Arlo Wire-Free Video Doorbell en kombinerad övervakningskamera och dörrklocka. Har du inte Arlo Smart får du endast möjlighet att strömma live-video från dörrklockan till din telefon.

Kameraövervakning enligt svensk lag

I Sverige gäller lagen om kameraövervakning, men under vissa förutsättningar kan du undantas dessa regler som privatperson. Ett krav för att du ska undantas från kameraövervakningslagen är att du filmar en plats där allmänheten inte har tillträde. Mer om kameraövervakningslagen kan du läsa under "Kamerabevakningslag (2018:1200)" på riksdagens hemsida.

Med den vida kameralinsen i åtanke, fundera på hur du kan placera dörrklockan utan att få med allmän plats på bilden. Har du t.ex. en gata direkt utanför kan det vara svårt att montera en Arlo Wire-free Doorbell utan att bryta mot lagen.

Specifikationer
Anslutning
Kabel eller trådlös, WiFi
Kamera
1536x1536 pixlar, HDR, mörkerseende, 180°
Lagring
Arlo Smart (kräver abonnemang)
Ljud
Högtalare, mikrofon
Batteritid
6 månader
Mått
4.7 x 3.53 x 14.3 cm
Vikt
113 g
Om dörrklockor från Arlo

Arlo är rätt nya inom kategorin dörrklockor, men har lång erfarenhet vad gäller kameror och videoströmmar. De har i skrivande stund två dörrklockor på marknaden som är snarlika sånär som på installationen. Att de använder sin välutvecklade app även inom detta segmentet gör att det känns ordentligt och gediget redan från start.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom dörrklockor

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer