Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Amazfit Verge Lite - exakt GPS med smarta funktioner

  • 29 oktober 2019
  • 11 hjälpta
Erik Rahm
Erik RahmExpert inom smarta klockor
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Om sträckan är det viktigaste
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Vill du veta hur långt du springer eller cyklar, men tycker att mobilen är för klumpig att släpa med? Då är Amazfit Verge Lite klockan för dig - att en så pass billig klocka hittar GPS-satelliter lika snabbt och exakt som en klocka för femdubbelt så mycket är imponerande!

Om du vill mäta din puls
Full Star 1Empty Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
1.0

Är du van att mäta din träning via din puls? Då är inte Amazfit Verge Lite klockan du söker - pulsmätaren är helt off och inget du kan lita på.

Vass skärm och galen batteritid

Skärmen på Amazfit Verge Lite är av typen AMOLED och är mycket tydlig. Jag har tränat utomhus i solsken utan några som helst problem att läsa av skärmen. AMOLED är även känt för att vara batterisnålt vilket märks på Amazfit Verge Lite. Jag har använt den i över en veckas tid och har för tillfället 78% batteri kvar, på endast en laddning! Då ska man komma ihåg att jag tränat 3 gånger varav 2 med GPS aktiverat, att jag har notifikationer påslaget, samt mäter min sömn.

Om vi ska nämna mätningen av sömnen så lämnar den lite att önska. Först av allt så är Verge Lite trots sitt namn ingen liten pjäs, vilket gör att den inte är helt bekväm att sova med. Utöver det så fungerar mätningen av sömnen faktiskt rätt dåligt. Jag har vaknat flera gånger och till och med gått upp för att ta hand om något av mina barn och Verge Lite har aldrig noterat detta, vilket tyder på rätt stora brister i sömnmätningen.

Notifikationer

Amazfit Verge Lite är i första hand en träningsklocka, men den kan visa notifikationer. Många andra smartklockor på marknaden erbjuder utöver detta automatisk igenkänning av träningstyper, betalningsfunktioner, musik offline, uppkoppling mot trådlösa hörlurar o.s.v. MEN dessa klockor kommer till ett betydligt högre pris.

Amazfit Verge Lite fokuserar mest på notifikationer från mobilen vilket fungerar helt ok. De visas tydligt på den ljusstarka skärmen och det är lätt att läsa all text med fullt stöd för ÅÄÖ. Dessvärre kan du inte interagera med notifikationer, t.ex. svara, ta bort meddelanden eller på något sätt påverka appen som skickat notifikationen. Utöver notifikationer kan du byta låt på Spotify, höja/sänka volymen på musiken på mobilen samt få mobilen att ringa om du tappat bort den. Enkla små funktioner men inget revolutionerande.

Plastig design

Amazfit har lyckats klämma in en snabb, exakt GPS och vass skärm i Verge Lite till ett mycket konkurrenskraftigt pris, men någonstans måste Amazfit spara in. Det första du märker när du plockar upp Amazfit Verge Lite är att det är en plastig produkt, känslan är billig helt enkelt. Boett, armband och knappar är i plast, till och med låset på armbandet är i plast. Om du tränar cirkelträning är slitage på just armband rätt stor och plast på så pass vitala delar är lite oroande. Det som är bra är att armbandet går att byta ut.

Pulsmätaren helt off

En annan viktigare del som det verkar ha sparats in på är pulsmätaren. Jag har tränat två gånger med Amazfit Verge Lite, där jag samtidigt använt en Garmin Fenix 5S med pulsband vilket är erkänt exakt i att mäta puls. Första passet var ett cirkelpass med kettlebells, burpees, och bänkpress. Amazfit Verge Lite visade konstant ca 50 slag för lite per minut. Jag avslutade passet med att göra 50 burpees för att försöka pressa klockan - detta gav mig en puls på 120 slag/minut, medan Garmin visade 170 slag/minut. Alla som gjort 50 burpees vet att det är fruktansvärt vidrigt jobbigt och inte alls 120 slag/minut-mysigt.

När jag gav mig ut på ett löppass med Verge Lite visade klockan exakt samma sträcka och hastighet som Garmin Fenix 5S, men pulsen var ca 70 slag fel/minut. Generellt sett brukar jag ligga uppe på 160 slag/minut för att avsluta på ca 180 slag/minut. Amazfit lyckades bygga upp min puls till 145 för att sedan sakta men säkert gå ner till strax över 100 slag/minut. Det är jättefel, jättedåligt, helt oanvändbart och rent ut sagt farligt om du är van att springa med puls, eftersom Verge Lite indikerar att jag slappar. Det innebär även att alla resultat Verge Lite räknar ut med puls som bas, såsom kaloriförbränning, medelpuls och träningseffekt, blir helt missvisande.

En bra GPS med touch av smarta funktioner

Amazfit Verge Lite är definitionen av “du får vad du betalar för”. Man kan inte få allt en smartklocka kan erbjuda i denna prisklass, så enkelt är det. Vad man däremot får är en exakt och snabb GPS med en mycket fin display. Vad man även borde kunna få är en bättre pulsmätare. Amazfit borde verkligen erbjuda sina kunder möjligheten att köpa till ett pulsband för de som vill ta sin träning till nästa nivå - då skulle Amazfit helt plötsligt bli en svårslagen träningsklocka med otroligt bra batteritid.

Klockan har även många olika träningsformer och är dessutom vattentät. Lägg till att den mäter hur många (eller få) steg du tar per dag samt påminner dig om du suttit still för länge och behöver röra på fläsket, så får du en rätt bra träningskompis. Det du kommer sakna är troligtvis möjligheten att spela musik offline samt en mer exakt pulsmätare.

Specifikationer
Mjukvarustöd
Minst Android 4.4 eller iOS 9.0
Skärm
1.3 tum, AMOLED, 360 x 360 pixlar
Batteri
390 mAh, 2.5 timmar laddningstid, 20 dagars batteritid
Uppkoppling
Bluetooth 5.0 BLE
Vattenskydd
IP68
Sensorer
PPG pulsmätare, 3 multi-axis acceleration sensor, ambient light sensor, GNSS satellite positioning, GPS + GLONASS
Storlek
43 mm, armband 70 x 113 mm
Övrigt
Corning Gorilla 3-glas, anti fingerprint-beläggning
Om smarta klockor från Amazfit

Amazfit grundades 2016 och är med andra ord en relativt ung spelare på marknaden för smartklockor. Dock är de huvudleverantör för Xiaomis wearables vilket gjort Amazfit (eller Huami som bolaget heter) till en av världens största tillverkare av wearables. Inte illa på några år där konkurrensen är brutal. Amazfit enorma tillväxt har lett till att de kan massproducera sina produkter och få ner priserna. På så vis kan de till exempel erbjuda en så pass snabb och exakt GPS-klocka som Amazfit Verge Lite till ett så bra pris.


Erik Rahm
Erik RahmExpert inom smarta klockor

En teknikintresserad småbarnfar med många år inom IT. Innan dess fattig student som la på tok för mycket på nya mobiltelefoner, att jobba extra på teknikkedjor hjälpte inte till direkt.. Byter mobiltelefon så pass ofta att mina vänner hade mobiltelefon-quiz på min svensexa - jag kallar det ett intresse och min fru kallar det ett problem :) Gillar att göra noggranna marknadsundersökningar oavsett vad jag köper - varesig det är en ny tvättmaskin eller träningsklocka.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer