Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Arlo Pro 5 - byggkvalitet och videokvalitet i toppklass
  • 3 april 2023
  • 47 hjälpta
Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom övervakningskameror
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en smidig och potent övervakning
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Pro 5 är enkel att installera och enkel att använda. En komplett lösning med bra bild och stabil drift.

För dig som vill kunna använda din egen kamera som du vill
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Utan Arlo Secure-abonnemanget tappar den här kameran i princip all sin funktionalitet. Egna lösningar för lagring av video eller videoanalysering är effektivt spärrade och även med deras basstation finns inte funktionen att se sina klipp i appen. Så förbered dig på att denna kamera kommer med en månadskostnad.

En potent övervakningskamera

Arlo är ju inga nybörjare på det här med övervakningskameror och det märks. Byggkvalitet och videokvalitet är i toppklass och Pro 5 ger med sin 2K-upplösning skarpa videoklipp där du ser detaljer och utan vidare problem kan identifiera olika människor. Appen du styr allt ifrån ger god överblick över dina kameror och handhavandet är enkelt när du ska göra inställningar eller hitta gamla inspelningar. Givetvis har Pro 5 alla de funktioner vi vant oss vid som aktivitetszoner, persondetektering, spotlight, siren och smidiga notiser. Pro 5 är helt enkelt en förfining av en redan bra produkt.

Färgdjupet ger bättre bild i mörker

Den stora nyheten med Arlo Pro 5 är bildsensorns färgdjup. Med 12-bitars färgupptagning får kameran bra mycket mer levande videoklipp på dagen men det är vid mörker som det verkligen gör skillnad. Att kunna filma i färg på natten gör det bra mycket lättare att kunna identifiera en person eller att kunna återge tydligare signalement på t.ex. kläders färg.

I kombination med kamerans HDR (High Definition Range) får man skarpa och tydliga kontraster i såväl mörka som ljusa områden vilket gör kameran lättplacerad då du inte behöver tänka så mycket på motljus från solen eller belysning.

Batteriprestanda

Det finns i appen ett par olika lägen för hur strömsnål Pro 5 ska vara, vilket givetvis återspeglas på kvaliteten av videon. Arlo har lyckats göra kameran ca 30% bättre i batteriprestanda jämfört med föregångaren Pro 4 och har nu en specificerad batteritid på upp till 8 månader och upp till 12 mån i energisparläge.

Jag själv har mina kameror kopplade till ström eller solcellspaneler och behöver därmed aldrig bry mig om att ladda upp dem, samtidigt som batterierna försäkrar att de inte går offline även vid strömavbrott (vilket även kräver WiFi som har batteribackup och redundans över 4g). Alternativet är att du plockar ner din kamera ibland för att ta in och ladda den, köper ett extrabatteri så att du kan byta ut det tomma mot ett laddat eller kopplar in en powerbank ett tag om den sitter knivigt till.

Äntligen Dual-band WiFi

Att övervakningskameror och andra smarta-hem prylar länge har fastnat på det långsamma 2,4ghz WiFi-bandet är ingen nyhet. Men det finns faktiskt fördelar med att köra sina enheter på detta nät och det är räckvidden. Dina enheter fungerar på mycket längre avstånd från routern även om hastigheten på dataöverföringen är långsammare än på 5ghz om du är närmare.

Nu kan du äntligen lägga till dubbla nät i Pro 5 för ökad prestanda. Jag hade förväntat mig att installationen skulle förenklas och jag kunde stanna på mitt 5ghz nät när jag lade till kameran i appen, men dessvärre är installationen fortfarande begränsad till 2,4ghz. När du väl monterat upp din nya kamera kan du lägga till 5ghz nätet så kommer kameran själv att välja vilket när som fungerar bäst för sin position.

Ny app

I och med lanseringen av Pro 5 har Arlo även släppt en uppdaterad version av sin app. Den nya appen har samma funktioner som den gamla men har ett smidigare upplägg och bättre överblick. De har även omarbetat notissystemet så att du med ett enkelt knapptryck kan aktivera den inbyggda sirenen eller ringa en granne, för är det skarpt läge vill du ju inte behöva leta runt i menyer för de funktioner som kan skrämma bort inkräktaren. Appen uppdateras automatiskt till den nya versionen när du lägger till din Pro 5 kamera och kommer vid ett senare tillfälle att erbjudas för dig med äldre kameror.

Det är i grunden samma app, så du behöver inte oroa dig för att dina gamla kameror slutar fungera eller att du skulle behöva använda flera appar.

Lagring av video

Pro 5 levereras inte med någon basstation vilket gör att det enda alternativet att lagra video är genom att prenumerera på Arlos tjänst: Arlo Secure. För närvarande kostar det 39kr/mån för en kamera och från 109kr/mån för flera. I Arlo secure ingår molnlagring i 30-60 dagar och smart videoanalys för detektering av människor/fordon/djur/paket osv.

Har du en basstation sedan tidigare eller köper en separat kan du lagra dina klipp på ett usbminne i stället. Men Arlo har gjort allt för att du ska köpa deras tjänst, så du kommer inte åt dina videoklipp via appen som man kunnat förvänta sig, utan du måste ta ur minnet ur hubben och stoppa det i din dator. Det gör att all smidighet i systemet försvinner, så köper du denna kamera får du helt enkelt räkna med att ha en löpande kostnad för att du ska kunna ha nytta av den.

Integration med smarta hem

Liksom tidigare kameror från Arlo kan den integreras i de flesta smarta hemlösningar såsom Alexa, Google home, IFTTT och HomeKit. HomeKit integrering kräver dock att du köper till en basstation.

Även om systemet kan snacka med de flesta stora systemen så kunde jag önska lite mer funktionalitet för de lite mer avancerade användarna. Arlo har låst sitt api så att du inte kan få in kameror i exempelvis Homebridge och HomeKits HSV lyser även det med sin frånvaro. Det ligger väl helt enkelt inte i Arlos intresse att sälja produkter som blir användbara utan deras abonnemangstjänst.

Specifikationer
Upplösning
2K
Betraktningsvinkel
160°
HDR
Ja, 12-bit
Inbyggd spotlight
Ja
Batteritid
Upp till 8 månader (12 mån i sparläge)
Om övervakningskameror från Arlo

Arlo har byggt övervakningskameror bra länge nu och har en stor del av marknaden, på bra grunder. Deras smidiga app kombinerat med bra driftsäkerhet, bra byggkvalitet och att de tekniskt ligger i framkant gör Arlo till ett välrenommerat varumärke.


Daniel Röjdeby
Daniel RöjdebyExpert inom övervakningskameror

En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer