Prisjakt

"Vi har kunder som älskar oss – och vi älskar dem!"

Spel & Sånt – Årets butik 2020

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
11 december 2020

Foto: Mia Lewell

Peter Kauffmann, grundare till butiken Spel & Sånt, medverkar intet ont anande i en intervju om julens bästa sällskapsspel – när Prisjakts VD Peter Greberg plötsligt dyker upp i videosamtalet. Men snart får han klart för sig att Spel & Sånt blivit Årets butik 2020.

– Är det sant? Jag vet inte vad jag ska säga. Vad paff jag blev!

När han får höra motiveringen som kommer att tryckas på diplomet blir hans leende allt bredare.

Spel & Sånt acear i tävlingen Årets butik! Med personligt engagemang, episkt utbud och en service på högsta level har butiken vunnit spelarnas hjärtan. Eller som en kund uttrycker det i sitt omdöme: ”Gaming är en kultur, det har en själ, det har en historia. Gaming förtjänar Spel & Sånt!” Well played!

– Tack så hemskt mycket!

Se videoklippet här!

Spel & Sånt har sedan tidigare några priser på sin meritlista, men nu kan de addera fyra nya: Årets butik 2020, Årets entusiastbutik 2020 och vinnare av kategorierna Bäst kundservice samt Spel och film.

– Priser har betytt mer och mer för oss ju färre spelbutiker det funnits, och nu är det bara vi kvar. Vi har kunder som älskar oss – och vi älskar dem! säger Peter Kauffmann.

Lyssna, lär – och ring

Under tävlingens gång var han själv inne och kikade på omdömena som ramlade in i strid ström.

– Vilka fantastiska kommentarer folk skrev om oss, man bara njöt!

Det är framförallt deras genuina engagemang och personliga service som lyfts fram av deras kunder. Liksom deras snabba leveranser – och godiset de alltid skickar med. En hyllar de påringningar de fått när något trasslat med deras order.

Peter Kauffmann, grundare och ägare av Spel & Sånt. Foto: Mia Lewell

– Jag minns första gången jag ringde till en kund efter att ha startat webbshoppen, jag tror det var om något som inte fanns i lager. Jag var så nervös och tänkte han skulle bli så arg, men det slutade med ett "tack för att du ringde". Sen hände det där gång på gång och jag insåg att kunderna är glada för att jag ringer, även om det är med dåliga nyheter. Så jag kommer aldrig att sluta ringa! lovar Peter Kauffmann.

Hans viktigaste lärdomar som e-handlare är också hans framgångsrecept:

– Våra kunder vill ha kommunikation och man får inte vara blyg för att ta åt sig kritik. Det kan förstås vara jobbigt att få kritik, och vi har stött på saker som hade kunnat dra undan mattan för oss, men det har istället gjort oss bättre.


Allt började 1999

Peter Kauffmann startade sin fysiska butik Spel & Sånt i Norrtälje 1999. För omkring tio år sedan utökade han med näthandel.

– Vi började som en traditionell tv-spelsbutik, men jag är glad att vi har "& Sånt" i namnet för nu har vi allt som har med spel att göra. Vi har sett till att hålla oss aktuella och det är nästan ett nytt yrke i dag jämfört med när jag startade. Men det är inspirerande, man blir kreativ, säger Peter Kauffmann.

Numera har han också sex medarbetare, däribland sin fru och två barndomsvänner.

– Vi är som ett familjeföretag och vi delar den här passionen. Det tror jag märks.

Peter Kauffmann tror också att den fysiska butiken starkt bidrar till deras succé på nätet.

– Vi är den sista butiken i sitt slag och det verkar folk vilja stötta genom att handla hos oss, även om man bor 50 mil bort.


Priserna ska förstås firas ordentligt, men tårtkalaset för alla kunder i butiken får vänta tills viruset dragit förbi.

– Det här är jätteroligt! Det är inte bara ett diplom på väggen – när man är den sista spelbutiken betyder det så mycket mer. Vi blir tyvärr lite uträknade ibland, "det är väl bara en tidsfråga, sen finns inte ni heller kvar". Men det går åt andra hållet, jag lovar! Det här blir som ett argument för branschen, vi är spelbutiken som finns kvar och jag ska fortsätta göra det här till jag pensionerar mig! säger Peter Kauffmann.


Se alla vinnare i tävlingen Årets butik 2020 här

Läs intervjun med Outnorth, vinnare av jurypriset Årets medvetna butik 2020

Foto: Mia Lewell
Foto: Mia Lewell

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Jessika Jellbom nås på [email protected].