Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Arlo Pro 4 - enkel säkerhetslösning för hemmet

  • 13 september 2021
  • 493 hjälpta
Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom övervakningskameror
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5
Se när vår expert Johan Hagsell testar Arlo Pro 4 VMC4050P.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha en enkel säkerhetslösning i hemmet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Vill du att det ska vara lätt att komma igång? Då är Arlo Pro 4 ett bra val med sin enkla installation.

För dig som ogillar extra abonnemangskostnader
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Utan ett Arlo Smart Security-abonnemang går man miste om en hel del funktioner samt får lägre upplösning på videoströmningen.

Enkelt att komma igång

Att installera Arlo Pro 4 är väldigt enkelt. Då kameran är trådlös och drivs av batteri är det bara att bestämma var den ska sitta. Skruva upp fästet (bara en skruv behövs) och sätt fast kameran på magnetfästet. Därefter laddar du hem Arlo-appen och skapar ett konto.

Inne i appen väljer du "ny enhet" och väljer typ av kamera. Appen hittar nu din nya enhet och vill ansluta den till ditt wifi-nätverk. När kameran har kontakt med nätverket startar uppdatering av mjukvaran. Efter några minuter är uppdateringen klar, du får upp kamerans bild på skärmen och du är igång!

2K och HDR-video ger klar och tydlig bild

Skillnaden mellan Arlo Pro 4 och äldre versioner märks framförallt i bildkvalitén. Arlo Pro 4 erbjuder 2K-upplösning där tidigare kameror endast erbjöd HD-kvalité. 2K innebär att bilden har högre upplösning (2560×1440) än den vanliga standarden HD (1920×1080). I praktiken får man en mer detaljrik bild samt möjlighet att zooma in utan att det blir "pixligt".

HDR (High Dynamic Range) är en teknik som gör de mörka partierna på videon ljusare och tvärtom. Jag hade inga problem att urskilja detaljer i de skuggiga delarna av bilden, även på en dag med mycket solljus.

Vidvinkelkamera och aktivitetszoner

Kameran på enheten har ett synfält på 160 grader. Detta gör att du får med det mesta i bilden och det är enkelt att placera kameran. Den inbyggda rörelsesensorn på 130 grader aktiverar kameran och börjar spela in vid rörelse framför enheten.

I appen kan man välja om enheten ska skicka notiser med inspelad film till ens telefon så fort det händer något. Man kan enkelt skapa aktivitetszoner där man väljer vilka partier på bilden kameran ska reagera på. Då slipper man falsklarm när det till exempel blåser i buskarna på tomten.

Utvecklade smarta funktioner

En sak som Arlo utvecklat är att de satt en siren i själva kameran. På tidigare system satt denna bara i basstationen. Sirenen aktiverar man enkelt i appen och förhoppningsvis skrämmer den iväg buset! Dessutom finns både mikrofon och högtalare inbyggt. Detta gör att kameran kan fånga upp och spela in ljud, till exempel glaskross. Med den inbyggda högtalaren kan man aktivera mikrofonläget i appen och snällt tala om för en obehörig person att den filmas.

Kameran har också fått färgmörkerseende (Color Night Vision). Som extra hjälp i mörkret finns även en inbyggd strålkastare som kan aktiveras vid rörelseupptäckt.

En funktion som jag fann väldigt användbar var autozoom och spårning. Det innebär att kameran automatiskt zoomar in på objekt som rör sig i rörelsezonerna. Denna funktionen går dock inte att kombinera med 2K-strömning av bilden.

App med tydlig översikt

I appen får man en tydlig översikt över samtliga kameror samt deras status, såsom batterikapacitet eller om de känt av någon rörelse/ljud. Genom att klicka på respektive kamera får man en videoströmning i realtid. I appen finns även en bibliotekflik i vilken man ser alla händelser kameran hört/sett i kronologisk ordning. Sista fliken är en lägesflik. Här väljer man om man är hemma eller borta och kan på så sätt styra hur kamerorna ska agera.

För att komma in i appen krävs såklart ett lösenord. Kom ihåg att använda ett starkt lösenord med specialtecken och att inte återanvända detta på andra sidor.

Lång batteritid

Arlo Pro 4 drivs av ett internt batteri som laddas upp med den medföljande kabeln. Batteriet håller upp till sex månader beroende på hur mycket kameran används. Är det mycket rörelse framför kameran så minskar batteritiden. Min erfarenhet är att vid normal användning klarar sig batteriet ungefär 3-4 månader, vilket är väldigt bra, med tanke på alla funktioner som används. Vill man slippa ta ner kameran för att ladda batteriet så finns det långa utomhuskablar att köpa till.

Abonnemang krävs för full funktionalitet

Precis som hos många andra tillverkare så måste man ha ett abonnemang för att få tillgång till alla funktioner. Detta gör att kamerorna är billigare i inköp för att det förväntas att man köper deras abonnemang. Med köpet av Arlo Pro 4 medföljer en provperiod på tre månader med Arlo SMART Security.

Vill man att filmklippen från en (1) kamera ska kunna lagras i molnet i 30 dagar måste man köpa Arlo SMART Security för 29 kr i månaden. För obegränsat med kameror kostar det 99 kr i månaden. Skaffar man inget abonnemang får man bara HD-kvalitet och endast möjlighet att se livevideo.

En möjlighet om man inte vill ha ett abonnemang är att köpa en Arlo basstation och en extern hårddisk. Med en hårddisk kopplad till basstationen kan man spara allt kameran filmar och slipper månadskostnaden för molnlagring.

Specifikationer
Anslutningsteknik
Trådlös, wifi
Kamera
2K, HDR, 160° (vidvinkel)
Lagring
Arlo SMART Security (kräver abonnemang)
Ljud
Mikrofon, högtalare
Storlek
52 x 78.4 x 89 mm
Vikt
316 g
Övrigt
Spotlight, siren inbyggd i kamera
Om övervakningskameror från Arlo

Arlo är det stora säkerhetsföretaget med fokus på produkter som kameror, smarta dörrklockor och strålkastarkameror. De ligger oftast i framkant när det gäller utveckling av denna teknik. Deras produkter fungerar i det smarta hemmet och är kompatibla med till exempel Google Home, Alexa och SmartThings.


Johan Hagsell
Johan HagsellExpert inom övervakningskameror

Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Arlo Pro 4 VMC4050P?

j
jonas

1 omdöme

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
Redigerades 5 månader sedan

Som kamera att se att inget har hänt på kontoret, är den lysande. Hade gett 5a i betyg om den inte tog så lång tid på sig att sända bilden över molnet, Ger därmed 4a för detta användningsområde Dock köpte jag den som inbrottslarmskamera och blev snopen då jag fick inbrott och den varken larmade eller sparade upp några bilder till molnet. Hittade kameran demolerad. Då satt den i ett skyddat hörn och borde filmat förövaren... Svagheten är att den använder WiFi, vilket väldigt lätt störs ut. Självklart egentligen, men ändå inte vad jag tänkte på då jag gick på Arlos kameror som fått höga betyg. Som inbrottslarm/övervakning ger jag därmed en klar 1a Dock finns det kanske brottslingar som inte köpt en billig störsändare, så lite övervakning kan den kanske ge. Sammantaget 2a