Prisjakt

Det här är Black Friday

Black Friday kommer från USA och finns i dag i stora delar av världen. I Sverige har det växt till en av årets större reaperioder, med rabatter i ett stort antal butiker.

Vad är Black Friday?

Exakt varifrån namnet Black Friday kommer finns det flera olika förklaringar till. Den teori som Wikipedia håller för sanning är att den har sitt ursprung i både New York och Philadelphia för över femtio år sedan. Men för att reda ut varför och hur, behöver vi börja med en annan högtid.

Den andra högtiden är thanksgiving, som är en förutsättning för Black Friday. Thanksgiving firas nämligen alltid på den fjärde torsdagen i november. Och eftersom det är just en torsdag blir det alltid en klämdag på fredagen. Det betyder mängder av lediga amerikaner som kan ge sig ut på stan för att ge sig i kast med årets första julklappsköp.

Första gången Black Friday nämns i media är 1961. I både New York och Philadelphia strömmade människor som vanligt ut på gatorna på sin lediga klämdag, ivriga att motionera kalkonen av sig och köpa julklappar. Myllret av människor just det här året – eller om det var avgaserna från deras bilar – gjorde att dagen fick öknamnet "Black Friday".

Andra hävdar att namnet syftar på butikernas räkenskaper. För i samband med att julhandeln inleds i USA – vilket den alltså anses göra just på klämdagen efter thanksgiving – förvandlas många butikers röda förlustsiffror till svarta.

Hur det än är med sanningen är Black Friday i dag den största shoppingdagen på hela året i USA. Hetsen för att knipa de bästa erbjudandena är stor. Butikerna brukar öppna redan vid midnatt. Redan då ringlar köerna långa och upprörda bråk som leder till personskador är inte ovanliga. I en Walmartbutik strax utanför New York 2008 dog till exempel ett butiksbiträde efter att en hord köande rea-jägare forcerat entrédörrarna.

I Sverige går det lite lugnare till väga. Men Black Friday växer för varje år i takt med att allt fler butiker och konsumenter får upp ögonen för rean. Det är vanligt att butikerna börjar sin rea redan vid midnatt. Många butiker presenterar nya erbjudanden varje timme hela dygnet.

När är Black Friday 2019?

Black Friday 2019 är den 29 november. Därefter följer Cyber Monday den 2 december. Black Friday inträffar alltid fredagen efter den fjärde torsdagen i november, så det är enkelt att hålla koll på datumet om du är osäker.

Family at table using gadgets
iStock.com / monkeybusinessimages

Black Week, Black Weekend och Cyber Monday

Det finns butiker som inte nöjer sig med en readag. Många sänker sina priser hela helgen under det som brukar kallas Black Weekend. Och några sänker sina priser hela veckan och kallar det Black Week. Därefter följer Cyber Monday.

För många butiker har Black Friday blivit en viktig reaperiod med stora möjligheter att sälja mer än vanligt. Därför är det kanske inte så konstigt att många butiker försöker förlänga perioden på olika sätt.

Ett av de vanligaste sätten är att erbjuda rea hela helgen och kalla det Black Weekend. Ett annat, men lite ovanligare sätt, är att börja ännu tidigare och presentera erbjudanden hela veckan. Då brukar det kallas Black Week.

Ett stort antal nätbutiker sluter även upp på det som kallas Cyber Monday, som infaller måndagen efter Black Friday. Det är från början ett marknadsföringsspektakel från ett gäng amerikanska nätbutiker. Det lanserades i USA 2005 som en kampanj för att få människor att handla på internet. Marknadsföringskampanjen gav snabbt resultat och redan året därpå hakade ett stort antal nätbutiker på.

Cyber Monday har precis som Black Friday växt i omfattning de senaste åren. Det är fortfarande mer anonymt och erbjudandena är inte lika många, men de butiker som är på har ofta ännu bättre rabatter än under fredagen.

Om du är intresserad av Cyber Monday har vi en separat sida där vi samlar alla erbjudanden som vi hittar.

Green Friday och Singles Day utmanar

Green Friday den 26 april är en utmanare till Black Friday, men på våren istället för senhösten. Tanken är att konsumenterna ska få ytterligare en extra kampanjrik köpdag under året och det med en liten twist. Green Friday handlar både om prissänkningar och samtidigt ett miljötänk från butikernas sida.

Främst handlar det om att skänka pengar till en miljöorganisation som WWF eller Rädda Regnskog för att kompensera för alla leveranser som sker.

Singles Day den 11 november är en annan utmanare som har sitt ursprung i Kina. Den här dagen är sett till den globala omsättningen flera gånger större än Black Friday. Singles Day är den idag största shoppingdagen i världen, men i Sverige har den inte fått något större genomslag än.

Flera större, väletablerade aktörer i Sverige har uppmärksammat Singles Day med erbjudanden och kampanjer. Då Singles Day följs av Black Friday och Cyber Monday finns stora möjligheter att spara pengar på dina köp under november månad.

Black Friday 2024

Alla Black Friday-erbjudanden på ett ställe

Besök kampanj