Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Alienware 51M R2 - Fantastisk prestanda, men det kostar
  • 18 januari 2021
  • 38 hjälpta
Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer
Expertens betyg:
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0
Se när vår expert Jesper Grandien testar Alienware Area-51m R2 n00aw51mr210 17,3" i9 [Gen 10] 10900 32GB RAM 512GB SSD.
Betyg efter behovVi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.
Otrolig prestanda för den krävande gamern
Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Det finns inte mycket att klaga på i prestandaväg, den är grymt slitstark för att vara en laptop. Kylningen är inte något som helst problem även fast datorns processor ibland når 90 grader. Datorn verkar inte påverkas alls av den temperaturen, spelen rullar på som vanligt.

Osmidig att bära med sig
Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Den här datorn är förvisso en gaminglaptop men det är den största och klumpigaste jag någonsin testat. Skärmen är 17,3" vilket såklart är uppskattat men vikten och de TVÅ batteriladdarna gör datorn riktigt otymplig att bära med sig men såklart smidigare än en stationär dator.

Första tankarna om Alienvare M51-R2

Datorn ger ett mäktigt första intryck, den lyser snyggt upp i regnbågens alla färger när den startar, och till min stora förvåning så är det belysning även i styrplattan.

Den känns riktigt tung och klumpig som laptop men som gamingdator känns den...helt perfekt. Jag gillar att den har belysning baktill också. Detta är något som verkligen kommer gå hem hos den som älskar färgglad belysning.

Prestandamässigt är jag också imponerad. Datorn låter inte allt för mycket även fast jag spelar på högsta inställningarna (CS:GO & Valorant). Jämfört med MSI:s GS66 som jag tidigare testat så låter denna faktiskt väldigt lite. Även om den låter hela tiden så är det en acceptabel ljudnivå och med headset på så är det väl inget att bråka över.

En bra kort beskrivning av datorn är att den är ett någorlunda tyst monster.

Upplevelse i spelet Valorant

Allt känns väldigt bra, jag är förväntansfull och har båda batteriladdarna inkopplade för maximal prestanda.

Som mest nådde jag över 600 FPS i Valorant, med högsta inställningarna på övningsbanan. Jag provade sedan 'Death match' på banan Split. Runt 250-350 FPS. Fortfarande väldigt nöjd och märker inget lagg överhuvudtaget. Det är något stabilare med båda batteriladdarna inkopplade och FPS:en uppskattas stiga med ungefär 100 i vissa lägen när man spelar online, beroende på bana och spelläge.

Fläktarna låter i princip hela tiden när man spelar men är fortfarande tystare än MSI:s GS66 som jag tidigare har testat och som du kan läsa om här på Advized. Alienware verkar ha lyckats rätt bra med kylningen med en mer jämn fläkthastighet under belastning än fläktar som pendlar mellan hög och låg hastighet.

Datorn blir betydligt tystare när man inte har något program igång men de hörs ändå litegrann.

Upplevelse i spelet CS:GO

Även här är förväntningarna stora - det är en dyr dator så pressen finns där.

I CS:GO låter fläktarna faktiskt betydligt högre, kanske beror det på att datorn redan är någorlunda varm? De lugnar ner sig efter en stund på träningsbanan så det kanske beror på att allt ska laddas in i början eller att håller på att datorn anpassa sig. Den är väldigt stabil på 350-370 FPS med "default auto high"-inställningar och allt tvingat till 'High' och "Very high" där det är möjligt. FPS:en ser ut att stanna runt 300, detta på träningsbanan.

Så hur presterar datorn på riktigt? +/- 200 FPS med allt på högsta inställningar i en botmatch på de_dust2. Klart godkänt men det är väl det minsta man förväntar sig av en dator i den här prisklassen. Jag är något besviken men skyller också lite på optimeringen av spelet.

Med enbart den stora laddaren inkopplad ligger jag rätt ofta under 200 FPS men det fungerar bra även då, med de högsta inställningarna. Med båda batteriladdarna inkopplade på de_dust2 online i 'Death match' så körs datorn med cirka 250-300 FPS på maxade inställningar.

På lägsta inställningar (1080p) hamnar den mestadels på ca 450-500 FPS men går både över och under.

Två batteriladdare - samtidigt?

Det är faktiskt rätt intressant, krångligt och häftigt på samma gång att Alienware valt att skicka med två stycken batteriladdare till M51-R2. Detta är för att datorn ska få tillräckligt med ström under rejäl belastning. Det är kanske inte ett så dumt val trots allt, då de flesta laptops klockar ner sin prestanda under hög och långvarig belastning.

Datorn fungerar dock riktigt bra även med bara den ena stora laddaren inkopplad även om man märker skillnad i prestanda.

Priset - kan en laptop kosta hur mycket som helst?

Nog pratat om att de här är en otroligt bra och kraftfull dator, nu ska vi prata pris. Den här datorn kostar en hel förmögenhet och jag har faktiskt lite svårt och se vem som skulle vilja köpa den här. Likt många andra laptops så är priset betydligt högre för att det är just en laptop.

Det här är en toppendator men jag hade personligen inte lagt så här mycket pengar på en laptop som faktiskt inte är så portabel som man kan tänka sig. Då hade jag hellre lagt pengarna på en stationär dator och även en billigare laptop om behovet finns för en sådan, för det är ungefär det man får för pengarna - en lika bra stationär dator och en enklare laptop.

Hur som helst, vill du BARA ha en riktigt bra laptop för spel så är det här ett köp du inte kommer bli missnöjd med. Jag har aldrig testat något liknande.

Specifikationer
Processor
i9-10900, 10 kärnor, 20 trådar
RAM-Minne
32 GB (upp till 64 GB)
Skärm
17,3" IPS-panel, 300hz
Upplösning
1920x1080 (FHD)
Vikt
4.1 kg (varierar beroende på antal hårddiskar)
Grafikkort
NVIDIA® GeForce® RTX 2070 SUPER™ 8GB GDDR6
Övrigt
Tobii Eye tracker
Om laptops (bärbara datorer) från Alienware

Alienware är är känt för sina gamingdatorer, både laptops och stationära. 2006 köptes Alienware upp av Dell. De som har sett en Alienware-dator förut kommer med enkelhet kunna skåda en på avstånd i framtiden. Datorerna har oftast ett futuristiskt tema och ser väldigt flashiga ut med mycket belysning.


Jesper Grandien
Jesper GrandienExpert inom datorer

Jag är en 24-årig kille som sedan tidig tonår varit en riktig prylnörd och det gäller framför allt datorer. Jag jämför, kollar tester och presentationer på diverse produkter och nyheter. Jag älskar verkligen att se hur teknik och ren ingenjörskonst ser ut och fungerar inuti. I dagsläget arbetar jag som systemutvecklare. Med det så tillkommer också ett stort intresse för diverse mjukvaror och IT-system, samt webbutveckling.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer