Prisjakt

Slutsålt på grafikkort i Sverige

Butikerna har svårt att få in nya grafikkort och priserna ökar

Text: Carl Lindholm och Daniel Haaf

Publicerad: 19 februari 2021

Uppdaterad: 20 augusti 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. 

📈 Intresset för grafikkort har ökat med 360 procent

🔥 90 procent av populäraste grafikkorten är helt slutsålda

💸 Begagnatpriserna på grafikkort är rekordhöga

📆 Långvarig brist på grafikkort – även större delen av 2022

Har du lyckats köpa ett nytt grafikkort på senare tid? Grattis!

Att få tag på ett nytt grafikkort är inte bara dyrare än någonsin, det är en näst intill omöjlig uppgift. Vår statistik visar att köpintresset för kategorin har ökat med 360 procent, samtidigt som 92 av de 100 populäraste grafikkorten är slutsålda i Sveriges butiker.

Det är en fullkomligt unik situation eftersom det handlar om ett så stort produktsegment enligt Oscar Hagman, dataanalytiker på Prisjakt.

Köpintresset för grafikkort ökade med 360 procent under januari och februari jämfört med samma period 2020. Vår statistik indikerar att det rör sig om ett globalt fenomen, då den genomsnittliga ökningen för Norge, Frankrike, Finland, Storbritannien och Nya Zeeland är 206 procent.

"Det finns flera anledningar till varför grafikkorten är slutsålda. Först och främst så handlar det om produktionsaspekter. Många kinesiska fabriker stoppade sin tillverkning av grafikkort under början av covid-19-utbrottet. Grafikkortstillverkaren AMD har nog också behövt använda en betydande del av sin produktionskapacitet för att förse de nya spelkonsolerna med grafikkort. Allt detta gör att tillverkare inte lyckats producera så många kort som de hade önskat” säger Oscar Hagman.

Insidan på en gamingdator med RGB-belysning. Foto: david, Adobe Stock

Oscar Hagman förklarar också att bristen beror på den ovanligt stora efterfrågan.

“Att vi spenderar mer tid hemma har gjort att all typ av underhållning ökat i popularitet, så även datorspelande. Det är därför inte så konstigt att fler väljer att uppgradera datorn med ett nytt grafikkort. Slutligen så har vi det här med utvinning av kryptovalutor. Priset på Bitcoin har ökat explosionsartat de senaste tre månaderna, vilket ur ett globalt perspektiv troligtvis spär på efterfrågan för grafikkort ytterligare.”

När en ovanligt stor efterfrågan möter ett historiskt lågt utbud, är det inte helt konstigt att butikerna höjer priserna på de få grafikkort som finns kvar att sälja.

Vår statistik visar att priserna på grafikkort aldrig har varit högre; bara under januari och februari har priserna ökat med nästan tio procent.

GTX 1050 Ti och RTX 2060 kan nylanseras på marknaden

Tidigare i januari avslöjade Nvidias ekonomichef Colette Kress att bristen på grafikkort kan pågå under hela första kvartalet 2021. AMD:s VD Lisa Su säger i sin tur att det kan dröja hela vägen fram till sommaren innan det börjar ramla in ordentligt med grafikkort på marknaden igen.

I augusti avslöjade Nvidias VD Jensen Huang att problemen med att få tillräckligt många kretsar till företagets grafikkort kan sträcka sig över större delen av 2022. Det är inte fastställt hur begränsad åtkomsten till kretsar kan bli under nästa år jämfört med 2020 och 2021.

Just nu är det så dålig tillgång på nya grafikkort att Nvidia överväger att nylansera gamla GTX 1050 Ti och RTX 2060. Fortfarande är det ont om RTX 2060 i Svenska butiker, men det finns gott om GTX 1050 Ti-modeller för under 2 000 kronor för den som inte vill vänta på att de nyare korten ska gå att köpa igen.

Medan du väntar på ditt nya grafikkort

  • Prisbevaka dina favoritmodeller på Prisjakt. Vi meddelar dig när priserna går ner och produkterna finns i lager igen.
  • Kolla på fyndhyllorna i både fysiska och webbutiker. Ibland returneras grafikkort som du kan norpa lite billigare
  • Sätt upp dig på väntelistor på flera olika modeller. Du kan alltid returnera eller avböja om du skulle ångra dig.
  • Förbered datorn för ditt nya grafikkort. Har exempelvis nätaggregatet rätt kapacitet för att driva grafikkortet?
Foto: Tero Marjamäki, kommunikationschef på Blocket

Att sälja ditt grafikkort kan vara mycket lönsamt just nu

Om du tänker att begagnatmarknaden är ett snabbt sätt att få ditt nya grafikkort så måste du vara beredd på att ta fram den stora plånboken.

Enligt marknadsplatsen Blocket har medianpriserna på begagnade grafikkort ökat med 129 procent under januari månad, jämfört med samma period året innan.

“Elektronik har varit hett efterfrågat under en längre period, något som vi tror är starkt kopplat till rådande pandemi och situation. Begagnatmarknanden brukar vara en bra indikator och spegla vad som händer i samhället.", säger Tero Marjamäki, kommunikationschef på Blocket.

"När populära produkter tar slut vänder konsumenterna sig till begagnatmarknaden, något som driver upp priserna. Med andra ord är det säljläge om man har grafikkort hemma som man inte längre använder".

Foto: MuhammadSyafiq, Adobe Stock

Tänk på det här när du köper grafikkort

Planerar du att uppgradera datorn med ett nytt grafikkort? Då ska du läsa vår intervju med Joel Oscarsson på NordicHardware. Tillsammans går vi igenom anledningen till varför det är en brist på grafikkort, vilka modeller som är prisvärda idag och fällorna du ska undvika i valet.

Läs hela vår intervju med Joel om hur du väljer rätt grafikkort här.

* Prisjakt Consumer Interest Index, ett verktyg utvecklat av Prisjakt som visar svenskarnas köpintresse (klick från Prisjakt till butik) under olika perioder. Denna specifika undersökning gäller för kategorin grafikkort under perioden 1 januari till 16 februari 2021, jämfört med samma period 2020.