Kategorier
Prisjakt
Prisjakt Experter

AOC U2790PQU - en perfekt arbetskamrat

Peter Olsson
Peter Olsson
24 januari 2020
Totalbetyg:
4.0
Se när vår expert Peter Olsson testar AOC U2790PQU.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som använder datorskärmen som arbetsredskap
4.5

En utmärkt skärm som hanterar såväl text som bildredigering med bravur.

Är gaming ditt game?
3.0

Ett ok val för en casual gamer men om du lever för gaming finns det bättre alternativ.

Stilren design med kvalitetskänsla

AOC U2790PQU är trevlig att titta på även när den är avstängd. Designen är stilren och ganska diskret vilket gör att den smälter in bra på de flesta skrivbord. Skärmen i sig är till större delen svart, förutom en 15 mm hög grå list längst ner på skärmen som avslöjar tillverkaren. Övriga sidor är i princip kantfria, vilket är optimalt om du tänkt köra en flerskärmssetup. Stativet är silvergrått med en rund stabil fot. Kombinationen av grått och svart är riktigt snyggt. Även om skärmen till största delen består av plast förmedlar den en god kvalitetskänsla med bra tyngd och gedigen konstruktion.

Vad gömmer sig i lådan?

Förutom en skärm välinpackad i frigolit följer det med lite smått och gott. AOC är generösa när det kommer till kablar. Förutom strömkabel så får man kablar för hdmi, displayport, 3,5 mm ljudkabel samt en kabel för att ansluta USB-hubben till datorn. Inget extra spring till butiken för kablar! Det medföljer också en cd-skiva som man kan ha som underlägg till kaffemuggen eller dylikt då de flesta datorer idag saknar cd-läsare.

Stabil bildkvalitet

Nu till den viktigaste punkten när det kommer till en bildskärm: bilden! Specifikationerna är inget som sticker ut. Det är en IPS-panel med 60hz 4K (3840x2160) upplösning och 5ms responstid. Bilden är skarp och färgerna ser bra ut direkt från lådan. Färgtemperaturen är något åt det varma hållet, vilket du löser genom att sänka det röda i RGB-menyn. Skärmen fungerar utmärkt till såväl kontorsarbete som bildredigering men även till enklare gaming. På minussidan så lämnar svärtan lite att önska och skärmen saknar HDR. Detta är något du främst saknar när du ser på film eller spelar, vilket egentligen inte är skärmens huvudfokus. U2790PQU har även inbyggda högtalare av den lite svagare karaktären. De fungerar i absoluta nödfall men är inget en audiofil bör lyssna på.

Flexibel skärm

AOC levererar här en skärm som tål att användas. Konstruktionen känns gedigen och man kan enkelt justera skärmen steglöst i höjd och ändra vinkel efter tycke och smak. Skärmen har även pivotfunktion, vilket betyder att du kan ställa den på högkant. Riktigt användbart när du skriver mycket text eller jobbar med stora excel-filer. Den som älskar att scrolla kanske inte har någon glädje av funktionen, men alla andra lär uppskatta den.

Skärmen med fot väger 6,5 kg vilket innebär att den står stabilt när du vänder, vrider och snurrar för att uppnå den perfekta positionen. Det enda tråkiga är att om du lyfter i skärmen, och inte i foten när du ska flytta den, så får du börja om från början med finjusteringen. Ett mikroskopiskt problem som de flesta skärmar lider av.

Enkel montering och smidig meny

Skärmen är väldigt enkel att montera utan några lösa skruvar. Ett klick och några snurr på en skruv så är skärmen färdig att använda. Kablarna ansluts underifrån och stativet har ett ovalt hål som du kan samla kablarna i. När du testat din hålkänsla och fått kablarna på plats är skärmen klar för uppstart. På baksidan av skärmen, nere till höger, sitter en liten spak. Fingra lite på den och vips så är du inne i menyn. Väl inne i menyn är det enkelt att navigera, men det krävs en hel del klick för att komma dit man vill. Det är fullt normalt att trycka fel ett antal gånger innan man får kläm på det. Fördelen med denna skärmen är att det inte finns några andra knappar att trycka fel på, eftersom allt styrs med hjälp av den magiska spaken. Skärmen har inbyggd USB-hubb men uttagen sitter på baksidan vilket gör åtkomsten lite klurig. Dessa bör, enligt mig, placeras på ena kortsidan för lätt åtkomst.

Specifikationer
Storlek
27”
Upplösning
3840 x 2160 pixlar
Ljusstyrka
350 cd/m2
Responstid
5ms
Betraktningsvinkel
178/178 grader
Kontrast
1000:1
Färg
1.07 billioner, 10-bitars färgdjup, färgåtergivning sRGB 108%
Vikt (med fot)
6.5 kg
Om Bildskärmar från Aoc

AOC har lång erfarenhet när det kommer till att leverera bild i alla dess former. AOC grundades, i dess nuvarande form, 1967 i Taiwan och har sedan dess gått från att vara en av pionjärerna när det kommer till färg-TV till att idag tillverka datorskärmar för både hem och professionellt bruk. Fokus ligger på att leverera en så bra bildupplevelse som möjligt oavsett användningsområde. 2016 lanserade man AOC Agon, premiumskärmar för gamers. Såväl Agon som övriga bildskärmar från AOC brukar få beröm i tester för sin prestanda och bild.