Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: Narwal Freo X Ultra

11 juni 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Half Star 5
4.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

För dig som vill ha en robotdammsugare med den bästa moppfunktionen

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Full Star 5
5.0

Narwal Freo X Ultra är robotdammsugaren som noggrant våttorkar dina golv och gör om det utifall den skulle upptäcka ett extra smutsigt område.

Mindre lämplig för dig med låga möbler

Full Star 1Full Star 2Empty Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.0

Narwal Freo X Ultra är något högre än sina konkurrenter och kommer inte under möbler som är lägre än 10 cm.

Prisjakt toppbetyg
Narwal Freo X Ultra

Robotdammsugare

Narwal Freo X Ultra

fr.

10 990 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Narwal Freo X Ultra är för dig som vill ha en robotdammsugare men minimalt underhåll och där städresultatet när det gäller våttorkning är väldigt viktigt. Denna robotdammsugare är lämplig för hemmet med pälsdjur där man vill slippa hårtrassel i huvudborsten och således underhållet av detta. Är man ute efter ett enkelt system där roboten sköter städningen efter bara ett knapptryck och utan för mycket valmöjligheter är Narwal Freo X Ultra för er.

Moppfunktionen

Lagom storlek på allt-i-ett basstationen

Automatisk dosering av rengöringsvätska

Tyst

Stöter ej mot möbler/hinder

Något hög robot

Går endast att köpa via tillverkarens egna hemsida.

Narwal Freo X Ultra kan vara nya ledaren inom robotdammsugare

Freo X Ultra är den nya modellen från Narwal Robotics som verkligen utmanar konkurrenterna med sina välutvecklade funktioner och pris på denna modell. Med Freo X Ultra har Narwal tagit robotdammsugaren till en ny nivå.

Under ett par veckor har jag fått testa och utsätta Freo X Ultra för tuffa tester för att se om den håller vad den lovar enligt specifikationerna. Jag kan säga redan nu att jag blev positivt överraskad redan vid första städningen.

Freo X Ultra med bassation har en snygg blank vit finish som känns mer premium än plastig. Roboten i övrigt känns välbyggd och har inslag av detaljer i metall liknande plast.

Narwal verkar ha löst många utmaningar en robotdammsugare har, med ett helt nytt tänk vilket innebär mindre finesser men enklare styrning och ett riktigt bra städresultat.

Smidig och inte allt för stor, allt-i-ett basstation

Allt-i-ett basstationen är något mer kompakt än konkurrenternas även om den innehåller både behållare för rent vatten, smutsigt vatten och flaska för rengöringsmedel. Narwal har kunnat spara plats genom att stationen inte innehåller någon dammsugarpåse vilket vi kommer lite senare till i denna recension.

Basstationen ser till att sköta underhållet av roboten så att du slipper det. Efter städpasset så rengörs moppdynorna i stationen för att därefter torkas torra. Allt för att slippa bakterier och odörer.

Basstationen har även en display vilket gör att man kan styra några av funktionerna på robotdammsugaren, såsom start av dammsugning eller våttorkning. Smart om basstationen står lättillgängligt så du slipper hämta telefonen och starta via appen.

Vill man och har möjlighet går det att köpa till en tillbehörssats för att koppla in basstationen till fast vattenförsörjning och avlopp. På så sätt blir systemet ännu mer underhållsfritt.

Dammsugning med innovativ huvudborste

Bland det bästa med Freo X Ultra måste vara robotens huvudborste som med sin koniska gummi-konstruktion ser till att inget hår fastnar, utan sugs upp i behållaren, enkel och smart lösning på trassel problematiken som finns i denna typ av dammsugare. Under de veckor jag testade robotdammsugaren fastnade inget hår i borsten och då har vi ändå hund hemma.

Robotdammsugaren har en sugkraft på 8 200 Pa vilket inte är lika högt som andra konkurrenter i samma premiumklass men det räcker gott och väl för att dammsuga riktigt rent. Det positiva med detta är också att roboten är relativt tyst när den dammsuger. Det är inga problem att föra ett samtal med någon i samma rum som roboten jobbar.

Som jag nämnde tidigare så har allt-i-ett basstationen ingen dammbehållare. Anledningen till detta är enligt Narwal att det är en bullrig och rörig process och har därför löst det med en engångsdammpåse i roboten istället. Narwal hävdar att denna påse skall räcka i 7 veckor innan den behöver slängas vilket jag inte haft möjlighet att verifiera om det stämmer.

För att roboten skall klara sig så här länge utan att behöva byta påse har Narwal tagit fram ett system som komprimerar dammet i behållaren efter avslutad dammsugning. Enligt mina tester fungerar systemet bra och gör att dammet samlas i ena sidan av påsen efter dammsugningen. Såklart påverkas tiden innan byte av påse av hur smutsigt och hur ofta roboten städar.

Moppfunktion på en helt ny nivå

Narwal Freo X Ultra har likt andra robotdammsugare moppborstar för att sköta våttorkningen av golvet. Men dessa är inte runda som konkurrenternas utan mer trekantiga. Det är säkert en av anledningarna till det fina städresultatet som Freo X Ultra levererar. Men främsta orsaken till att Freo X Ultra är så bra på att moppa rent är Narwals lösning att sätta motorn bak i roboten till skillnad från konkurrenterna. Detta gör att roboten kan applicera mer tryck på moppdynorna och Freo X Ultra sopar mattan med konkurrenterna när det kommer till moppning. Den klarar till och med ingrodda fläckar. Skulle området vara extra smutsigt eller bestå av en tuff fläck kommer Freo X Ultra känna av detta vid rengöring av moppdynorna med den inbyggda sensorn som mäter smutshalten i returvattnet och således städa området tills det är rent. Genomtänkt och funkar riktigt bra.

För att Freo X Ultra inte skall missa att städa i hörn eller längs lister/väggar så har Narwal löst det på ett mycket mindre tekniskt sätt än konkurrenterna. Nämligen genom att roboten stannar till och vrider/skjuter ut baken med moppdynan mot området. På så sätt missar roboten inte att städa hela ytan utan att ha massa armar med moppdynor som fälls ut. Det vill säga mindre som kan gå sönder och roboten kan göra detta med bibehållet tryck med moppdynan mot golvet.

Navigering och städlägen

Freo X Ultra är utrustad med laser navigering, infraröda och ultrasonic sensorer för att på bästa sätt navigera och undvika hinder. Något roboten gör riktigt bra och till skillnad från konkurrenterna verkar Freo X Ultra upptäcka hinder på ett bättre sätt och undviker att köra in i objektet. Du slipper alltså att roboten skall “krocka” med möbler eller liknande innan det fortsätter att städa runt om. Skonsamt mot möbler men framförallt husdjur som kanske ligger och vilar i städområdet.

Via Narwal appen kan man ställa in det mesta men något jag gillar är att systemet är relativt avskalat. Jag behöver inte göra en massa val eller inställningar för att få bästa städresultat utan det räcker att jag väljer städläge (dammsuga, moppa, dammsuga, moppa eller dammsuga sen moppa) för att Freo X Ultra skall med hjälp av maskininlärning eller AI städa på bästa sätt.

Systemet går att koppla mot Amazon Alexa, Google Assistent och Apple Siri för att få roboten integrerad i ens smarta hem. Detta så man kan be respektive röstassistent att starta städning med Narwal Freo X Ultra utan att behöva ta fram telefonen eller starta på basstationen.

Slutsatser om Narwal Freo X Ultra

Narwal Freo X Ultra är verkligen den nytänkande utmanaren som jag tror kommer bli populär på den svenska marknaden då enkelheten som leder till det grymma städresultatet gör produkten i hög grad prisvärd.

Freo X Ultra är robotdammsugaren som inte ger sig förrän ens golv är riktigt rena tack vare sina sensorer och teknik. Systemet är näst intill underhållsfritt så länge man ser till att fylla på/tömma smutsvattnet i basstationen och slänga dammpåsen när den är full. Detta har man dessutom koll på via appen och slipper kontrollera det fysiskt i basstationen.

Kopplat till Narwal lösning att moppa i hörn med sin halvhalt och utsvängning av “rumpan” leder dock till att städningen tar något längre tid än konkurrenterna. Detta har säkert även att göra med noggrannheten robotdammsugaren städar med så jag ser det inte som något negativt då den oftast städar när vi inte är hemma och då är kvalitet bättre än kvantitet.

En liten negativ sak jag måste nämna om Freo X Ultra är höjden på roboten och lasersensorn vilket är strax över 10 centimeter. Det innebär att har man lägre möbler i hemmet kanske Narwal Freo X Ultra inte är lämplig för dig då den inte kommer kunna städa under dem.

Om robotdammsugare från Narwal

Narwal startade 2016 i Shenzhen med målet att skapa innovativa robotar som underlättar städningen åt oss. Företaget har sedan 2020 vunnit en hel del priser på olika teknikmässor världen över för sina produkter. Sex år efter företagsstarten och 3 år efter första produktlanseringen har företaget nu vuxit till över 1000 anställda. Just nu verkar det bara gå att köpa deras robotdammsugare direkt från företagets egna svenska hemsida men vi får hoppas att de börja sälja sina produkter genom andra återförsäljare.


Expert på smarta hem och allt som ingår i det såsom trådlösa övervakningskameror, nätverk, smarta dörrklockor, routrar mm. Kunskaperna har jag fått genom tidigt intresse för elektronik samt att jag jobbar i ett stort företag med ansvar för IT och telefoni. Kunskaperna kring hur man bygger nätverk samt intresset för smarta lösningar som förenklar vardagen har gjort att det i mitt hem finns enligt min sambo otroligt mycket smarta lösningar och automatiseringar. Smarta lösningar i ett hem skall förstås vara enkla för alla i familjen och inte vara för avancerade att använda.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons