Sakta ner och shoppa smartare

Håll huvudet kallt med experternas tips

Publicerad:
26 november 2020

Nästan varannan svensk har under det senaste året gjort impulsköp som de ångrat. Och var tredje svensk upplever att de skulle fatta fler välavvägda köpbeslut om de var mindre stressade, visar Prisjakts undersökning*. Ska vi enas om att skippa köpstressen?

Pling! Talet 275 lyser mot röd bakgrund vid mejlboxen. Ännu ett fantastiskt erbjudande som bara gäller i fem, fyra, tre timmar till.

Du borde klicka dig dit och kolla om där är något snyggt till nyårsfesten. Fast senare, du måste ju handla middagsmaten först.

Mobilen surrar till i jackfickan. Du balanserar de överfulla matkassarna och gräver fram luren. Upp till 70% rabatt i elektronikbutiken, lockar sms:et.

Är det nu du borde köpa de där lurarna du spanat på? Fast det är nog en bluffrea. Bäst att kolla upp.

Köpbeslutet – en mental boxningsmatch

Reor är designade för att stressa våra hjärnor – med röda prislappar, tillfälliga erbjudanden och nedräkningar. Hjärnforskaren Katarina Gospic som disputerat i neuroekonomi vet precis hur det fungerar.

– Innan vi genomför ett köp eller låter bli att handla pågår en mental boxningsmatch i vår reptilhjärna, förklarar hon.

I ena ringhörnan står striatum som vill få oss att shoppa loss, i den andra amygdala som säger åt oss att vi inte har råd. 

– Den som slutligen kan gå in och styra upp bråket är pannloben, vår smartaste del av hjärnan. Men yttre påverkan såsom stress, orsakad av exempelvis en nedräkning, gör att vi fattar fler impulsiva beslut, säger Katarina Gospic.

Läs mer om hur din hjärna fungerar.

Du landar trött i soffan och scrollar lite på mobilen. Genast blir du påmind:

"BLACK WEEK! SHOP NOW!"
Ja, just det, nyårskläderna. Vilken butik var det?
"SKYNDA FYNDA – BEGRÄNSAT ANTAL!"
Lurarna. Kanske du borde kolla på fler modeller.
"BLIXTREA FRAM TILL MIDNATT!"
Julklappar? Bra om du kunde spara några kronor på rean.

Du letar efter mailet men kommer på att det kanske var ett sms.
Pling! Du kollar inboxen. 276.

Rör dig för ett smartare val

Att vara medveten om hur våra hjärnor fungerar och hur lätt vi påverkas är en bra början för att fatta klokare köpbeslut. Vi kan också välja att utsätta oss för mindre påverkan och bestämma att vår shopping får ta tid. Helt enkelt sluta köpstressa.

Att röra på sig är alltid ett bra sätt att komma ner i varv, oavsett vad det är för slags stress.

– Så lite som fem minuters fysisk aktivitet ger oss bättre koncentrationsförmåga och ökad uppmärksamhet. När vi får upp pulsen så gör vi oss av med en rad kemiska ämnen i hjärnan vilket sänker våra stressnivåer i kroppen i flera timmar, säger den norske träningsläkaren Ole Petter Hjelle.

Få tips på övningar som sänker din stress.

Prisjakt presenterar:
Slow shopping

Julklappsstressen är bekant för många, men oron inför att ge sig ut och trängas i julhandeln är en helt annan i år. 42 procent av svenskarna väljer att inte handla på Black Friday på grund av att dagen uppmuntrar till köphets, visar vår undersökning.

Det kan vi förstå. Men samtidigt tycker vi det är lite synd. För det är ju härligt att ge bort julklappar som du vet kommer att uppskattas länge. Och om du verkligen behöver något erbjuder reaperioderna bra tillfällen att hitta det du söker till lägsta pris. Vi heter ju Prisjakt av en anledning.


Ta tillbaka kontrollen.
Välkommen till slow-shopping.se.

*På uppdrag av Prisjakt genomförde Kantar Sifo en undersökning via en riksrepresentativ och slumpmässigt rekryterad webbpanel under tidsperioden 6-17 november 2020. Totalt har 3151 intervjuer samlats in bland svenska allmänheten av personer i åldrarna 18-79 år. Samt 12-20 oktober 2020, med totalt 3158 intervjuer bland svenska allmänheten i åldrarna 18-79.

Det här innehållet är skapat av Prisjakts marknadsavdelning.