Sällskapsspelen som räddar julen

Spelexperten listar sina favoriter

Text:
Jessika Jellbom

Publicerad:
18 december 2020

Är det dags att damma av Den försvunna diamanten eller ska du unna dig ett nytt föremål för familjefejden? Vi bad Peter från Spel & Sånt att ge oss sina bästa speltips!


När vi på Prisjakt såg att svenskarnas köpintresse för sällskapsspel stadigt ökade, samtidigt som vi alltmer längtade efter att få umgås var valet av Årets julklapp 2020 inte svårt: sällskapsspelet.

Peter Kauffmann, VD Spel & Sent, Årets butik 2020. Foto: Mia Lewell

Varje år kommer hundratals spelnyheter och intresset för sällskapsspel har ökat i snabb takt. De senaste sex–sju åren har spelen letat sig tillbaka in i "folkhemmet" och allt fler tar upp spelandet som hobby, berättar Peter Kauffman som driver Spel & SåntÅrets butik 2020.

– I år har intresset dessutom varit större än någonsin, vilket är lite speciellt nu när vi inte ska träffas utan umgås på distans.

– De som är födda på 1970- och 80-talet är den största målgruppen. De har växt upp med sällskapsspelen, har nu egna familjer och har blivit lite budbärare för den här spelvågen. De har börjat bli lite nördiga! säger Peter Kauffmann, som själv är en stolt medlem i den skaran.

Svensken tar en risk – och väljer bort Risk

Peter Kauffmann har också sett en förändring i svenskarnas spelval som länge varit väldigt traditionellt. Sällskapsspelen har valts utifrån trygghet och nostalgi, men nu finns en nyväckt nyfikenhet på annorlunda spelupplevelser.

– Sedan några år har Sverige kommit ut ur sin bubbla med Trivial Pursuit, Risk och Fia med knuff. Jag till och med ärvde mitt Risk av min pappa! Men nu börjar vi snegla på vad de spelar i Tyskland, de ligger långt framme på spelplanen.

Spelande dam har gjort marknaden matt

Efterfrågan på sällskapsspelen är alltid störst inför jul och de klassiska storsäljarna som Monopol och Bondespelet håller i sig. Sedan dyker alltid tillfälliga trender upp. Ett färskt exempel är tv-serien The Queen's Gambit på Netflix.

– Det är helt galet vilket uppsving det blivit kring schack just nu! Det har varit schackbrist i hela landet, konstaterar Peter Kauffmann.

När spelexperten väljer

Spel & Sånt-Peters bästa speltips i jul!

Foto: Space Cowboys och Spilbraet

Unlock

"Gillar du escape rooms? Då är det här sällskapsspelet för dig. Detta är det första som kommit på svenska och funkar även för de lite yngre. Till spelet hör kort, grejer och en app. Det innehåller tre olika äventyr på omkring en timme vardera. Men när du gjort alla äventyr är spelet förstås inte så kul längre, men då är det perfekt att skänka vidare."

Exit

"Ett annat escape room-spel. Det är som en fyrverkeripjäs, jättetrevligt! Men det innehåller bara ett äventyr per box, så när du spelat klart är spelet förbrukat."


Se fler lagspel.

Foto: Ninja Print

Nice Dice

"En jättesnygg plåtask, otroligt designad och perfekt som present i julkappsspelet. Asken innehåller Yatzy och nio andra tärningsspel, som gjord för att ta med på resan (när vi får lov att resa igen)."


Se fler sifferspel.

Foto: Eggert Spiele

Camel Up, 2:nd edition

"Ett familjespel där du bettar på både vinnaren och jumbon i ett kamelrace. Det är väldigt roligt, man behöver inte offra sig för barnens skull. Det gillas av alla åldrar och bygger på både tur och taktik."

Se fler familjespel.

Foto: Kärnan

När då då

"Det här är en favorit och storsäljare året om. Det är en frågesport men du behöver inte vara ett geni, man kan komma långt på bara magkänsla och gissningar. Det kommer också expansionspaket med nya frågor hela tiden."


Se fler frågesportsspel.

Foto: Ravensburger

Labyrinth Super Mario

"En spelklassiker som passar flera åldrar. Genom att flytta runt kort på spelplanen skapar du gångar i en labyrint som du ska ta dig igenom för att hämta skatter. Det här är en nytappning med Super Mario, vem kan motstå det?"


Se fler barnspel.

Den här artikeln är skriven av Prisjakts redaktion. Ingen annan har påverkat innehållet i den. Det förekommer inga betallänkar eller andra typer av annonssamarbeten. Jessika Jellbom nås på [email protected].