Prisjakt
Annons
HemTemanBlack Friday

Black Friday 2024

Under Black Week samlar vi erbjudanden som vi bedömer är extra bra just nu. Vi följer pristrenden i tre månader och jämför den med produktens pris just nu. Är priset lägre än förväntat lägger vi till erbjudandet här i listan. Hoppas du hittar precis det du behöver!Läs mer

Om Black Friday

Adobe Stock: ©GaudiLab

Rea på Black Friday & Black Week 2023

Black Friday 2023 infaller den 24 november och följs av Cyber Monday måndagen efter. Det är årets största readag med statistiskt stora prissänkningar på bland annat TV, mobiltelefoner, spel och hörlurar. 

Våra tre löften till dig

Att nätshoppa är enkelt, men att göra riktigt bra och genomtänkta köp är svårare. Det är lätt att stöta på priser som smyghöjts, butiker med dåliga köpvillkor och kampanjer där produkterna inte alls har blivit billigare. Vi vill att du ska få en så bra köpupplevelse som möjligt och har därför tre löften till dig som konsument:

1. Vi guidar dig till bättre beslut

Oavsett om du ska köpa en ny tv eller elcykel så hjälper vi dig att hitta rätt produkt till rätt pris. Vårt mål är att guida dig genom hela köpresan så att du känner att din nya pryl är ett riktigt schysst köp. Med praktiska köpråd från våra experter och tydlig information om butikerna så har du alltid en bra grund att stå på när du nätshoppar via Prisjakt.

2. Vi gör det lättare att se prisfällorna

Priser som smyghöjs inför stora kampanjer, erbjudanden som inte alls innebär några prissänkningar och höga fraktpriser kan snabbt ställa till det när du shoppar på internet. Med tydlig och enkel data visar vi alla viktiga prisförändringar så att du alltid har koll om priserna är bra eller dåliga. Våra smarta verktyg ger dig en tydlig och ärlig bild av det verkliga prisläget.

Läs mer om alla våra smarta verktyg på Prisjakt här.

3. Vi hjälper dig oavsett var du befinner dig

Vi vill att du alltid ska ha tillgång till rätt information när du shoppar, oavsett om du näthandlar eller är i en fysisk butik. Är det där erbjudandet i butiken så bra som de påstår? Med Prisjakt i mobilen får du snabbt svar. Du når oss enkelt i mobilens webbläsare eller med vår app för Android och iOS.

Tipsen för Black Friday – 10 sätt att shoppa smartare

Låt dig inte luras till spontanköp under Black Friday. Planera dina inköp i god tid och skaffa dig den bästa informationen så att du kan hitta de bra erbjudandena och undvika de dåliga. Här är våra nio bästa tips på hur du shoppar smartare under Black Friday.

 1. Jämför alltid priserna hos flera butiker
 2. Se om kampanjpriset är bra med hjälp av prishistoriken
 3. Bevaka priserna så får du notiser vid prissänkningar
 4. Använd våra experter för att hitta bästa prylarna i våra topplistor
 5. Planera dina prylköp med produktlistor på Prisjakt
 6. Kolla om butikerna har rabattkoder som sänker priset mer
 7. Glöm inte att kolla om butikerna erbjuder fri frakt och retur
 8. Se upp för lockvaror som snabbt tar slut i butikerna
 9. Kolla åldern på kampanjprodukter så det inte är gamla modeller
 10. Glöm inte att kolla prisgarantier

Alla våra tips hittar du även längre ner på sidan samt i våra lättlästa guider Så vet du om ett erbjudande är bra och Så shoppar du smartare på Black Friday.

När är Black Friday 2023?

Black Friday går av stapeln fredagen den 24 november och följs av Cyber Monday på måndagen efter. Datumet för Black Friday i Sverige infaller alltid på klämdagen efter den amerikanska högtiden thanksgiving, vilket är den fjärde torsdagen i november.

 • Black Friday 2023 är fredagen den 24 november
 • Black Friday 2024 är fredagen den 29 november
 • Black Friday 2025 är fredagen den 28 november

När är Black Week 2023?

För några år sedan pratade alla om Black Friday, men idag har mångas intresse flyttats till Black Week istället. Det är inte en specifik dag, utan som namnet antyder en hel vecka med kampanjerbjudanden. Här är datumen som gäller för 2023 och framåt.

 • Black Week 2023 är mellan den 20 och 26 november
 • Black Week 2024 är mellan den 25 november och 1 december
 • Black Week 2025 är mellan den 24 och 30 november

Vilka produkter var mest populära under Black Friday 2022?

 1. Sony PlayStation 5 (PS5) (inkl. God of War Ragnarök)
 2. Apple iPad 10.2" 64GB (9th Gen)
 3. Apple AirPods (2nd Generation) med trådlöst laddningsetui
 4. Apple AirPods Pro med Magsafe Case
 5. Nintendo Switch (2019)
 6. Apple iPhone 12 Mini 5G 64GB
 7. Apple AirPods (3rd Generation) med MagSafe trådlöst laddningsetui
 8. LG Art OLED 65ART90E 65"
 9. Apple AirPods Pro (2nd generation) 2022
 10. Samsung Galaxy Tab A8 10.5 SM-X200 32GB

Vilka produkter var mest populära unde Black Friday 2021?

 1. Apple AirPods Pro
 2. Apple AirPods (2nd Generation) med laddningsetui
 3. Apple Macbook Pro (2020) M1 13" 256GB
 4. Bose QuietComfort 35 II
 5. Nintendo Switch (2019)
 6. Roborock S5 Max
 7. Apple Macbook Pro (2020) Intel 13" 256GB
 8. Apple iPhone 12 Pro 5G 256GB
 9. Apple iPad 10.2" 64GB (9th Gen)
 10. Apple iPhone 12 Mini 5G 128GB

Vilka kategorier var mest populära under Black Friday 2022?

 1. Hörlurar
 2. Mobiltelefoner
 3. TV
 4. Spelkonsoler
 5. Parfym
 6. Bildskärmar
 7. Surfplattor
 8. Smartklockor
 9. Tangentbord
 10. LEGO

Är priserna lägre på Black Friday?

Ja, många av priserna är lägre på Black Friday och under hela Black Week, men tänk på att det inte är alla produkter som finns att köpa till kampanjpris.

Vår statistik visar en generell trend av prisökningar under året, från slutet på juli och fram till början på november. Därefter har priserna gått ner kraftigt fram till slutet på Black Week då pristrenden lade sig på samma nivå som före reaperioden.

Den genomsnittliga prissänkningen under Black Friday 2022 var låga 4 procent för de populäraste produkterna i våra mest besökta kategorier.

Tänk på att det är långt ifrån alla produkter och kategorier som har bra kampanjerbjudanden. Vår statistik visar att i genomsnitt var tionde produkt i våra populäraste kategorier kostar mer på Black Friday jämfört med 14 dagar tidigare.

Vad ska jag tänka på inför Black Friday-shopping?

Jämför prishistoriken för produkterna du spanat in för att se om butikerna höjt sina priser före Black Friday. Då vet du om reapriset faktiskt är så bra som butikerna försöker locka med. Ett tips är att planera dina köp i god tid med listor på Prisjakt och att bevaka priser så du får en avisering när priset går ner.

Blir alla produkter billigare under Black Friday?

Nej, det är till och med så att vissa kategorier stiger i pris. 2018 ökade exempelvis nära en femtedel av alla priser i kategorierna parfym, mobiltelefoner, TV-apparater och löparskor i pris. Det finns stor anledning att vara extra vaksam under Black Friday för att inte gå på någon av prishöjningarna. Bevaka priser, kolla prishistoriken och jämför innan du handlar!

Black Friday, Black Frai Day eller Svart Fredag?

Kärt barn har många namn! Svenskarnas sökbeteenden på nätet vittnar om en spridd uppfattning om hur dagen borde benämnas här på hemmaplan:

Sökning sökvolym/månad*

 1. black friday: 58 000
 2. black frai day: 5 600
 3. blackfriday: 3 300
 4. black fridag: 300
 5. black fredag: 200
 6. black freday: 200
 7. svart fredag: 100
 8. black frayday: 70

* källa Ahrefs, juni 2022

Fällorna att se upp med på Black Friday – 4 tips

Lockvaror i butik

Lockvaror med extra låga priser är ett vanligt sätt för butikerna att driva in konsumenterna i sina butiker. Minska köprisken genom att kolla lagerstatus online och näthandla på Black Friday. Då slipper du butiksstressen och undviker risken kring lockvarorna.

Gamla produkter

Black Friday är ett ypperligt tillfälle för butikerna att ställa fram sina äldre, utgångna produkter. Risken är att du råkar välja en av dessa gamla modeller och kommer hem med en pryl som kanske inte alls motsvarar vad du hade tänkt dig.

Se upp med priser som smyghöjs

Priser som smyghöjs inför Black Friday och sänks dagarna innan gör att vissa erbjudanden ser bättre ut än vad de faktiskt är. Kolla alltid prishistoriken så riskerar du inte att göra köpklipp som egentligen är riktigt snedklipp.

Håll koll på frakten

Många butiker erbjuder gratis frakt – men det är långt ifrån alla som gör det. Speciellt returer kan blir rejält dyra om du måste returnera exempelvis en dator, TV eller vitvaror. Kolla noga vad som gäller för frakt och returer innan du gör ett större köp.

Foto: leolintang, iStock.com
iStock.com / leolintang

Vad är Black Friday?

Black Friday är den största och mest omtalade readagen på året. Många fysiska butiker och nätbutiker i Sverige erbjuder stora rabatter och erbjudanden under både Black Friday och även hela veckan.

När kom Black Friday till Sverige?

Fenomenet härstammar från 60-talets USA och tog inte fart i Sverige förrän 2013. Ett fåtal butiker testade då konceptet att sänka priser under fredagen vilket uppmärksammades i media. Året därpå hade antalet butiker ökat till 40-talet och det noterades en ökning av näthandeln med över 50 procent jämfört med samma period föregående år. Därefter har intresset för Black Friday bara vuxit sig allt större och idag omfattas hela veckan i vad handeln kallar Black Week.

Black Week, Black Weekend och Cyber Monday

Det finns butiker som inte nöjer sig med en readag. Många sänker sina priser hela helgen under det som brukar kallas Black Weekend. Och några sänker sina priser hela veckan och kallar det Black Week. Därefter följer Cyber Monday.

För många butiker har Black Friday blivit en viktig reaperiod med stora möjligheter att sälja mer än vanligt. Därför är det kanske inte så konstigt att många butiker försöker förlänga perioden på olika sätt.

Ett av de vanligaste sätten är att erbjuda rea hela helgen och kalla det Black Weekend. Ett annat, men lite ovanligare sätt, är att börja ännu tidigare och presentera erbjudanden hela veckan. Då brukar det kallas Black Week.

Ett stort antal nätbutiker sluter även upp på det som kallas Cyber Monday, som infaller måndagen efter Black Friday. Det är från början ett marknadsföringsspektakel från ett gäng amerikanska nätbutiker. Det lanserades i USA 2005 som en kampanj för att få människor att handla på internet. Marknadsföringskampanjen gav snabbt resultat och redan året därpå hakade ett stort antal nätbutiker på.

Cyber Monday har precis som Black Friday växt i omfattning de senaste åren. Det är fortfarande mer anonymt och erbjudandena är inte lika många, men de butiker som är på har ofta ännu bättre rabatter än under fredagen.

Om du är intresserad av Cyber Monday har vi en separat sida där vi samlar alla erbjudanden som vi hittar: Cyber Monday.

Green Friday och Singles Day utmanar

Green Friday infaller den sista fredagen i april och är en utmanare till Black Friday, men på våren istället för senhösten. Tanken är att konsumenterna ska få ytterligare en extra kampanjrik köpdag under året och det med en liten twist. Green Friday handlar både om prissänkningar och samtidigt ett miljötänk från butikernas sida.

Främst handlar det om att skänka pengar till en miljöorganisation som WWF eller Rädda Regnskog för att kompensera för alla leveranser som sker.

Singles Day infaller alltid den 11 november och är en annan utmanare som har sitt ursprung i Kina. Den här dagen är sett till den globala omsättningen flera gånger större än Black Friday. Singles Day är den idag största shoppingdagen i världen, men i Sverige har den inte fått något större genomslag än.

Flera större, väletablerade aktörer i Sverige har uppmärksammat Singles Day med erbjudanden och kampanjer. Då Singles Day följs av Black Friday och Cyber Monday finns stora möjligheter att spara pengar på dina köp under november månad.

Pågående kampanjer

Dagens Deals

Hitta de bästa erbjudandena

Besök kampanj