Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Amazfit Bip Lite - smartklockan som vill lite för mycket

  • 21 oktober 2019
  • 14 hjälpta
Erik Rahm
Erik RahmExpert inom smarta klockor
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0
Se när vår expert Erik Rahm testar Amazfit Bip Lite.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För dig som hatar att ladda
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Jag har glömt bort var jag lagt laddaren till Amazfit Bip Lite och så kommer nog även du göra. Amazfit lovar över en månads batteritid och i detta fallet överdriver de inte.

Letar du efter träningskompis?
Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Vill du registrera din träning för att se din puls och hastighet, mäta din utveckling och kaloriförbrukning? Då är tyvärr inte Amazfit Bip Lite något för dig, träningsfunktionerna är så bristfälliga att de skadar mer än hjälper.

Smidigt att komma igång

Att komma igång med Amazfit Bip Lite är otroligt smidigt - för en gång skull läste jag manualen och i den fanns en QR-kod som ledde mig till MiFit-appen som behövs för att komma igång. Installationsprocessen är mycket snabb: skapa konto, lite personlig information, parkoppling med telefonen, programuppdatering och du är igång! Att konfigurera funktionerna i klockan görs till största del i appen och synkas sedan över till klockan vilket även här fungerar mycket smidigt, att klicka runt på mobilen istället för på klockan är helt klart att föredra.

Vilket språk som används i appen bestäms av språket du har i mobilen. Jag har min mobil på engelska och därför blir min app på engelska. Samma logik gäller ej klockan tyvärr, oavsett vilket språk jag har i appen förblir klockan på engelska och jag har faktiskt inte hittat något sätt att ändra det.

Skärmen enkel men funktionell

Har du använt någon som helst smartphone de senaste åren kommer du kunna använda Amazfit gränssnitt utan större svårigheter. Du sveper åt höger eller vänster för att byta huvudskärm och upp och ner för att visa ytterligare information. Den fysiska knappen går att programmera till att dra igång en träningsaktivitet om så önskas. Ett kort tryck låser upp skärmen och ett längre tryck aktiverar en av användaren bestämd funktion - enkelt men praktiskt.

Skärmen på Amazfit Bip Lite är en TFT med 8 färger. Det innebär att du inte kommer se några högupplösta bakgrundsbilder och gränssnitt men vad det också innebär är otrolig batteritid - vi pratar ca en månad på en laddning!

Bristande träningsfunktioner

Att kalla Amazfit Bip Lite för en träningsklocka är att ta i. Klockan har ingen egen GPS utan använder mobilens GPS för att mäta sträcka och hastighet. Båda gångerna jag har försökt träna med Amazfit Bip Lite har den helt sonika slutat mäta min aktivitet utan förklaring. Pulsmätaren är inte heller den speciellt funktionell - enligt mina jämföringar med Garmin Fenix 5S med pulsband visar Bip Lite i bästa fall 40 slag/minut för lite. Det är helt enkelt värdelöst och inget du kan använda för att mäta din träning.

Ett annat problem är att faktiskt hitta din träningsaktivitet på klockan eller i appen. Amazfit tycker att Bip Lite-användare endast ska springa utomhus, springa på löpband, cykla eller gå. En ‘övrig’-funktion med pulsmätning ser jag verkligen som ett minimum om man ska kalla sig träningsklocka - det vill säga OM pulsmätningen faktiskt fungerat…

Klockan säger sig även kunna mäta din sömn vilket är viktigt för återhämtning. Vår treåring vaknar varje natt och jag måste få honom att somna om, men Amazfit Bip Lite har inte markerat detta en enda gång vilket såklart får mig att ifrågasätta hela funktionen.

Vibratorn är bra men notifikationerna frustrerar

En rolig funktion är att du kan spela in egna vibrationsmönster och sedan koppla dem till notifikationer i klockan - jag har t.ex. ett speciellt vibrationsmönster för samtal och ett annat för meddelande. Enkelt och fler tillverkare borde erbjuda det! Vibratorn är även mycket subtil och stör ingen i din omgivning, vilket är tur med tanke på att det är svårt att finjustera vilka notifikationer klockan ska adressera. Du kan välja några populära appar som messenger, whatsapp, instagram osv. men om du vill få notifikationer från någon app som inte är med i listan måste du slå på ALLA notifikationer vilket lätt kan bli överväldigande.

En annan intressant detalj med notifikationer är att klockan ej har stöd för bokstäverna ÄÖ samt emojis. Istället dyker de upp som ett frågetecken i en fyrkant. ÄÖ kan jag förstå men emojis används ju otroligt mycket i dagens kommunikation så där bör stödet finnas. Detta blir extra påtagligt eftersom du troligtvis kommer bli tvungen att se alla dina notifikationer på klockan på grund av ovan nämnda begränsning i hur Amazfit hanterar notifikationer. I Amazfits lite dyrare modeller finns dock stödet.

Kontorsråttans räddare

Amazfit Bip Lite är billig, men vill lite väl mycket. Om man skalar ner den till vad den är bra på, riktigt bra faktiskt, så är det att påminna mig om vardagsmotion. Den mäter mina steg, påminner mig när jag suttit still för länge vid skrivbordet (eller i tv-soffan för den delen) och gör detta med helt otroligt bra batteritid. Jag har laddat Amazfit Bip Lite en enda gång under detta test - EN gång! Efter två veckor har jag fortfarande 70 procent batteri kvar och då har jag lekt runt rätt mycket i gränssnittet, mätt min puls, sömn, haft notifikationer på och tränat.

Specifikationer
Mjukvarustöd
Minst Android 4.4 eller iOS 9.0
Skärm
1.28 tum, Always-On display, Reflective 8 Color TFT, 176x176 pixlar
Batteri
200 mAh, ~ 2.5 h laddningstid, 45 dagars batteritid
Uppkoppling
Bluetooth 4.1 BLE
Vattenskydd
3 ATM (upp till 30 meters vattendjup)
Sensorer
PPG heart-rate sensor, 3-axis acceleration sensor
Vikt
32 g (inklusive armband)
Storlek
43 mm, bredd armband 20 mm
Övrigt
Corning Gorilla 3-glas, anti fingerprint-beläggning
Om smarta klockor från Amazfit

Amazfit grundades 2016 och är med andra ord en relativt ung spelare på marknaden för smartklockor. Dock är de huvudleverantör för Xiaomis wearables vilket gjort Amazfit (eller Huami som bolaget heter) till en av världens största tillverkare av wearables. Inte illa på några år där konkurrensen är brutal. Amazfits enorma tillväxt har lett till att de kan massproducera sina produkter och få ner priserna vilket i sin tur lett till att exempelvis Amazing Bip Lite är otroligt billig om man ser till vad man får för pengarna. Amazfit har även mer påkostade smartklockor i sitt sortiment och är definitivt en spelare att hålla koll på framöver!


Erik Rahm
Erik RahmExpert inom smarta klockor

En teknikintresserad småbarnfar med många år inom IT. Innan dess fattig student som la på tok för mycket på nya mobiltelefoner, att jobba extra på teknikkedjor hjälpte inte till direkt.. Byter mobiltelefon så pass ofta att mina vänner hade mobiltelefon-quiz på min svensexa - jag kallar det ett intresse och min fru kallar det ett problem :) Gillar att göra noggranna marknadsundersökningar oavsett vad jag köper - varesig det är en ny tvättmaskin eller träningsklocka.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer

Vad tycker våra användare om Amazfit Bip Lite?

d
dalstorp

25 omdömen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2 år sedan

Fantastisk batteritid och bra storlek, är inte så bra på att hantera/visa meddelanden. Notera att för mig är meddelanden viktigare än aktiviteter! + Batteritid upp till 1 månad med alltid på skärm + Storlek inte för stor eller tjock, sitter bra på armen + Pulsmätaren fungerar bra för mig + Går att simma med + Appen på telefonen har bra visning av puls, sömn, ... - Meddelande texten är alldeles för liten* - Meddelandevisningen är dåligt implementerad* - Skärmen kunde vara större och ha bättre kontrast * Meddelanden har en font som är nästan oläslig och klarar inte av svenska tecken (går att få läsligare font o svenska tecken med ett komplext hack). Borde vara möjligt att välja fontstorlek (kunde till och med Pebble!) Visar de 10 sista meddelanden där man hoppar till sida 2 om meddelandet inte får plats på en sida, sedan till sida 1 på nästa, wtf!? Varför inte bara visa sida 1 och sen kan man välja att titta på meddelandet och då SCROLLA ned FLERA sidor!