Prisjakt

Samsung har lanserat Galaxy S21-serien

Tre nya mobiltelefoner, Galaxy Buds Pro och bluetooth-spåraren Galaxy SmartTag

Text:
Daniel Haaf

Publicerad:
14 januari 2021

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten.

Samsung har presenterat sina nya mobiltelefoner i Galaxy S21-serien. Det rör sig om tre modeller – Galaxy S21, S21 Plus och S21 Ultra – med skärmstorlekar från 6,2 tum och upp till fyra bakre kameror.

Under samma evenemang visade Samsung flera andra produkter som släpps tidigt under 2021. Bland annat bluetooth-spåraren Galaxy SmartTag som är en direkt konkurrent till Tiles-serien och hörlurarna Galaxy Buds Pro.

I den här artikeln har vi samlat den viktigaste informationen om Samsungs nya mobiltelefoner och andra prylar från evenemanget.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S21 och S21 Plus

Samsung presenterade tre nya mobiltelefoner under sitt digitala evenemang. De två mindre, billigare varianterna – Galaxy S21 och S21 Plus – är de mer plånboksvänliga modellerna medan Galaxy S21 Ultra är den mest funktionsrika flaggskeppsmodellen.

Galaxy S21 och S21 Plus har nära identiska utseenden. De stora skillnaderna är skärmstorleken och batterikapacitet. Galaxy S21 är den minsta modellen med en skärm på 6,2 tum medan S21 Plus har skärmstorleken 6,7 tum. Skärmupplösningen är samma i båda telefonerna, och har faktiskt minskat från fjolårets modeller. Den är nu 2 400 x 1 080 pixlar istället för 3 200 x 1 440 pixlar.

Kanterna runt skärmen har omarbetats och har fått en skarpare form med mindre rundning än tidigare. Baksidan på Galaxy S21 är av plast medan S21 Plus har en baksida av aluminium. Under skärmen hittar vi batterier med kapaciteten 4 000 mAh och 4 800 mAh för Galaxy S21 respektive S21 Plus. Det finns även 8GB RAM-minne och systemkretsen Exynos 2100 alternativt Snapdragon 888 beroende på var i världen man köper sin Galaxy-telefon.

På framsidan sitter en ensam kamera på tio megapixel. Baksidan huserar tre kameror. Det är en 12-megapixel vidvinkelkamera, 12 megapixel ultravidvinkel och huvudkameran är en 64 megapixel telelins. Båda mobiltelefonerna kan spela in video i 8K-upplösning.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy S21 Ultra

Samsung Galaxy S21 Ultra är den största och dyraste modellen i serien. Här hittar vi den bästa kamerauppsättningen, den största skärmen och högst batterikapacitet.

Skärmstorleken är massiva 6,8 tum och upplösningen ökar till 3 200 x 1 440 pixlar. Skärmens uppdateringsfrekvens är upp till snabba 120Hz. Under skärmen sitter ett batteri med 5 000 mAh kapacitet, 12GB RAM-minne och upp till 512GB lagringsutrymme. Systemkretsen är Snapdragon 888 från Qualcomm.

Galaxy S21 Ultra är Samsungs första mobiltelefon utanför Galaxy Note-serien som stöder aktiva styluspennan S Pen. Styluspennan ingår inte när du köper en Galaxy S21 Ultra utan lägger på några hundralappar på priset. Samsung S Pen går att köpa med ett etui som skyddar både S Pen och mobiltelefonen.

Precis som syskonmodellerna så har Ultra-modellen en 40-megapixel frontkamera. På baksidan sitter en högupplöst 108-megapixelkamera, en 12-megapixel ultravidvinkel och inte mindre än två 10-megapixel telekameror. Det som skiljer telekamerorna är zoomnivån, den ena har 3x och den andra 10x.

  • Samsung har valt bort stödet för microSD-kort i alla nya mobiltelefonerna. Det betyder att den maximala storleken på lagringsutrymmet är 256GB för Galaxy S21 och S21 Plus, och 512GB med S21 Ultra.
  • Det är bara S21 Plus och S21 Ultra som har stöd för ultra-wideband. Om du vill använda Galaxy SmartTag+ är det någon av dessa modeller du måste välja. Galaxy SmartTag däremot fungerar med alla tre modellerna.
  • Alla skärmarna i Galaxy S21-serien har adaptiv skärmuppdateringsfrekvens med upp till 120Hz. Bäst är S21 Ultra som klarar från 10Hz. De båda mindre modellerna klarar bara från 48Hz och uppåt.
  • Det med följer ingen strömadapter när du köper någon av de nya mobiltelefonerna. Precis som med Apple iPhone 12-serien så måste du köpa en sådan separat, eller använda en adapter du redan har liggandes hemma.

Samsung Galaxy S21-serien stöder inte sömlösa uppdateringar

Ända sedan Android 7 har det mobila operativsystemet haft stöd för så kallat sömlösa uppdateringar.

Vad det betyder är att Android kan uppdateras i bakgrunden utan att du behöver vänta på att processen ska bli klar. När allt är färdigt startar du om mobiltelefonen, och sen är allt klart.

För att sömlösa uppdateringar ska fungera måste mobiltillverkarna implementera det. Och tyvärr är det här något som Samsung inte gjort med Galaxy S21-serien.

Tacksamt nog betyder det bara att du får sitta och vänta på att uppdateringen ska bli klara, utan att kunna använda mobiltelefonen under tiden. Och det brukar normalt inte ta så lång tid ändå.

Foto: Samsung

S Pen och S Pen Pro

Samsung släpper två nya aktiva styluspennor – S Pen och S Pen Pro. De är tillverkade i samarbete med Wacom och använder förbättrad teknik som gör att de fungerar optimalt med nya S21 Ultra.

Med en styluspenna är det enklare att exempelvis ta skärmdumpar, anteckna på bilder, styra mobiltelefonen med geströrelser och signera dokument.

Det som skiljer nya S Pen och S Pen Pro är att den senare har stöd för bluetooth. Det betyder att den fungerar med geststyrning och du får aviseringar på mobilen om du råkar glömma den på skrivbordet när du exempelvis lämnar kontoret.

S Pen och S Pen Pro kan användas med Galaxy S21 Ultra, Note 10/20 samt Galaxy Tab S6/S7. För att styluspennorna ska fungera korrekt måste mjukvaran One UI 3.1 eller senare användas.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy Buds Pro

Galaxy Buds Pro är de senaste och enligt Samsung de mest välljudande in-ear-lurarna hittills i Buds-serien. Hörlurarna har aktiv brusreducering och är helt tätslutande mot örat för att stänga ute så mycket ljud som möjligt.

Det finns även ett så kallat "ambient sound mode" som istället förstärker ljudet från omgivningen. När du börjar prata aktiveras läget automatiskt så att du inte dränker din egen röst med exempelvis musik i öronen.

Samsung Galaxy Buds Pro har tre mikrofoner i varje hörlur. De används både till att fånga upp din röst vid samtal och för att analysera omgivningen, även vinden, så att brusreduceringen blir optimal.

Andra spännande detaljer är stöd för surroundljud med "Dolby Head Tracking"-teknologi som känner av dina huvudrörelser och automatiskt ändrar ljudbilden åt dig. Och precis som AirPods-serien för iPhone så kan Galaxy Buds Pro automatiskt växla mellan dina Samsung-prylar.

Vi får upp till 20 timmars batteritid, vädertålig design (IPX7) och tre färger – svart, silver och lila – att välja mellan.

Foto: Samsung

Samsung Galaxy SmartTag – hjälper dig att hitta dina borttappade prylar

Samsung Galaxy SmartTag är en så kallad bluetooth-bricka, eller spårare, som du fäster på dina viktigaste prylar. Exempelvis nycklarna, plånboken eller väskan. Du kan sedan hitta dem med hjälp av din mobiltelefon när bluetooth-brickan är inom räckhåll.

När en Galaxy SmartTag hittas visas en ungefärlig position på en karta. Positionering görs med hjälp av signalstyrkan på bluetooth-anslutningen.

Det var länge ryktat att Galaxy SmartTag skulle använda "ultra-wideband" likt Apple AirTags väntas göra, men så blev inte fallet. Istället är bluetooth-brickan helt beroende av bluetooth low energy för att anslutas och hittas av en mobiltelefon. Samsung säger dock att en extra avancerad UWD-variant kallad Tag+ kommer senare under 2021.

Galaxy SmartTag fungerar bara med Samsungs egna mobiltelefoner. Har du en Android-telefon från någon annan tillverkare, eller kanske en iPhone, så fungerar Galaxy SmartTag inte överhuvudtaget. I det fallet finns exempelvis Tile-serien som erbjuder liknande funktionalitet.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Daniel Haaf nås på [email protected]