Prisjakt
HemPrisjakts experterÖvervakningskamerorTest - Arlo Essential - hemövervakning utan sladdar

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Arlo Essential - hemövervakning utan sladdar

16 november 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som vill ha smidig hemövervakning
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Essential erbjuder fullgod videokvalitet på ett smidigt och enkelt sätt. Kameran är lätt som en plätt att installera och har alla funktioner man kan önska. Allt detta utan att behöva dra en enda kabel.

För dig som vill kunna använda din produkt utan abonnemang
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Att Essential inte kommer med ett alternativ för att lagra video utan att prenumerera på en tjänst tycker jag är förkastligt. Köper man en produkt för över tusen kronor bör man kunna använda den utan månadskostnad.

Arlo Essential Spotlight Camera (VMC2030)
ÖvervakningskamerorArlo Essential Spotlight Camera (VMC2030)
fr. 1 347 kr
Hitta bästa pris här
Vem passar produkten bäst för?

Essential passar dig som vill ha koll på din tomt och omgivning vart du än är - utan att behöva krångla med massa sladdar. Har du wifi och en skruvmejsel är du igång på en kvart! Så länge du inte behöver HomeKit och inte har något emot att lägga en slant per månad för videolagring så uppfyller Essential alla kriterier för en bra hemövervakning.

Enkelt handhavande

Bra bild natt som dag

30 dagars videolagring

Abonnemang krävs

Batteriet är inbyggt

Strålkastaren drar en del ström

Rimlig balans mellan pris och prestanda

Arlo har under lång tid toppat sin produktlinje med bättre och bättre kameror. Det har erbjudits högre upplösning och bättre bildkvalitet och priserna har gått upp i samma takt. Någonstans tycker jag att hetsen på prestanda varit lite överdriven och som privat konsument finns det egentligen ingen mening med att köpa modellerna i toppskiktet. Med Essential har Arlo gått tillbaka ett par steg och lagt sig på en fullt rimlig nivå både bildkvalitetsmässigt och prismässigt. Detta gör Essential till en värdig kandidat för att få vakta ditt hem.

Smart övervakning utan hubb

Essential är Arlos första övervakningslösning där du inte behöver en hubb. Kameran installeras i ditt hemmanätverk och kommunicerar via 2.4 ghz-bandet över ditt vanliga wifi. Fördelen med detta är att du inte behöver en hubb, men det finns även nackdelar. Har du t.ex. dålig täckning på ditt wifi kan det begränsa vart du kan placera kameran. Du kan inte heller spela in videon lokalt eller ansluta kameran till HomeKit, vilket hubben annars har hand om. Har du redan en Arlo-hubb hemma kan du dock ansluta Arlo Essential till den.

Undermålig lösning för videolagring

Med kameran följer en tre månaders testperiod för Arlo Smart. Det är ett abonnemang för lagring av videomaterial i molnet, samt vissa smarta funktioner som är låsta utan tjänsten. Med tjänsten lagras videoklipp från de senaste 30 dagarna. Om du inte vill ha en månadskostnad så är alternativet att inte lagra video alls, eftersom du inte heller kan lagra video lokalt utan en hubb (som köps separat). Du blir helt enkelt bunden till ett abonnemang, vilket jag inte gillar. I jämförelse ingår 7 dagars molnlagring om du köper den äldre kameran Arlo Pro 2 med samma upplösning.

De övriga fördelarna med Arlo Smart är igenkänning av personer, djur och till och med paket. Du kan även få rikare notiser där det bifogas en bild från kameran - något som HomeKit dock kan göra kostnadsfritt.

Bra bildkvalitet och praktisk spotlight

Med sin upplösning på 1080p får du en riktigt bra bild. Arlos dyrare kameror med 4K-upplösning känns lite onödiga, då du oftast tittar på materialet via din mobil eller en dator. För referens är 1080p vad de flesta tv-apparater visar och med rätt källmaterial är det ju inga problem att urskilja vare sig skomodell eller ansiktsdrag med den upplösningen.

I mörker presterar kameran bra och blir det för mörkt kan den tända sin spotlight, dels för att själv se bättre, men också för att skrämma objudna gäster. Strålkastaren är starkare än vad jag kunde tro och lyser upp riktigt bra i mörkret.

Extremt smidig installation

Kameran är helt trådlös. Den kommunicerar via ditt befintliga wifi och drivs av det inbyggda batteriet (som måste laddas nån gång om halvåret med micro-usb). För att kameran ska hitta in i ditt nätverk skriver du in ditt wifi:s namn och lösenord i Arlo-appen och riktar sedan kameran mot appens QR-kod. Det är allt som behövs!

Det medföljande kamerafästet skruvas upp på lämpligt ställe med tre skruvar och vinkeln på kameran justeras enkelt genom att dra åt en vingmutter. Vill du så kan du mata kameran med ström via micro-usb, eller kanske köpa till en solcellspanel för att slippa ladda den om den t.ex. sitter högt upp i ett träd. En fördel med Essential är dock just att den inte behöver strömmatning för att kunna nyttja sina funktioner, medan Arlo Pro inte kan använda aktivitetszoner utan konstantström.

Arlo-appen

Arlos app är själva kontrollcentret för din övervakningskamera. Här kan du ställa in vilket läge kameran ska vara i, t.ex. vill du kanske inte ha notiser/inspelning varje gång det rör sig på uteplatsen när du är hemma. Dessa lägen kan schemaläggas eller ändras beroende på vilka som är hemma (geofencing) eller väljas manuellt. När kameran vaktar spelar den in en snutt film varje gång den känner av rörelse eller personer. Dessa små klipp finns sedan tillgängliga i ett bibliotek i appen där du kan gå igenom vad som hänt och smidigt spara ner utvalda klipp till din kamerarulle i telefonen. Du kan också när som helst och var som helst gå in i appen och få en live stream från din kamera. Här kommer du även åt inställningar för aktivitetszoner, spotlight och känsligheten för rörelse.

Specifikationer

Anslutningsteknik
Trådlös
Kamera
Full-HD (1080p), 130° vinkel
Lagring
Arlo Smart (kräver abonnemang)
Ljud
Mikrofon
Storlek
52 x 78.4 x 89 mm
Vikt
331 g
IP-klass
IP64

Om övervakningskameror från Arlo

Arlo är lite av ett premiummärke på konsumentmarknaden. Deras ständiga utveckling av både nya kameror och själva systemet gör att användarupplevelsen blir stabilare och bättre hela tiden. Med sin smidiga app och välbyggda kameror är Arlo bland de bästa och smidigaste övervakningssystemen du kan köpa idag.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer