Prisjakt

Prisjakts superkunniga experter testar och tipsar så du kan fatta bättre köpbeslut. Alla experter är oberoende. Läs mer.

Test: IMOU Cruiser Dual 6MP

24 juni 2024

Expertens betyg:

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Half Star 4Empty Star 5
3.5

Betyg efter behov

Vi betygsätter produkten utifrån vad som kan vara viktigt för dig.

Om pris/prestanda är viktigare än estetik

Full Star 1Full Star 2Full Star 3Full Star 4Empty Star 5
4.0

Cruiser må vara stor i storleken men imponerar på hur mycket den kan själv (utan tjänster och abonnemang). Den är smart och smidig utan att kräva särskilt mycket i gengäld.

Om du vill ha en dold och integrerad övervakning

Full Star 1Full Star 2Half Star 3Empty Star 4Empty Star 5
2.5

Att gömma en så pass stor kamera är bara att glömma och kör du något annat än Alexa blir det svårt att integrera den i ditt smarta hem. Den står sig bra som en synlig och självstående produkt, men vill du blanda ihop den med andra system finns det smidigare produkter.

Imou Cruiser Dual 6MP

Övervakningskameror

Imou Cruiser Dual 6MP

fr. 1 011 kr

Hitta bästa pris här

Vem passar produkten bäst för?

Cruiser Dual passar bäst för den som vill övervaka ett sommarhus (som har internet). Då kan du för en billig peng få koll på stora områden. Att du även kan kolla runt lite så att t.ex. presenningen inte blåst bort från vedhögen kan ju vara en ytterligare funktion utöver att varna för inkräktare. Storleken kan här vara ett stort plus då synlig kameraövervakning kan verka avskräckande.

Prisvärd

Fungerar ypperligt utan abonnemang

Kamera som följer detekterat objekt

Bra anslutningsmöjligheter

Stor formfaktor

Knappt någon integration i smarta hem

Ett fungerande budgetalternativ

För en rätt billig peng får du med IMOU Cruiser Dual två riktigt bra kameror i ett och samma paket. Den ena är fast dit du väljer att rikta den och den andra kan du själv panorera runt i appen för att spana runt på ägorna.

Att du kan använda kameran fullt ut utan att behöva betala för tilläggstjänster och molnlagring är i min mening ett stort plus.

Bakom en skruvad lucka kan du nämligen sätta i ett microSD kort för att lagra alla dina inspelningar direkt i kameran. Dessa inspelningar når du på samma sätt som om du hade haft molnlagringstjänsten, dvs direkt i tidslinjen i appen.

Smarta funktioner även utan moln

Många kameror har även smarta funktioner knutna till sin molntjänst, men IMOU Cruiser klarar av att detektera personer och bilar utan något abonnemang (även om det finns en bättre detektering med plusabonnemang).

Den rörliga kameran kan till och med följa med ett detekterat objekt av sig självt så att du ser vart det tar vägen.

Är det mörkt kan spotlights automatiskt aktiveras och förstår en inkräktare inte att han är upptäckt när en lampa följer honom vet jag inte vad man ska göra mer.

Enligt IMOU kan kameran effektivt detektera människor på 22m håll och fordon på det dubbla. Det kan annars vara ett problem med billiga kameror som sköter detekteringen själva i enheten.

Form och funktion

Min första reflektion när jag packade upp produkten var att den var stor. Väldigt stor. Jämfört med andra kameror jag testat på senaste är den säkert åtta gånger så stor, men frågan är om det gör så mycket? På plussidan har vi avskäckningseffekten, dvs att folk ser att det är ett övervakat område, medans på minussidan så vet en inbrytare vart han ska spraya färg eller slå sönder utrustningen. Sen har vi ju även estetiken som faktor. Med tanke på funktionen med de dubbla kamerorna känns det bäst att montera kameran ganska högt upp och då fastnar den ju inte i det direkta blickfånget. Jag hade nog satt den precis under taket i ett hörn för att kunna täcka så stort område som möjligt med den rörliga kameran. Bilden visar storleken jämfört med en Arlo-kamera.

För fast inkoppling

IMOU Cruiser Dual saknar batteri vilket gör att den måste kopplas in med den medföljande strömförsörjningen på 12V.

Det finns heller inga magnetfästen eller snabbskruvar, utan här måste du skruva fast kameran.

Vad gäller datatrafiken kan du ansluta den till ditt WiFi, där den faktiskt klarar såväl Wifi5 som Wifi6 över rätt långa avstånd med hjälp av sina dubbla antenner.

Du kan även välja att koppla in den med ethernet om du vill stävja dig mot wifi-utstörningar eller bara ha stabilare prestanda.

Dessvärre verkar den inte klara PoE (Power over Ethernet), men det är nog lite överkurs för hemmanätverk hur som helst. Värt att tänka på är ju dock att övervakningen är nere vid strömavbrott om du inte kopplar egen reservkraft.

Den har IP66 klassificering så att montera den utomhus är inga problem.

Kamerorna och dess olika funktioner

Kamerorna är båda två på 3 MP och ger en upplösning på 2304x1296pixlar med HDR. Diagonal FoV är på 107°.

Den fasta kameran fungerar som vilken modern övervakningskamera som helst. Rikta kameran dit du vill övervaka, välj vart på bilden den ska detektera (aktivitetszoner) och vad som ska detekteras (alla rörelser, människor, fordon).

Du kan sedan schemalägga när kameran ska vara aktiv och om du vill ha notiser eller att den ska larma när den detekterar något. Den rörliga kameran fungerar likadant, fast du kan ställa in ett utgångsläge för den.

Du kan sedan få den att följa efter det detekterade objektet när det rör sig utanför kamerabilden, så att du ser vart det tar vägen. När kameran har filmat klart utgår det till sin startpostition igen.

Vill du så kan du även gå in i appen och styra kameran fritt eller gå till förvalda favoritpostioner. Värt att notera är att kameran är tyst, jag hör inte att den följer efter mig med linsen när jag går förbi.

IMOU Cruiser i ditt smarta hem

Vad gäller integration med andra smarta prylar kunde vi dock önska mer.

Den har stöd för Amazons Alexa men mer än så har den inte. All interaktion med kameran får för min del därmed ske i appen på mobilen. Det känns lite omständligt att behöva planera upp scheman över när man vill ha övervakat eller inte jämfört med mina vanliga system som vet om jag är hemma.

Oavsett hur bra du schemalägger så kommer du glömma slå av när någon är hemma sjuk eller hela familjen åkt på semester. I en sommarstuga eller liknande fungerar det ju bättre, där kan man slå på systemet när man åker hem till vardagen.

Specifikationer

Kameror

1/2.8” 3 Megapixel Progressiv CMOS

Upplösning

2304 x 1296

Mörkerseende

30m

Inbyggda funktioner

Mikrofon, högtalare, siren (110 db), spotlight

Om övervakningskameror från Imou

Imou grundades 2015 och är en kommersiell leverantör av smarta hemprodukter som riktar sig mot den globala smarta IoT-marknaden.


En teknikintresserad pappa som kan lägga hur mycket tid som helst på att spara sekunder. Håller på mycket med hemautomatisering och att få saker att fungera tillsammans på ett smidigt sätt. Mycket i mitt hem kretsar kring Apples ekosystem och det är även där jag försöker implementera alla mina projekt för det smarta hemmet. Jag har även bra koll på spelkonsoler och spelar gärna lite ibland för att varva ner. Har hängt med inom området sedan Sinclair Spectrum och intresset för tekniken och funktionen de olika konsolerna kan ge mig intresserar mig fortfarande djupt.

Är du vår nya expert?

Det här innehållet är skapat av Prisjakts experter. Just nu söker vi fler kunniga personer som vill tipsa om bra produkter.

Läs mer
Annons
Annons