Prisjakt
HemPrisjakts experterBildskärmarTest - AOC CU34G2 - en riktigt bra skärm som passar många behov

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: AOC CU34G2 - en riktigt bra skärm som passar många behov

28 februari 2020

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För de allra flesta
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

När det väl kommer till kritan så är CU34G2 en riktigt bra skärm som passar många behov, allra helst om man är beredd att göra små kompromisser. Totalbetyg blir en mycket solid 4/5 tack vare ett riktigt bra förhållande mellan pris och prestanda.

Inget för färgfascisten
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Jobbar du primärt med foto- och/eller videoredigering med mycket färgkorrigering? Då lämnar skärmen en del att önska när det gäller maximal färgrymd och betyget halkar ner ett snäpp till 3/5 istället. Det går alldeles utmärkt att som jag gjort, göra enklare redigeringar med minimal färgkorrigering men för bästa precision rekommenderas kort och gott andra alternativ med dels någon form av IPS-panel, dels bättre täckning av Adobe RGB.

Prisjakt toppbetyg
AOC CU34G2 34" Ultrawide Välvd Gaming WQHD
DatorskärmarAOC CU34G2 34" Ultrawide Välvd Gaming WQHD
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Datorskärmar
Vem passar produkten bäst för?

AOC CU34G2 är en skärm som i första hand är tänkt för gaming i ultrawide, med tillhörande krav på rimlig prestanda från din dator för bästa upplevelse då givetvis. Den skäms dock inte för sig när det handlar om lite mer rent kontorsarbete, programmering och för all del videoredigering, även om dess VA-panel egentligen inte är det mest optimala för dessa användningsområden.

Du får här en riktigt trevlig skärm som klarar av det mesta utan våldsamma kompromisser men ändå utan att helt spräcka din prylbudget. Ett riktigt bra val sett till pris/prestanda helt enkelt och jag kan med glädje rekommendera den för de allra flesta!

Prisvärd

Bra och rimliga specifikationer

Gott om anslutningsmöjligheter

Stundvis en smula plastig i design och känsla

Väldigt stereotypisk gamingdesign

Breda kurvor

För någon som normalt jobbar med en 24”-skärm i 16:10-formatet så var det en närmast grotesk upplevelse att packa upp denna 34”-skärm med 21:9-format som tillfällig ersättare. Vi kan väl lugnt säga att det var en mindre prövning att röja skrivbordet nog mycket för att ens få plats med denna kurvade best till skärm och ärligt talat, det är inte mycket mer utöver den som får plats heller…!

Med en bredd på över 80 cm, ett djup om 13 cm och en vikt på hela 8 kg så är det sannerligen inte en lättplacerad best till skärm men trots det så fungerar den faktiskt riktigt väl med mitt IKEA MALM-skrivbord, mycket tack vare dess kurvade design som ger en behagligt omslutande känsla.

Design och byggkvalitet

Lite av nackdelen med skärmar inriktade mot gaming är en rätt stereotypisk design, gärna svart, gärna lite rött och helst en dos RGB-belysning av mer eller mindre justerbar variant. Av allt detta så checkar AOC CU34G2 i de två första boxarna, en svart och relativt plastig design med röda element lite här och var.

Trots det så skäms den inte våldsamt mycket för sig där den står på mitt vita skrivbord och kanske än mer talande så har min fru inte haft några våldsamma protester kring dess existens, ett nog så gott tecken på att den ändå inte missmatchar hemmet alltför mycket.

Den yttre konstruktionen är som sagt mestadels plast men med en överlag bra känsla som inte stör alltför mycket. Egentligen så är det mest knapparna till skärmens inställningspanel som inte känns helt bra utan ger en viss oro över att de med tiden riskerar brytas av.

Inte utan vissa prestandakrav

Fördelen med en gigantisk 34”-skärm är en högre upplösning, i det aktuella fallet 3440*1400 px vilket ger massor av arbetsyta vid exempelvis programmering eller videoredigering.

Nackdelen med en gigantisk 34”-skärm med hög upplösning är att man även bör komplettera den med en hyggligt kraftfull dator för att faktiskt kunna avnjuta spel i denna upplösning med en behaglig nivå på grafikupplevelsen med, allra helst om du ska kunna ha tillräckligt många bilder per sekund för att matcha de 100 Hz i uppdateringsfrekvens som AOC CU34G2 erbjuder!

Min stackars Lenovo gaminglaptop med Nvidia GTX 1050 Ti har inte riktigt varit kraftfull nog för att kunna erbjuda en helt tilltalande grafikupplevelse i nyare spel kopplat till denna monsterskärm, åtminstone inte när det gäller nyare spel och det är något värt att ha i åtanke när man börjar fundera på att uppgradera sin skärm.

Produktivitetsparadis

Om vi bortser från de ökade kraven på prestanda för att kunna spela på en högupplöst ultrawide-skärm så finns det ju andra nyttor med den utökade skärmytan. Under låneperioden så har jag avnjutit skärmen för såväl programmering som videoredigering och den extra ytan jämfört med min vanliga skärm i 16:10-format är verkligen ljuvligt för dessa syften.

Den enorma horisontella ytan är guld värd både vid videoredigering då dels tidslinjen får gott om plats, dels så finns det plats för såväl förhandsvisning som visning av filer och andra paneler.

Även när det gäller programmering så är det absolut underbart att kunna ha flera filer öppna invid varandra, antingen för ökad produktivitet eller om inget annat, för att kunna se vad tusan man gjort tidigare och kunna reproducera detta utan att behöva byta fönster eller flik i tid och otid!

Gott om portar

Ytterligare en solklar fördel med AOC CU34G2 är möjligheten att ha inte mindre än tre olika anslutningar inkopplade, två HDMI och en DisplayPort. För egen del har jag allt som oftast DisplayPort kopplad till min MacBook, en HDMI till min nördiga hemmaserver och den andra HDMI ligger inkopplad, nära till hands för att enkelt kunna kopplas in i lämplig enhet som råkar passera skrivbordet.

Utöver videoanslutningarna så finns det även en USB 3.0-hub inbyggd i skärmen, man kopplar skärmen via USB till en dator, min nördiga hemmaserver i mitt fall, och sedan kopplar man in tangentbord och andra USB-tillbehör direkt i skärmen för att kunna gömma undan sin dator och slippa gräva efter den i tid och otid. Fantastiskt smidigt i all sin enkelhet!

Specifikationer

Bildyta
34” i 21:9-format
Upplösning
3440*1440px
Responstid
1 ms
Uppdateringsfrekvens
100 Hz
USB
3.0, 4 st portar
HDMI
2 st 2.0-portar samt 1 st DisplayPort 1.2
Övrigt
VA-panel med 92% täckning av Adobe RGB

Om datorskärmar från AOC

Min erfarenhet av produkter från AOC var innan detta test extremt begränsade och det är väl kanske inte det mest kända av varumärken som så. Märkligt nog kan tyckas, med tanke på att de uppenbarligen producerar mycket prisvärda bildskärmar i flera kategorier. Den testade bildskärmen kommer från företagets gamingsegment och erbjuder bra specifikationer och anslutningsmöjligheter för pengarna. Skulle det inte vara så att just denna skärm verkar fullt så tilltalande, då finns det säkert andra alternativ från AOC som kommer passa dig mycket bättre!


Teknikintresserad man i sina bästa (?) år. Gillar att testa och utforska nya produkter och ser stort nöje i att få dela med mig utav mina erfarenheter till andra. Driver YouTube-kanalen Teknik med Ewenson där jag testar och utvärderar modern teknik i alla dess färger och former. För mig är det viktigt att tekniken jag rekommenderar har ett rimligt förhållande mellan pris och prestanda, är lättanvänd och håller god materialkvalité överlag. Givetvis är jag noga med att endast rekommendera sådant jag själv skulle kunna tänka mig köpa!

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer