Prisjakt
HemPrisjakts experterBildskärmarTest - Alienware AW2521HF - toppenval för spelaren

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Alienware AW2521HF - toppenval för spelaren

18 januari 2021

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
För den som prioriterar bra flyt i spelet
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

240 hz ger ett otroligt bra flyt i spel. Denna skärm är perfekt för den som inte behöver högsta bildkvalitet utan främst vill maxa sin FPS och prestanda.

Inte för filmtittande
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Empty Star 4Empty Star 5
3.0

Jag kan tycka det är aningen snålt med bara 1080p och ingen HDR men det är kanske något man får ta i den här prisklassen med både IPS-panel och 240hz. Inget märkvärdigt för filmtittande helt enkelt.

Prisjakt toppbetyg
Dell Alienware AW2521HF 25" Gaming Full HD IPS 240Hz
DatorskärmarDell Alienware AW2521HF 25" Gaming Full HD IPS 240Hz
Ingen butik säljer denna produkt.
Se andra Datorskärmar
Vem passar produkten bäst för?

Den här skärmen passar dig som vill ha extra hög uppdateringsfrekvens (240hz), samt en IPS-panel för att få de goda betraktningsvinklarna och färgerna. Som grädde på moset får du en riktigt fräsch skärm med cool belysning. Är du ett fan av RGB? Då är den här det självklara valet. Bonus: skärmen har VESA-fäste så den kan monteras på skärmstativ eller väggfäste.

Snabb responstid

IPS-panel med 240hz

Fräsch belysning

Enkel montering

VESA-fäste

1080p

Ingen HDR

Första tankarna

När jag packade upp den här skärmen blev jag väldigt positiv redan innan jag ens provat den. Detta främst på grund av två anledningar.

  1. Skärmen var väldigt lätt att montera och tog bara en minut från att jag fått upp alla delar. Det krävdes endast en (1) skruv som man skruvade i för hand och resten var bara att klicka ihop.

  2. Det medföljde en riktigt lång sladd vilket jag tycker kan vara trevligt samt mycket bättre än att få med en för kort sådan, vilket kan hända. Jag har inte mätt den men den är nog över två meter lång.

Det positiva fortsätter när jag kopplar in skärmen, den lyser upp som ett rymdskepp ungefär. Tyvärr ganska svårt att fånga på bild dock. För den som gillar RGB-belysning är det här riktigt häftigt. Likt laptops från Alienware så har även skärmen ett coolt sken som ger en neon-liknande känsla.

IPS-panel - bara frid och fröjd?

Jag har hittills hållit mig borta från IPS-skärmar av anledningen att de ofta drabbas av så kallat "background bleed" eller "backlight bleed" vilket betyder att skärmen lyser igenom när mörka bilder visas.

På denna skärm märker jag dock inte av det lika tydligt som jag gjort tidigare på andra skärmar. Äntligen kanske man kan nyttja den väldigt goda färgåtergivningen på IPS-panelen tillsammans med en hög uppdateringsfrekvens på 240hz (!).

Jag tycker dock att man ska tänka till både en och två gånger om man främst kommer använda sin skärm i ett mörkt rum då fenomenet blir mer tydligt då. Speciellt om du sitter och tittar på film.

Små och få nackdelar

Skärmen och armen till skärmen känns väldigt tung och det kan i det här fallet vara både bra och dåligt. Den är kanske aningen otymplig att bära med sig på lan men stabil är den i alla fall.

Jag är ändå ganska nöjd med att ha både en IPS-panel och 240hz i samma skärm för det här priset, men jag tycker det känns aningen snålt att inte klämma in en högre upplösning än 1920 x 1080. Men det är nog något man än så länge får leva med i den här prisklassen.

Främsta fördelarna i spel

Jag tänkte skriva lite om fördelarna med den här skärmen när det gäller spelande, eftersom det bör vara det främsta användningssyftet.

Det som är den absolut största fördelen är att skärmen har en så pass låg responstid och en uppdateringsfrekvens på 240hz. Med dessa två viktiga specifikationer får du ett helt annorlunda flyt i ditt spelande och jag personligen får nästintill ont i ögonen av att spela på 60hz igen efter att jag bytte upp mig. Skillnaden mellan 60hz och 240hz är så pass stor att jag kan lova att du blir märkbart bättre på ditt spel.

Sedan har vi IPS-panelen, den är riktigt bra för att få tillförlitliga färger oavsett från vilket håll du tittar på skärmen.

Skärmen har även stöd för både FreeSync och G-Sync vilket är mjukvaror för grafikkort från AMD och Nvidia som gör att skärmen bara visar så många bilder per sekund som datorn klarar av att producera, detta för att få grafikkortet och skärmen att hamna i synk. Detta bidrar kort och gott till ett bättre flyt och mindre hack (tearing) i bilderna när du spelar spel.

Inget för film och video

Som tidigare nämnt så har skärmen endast FHD-upplösning och därför blir det en mindre besvikelse att kolla på på film. Du kan t.ex. inte nyttja högre upplösta filmer eller videos och HDR är inte heller något som finns på denna skärm, vilket annars bidrar till bättre ljusuppfång och en mer verklig bild.

Jag rekommenderar inte denna skärm för just filmtittande men spelar du mest och nöjer dig med helt OK kvalitet för de gångerna du ska titta på film så är det här ett helt okej val.

Specifikationer

Upplösning
1920 x 1080 (FHD)
Storlek
24,5"
Adaptive sync
AMD FreeSync, NVIDIA G-SYNC
Panel
IPS
Antal färger
16,78 miljoner
Vikt
3,54kg
Responstid
1ms (grå till grå i Extreme Mode)
Belysning
RGB
Uppdateringsfrekvens
240hz
Portar
2 x HDMI (ver 2.0)1 x DP 1.21 x USB 3.0 upströms, för att få de andra att fungera)4 x USB 3.0 nedströms (varav 1 med BC 1.2 med laddningskapacitet på max 2A)1 x Hörlursuttag 1 x Ljud ut

Om datorskärmar från Dell

Dell har gjort väldigt många bra skärmar, vare sig du är en grafisk designer eller gamer så har Dell bra skärmar som passar för ändamålet. Deras märke Alienware fokuserar främst på gaming och även här har de lyckats riktigt bra med sitt sortiment. Just Alienware-prylar tycker jag är aningen dyra men man får också vad man betalar för och det är ju faktiskt lite av ett kvalitetsmärke för just gaming.


Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer